Rodzinne auto terenowe :)

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Re: Rodzinne auto terenowe :)

Post autor: gebels » czw sie 11, 2011 7:10 am

dodatkowo Vitka lekka bo ruda kończy wpieprzać rame nim opuści autko fabryke :)21
Czwarte serce :cry:

slawoos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: slawoos » czw sie 11, 2011 8:01 pm

został poruszony w tym wątku temat Scenica 4x4 a dokładnie RX4 to się wypowiem bo akurat takiego mam. Dopóki nie kupiłem auta do tłuczenia się (NIvka) to RX4 służył mi także do dojazdu w pole. Pod górę, często po błocie. Nie było sytuacji żeby się zakopał. Ogólnie to przeniesienie napędu jak w większości suvów sprzed kilku lat. Sprzęgło wiskotyczne samo sobie radzi, a stale jest przenoszone 90% na przód i 10% na tył. Co do wielkości w środku to pokażcie mi drugi taki samochód, w którym jest tyle miejsca między przednimi a tylnymi fotelami???Mam 4 letniego syna i jakoś nie da rady "skopać mnie po plecach" nogami bo nie dosięgnie. Czy 3 foteliki się zmieszczą?Zależy jakie(tzn z jakiej grupy wiekowej). Pasy też ma "normalne". Co do serwisu...tak...odwiedzam. W końcu trzeba zmienić olej czy oczyścić automatyczną klimatyzację. Ostatnio nawet żarówkę w prawej lampie spaliłem :) Poza tym spokój, żadnych awarii, więc jak ktoś od kogoś słyszał, albo kolega po 8 piwie mówił to lepiej się nie wypowiadać w temacie. Z mojej strony polecam, chociaż teraz z punktu widzenia nivy na ruskich klockach to rzeczywiście suvy mają niewielkie możliwości:)

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » czw sie 11, 2011 9:26 pm

slawoos pisze:został poruszony w tym wątku temat Scenica 4x4 a dokładnie RX4 to się wypowiem bo akurat takiego mam. Dopóki nie kupiłem auta do tłuczenia się (NIvka) to RX4 służył mi także do dojazdu w pole. Pod górę, często po błocie. Nie było sytuacji żeby się zakopał. Ogólnie to przeniesienie napędu jak w większości suvów sprzed kilku lat. Sprzęgło wiskotyczne samo sobie radzi, a stale jest przenoszone 90% na przód i 10% na tył. Co do wielkości w środku to pokażcie mi drugi taki samochód, w którym jest tyle miejsca między przednimi a tylnymi fotelami???Mam 4 letniego syna i jakoś nie da rady "skopać mnie po plecach" nogami bo nie dosięgnie. Czy 3 foteliki się zmieszczą?Zależy jakie(tzn z jakiej grupy wiekowej). Pasy też ma "normalne". Co do serwisu...tak...odwiedzam. W końcu trzeba zmienić olej czy oczyścić automatyczną klimatyzację. Ostatnio nawet żarówkę w prawej lampie spaliłem :) Poza tym spokój, żadnych awarii, więc jak ktoś od kogoś słyszał, albo kolega po 8 piwie mówił to lepiej się nie wypowiadać w temacie. Z mojej strony polecam, chociaż teraz z punktu widzenia nivy na ruskich klockach to rzeczywiście suvy mają niewielkie możliwości:)
Aaaa tzn, że jak na 10 autek 9 regularnie ma kłopoty i nie są moje tylko znajomych a 1 to Twoje to tylko Twoja opinia jest jedyną słuszną? Hmm wiesz, są jeszcze ludzie którzy pracują w serwisach Renaulta i tez mają jakieś rozeznanie co i w jakich ilościach "robią"

Myślę, że można jedynie Tobie gratulować, że w tak awaryjnym modelu trafiłeś wyjątkowy egzemplarz... U mnie pod blokiem tylko jedno auto dłużej stoi zarośnięte trawa od Scenica 4x4 gościa z bolku obok ;) Mój Trooper 2001 3.0 ;) Generalnie oba lubią parking z tego co widzę przez ostatnie 3-4 lata ;)
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » czw sie 11, 2011 9:51 pm

slawoos pisze:Co do wielkości w środku to pokażcie mi drugi taki samochód, w którym jest tyle miejsca między przednimi a tylnymi fotelami???
Lista byłaby bardzo długa :)21

Scenic to podniesiona Meganka i tyle. Nie ma co dorabiać ideologii :wink: :)21

Adamo

Post autor: Adamo » pt sie 12, 2011 9:43 am

gebels pisze:kup C5 HDI w Kombii

ma zawias hydropneumatyczny, podniesiesz na max i przez błoto przejdziesz nawet na zwykłych oponach
Nie przejedziesz ponieważ po przekroczeniu prędkości 10km/h (wystarczy, że straci przyczepność) automatycznie się obniży... :)21

