Zwolnica i most portalowy to nie to samo. VW ma tylko zwolnice, które zmieniają przełożenie.Najmłodszy_Gazowiec pisze:http://moto.allegro.pl/item196475029_vw ... _1961.html
wiem, ze to nie msoty, ale przeglądałem i się zdziwiłem, czy to te "same" zwolnice co w samochodach terenowych? Po one w ogórku? tak z ciekawości pytam.
Mosty na zwolnicach
Moderator: Marcin-Kraków
A i tak wszystko to ch*j w porównaniu z prędkością światła...
- Najmłodszy_Gazowiec
W Unimogu i w UAZ'owych afganach są mosty portalowe ze zwolnicami. W VW były same zwolnice czyli nie zwiększały prześwitu a tylko zwalniały przełożenia, zwiększający tym samym moment na kołach. Podobnie było w Jelczu i pewnie jeszcze w innych samochodach. W VW nie było dyfra ani mostu, półosie napędowe wychodziły ze skrzyni biegów, więc żeby zwolnić przełożenia trzeba było zastosować zwolnice.
Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to opisałem
Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to opisałem

A i tak wszystko to ch*j w porównaniu z prędkością światła...
- Najmłodszy_Gazowiec
Luazowe zwolnice sa slabe do upalania sie nie nadaja na zapardanowskim silniku moga tez wybuchac prosto tak , za to sa lekkie i szybko mozna wymieniac .byczy pisze:A ile (jaki moment) wy3mają zwolnice od LUAZa? Cały czas mam w zanadrzu pomysł postawienia jakiegoś śmiesznego jeździdełka na zwolnicach skojarzonych z napędem 4x4 od jakiegoś lekkiego quatro (susuki swift lub ignis, może jakieś subaru) i z niezadużym dieselkiem (ponizej 100KM). Chyba dobrze mniemam, że zwolnice LUAZowe odwracają kierunek obrotów i silnik muszę dać z tyłu?
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Gaz 69-57rp, Gaz 69-72rp,UAZ, MB 123,BMW 316,
- Najmłodszy_Gazowiec
Ogór to T2 a T1 (http://moto.allegro.pl/item196475029_vw ... _1961.html) to Bulik. Zwolnice w Buliku pomagały silnikowi o symbolicznej mocy ciągnąc autko ze sporym ładunkiem.