Renault Scenic RX4

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
gosc

Re: Renault Scenic RX4

Post autor: gosc » wt wrz 06, 2011 7:01 pm

PiRoman pisze:
Janek 44 pisze:Zięciu dlaczego Oni z Ciebie żartują?
Może i mają rację trochę, ale niech mi się pod rękę tylko nawiną... :)17
chyba zaczne Gaj i okolice szerokim lukiem omijac :)21

wsumie obwodnice otwozyli to bede od polnocy wjezdzal cobys niemogl sie na mnie z breszka na bielanach zaczaic :)13
Ostatnio zmieniony wt wrz 06, 2011 7:06 pm przez gosc, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » wt wrz 06, 2011 7:04 pm

Spoko, masz dyspensę... po znajomości :)12
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
gosc

Post autor: gosc » wt wrz 06, 2011 7:07 pm

uhhh ulzylo mi , a juz myslalem ze bede musial rodzince kwatere zmienic na psie pole czy cos :)21
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

zakamarek

Kontaktowanie:

Post autor: zakamarek » pt gru 23, 2011 9:27 pm

4x4 słyszałem czytałem opinie że napęd jest całkiem do D--Y!
Awarie tylnego dyferencjału.

A mam pytanie jeszcze czy da się zamontować jakąś szperę?
Jestem zainteresowany kupnem jakiejś benzyny 1.6
Aktualnie śmigam Passatem 1.9Tdi 4motion.
Wszystko elegancko i bardzo dobrze ale jednak litr ropy ze 6zł nawet przy spalaniu 7/100km to więcej jak 10gazu na setkę.
No i do tego niby VW taki bezawaryjny ale jak byle sprzęgło mi teraz poszło i mam 2k zapłacić to trochę jest....
Skazany na rusa.

lech.

Post autor: lech. » pt gru 23, 2011 10:47 pm

Żeby za wiele nie śmiecić... :lol:

RX4 - Brać tylko z silnikiem 2,0 benz. I nie jest prymitywny Mroku ale ma hydrauliczną regulację zaworów a to go ratuje w gazie. Mocy znacznie więcej niż w dieslu przy rozsądnym spalaniu 11-13 l LPG.

Napęd - awaryjna skrzynia biegów , zazwyczaj nie dociągnie do 150 kkm. Nagminnie lecące łożyska podpór wału - w oryginale nierozbieralne i drogie, są jednak patenty z podporami od merca wymienialnymi. Latem wielu wał wykręca - litr mniej na setkę i znacznie lepiej się zbiera.

Napęd skroił Steyr i skopał tak skutecznie, że ma toto prawie zerową dzielność terenową. Trudno znaleźć coś co go nie objedzie. Bagażnik mały, butla go zupełnie wyzeruje. Kretyńskie otwieranie tylnych drzwi- łap lewą ręką za brudną klamkę, wciskaj przycisk, zębami podnieś klapę, kolanem wypchnij resztkę drzwi , żeby włożyć siatki z zakupami. Debil to wymyślił i na dodatek mańkut.

RX4 ma większe koła niż zwykły, jest bardziej podatny na przechyły, wiatr boczny i o 200 kg cięższy. Bogatsze wersje mają ESP w standardzie. Poleci tylko 180, zwykły dociśnie do 200.

Plusy? Najniższa cena za przyzwoite nadwozie z pięcioma drzwiami z napędem na 4 łapy i po 2000 roku, z wyjątkiem dołu cena części rozśmiesza. Plusem są zazwyczaj niewielkie przebiegi, spokój z LPG, dobra pozycja za kierownicą, zdecydowanie nietuzinkowy design mimo upływu lat i wbrew pozorom sporo extrasów.

Najwyzsza wersja (Salomon) ma chłodzone schowki, nawigację, welur z alcantarą, tempomat, odłączane ESP, sterowanie radiem pod kierownicą, grzane szyby przód i tył, dwa szyberdachy etc,etc. I to wszystko za cirka 15-18 kPLN z książką serwisową choć czasem miernik wariuje przy pomiarze.

Dlaczego się nie przyjął? Bo w momencie wejścia na rynek był prawie dwa razy droższy niż zwykły a marketing lansował go jako terenówkę (beznadzieja) zamiast rodzinnego vana z porządnym napędem.

Reasumując - dla kobietki na zimę OK, do zabawy w offroadera są lepsze propozycje w tej klasie i kasie.

slawoos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: slawoos » wt kwie 24, 2012 7:41 am

Pewnie ochrzanicie za odgrzewanie kotleta, ale może komuś przyda się opinia nie pod tytułem słyszałem lub domyślam sie, a użytkownika RX-a od ponad dwóch lat.
Jeżdżę na codzień Scenikiem RX4 2.0 benzyna zagazowany. Pali toto przy typowej jeździe 10.8-12 LPG. Mocy wystarczająco chociaż szału nie ma.
Awaryjna skrzynia? Być może...ale nie u mnie.Mam nakręcone 193 tysiące, sam zrobiłem 50tkm i problemów nie ma, podobnie jak i z wiatrem na który RX jest czuły...hahahah.Aż strach myśleć co czują kierowcy ciężarówek z firankami :P
Tylna otwierana klapa,podobnie jak w niektórych land cruiserach tyle że otwiera się z prawej strony, a więc nie ryzykujesz że jak zaczniesz otwierać klapę z lewej strony (od ulicy) to Cię coś rozjedzie. Dodatkowo szyba otwiera się niezależnie więc mniejsze zakupy wrzucisz górą. Całość otwierana "elektrycznie" więc nie trzeba się mocno szarpać.
Wał rzeczywiście nierozbieralny ale za tysiaka gość przerabia i można wszystko sobie wymieniać potem za grosze.
Co do napędu. To zwykły napęd 4x4 z sprzęgłem wiskotycznym, które jest stosowane pewnie w 80% SUV-ów więc nie rozumiem czemu ma nie robić?
Użytkuję auto już drugą zimę w lekko górzystym terenie, jeżdzę po serpentynach o których zapomniały pługi śnieżne, jeżdżę czasem rekreacyjnie po lajtowym terenie i nigdy problemu nie było z napędem. Oczywiście nie równa się absolutnie dzielnością mojej Nivie na VLIkach z reduktorem, ale w zimie, na śliskim czy mokrym zapewnia większe bezpieczeństwo, a przecież chyba o to chodzi w SUV-ach a nie o pokonywanie brodów na 1,5m głębokości.
Konkurencja w tym przedziale cenowym?Pokaż! Może CRV z ciulowym napędem z pompą z wyposażeniem godnym dużego fiata?
Reasumując
Auto psuje się jak każde. Jak się dba to się nie psuje. Ładnie wygląda, prześwit 21cm, stały napęd na wisco, (90% przód, 10% tył), bogate wyposażenie(grzane fotele,climatronic, chłodzone schowki, pełna eketryka,4 jaśki itp) a jak się chce to można się zamknąć w 28zł na 100km. Więc chyba jednak nie takie złe.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”