Honker silnik Iveco

Honker

Moderator: Marcin-Kraków

Piterxp
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Honker silnik Iveco

Post autor: Piterxp » sob gru 29, 2012 5:40 pm

Jakie są wasze opinie o silniku Iveco TD 2500. Czy warto kupić Honkera z takim silnikiem ?? :wink:

Awatar użytkownika
Marcin_75
Kontaktowanie:

Re: Honker silnik Iveco

Post autor: Marcin_75 » sob gru 29, 2012 9:35 pm

Jeśli Honker jest w dobrym stanie, to na pewno warto :D

W/g mnie jest to odpowiedni silnik do tego samochodu. Kulturalna praca, wystarczająca moc w terenie i na szosie. Jeździmy z 10 osobami, z lawetą - daje radę.
Pozdrawiam!
Marcin

Lama
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lama » śr kwie 10, 2013 12:20 pm

a jakie są opinie na temat iveco 2,5 ale wolnossącego?

Awatar użytkownika
Wrzos

Post autor: Wrzos » śr kwie 10, 2013 8:58 pm

Sam nie mam to nie jestem jakimś znawcą, ale z tego co ludziska na forum piszą to jak najbardziej mogą być ale w teren. Kto miał to był zadowolny ale podkreślam w teren, na szosę zbytnio się nie nadają.

Lama
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lama » czw kwie 11, 2013 6:19 am

pytam bo rozpoczynam poszukiwania honkera, najchętniej przygarnął bym jakiegoś z andorią ale te troche starsze z iveco bardziej mi odpowiadają pod względem ceny. I tu pojawia się pytanie czy warto. Czy nie lepiej troche dolożyć i kupić nowszego.

Awatar użytkownika
sgt.sly

Post autor: sgt.sly » czw kwie 11, 2013 6:50 am

Ok więc po raz setny :)

Iveco 2.5d popularnie zwany traktorem w teren nie ma sobie równych ale nadrodze sie zachlastasz .Te honkery były wolne głośne praktycznie bez hamulców . Silnik oszczędny ale drogi w użytkowaniu

Iveco 2.5 Td osobiście nie jeździłem ale niektórzy twierdza ze najlepszy silnik stosowany w honkerach.Ceny czesci powalają na kolana

Cała rodzina andori nie wiem jak dla innych ale ja mogę żyć z tym silnikiem
Spalanie 10-13 l/100km względnie tani i prosty

Awatar użytkownika
Kuba M.

Post autor: Kuba M. » czw kwie 11, 2013 9:09 am

sgt.sly pisze:
Iveco 2.5d popularnie zwany traktorem w teren nie ma sobie równych ale nadrodze sie zachlastasz .Te honkery były wolne głośne praktycznie bez hamulców . Silnik oszczędny ale drogi w użytkowaniu
Częściowo mogę potwierdzić.
Na asfalcie przyśpieszenia praktycznie zerowe , części stosunkowo drogie.
Co do głośności - porównywalna z wolnossącą andorią, czyli raczej głośno :)21
Hamulce - mój miał fabrycznie tarcze z przodu i jakoś dawały radę zatrzymać samochód nawet na kołach 33 cali
W terenie - krótkie przełożenia w mostach (4.6) + silnik bardzo mocny przy wolnych obrotach + krótkie pierwsze biegi w skrzyni (jedynka 6 z kawałkiem o ile dobrze pamiętam). W sumie daje to coś bardziej podobnego do Ursusa niż samochodu - bardzo powoli, ale skutecznie jedzie tam gdzie potrzeba. Gorzej z długimi stromymi podjazdami - jak nie ma miesca na dobry rozpęd, to nie wjedzie.
Dodatkowy plus jest taki, że nawet hamując bez sprzęgła na jedynce i reduktorze w zasadzie nie da się zgasić silnika :o
Minus w zimę - świeca płomienna jakoś się nie sprawdza. Mój odpalał jeszcze przy -10, przy niższych temperaturach nawet nie próbowałem :-?
F150 302 V8

