Ile litrów farby khaki trzeba na honka?

Honker

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
sito79
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Ile litrów farby khaki trzeba na honka?

Post autor: sito79 » ndz maja 29, 2011 10:06 pm

Panowie, szwagier jako nieinternetowy poprosił mnie ponownie o zadanie pytania tu na forum.
Otóż, ile litrów farby w kolorze khaki (tej z allegro, branej niby z wojska), trzeba zamówić, żeby spokojnie wystarczyło na pomalowanie całego honka, wcześniejszy kolor to niebiesko-biały.
Pytam, ponieważ w honku właśnie dobiegł końca generalny remont blacharki i lada moment trzeba zamawiać farbę, a szwagier postanowił z werski elektryków zrobić go na wzór wojskowy.
PS. Mile widziane wskazówki i opinie kolegów odnośnie malowania tą farbą.
Była Vitara Blaszak 1.6 16V 96r, teraz ostał się jedynie plaskacz i Honda TRX na otarcie łez.

wieprzowina

Re: Ile litrów farby khaki trzeba na honka?

Post autor: wieprzowina » pn maja 30, 2011 5:55 am

Główna rada odnośnie malowania farbą wojskową jest taka..... żeby nią nie malować (mam na myśli tą typową "wojskową" która występuje na allegro - jest jeszcze specjalna stosowana fabrycznie np do Starów dla wojska ale b. droga jest więc pewnie nie o nią chodzi)
Malowanie jest zabiegiem na tyle pracochłonnym i drogim że szkoda na tym oszczędzać. A ta farba oddaje idee wojska - robota nic nie kosztuje więc można co tydzień malować.
Jest słaba. Lepiej kupić zwykły samochodowy, albo poliuretanowy lakier w kolorze RAL 6006 do 08 mat.
Nie pamiętam ile wchodziło - pytaj Roberta z Poznania - będzie wiedział najlepiej.

Awatar użytkownika
sgt.sly

Post autor: sgt.sly » pn maja 30, 2011 7:28 am

Mi poszło 5 litrów i na farbę z allegro tz.wojskowa nie narzekałem bardzo dobra była o wiele lepsza niż zwykła nitro co od razu się podrapała i wyblakła koleś mi przysłał te farba dosłownie w butelkach i to jest ten odcień co stary malują

wieprzowina ma racje do malowania trzeba podchodzić poważnie ja swojego rozebrałem na czynniki pierwsze z chłopakami nie w zakładzie zajęło nam to 3 dni
Rozłożenie pomalowanie i złożenie oczywiście w międzyczasie walka z ruda

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pn maja 30, 2011 3:34 pm

sgt.sly pisze:zajęło nam to 3 dni
...
Nam w 2 osoby - 6 tygodni... Ale samochód był oszlifowany do gołej blachy.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
sito79
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sito79 » pn maja 30, 2011 7:30 pm

Dzięki za odpowiedzi, no cóż, zobaczymy co szwagier na to powie.
Generalnie zanim zaglądnołem na allegro, to wykonałem wycieczkę do znanego mi sklepu zajmującego się sprzedażą farb samochodowych i cena była prawie dwukrotnie większa więc oferta z allegro jest poniekąd kuszącą propozycją.
Tym bardziej, że tarpan będzie służył jako samochód do pracy w lesie i weekendowych przyjemności jak przyjdzie ochota, więc zarysowania i prędkie zaprawki są nieuniknione, zatem, czy jest sens kupować lepszy jakościowo (czyt. droższy) lakier??
Ja generalnie będąc w wojsku, miałem tę przyjemność, że trafiłem do logistyki i mimo rocznego tam pobytu, jakoś na trwałość powłok lakierniczych złego słowa nie mogę powiedzieć, do pędzli nigdy przez ten czas nas nie zagonili, a samochodami nieraz przedzieraliśmy się przez krzaczory i leśne gęstwiny i specialnych ubytków w lakierze nie było widać.

sgt.sly dzięki za konkret, że 5 litrów, zamówimy z 6-7 żeby na te zaprawki starczyło. :)21
auto oczywiście rozebrane do golasa, doprowadzone do należytego porządku, wyspawane, zakonserwowane i w podkładzie gdzie trzeba.
Była Vitara Blaszak 1.6 16V 96r, teraz ostał się jedynie plaskacz i Honda TRX na otarcie łez.

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn maja 30, 2011 7:45 pm

nie wiem czym w wojsku malowali dawniej, ale uaz pomalowany taką aktualną po każdym przejeździe przez krzaki znaczną część na nich gubił.
no ale jak stryjenka uważa...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tarpan”