Sugeruję, że Centauro ma takie parametry, za jakie Włosi zapłacili. Cały pomysł jest chory, ze 105mm jeszcze. Ale 120mm to pomyłka. Tzn można, ale niemożliwe jest stosowanie ładunków miotających pełnej mocy. Czyli kompromis jest w zasięgu, możliwościach MRSI etc. W zamian za szybkość przemieszczania tracisz zbyt dużo z możliwości bojowych.montero pisze: ↑sob mar 04, 2023 8:41 pmSugerujesz że Daily 4x4 jest tanie ?Bratproroka pisze: ↑sob mar 04, 2023 5:44 pmMontero, powiedz szczerze - czego nie rozumiesz w rymowance:montero pisze: ↑sob mar 04, 2023 2:31 pmPodwozie jest IVECO. Czy ta firma wie co robi ?
Ich Daily 4x4 uznałem za ujate.Z powodów zawiasu i ogólnej pokraczności.
To Centauro 2 niby śmiga w terenie i praży z kół kalibrami 105/120 . Zawias jednak jest dziwaczny jak na KTO .Lelawe belki wahacza , półośka od Multipli . No nie wierzę w ten zawias .
Kasa, misiu. Kasa.
Oraz: Ty normalnie mówisz tak samo jak piszesz?
Oraz 2: Zobacz południowoafrykański Rooikat.
Czy może Centauro 2 jest tani ?
Piszę po ludzku . Czego nie zrozumiałeś ?
Rooikata pamiętam , co on ma do zawiasu Iveco Centauro 2
Ale pomysł jest nośny - Rooikat z 76mm i prototyp 105mm. Polski WWO Wilk - Wóz Wsparcia Ogniowego. Wieża Cockerill 105mm lub nawet 120mm, prototyp. Nawet zmanipulowane sprawozdania z gier strategicznych były by wesprzeć pomysł. Amerykański Stryker MGS - 105mm.
Problem jest taki, że nie ma nowoczesnej przeciwpancernej amunicji 105mm pozwalającej na pewne niszczenie czołgów równorzędnego przeciwnika. A 120mm wydaje się zbyt mocne na kołowe podwozie - szczególnie w wersji wysokociśnieniowej koniecznej do zwalczania celów opancerzonych nowoczesną amunicja kinetyczną.
Logistyka i praktyka wygrywają z folderowymi marzeniami. Stąd kompromisy i ujowe zawieszenie w Centauro. Stąd słaba armata w Rooikacie.
Rooikat ma inne zupełnie zawieszenie ponoć niż Centauro. Skoro Rosomaka gdzieś tam wcześniej skreśliłeś, Centauro do bani - to sugeruję Rooikata z podobnych rozwiązań. Potem masz jeszcze USA Strykery.
Rooikat się dobrze sprawdza w warunkach RPA, to nie jest głupia konstrukcja.
A co do pisania - dla mnie piszesz w sposób niezrozumiały. Pytałem tylko, czy w ten sam sposób normalnie rozmawiasz. Skrótami, zdrobnieniami, bez kontekstu.