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt sie 12, 2011 10:30 am

ale 5 cm to ma na średnim położeniu a to do 40km/h robi
:)21

Adamo

Post autor: Adamo » pt sie 12, 2011 10:39 am

Mroczny pisze:ale 5 cm to ma na średnim położeniu a to do 40km/h robi
Taaa... jak nie jest ślisko i nie zamiesza kołami :)21

Awatar użytkownika
CrOOchy

Post autor: CrOOchy » pt sie 12, 2011 7:52 pm

jak mu dasz simexa to nie da rady zamieszać :)21
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem

Jeep
Chevy Suburban

slawoos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: slawoos » pt sie 12, 2011 7:58 pm

widze ze moja opinia jest szeroko komentowana...to cieszy :D Autor zadal pytanie o rodzinny samochod ktory blotka sie nie boi to opisuje swoje wrazenia z jazdy wlasnie takim, a tu kurcze paru jest takich dyzurnych komentatorow co albo wiedza lepiej albo proboja udowodnic ze ja sie myle. Dla przypomnienia to Scenic chyba byl pionierem wsrod rodzinnnych minivanow i wcale nie jest to podniesiona meganka. Owszem,plyta ta sama,ale jednak zagospodarowanie miejscem w srodku inne. Zdaje sobie sprawe ze jest wiele lepszych (ale raczej nie tanszych) aut. Ja mam takie to o tym mowie. I mysle ze autorowi zalezy bardziej na takich wlasnie opiniach o konkretnych autach a nie o dyskutowaniu i komentowaniu cudzych postow. Tyle w temacie. Pozdrowienia dla wszystkich.

yogeeboo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yogeeboo » ndz sie 14, 2011 4:32 pm

A może mitsubishi L300, L400?

Wielkością przestrzeni wnętrza zdecydowanie rodzinne, no i 4x4 z Pajero. Tylko pewnie oponki trzeba by zmienić i (ewentualnie) delikatnie podnieść.

the_kris_kot
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: the_kris_kot » pn sie 15, 2011 10:00 am

Dzięki wszystkim za wypowiedzi i porady.

Na razie jeszcze raz się skrzykneliśmy z sasiadami i tymczasowo na droge poszedł gruz z ziemią i da sie jeździć. Zobaczymy co będzie dalej.

Na razie temat terenówki odkładam. Jak znam życie wrócę na wiosenne roztopy...

pozdrówka

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » pn sie 15, 2011 11:27 am

Adamo pisze:
Mroczny pisze:ale 5 cm to ma na średnim położeniu a to do 40km/h robi
Taaa... jak nie jest ślisko i nie zamiesza kołami :)21

nie miesza , mulisz go biegami i dzie :)21

poza tym najwyższe zawieszenie to straszne taczki :)21
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » wt sie 30, 2011 6:33 pm

alibia1112 pisze:załuż ateki a dasz rade !! :lol:
Bez jaj ... AT-ki w przednionapędowym płaskim kombi niewiele zmienią. Pewnie to zakopanie spowodowane jest przede wszystkim słabym prześwitem.
Raczej trzeba celować w SUV-a lub terenówkę. Im większy i cięższy tym więcej $ będzie kosztowało jeżdzenie. Jeśli jeździsz mało to dasz radę, ale duże przebiegi dużym 4x4 mogą nadwyrężyć budżet domowy.
Terrano II są w wersjach 7-mio osobowych i chyba mają 3 trzypunktowe pasy z tyłu. Siedzenia z bagażnika można wyjąc i zostawić w domu.
Hyundai-a bym polecał :)21 ale środkowy pas jest tylko biodrowy. :( Co prawda Terracany i Gallopery są też 7-mio osobowe.

Napisz jeszcze ile jeździsz, gdzie i czy lubisz szybko czy po emerycku itd ... No i jak kasa jest do wydania i ile możesz dać miesięcznie za paliwo. Duża terenówka klekot to jakieś 10-14l/100.
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » wt sie 30, 2011 6:49 pm

Czy Uaza z Andorią już proponowano? Bo nie chce mi sie czytać wszystkich postów... :)21
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » wt sie 30, 2011 6:58 pm

