Rodzinne auto terenowe :)
Moderator: Marcin-Kraków
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Re: Rodzinne auto terenowe :)
dodatkowo Vitka lekka bo ruda kończy wpieprzać rame nim opuści autko fabryke 

Czwarte serce 

został poruszony w tym wątku temat Scenica 4x4 a dokładnie RX4 to się wypowiem bo akurat takiego mam. Dopóki nie kupiłem auta do tłuczenia się (NIvka) to RX4 służył mi także do dojazdu w pole. Pod górę, często po błocie. Nie było sytuacji żeby się zakopał. Ogólnie to przeniesienie napędu jak w większości suvów sprzed kilku lat. Sprzęgło wiskotyczne samo sobie radzi, a stale jest przenoszone 90% na przód i 10% na tył. Co do wielkości w środku to pokażcie mi drugi taki samochód, w którym jest tyle miejsca między przednimi a tylnymi fotelami???Mam 4 letniego syna i jakoś nie da rady "skopać mnie po plecach" nogami bo nie dosięgnie. Czy 3 foteliki się zmieszczą?Zależy jakie(tzn z jakiej grupy wiekowej). Pasy też ma "normalne". Co do serwisu...tak...odwiedzam. W końcu trzeba zmienić olej czy oczyścić automatyczną klimatyzację. Ostatnio nawet żarówkę w prawej lampie spaliłem
Poza tym spokój, żadnych awarii, więc jak ktoś od kogoś słyszał, albo kolega po 8 piwie mówił to lepiej się nie wypowiadać w temacie. Z mojej strony polecam, chociaż teraz z punktu widzenia nivy na ruskich klockach to rzeczywiście suvy mają niewielkie możliwości:)

Aaaa tzn, że jak na 10 autek 9 regularnie ma kłopoty i nie są moje tylko znajomych a 1 to Twoje to tylko Twoja opinia jest jedyną słuszną? Hmm wiesz, są jeszcze ludzie którzy pracują w serwisach Renaulta i tez mają jakieś rozeznanie co i w jakich ilościach "robią"slawoos pisze:został poruszony w tym wątku temat Scenica 4x4 a dokładnie RX4 to się wypowiem bo akurat takiego mam. Dopóki nie kupiłem auta do tłuczenia się (NIvka) to RX4 służył mi także do dojazdu w pole. Pod górę, często po błocie. Nie było sytuacji żeby się zakopał. Ogólnie to przeniesienie napędu jak w większości suvów sprzed kilku lat. Sprzęgło wiskotyczne samo sobie radzi, a stale jest przenoszone 90% na przód i 10% na tył. Co do wielkości w środku to pokażcie mi drugi taki samochód, w którym jest tyle miejsca między przednimi a tylnymi fotelami???Mam 4 letniego syna i jakoś nie da rady "skopać mnie po plecach" nogami bo nie dosięgnie. Czy 3 foteliki się zmieszczą?Zależy jakie(tzn z jakiej grupy wiekowej). Pasy też ma "normalne". Co do serwisu...tak...odwiedzam. W końcu trzeba zmienić olej czy oczyścić automatyczną klimatyzację. Ostatnio nawet żarówkę w prawej lampie spaliłemPoza tym spokój, żadnych awarii, więc jak ktoś od kogoś słyszał, albo kolega po 8 piwie mówił to lepiej się nie wypowiadać w temacie. Z mojej strony polecam, chociaż teraz z punktu widzenia nivy na ruskich klockach to rzeczywiście suvy mają niewielkie możliwości:)
Myślę, że można jedynie Tobie gratulować, że w tak awaryjnym modelu trafiłeś wyjątkowy egzemplarz... U mnie pod blokiem tylko jedno auto dłużej stoi zarośnięte trawa od Scenica 4x4 gościa z bolku obok

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

Lista byłaby bardzo długaslawoos pisze:Co do wielkości w środku to pokażcie mi drugi taki samochód, w którym jest tyle miejsca między przednimi a tylnymi fotelami???

Scenic to podniesiona Meganka i tyle. Nie ma co dorabiać ideologii

Nie przejedziesz ponieważ po przekroczeniu prędkości 10km/h (wystarczy, że straci przyczepność) automatycznie się obniży...gebels pisze:kup C5 HDI w Kombii
ma zawias hydropneumatyczny, podniesiesz na max i przez błoto przejdziesz nawet na zwykłych oponach

ale 5 cm to ma na średnim położeniu a to do 40km/h robi

Taaa... jak nie jest ślisko i nie zamiesza kołamiMroczny pisze:ale 5 cm to ma na średnim położeniu a to do 40km/h robi

jak mu dasz simexa to nie da rady zamieszać 

Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
widze ze moja opinia jest szeroko komentowana...to cieszy
Autor zadal pytanie o rodzinny samochod ktory blotka sie nie boi to opisuje swoje wrazenia z jazdy wlasnie takim, a tu kurcze paru jest takich dyzurnych komentatorow co albo wiedza lepiej albo proboja udowodnic ze ja sie myle. Dla przypomnienia to Scenic chyba byl pionierem wsrod rodzinnnych minivanow i wcale nie jest to podniesiona meganka. Owszem,plyta ta sama,ale jednak zagospodarowanie miejscem w srodku inne. Zdaje sobie sprawe ze jest wiele lepszych (ale raczej nie tanszych) aut. Ja mam takie to o tym mowie. I mysle ze autorowi zalezy bardziej na takich wlasnie opiniach o konkretnych autach a nie o dyskutowaniu i komentowaniu cudzych postow. Tyle w temacie. Pozdrowienia dla wszystkich.

