Replika Wiliego
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Replika Wiliego
Samochodzik masz naprawdę super.
Temat został już odkopany i może coś się zmieniło od 2007 roku w sprawie repliki budy willisa. Jak macie jakieś namiary na kogoś kto robi takie rzeczy to poproszę na pw. Dzięki.
Temat został już odkopany i może coś się zmieniło od 2007 roku w sprawie repliki budy willisa. Jak macie jakieś namiary na kogoś kto robi takie rzeczy to poproszę na pw. Dzięki.
oj takDrako pisze: Dlatego gaziki , wilysy, iltysy i inne auta z poprzedniej epoki zawsze beda dawaly wiekszy fun z "przejazdzki"

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

always look on the bright side of life

- PrzemekP
- jestem tu nowy...
Drako, rządzisz 
A tak wracając do tematu, dzięki za linki, zabieram się za lekturę. Co do przeznaczenia autka, typowe "reco" dla mnie odpada, czym innym jest dopieszczenie samochodu aby klimatem zbliżyć się do MB a czym innym budowanie MB od podstaw na bazie SJ. Ja OD ZAWSZE byłem zakochany w Willysach, właśnie przez ten spartański klimat posiadania jeżdżącej (i to dobrze!) ramy z silnikiem
ale ze względu na praktyczność i koszty utrzymania ostatecznie mój wybór padł na Suzukę. Teraz ponieważ mam już "normalne" auto do jazdy na co dzień, postanowiłem zbudowac sobie własną zabawkę w stylu Williego
Auto ma być w 90% przeznaczone do zabawy w terenie ale chcę wprowadzić minimum (poza wygładem rzecz jasna) zmian w samej budowie.
Moja SJ jest w pełni sprawna, do pełni szczęścia brakuje już tylko Simexów"195" i instalacji LPG. Czy ktoś z Was próbował zabudować zbiornik paliwa i butlę LPG na "pace" repliki Williego? Jakieś zdjęcia jak później w miarę ładnie to upakować? Drugą opcją jest montaż Diesla Peugeota 1,8L ale kundel na SJ z dieslem z Francuza to już byłby niezły bigos...

A tak wracając do tematu, dzięki za linki, zabieram się za lekturę. Co do przeznaczenia autka, typowe "reco" dla mnie odpada, czym innym jest dopieszczenie samochodu aby klimatem zbliżyć się do MB a czym innym budowanie MB od podstaw na bazie SJ. Ja OD ZAWSZE byłem zakochany w Willysach, właśnie przez ten spartański klimat posiadania jeżdżącej (i to dobrze!) ramy z silnikiem

Auto ma być w 90% przeznaczone do zabawy w terenie ale chcę wprowadzić minimum (poza wygładem rzecz jasna) zmian w samej budowie.
Moja SJ jest w pełni sprawna, do pełni szczęścia brakuje już tylko Simexów"195" i instalacji LPG. Czy ktoś z Was próbował zabudować zbiornik paliwa i butlę LPG na "pace" repliki Williego? Jakieś zdjęcia jak później w miarę ładnie to upakować? Drugą opcją jest montaż Diesla Peugeota 1,8L ale kundel na SJ z dieslem z Francuza to już byłby niezły bigos...

gg:3313260
SJ-413 "pchełka"
XT600Z '86
SJ-413 "pchełka"
XT600Z '86

@przemekp
Zastanów się, czy nie lepiej zrobić to na bazie lj80 zamiast sj413.
Zastanów się, czy nie lepiej zrobić to na bazie lj80 zamiast sj413.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
lj ma drozsze czesci, hamulce bebnowe i slabszy silnik.
poza tym ljtka sama w sobie jest bardzo fajna , wystarczy zrobic niskie drzwiczki, kladziona szybe i juz jest super funcar
poza tym ljtka sama w sobie jest bardzo fajna , wystarczy zrobic niskie drzwiczki, kladziona szybe i juz jest super funcar
Droższe części? Nie żartuj - prawie wszystko pasuje od sj410 (włącznie z hamulcami tarczowymi i silnikiem)...Drako pisze:lj ma drozsze czesci, hamulce bebnowe i slabszy silnik.
tarcze? trzeba przerobic na tarcze , reduktor zupelnie inny, mosty zupelnie inne, waly inne , jedynie silnik mozna by przelozyc bedz wiekszego karate chociaz skrzynia tez inna.
Ale chodzilo o cos innego.
Lj 80 sam w sobie jest klimatyczny , spartanski i nie tak betoniarkowy jak samurai. Dlatego szkoda go przerabiac, widzialem kilka bardzo fajnie zrobionych ljotek i wygladaly duzo ladniej niektorych zmot.
Ale chodzilo o cos innego.
Lj 80 sam w sobie jest klimatyczny , spartanski i nie tak betoniarkowy jak samurai. Dlatego szkoda go przerabiac, widzialem kilka bardzo fajnie zrobionych ljotek i wygladaly duzo ladniej niektorych zmot.
PrzesadzaszDrako pisze:tarcze? trzeba przerobic na tarcze , reduktor zupelnie inny, mosty zupelnie inne, waly inne , jedynie silnik mozna by przelozyc bedz wiekszego karate chociaz skrzynia tez inna.

To co wymieniłeś jest do ogarnięcia bez większych matactw.
Nie mówię, żeby ciąć zdrową eljotkę. Sam mam i nie pomyślałbym, żeby podejść do niej ze szlifierką.Drako pisze: Ale chodzilo o cos innego.
Sporo jest jednak tak skundlonych, że trudno byłoby wyprowadzić je z powrotem na oryginał. Taką nie żal przemodelować.
Cos w tym jest -zastanowie sie czy nie zmienic o tobie zdania, bo akurat moj nie dokonca idealny willys bedzie mial remont w strone orginaluDrako pisze:uwaga![]()
czesto wlsciciele oryginalow patrza z obrzydzeniem na tych budujacych repliki![]()

- Duży kloss
Ja zrobiłem na ramie SJ410(rama LJ jest za wąska i marnie to wygląda),mosty i reszta układu napędowego LJ80, nadwozie prawie oryginał trochę tajwan....Hamulce przód od SJ tarczowe,układ kierowniczy LJ jest wprost idealny do repliki williego. Mogę podesłać foty ale sam nie umiem wkleić
lepiej mi idzie z migomatem.................

Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ
-
- Kontaktowanie:
Witam
chciał bym wrócić do tematu i poszukuje osoby która ma formę do budy CJ, podobno jest taka w okolicach trojmiasta.
bartosz
chciał bym wrócić do tematu i poszukuje osoby która ma formę do budy CJ, podobno jest taka w okolicach trojmiasta.
bartosz
wildcat F50 w wersji rurka z IS
moj oryginalny juz sie robi i robi od wielu latkrism pisze:Cos w tym jest -zastanowie sie czy nie zmienic o tobie zdania, bo akurat moj nie dokonca idealny willys bedzie mial remont w strone orginaluDrako pisze:uwaga![]()
czesto wlsciciele oryginalow patrza z obrzydzeniem na tych budujacych repliki![]()