slawoos pisze:został poruszony w tym wątku temat Scenica 4x4 a dokładnie RX4 to się wypowiem bo akurat takiego mam. Dopóki nie kupiłem auta do tłuczenia się (NIvka) to RX4 służył mi także do dojazdu w pole. Pod górę, często po błocie. Nie było sytuacji żeby się zakopał. Ogólnie to przeniesienie napędu jak w większości suvów sprzed kilku lat. Sprzęgło wiskotyczne samo sobie radzi, a stale jest przenoszone 90% na przód i 10% na tył. Co do wielkości w środku to pokażcie mi drugi taki samochód, w którym jest tyle miejsca między przednimi a tylnymi fotelami???Mam 4 letniego syna i jakoś nie da rady "skopać mnie po plecach" nogami bo nie dosięgnie. Czy 3 foteliki się zmieszczą?Zależy jakie(tzn z jakiej grupy wiekowej). Pasy też ma "normalne". Co do serwisu...tak...odwiedzam. W końcu trzeba zmienić olej czy oczyścić automatyczną klimatyzację. Ostatnio nawet żarówkę w prawej lampie spaliłem :) Poza tym spokój, żadnych awarii, więc jak ktoś od kogoś słyszał, albo kolega po 8 piwie mówił to lepiej się nie wypowiadać w temacie. Z mojej strony polecam, chociaż teraz z punktu widzenia nivy na ruskich klockach to rzeczywiście suvy mają niewielkie możliwości:)
już Ty tu niepie....scenika kupowałem nowego
sprzedałem syfa po 42 tys. miałem go dość
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

wojtek_pl
Kontaktowanie:

Post autor: wojtek_pl » wt sie 30, 2011 8:30 pm

DamnIt! pisze:Czy Uaza z Andorią już proponowano? Bo nie chce mi sie czytać wszystkich postów... :)21
To może lepiej Honker ? :wink:
Pozdrawiam
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » wt sie 30, 2011 8:33 pm

selim pisze:
już Ty tu niepie....scenika kupowałem nowego
sprzedałem syfa po 42 tys. miałem go dość
Nie znasz się, pewnie sam zepsułeś i sprzedałeś :)21
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » śr sie 31, 2011 6:37 pm

Masmo pisze:... Terrano II są w wersjach 7-mio osobowych i chyba mają 3 trzypunktowe pasy z tyłu. ....
Sprawdziłem w firmowym TII 2001 i NIESTETY tylko biodrowy w środku na tylnej kanapie. Zostaje tylko Kyrion. :)21

wojtek_pl
Kontaktowanie:

Post autor: wojtek_pl » czw wrz 01, 2011 8:50 am

A może Dacia Duster ? :)21

Ma trzy pasy barkowe z tyłu i zdecydowanie lepszy napęd niż Rav4 czy CRV . :)2

I zdaje się Nissan X-trail ma taki sam system napędu ale zdecydowanie gorsze kąty natarcia/zejścia i chyba mniejszy prześwit. Ale jest większy niż Duster.
Pozdrawiam
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » czw wrz 01, 2011 8:59 am

wojtek_pl pisze:A może Dacia Duster ? :)21....
:)2 No i Rodzinka.pl .... :lol:

bIp

Post autor: bIp » czw wrz 01, 2011 10:56 am

Do puli dołożę subaru outbacka.
Trzy pasy ma (na fotkach może nie widać, ale są 3 3-pktowe), na czarnym jeździ lepiej jak przeciętny plaskacz, w terenie parę suvów w porównaniu poległo 8) . Prędkość jazdy w kopnym śniegu 70 cm ograniczają... wycieraczki. Do ciężkiego błota można kombinować z agresywniejszymi gumami, choć pewny jestem, że na wszystko, co drogą można nazwać, dobre zimówki wystarczą.

kozioU

Post autor: kozioU » czw wrz 01, 2011 7:06 pm

Że niby subaru przejeżdża 70cm śnieg? :wink:

wojtek_pl
Kontaktowanie:

Post autor: wojtek_pl » czw wrz 01, 2011 7:26 pm

kozioU pisze:Że niby subaru przejeżdża 70cm śnieg? :wink:
Świeżo spadły i puszysty to można rozpędem pokonać. Ale jak nieco poleży i zwilgotnieje to już inna bajka.
Pozdrawiam
Wojtek

bIp

Post autor: bIp » czw wrz 01, 2011 11:46 pm

Napisałem kopny. W mokry i zleżały to i jimniaka w lesie wkleiłem, bez traktora się nie obeszło. Mówimy tu o dojeździe, wyjeździe z chałupy. Zakładam, że co jakiś czas właściciel drogi ją sprząta. U nas samorządy się z tego wywiązują, po tym jak raz nie można było udzielić pomocy lekarskiej. W sąsiedniej gminie, gdzie pracuję, straż nie dała rady dojechać do pożaru i też sprzątają na bieżąco. Kwestia tylko rano do roboty wyjechać.

http://www.youtube.com/watch?v=9TMYBnMDIzs

na tym widać gumy
http://www.youtube.com/watch?v=lOdTCNRWrH4

http://www.youtube.com/watch?v=5O9ZIBCBzrQ

http://www.youtube.com/watch?v=TOYR9SBTL_g

MT ma reduktor, AT nie. 2,5l w przeciwieństwie do 3,0 gazu się nie boi. Bieżące koszty utrzymania porównywalne z passatem tdi 130 kuni.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”