Problem z hałasującym przednim mostem

Honker

Moderator: Marcin-Kraków

chudyuaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Problem z hałasującym przednim mostem

Post autor: chudyuaz » wt mar 29, 2011 7:09 pm

Witam!!!
Szukałem na forum podobnego postu ale nic nie znalazłem więc zamieszczam nowy. Mam problem z moim honkerem 4021,a dokładnie z przednim mostem. Jadac na wprost.... wszystko w porządku....skręcając coś tak chałąsuje w moście a do tego stawia taki opór, że cały samochód zwalnia. Nawet potrafii zadusić silnik. Pierwsze podejrzenie to przeguby, lecz po rozebraniu i obejrzeniu....może nie są idealne, ale żeby dawać takie objawy... A do tego niema żadnych śladów na zwrotnicach żeby obcierały..... Może ktoś miał podobny przypadek i wie o co chodzi... Pozdrawiam
CHUDYUAZ

Awatar użytkownika
Darek...
Kontaktowanie:

Re: Problem z hałasującym przednim mostem

Post autor: Darek... » wt mar 29, 2011 8:09 pm

wzorcowo pasuje do zblokowanego mechanizmu różnicowego w reduktorze ... :roll:
Polonez Quattro GG 1715477
http://www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » śr mar 30, 2011 6:05 pm

Ale, że taki jazgot generuje? U mnie owszem, na twardym i zapiętej blokadzie trochę przyhamowuje, ale jest cicho...

Może ma zdemolowany dyfer w przednim moście?
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

chudyuaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: chudyuaz » śr mar 30, 2011 8:16 pm

Właśnie co do reduktora w honku dziwi mnie jedna sprawa tzn, ze jedna dzwignia jest od włączania blokady (według schematu)....myslałem że załącza ona przedni most...czy tak nie jest??? Dzisiaj zdemontowałem wał do przedniego mostu oraz dekielki z wieloklinem, aby koła lżej się obracały. I niestety zauważyłem iż na ustawieniu "szosa" reduktor rozłącza sie przy wciśnięciu sprzęgła...czego może być to przyczyna?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Darek...
Kontaktowanie:

Post autor: Darek... » śr mar 30, 2011 8:28 pm

Widzisz @kres :)21 chyba trafiłem :wink:

@ chudy- pytanie pomocnicze - Bez wału ruszyłeś z zapiętą blokadą ?? czy bez...

chudyuaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: chudyuaz » czw mar 31, 2011 8:19 am

Powiem tak....trudno wyczuć bo dżwignie ciężko chodzą ale miałem problem z ruszeniem...... bo napęd szedł na przedni wał którego niebyło a na tył nic. Czyli blokada nie jest od napędu przedniego mostu, nie dopina go??

Awatar użytkownika
Darek...
Kontaktowanie:

Post autor: Darek... » czw mar 31, 2011 9:19 am

Jeżeli masz tam skrzynię redukcyjną rodzimej produkcji, to masz stały napęd na wszystkie koła … to wymusiło zastosowanie mech różnicowego w skrzyni , w trudnych sytuacjach zapinasz blokadę tego mechanizmu jednocześnie pamiętając o tym ,że jazda po twardym grozi uszkodzeniem ukł. przeniesienia napędu

Jazda bez wału i zabieraków przedniego mostu jest możliwa tylko z zapiętą ww blokadą - w tym wypadku pamiętaj tylko o delikatnym obchodzeniu się ze sprzęgłem i nie włączaj reduktora bo tylny most może tego nie wytrzymać.

chudyuaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: chudyuaz » czw mar 31, 2011 7:53 pm

Kiedy tylko z zapiętym reduktorem można swobodnie sie poruszać bo bez niego po wciśnięciu sprzęgła ginie jakikolwiek napęd (coś wyrzuca się w reduktorze). Czy bardzo skomplikowana jest robota żeby to naprawić?
Pozdrawiam i dzięki za pomoc bo jestem świerzy co do poznawania technologii honkera. Uaza i gaza kiedys miałem więc całkowitym laikiem w sprawach 4x4 nie jestem 8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tarpan”