Pomoc w podjęciu decyzji zakupu.
Moderator: Marcin-Kraków
-
- jestem tu nowy...
Pomoc w podjęciu decyzji zakupu.
Jest to mój pierwszy post więc na początek,
WITAM WSZYSTKICH.
Jako,że jestem myśliwym noszę się z zamiarem kupienia autka które dowiezie mnie w rejon polowania i ewentualnie pomoże w transporcie zwierzyny ale takrze będzie mi służyć jako auto wiozące mnie do pracy.Myślę,że podział zadań będzie miał stosunek 70% dojazdy do pracy,30% polowania.Zaznaczę,że nie posiadałem auta z napędemna 4 koła i nie miałem z nimi praktycznie styczności.Jedyny mój kontakt to przejażdżka Suzuki Jimny kolegi z kołą który bardzo go sobie chwalił.Tak więc moje poszukiwania zaczęły się właśnie w kierunku Jimnego.Jednakże podczas przeglądania internetu natknąłem się na Deawoo Korando.Na jego kożyść przemawia bardzo trwały silnik 2,9D na licencji Mercedesa,niski koszt zakupu,dobre wyposażenie,bagażnik większy niż w Jimny,bardzo oryginalny wygląd i w miarę niskie zużycie paliwa,jak na prawie trzylitrową jednostkę.Rozglądałm się także w kieunku Gallopera i powiem Wam,że im więcej modeli porównuję tym większy mam mętlik w głowie.Koledzy,doradźcie coś.
WITAM WSZYSTKICH.
Jako,że jestem myśliwym noszę się z zamiarem kupienia autka które dowiezie mnie w rejon polowania i ewentualnie pomoże w transporcie zwierzyny ale takrze będzie mi służyć jako auto wiozące mnie do pracy.Myślę,że podział zadań będzie miał stosunek 70% dojazdy do pracy,30% polowania.Zaznaczę,że nie posiadałem auta z napędemna 4 koła i nie miałem z nimi praktycznie styczności.Jedyny mój kontakt to przejażdżka Suzuki Jimny kolegi z kołą który bardzo go sobie chwalił.Tak więc moje poszukiwania zaczęły się właśnie w kierunku Jimnego.Jednakże podczas przeglądania internetu natknąłem się na Deawoo Korando.Na jego kożyść przemawia bardzo trwały silnik 2,9D na licencji Mercedesa,niski koszt zakupu,dobre wyposażenie,bagażnik większy niż w Jimny,bardzo oryginalny wygląd i w miarę niskie zużycie paliwa,jak na prawie trzylitrową jednostkę.Rozglądałm się także w kieunku Gallopera i powiem Wam,że im więcej modeli porównuję tym większy mam mętlik w głowie.Koledzy,doradźcie coś.
- alibia1112
Re: Pomoc w podjęciu decyzji zakupu.
witam
suzuki bardzo fajne i dzielne autko
zalety zwinny, tani w eksplatacji młode roczniki- wady mały i ciasny, zależy ile osób ma z tobą śmigać do pracy czy na te polowania. jak 1+1 to jest okej
dzika czy łosia to nie załadujesz na kipe
Deawoo - bym sobie odpuścił - wynalazek kłopot z częściami i przy ewentualnej sprzedaży duży problem.
Gallopera- to jest autko na licencji mistubishi pajero I generacji - (w opakowaniu hundaja)
Ja polecałbym Mistubishi Pajero II generacji ( krótka lub długa wersja w zalezności od potrzeb)
2.8 diesel spalania ok 12 - 13litrów - (to i tak mało jak 4x4), możliwość jazdy 4x4 po asfalcie (przydatne zimą)
można do 15- 20 tyś znaleść coś ciekawego
nie ma problemów z dostępnością części jak np z daihatsu (ale ogólnie fajne autko)
suzuki bardzo fajne i dzielne autko