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » czw kwie 11, 2013 4:28 pm

Kuba M. pisze: Hamulce - mój miał fabrycznie tarcze z przodu i jakoś dawały radę zatrzymać samochód nawet na kołach 33 cali
A ile z tych wolnossących iveco ma tarcze? Ja na oczy jeszcze takiego nie widziałem. Zdecydowana większość jest na bębnach i one poprostu nie hamują... A i jeszcze te 2,5d wspomagania nie mają, więc nie dość, że nie hamuje to jeszcze nie skręca ;)
http://honkerteam.pl - strona o autach Honker

Awatar użytkownika
Kuba M.

Post autor: Kuba M. » czw kwie 11, 2013 5:48 pm

wojas pisze:
Kuba M. pisze: Hamulce - mój miał fabrycznie tarcze z przodu i jakoś dawały radę zatrzymać samochód nawet na kołach 33 cali
A ile z tych wolnossących iveco ma tarcze? Ja na oczy jeszcze takiego nie widziałem. Zdecydowana większość jest na bębnach i one poprostu nie hamują... A i jeszcze te 2,5d wspomagania nie mają, więc nie dość, że nie hamuje to jeszcze nie skręca ;)
Mój miał tarcze i wspomaganie kierownicy :wink: Nawet nie wiedziałem, że to wyjątek :roll:
F150 302 V8

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » czw kwie 11, 2013 10:01 pm

Tak, możesz się czuć wyjątkowy :)23 ;)
A jaki rocznik to był
http://honkerteam.pl - strona o autach Honker

Awatar użytkownika
robertpoznań

Kontaktowanie:

Post autor: robertpoznań » czw kwie 11, 2013 11:59 pm

wojas pisze:Tak, możesz się czuć wyjątkowy :)23 ;)
A jaki rocznik to był
Nie taki wyjątek, ja osobiście dwa Honkery z rocznika 1994 i 1995 miałem z wolnossącym IVECO - tarczami hamulcowymi z przodu i wspomaganiem :o - demony prędkości to one nie były za to reduktora w terenie nie trzeba było używać. Ba , jeden z nich fabrycznie miał mosty z przełożeniem 41/10 czyli takie jakie miały Honkery z silnikiem Iveco z turbiną. Ten Honker całkiem przyzwoicie jeździł :D . Tak naprawdę silnik doładowany Iveco - ten daje radę - andoria nawet ta z chłodnicą powietrza doładowanego czyli silnik 4CTi - wysiada. Mam takiego jednego z silnikiem Iveco z turbiną , amerykańskim reduktorem i mostami hipoidalnymi o przełożeniu 41:9 - przy oponach 31 calowych podczas jazdy po leśnej suchej drodze na trzecim biegu szosowym podczas przyśpieszania - w momencie kiedy zaczyna działać turbina - koła tracą przyczepność :D . Podczas jazdy na mokrym asfalcie czy też na kostce brukowej tak samo. Silniki IVECO mają to do siebie że "ciagną" od samego dołu a silnik andrychowski musi mieć wyższe obroty żeby miał moc.Ja mam jeszcze takie zapędy aby do jednego ze swoich Honkerów zabudować silnik IVECO 2,8 z turbiną i chłodnicą powietrza doładowanego - ten silnik z lat dziewięćdziesiątych bliźniaczy z 2,5 TD. Kiedyś , kiedy to Honkery z Antoninka wyjeżdżały to na pewno jeden z takim silnikiem fabrykę opuścił .
Honker Poznań
http://honkerteam.pl/

Awatar użytkownika
Kuba M.

Post autor: Kuba M. » pt kwie 12, 2013 6:25 am

wojas pisze:Tak, możesz się czuć wyjątkowy :)23 ;)
A jaki rocznik to był
1995
Przy czym "był" może być już niestety prawdą - został kupiony przez firmę zajmującą się wycinkami drzew gdzieś w dolnośląskim :(
F150 302 V8

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tarpan”