A może mitsubishi L300, L400?
Wielkością przestrzeni wnętrza zdecydowanie rodzinne, no i 4x4 z Pajero. Tylko pewnie oponki trzeba by zmienić i (ewentualnie) delikatnie podnieść.
Wielkością przestrzeni wnętrza zdecydowanie rodzinne, no i 4x4 z Pajero. Tylko pewnie oponki trzeba by zmienić i (ewentualnie) delikatnie podnieść.
-
- jestem tu nowy...
Dzięki wszystkim za wypowiedzi i porady.
Na razie jeszcze raz się skrzykneliśmy z sasiadami i tymczasowo na droge poszedł gruz z ziemią i da sie jeździć. Zobaczymy co będzie dalej.
Na razie temat terenówki odkładam. Jak znam życie wrócę na wiosenne roztopy...
pozdrówka
Na razie jeszcze raz się skrzykneliśmy z sasiadami i tymczasowo na droge poszedł gruz z ziemią i da sie jeździć. Zobaczymy co będzie dalej.
Na razie temat terenówki odkładam. Jak znam życie wrócę na wiosenne roztopy...
pozdrówka
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Adamo pisze:Taaa... jak nie jest ślisko i nie zamiesza kołamiMroczny pisze:ale 5 cm to ma na średnim położeniu a to do 40km/h robi
nie miesza , mulisz go biegami i dzie

poza tym najwyższe zawieszenie to straszne taczki

Czwarte serce 

Bez jaj ... AT-ki w przednionapędowym płaskim kombi niewiele zmienią. Pewnie to zakopanie spowodowane jest przede wszystkim słabym prześwitem.alibia1112 pisze:załuż ateki a dasz rade![]()
Raczej trzeba celować w SUV-a lub terenówkę. Im większy i cięższy tym więcej $ będzie kosztowało jeżdzenie. Jeśli jeździsz mało to dasz radę, ale duże przebiegi dużym 4x4 mogą nadwyrężyć budżet domowy.
Terrano II są w wersjach 7-mio osobowych i chyba mają 3 trzypunktowe pasy z tyłu. Siedzenia z bagażnika można wyjąc i zostawić w domu.
Hyundai-a bym polecał

Napisz jeszcze ile jeździsz, gdzie i czy lubisz szybko czy po emerycku itd ... No i jak kasa jest do wydania i ile możesz dać miesięcznie za paliwo. Duża terenówka klekot to jakieś 10-14l/100.
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
Czy Uaza z Andorią już proponowano? Bo nie chce mi sie czytać wszystkich postów... 

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
już Ty tu niepie....scenika kupowałem nowegoslawoos pisze:został poruszony w tym wątku temat Scenica 4x4 a dokładnie RX4 to się wypowiem bo akurat takiego mam. Dopóki nie kupiłem auta do tłuczenia się (NIvka) to RX4 służył mi także do dojazdu w pole. Pod górę, często po błocie. Nie było sytuacji żeby się zakopał. Ogólnie to przeniesienie napędu jak w większości suvów sprzed kilku lat. Sprzęgło wiskotyczne samo sobie radzi, a stale jest przenoszone 90% na przód i 10% na tył. Co do wielkości w środku to pokażcie mi drugi taki samochód, w którym jest tyle miejsca między przednimi a tylnymi fotelami???Mam 4 letniego syna i jakoś nie da rady "skopać mnie po plecach" nogami bo nie dosięgnie. Czy 3 foteliki się zmieszczą?Zależy jakie(tzn z jakiej grupy wiekowej). Pasy też ma "normalne". Co do serwisu...tak...odwiedzam. W końcu trzeba zmienić olej czy oczyścić automatyczną klimatyzację. Ostatnio nawet żarówkę w prawej lampie spaliłemPoza tym spokój, żadnych awarii, więc jak ktoś od kogoś słyszał, albo kolega po 8 piwie mówił to lepiej się nie wypowiadać w temacie. Z mojej strony polecam, chociaż teraz z punktu widzenia nivy na ruskich klockach to rzeczywiście suvy mają niewielkie możliwości:)
sprzedałem syfa po 42 tys. miałem go dość
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
To może lepiej Honker ?DamnIt! pisze:Czy Uaza z Andorią już proponowano? Bo nie chce mi sie czytać wszystkich postów...