Deawoo - bym sobie odpuścił - wynalazek kłopot z częściami i przy ewentualnej sprzedaży duży problem.
Gallopera- to jest autko na licencji mistubishi pajero I generacji - (w opakowaniu hundaja)
Ja polecałbym Mistubishi Pajero II generacji ( krótka lub długa wersja w zalezności od potrzeb)
2.8 diesel spalania ok 12 - 13litrów - (to i tak mało jak 4x4), możliwość jazdy 4x4 po asfalcie (przydatne zimą)
można do 15- 20 tyś znaleść coś ciekawego
nie ma problemów z dostępnością części jak np z daihatsu (ale ogólnie fajne autko)
CARPE DIEM
PAHero III LONG nie seria
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
PAHero III LONG nie seria
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Ile szelestów chcesz wydać
Może warto zastanowić się nad pickupem, jak chcesz zwłoki wozić 

y60 autobus, czerwony.
-
- jestem tu nowy...
Mam 10.000zł.Wiem,że to niewiele i nawet w Niemczech trudno znaleźć Jimnego w tych pieniądzach a na sensownego pikapa tymbardziej.Na Otomoto znalazłem to:
http://otomoto.pl/mitsubishi-l200-2-5-d ... 35603.html
ale nie ma to napędu x4 i odstraszyły mnie te namiastki tylnych siedzeń.Żeby to było doble to już bym po niego jechał.
http://otomoto.pl/mitsubishi-l200-2-5-d ... 35603.html
ale nie ma to napędu x4 i odstraszyły mnie te namiastki tylnych siedzeń.Żeby to było doble to już bym po niego jechał.
No bardzo bym się zdziwił gdyby za "dychu" dało radę Jimnego gdzieś kupić... chyba, że z dwoma rysami na boku po pociągu...hunter.zax pisze:Mam 10.000zł.Wiem,że to niewiele i nawet w Niemczech trudno znaleźć Jimnego w tych pieniądzach...
Co do Pickupa to może Nissana z lat 90-tych D-coś/ileśtam ?
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

- miodzio_1985
Za 10 000 powinno Ci się udać kupić Samuraia w dość dobrym staniehunter.zax pisze:Mam 10.000zł.Wiem,że to niewiele i nawet w Niemczech trudno znaleźć Jimnego w tych pieniądzach [...]
on-road: Lancia Lybra SW
off-road: Samurai 1,3i Cabrio '94 (album)
off-road: Samurai 1,3i Cabrio '94 (album)
Może na początek UAZ? Jeżeli masz talent majsterklepki - samochód nie do zdarcia, dzielny w terenie, duża głębokość bodzenia. Sarnę wrzucisz za przednie siedzenia, dzika na tył, a jeżeli strzelisz łanię, to składasz kanapę, otwierasz klapę, ładujesz i jedziesz. Popatrz na ceny. Jeżeli dobrze potargujesz, za 5 kzł bedziesz mial porządny egzemplarz zagazowany, dołożysz pakiet startowy ( 1-2 kzł), ew. zmienisz kapcie, bo na ruskich Ja nie da się jeździć. Najlepiej na jakieś cywilizowane AT, może BFGoodrich.
Przepraszam, że żyję - to się więcej nie powtórzy...
ale zakładający wątek napisał,ze chce autem jeździć, a nie leżeć pod nimbajobongo pisze:Może na początek UAZ? Jeżeli masz talent majsterklepki - samochód nie do zdarcia, dzielny w terenie, duża głębokość bodzenia. Sarnę wrzucisz za przednie siedzenia, dzika na tył, a jeżeli strzelisz łanię, to składasz kanapę, otwierasz klapę, ładujesz i jedziesz. Popatrz na ceny. Jeżeli dobrze potargujesz, za 5 kzł bedziesz mial porządny egzemplarz zagazowany, dołożysz pakiet startowy ( 1-2 kzł), ew. zmienisz kapcie, bo na ruskich Ja nie da się jeździć. Najlepiej na jakieś cywilizowane AT, może BFGoodrich.

To dużego manewru nie masz. Albo mocno wiekowe i dłuuugą historią "renomowane" auta albo coś mniej chodliwego. Jeśli jesteś cierpliwy i dasz radę zaakceptować osiągi malucha to warto wziąść pod uwagę Gallopera. Za 10 kzł coś znajdziesz, np:hunter.zax pisze:Mam 10.000zł.....
http://otomoto.pl/hyundai-galloper-sale-C18667208.html
Nie wierz jednak że duże ciężkie 4x4 tego typu jak Korado, Galloper itp będzie mało palić. 10l/100 dla klekota to minimum. Jak ma mało palić to Samuraj/Jimny.
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
Za 10tys to Explorer I (sprawny) i jeszcze zostanie sporo kasy na modyfikacje, Ex II ale już bez rezerwy gotówkowej.
Doszło do tego, że dalej już nie może.
exEX
exEX