Pozdrawiam
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...
Nie znasz się, pewnie sam zepsułeś i sprzedałeśselim pisze:już Ty tu niepie....scenika kupowałem nowegoslawoos pisze:został poruszony w tym wątku temat Scenica 4x4 a dokładnie RX4 to się wypowiem bo akurat takiego mam. Dopóki nie kupiłem auta do tłuczenia się (NIvka) to RX4 służył mi także do dojazdu w pole. Pod górę, często po błocie. Nie było sytuacji żeby się zakopał. Ogólnie to przeniesienie napędu jak w większości suvów sprzed kilku lat. Sprzęgło wiskotyczne samo sobie radzi, a stale jest przenoszone 90% na przód i 10% na tył. Co do wielkości w środku to pokażcie mi drugi taki samochód, w którym jest tyle miejsca między przednimi a tylnymi fotelami???Mam 4 letniego syna i jakoś nie da rady "skopać mnie po plecach" nogami bo nie dosięgnie. Czy 3 foteliki się zmieszczą?Zależy jakie(tzn z jakiej grupy wiekowej). Pasy też ma "normalne". Co do serwisu...tak...odwiedzam. W końcu trzeba zmienić olej czy oczyścić automatyczną klimatyzację. Ostatnio nawet żarówkę w prawej lampie spaliłemPoza tym spokój, żadnych awarii, więc jak ktoś od kogoś słyszał, albo kolega po 8 piwie mówił to lepiej się nie wypowiadać w temacie. Z mojej strony polecam, chociaż teraz z punktu widzenia nivy na ruskich klockach to rzeczywiście suvy mają niewielkie możliwości:)
sprzedałem syfa po 42 tys. miałem go dość

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

Sprawdziłem w firmowym TII 2001 i NIESTETY tylko biodrowy w środku na tylnej kanapie. Zostaje tylko Kyrion.Masmo pisze:... Terrano II są w wersjach 7-mio osobowych i chyba mają 3 trzypunktowe pasy z tyłu. ....

A może Dacia Duster ? 
Ma trzy pasy barkowe z tyłu i zdecydowanie lepszy napęd niż Rav4 czy CRV .
I zdaje się Nissan X-trail ma taki sam system napędu ale zdecydowanie gorsze kąty natarcia/zejścia i chyba mniejszy prześwit. Ale jest większy niż Duster.

Ma trzy pasy barkowe z tyłu i zdecydowanie lepszy napęd niż Rav4 czy CRV .

I zdaje się Nissan X-trail ma taki sam system napędu ale zdecydowanie gorsze kąty natarcia/zejścia i chyba mniejszy prześwit. Ale jest większy niż Duster.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
wojtek_pl pisze:A może Dacia Duster ?....

Do puli dołożę subaru outbacka.
Trzy pasy ma (na fotkach może nie widać, ale są 3 3-pktowe), na czarnym jeździ lepiej jak przeciętny plaskacz, w terenie parę suvów w porównaniu poległo
. Prędkość jazdy w kopnym śniegu 70 cm ograniczają... wycieraczki. Do ciężkiego błota można kombinować z agresywniejszymi gumami, choć pewny jestem, że na wszystko, co drogą można nazwać, dobre zimówki wystarczą.
Trzy pasy ma (na fotkach może nie widać, ale są 3 3-pktowe), na czarnym jeździ lepiej jak przeciętny plaskacz, w terenie parę suvów w porównaniu poległo

Że niby subaru przejeżdża 70cm śnieg? 

Świeżo spadły i puszysty to można rozpędem pokonać. Ale jak nieco poleży i zwilgotnieje to już inna bajka.kozioU pisze:Że niby subaru przejeżdża 70cm śnieg?
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
Napisałem kopny. W mokry i zleżały to i jimniaka w lesie wkleiłem, bez traktora się nie obeszło. Mówimy tu o dojeździe, wyjeździe z chałupy. Zakładam, że co jakiś czas właściciel drogi ją sprząta. U nas samorządy się z tego wywiązują, po tym jak raz nie można było udzielić pomocy lekarskiej. W sąsiedniej gminie, gdzie pracuję, straż nie dała rady dojechać do pożaru i też sprzątają na bieżąco. Kwestia tylko rano do roboty wyjechać.
http://www.youtube.com/watch?v=9TMYBnMDIzs
na tym widać gumy
http://www.youtube.com/watch?v=lOdTCNRWrH4
http://www.youtube.com/watch?v=5O9ZIBCBzrQ
http://www.youtube.com/watch?v=TOYR9SBTL_g
MT ma reduktor, AT nie. 2,5l w przeciwieństwie do 3,0 gazu się nie boi. Bieżące koszty utrzymania porównywalne z passatem tdi 130 kuni.
http://www.youtube.com/watch?v=9TMYBnMDIzs
na tym widać gumy
http://www.youtube.com/watch?v=lOdTCNRWrH4
http://www.youtube.com/watch?v=5O9ZIBCBzrQ
http://www.youtube.com/watch?v=TOYR9SBTL_g
MT ma reduktor, AT nie. 2,5l w przeciwieństwie do 3,0 gazu się nie boi. Bieżące koszty utrzymania porównywalne z passatem tdi 130 kuni.