lekkie dłubnięcie zawiechy forester '99
Moderator: Marcin-Kraków
- misialek
-
Re: lekkie dłubnięcie zawiechy forester '99
Właśnie wróciłem z przeglądu po 75kkm i wyszło że lewy dopiero zaczyna lekko lać ale jeszcze nie klapnął. Poczekam aż siądzie zauważalnie i zastanowię czy wymienić na nówkę czy regenerować.
Ranger, XC70, XTZ660
po weekendzie majowym stwierdziłem, ze jednak mi brakuje trochę prześwitu (w głębszych koleinach nie do objechania) ale mam pytanko:
czy po podniesieniu wózka tak o 1-2 cale auto się gorzej nie prowadzi
chodzi mi o to, ze w forku (pewnie w każdym subaraku) fajne jest, że można trzymać pytę do końca, po czym delikatnie zaczyna uciekać tył (trzeba trochę uważać na rybkę)
jak podniosę furę to będzie tak samo czy muszę robić jakieś negatywy w zawiasie
czy po podniesieniu wózka tak o 1-2 cale auto się gorzej nie prowadzi

chodzi mi o to, ze w forku (pewnie w każdym subaraku) fajne jest, że można trzymać pytę do końca, po czym delikatnie zaczyna uciekać tył (trzeba trochę uważać na rybkę)
jak podniosę furę to będzie tak samo czy muszę robić jakieś negatywy w zawiasie
- Bogdan 4x4
-
195/80R15 kumho atek kl78 od listopada u mnie robi.tybero pisze:do seryjnego zawieszenia wchodza wieksze opony, wiec tez warto o tym pomyslec.
zimowiki mam 205/75/R15 zamiast 205/70/R15 i czuc roznice w mozliwosciach terenowych.

Wsio można szto nie można, tolko z wolna i astarożna
kilka tygodni temu wymienilem zawieszenie w MY'03 na zestaw Ironman + KYB excel , wlozylem 205/70/15 Goodyear Wrangler AT/S , auto poszlo sporo do gory ( o to chodzilo ) ,na swiatlach stalem obok standartowej Vitary i czulem ze siedze na tej samej wysokosci co drajwer w suzuce , natomiast szybka jazda w zakretach przestala byc przyjemnoscia , ogolnie: o niebo poprawily sie wlasnosci terenowe i efekt wizualny , ale do miasta i sprintu na 1/4 mili nie polecam
na forum subaru (tym od dealera) jest sporo wywodow na ten temat , ''zadek w foresterze'' . itd
bez obrazy ale tam jakieś pedaralnia jest, siedzą, pierdolą o niczym i podniecają się nowym zegarkiem, kolorem felg, albo nową lotkązabeer pisze:na forum subaru (tym od dealera) jest sporo wywodow na ten temat , ''zadek w foresterze'' . itd

ja potrzebuję konkretnych info jak ustawić zawias po lifcie
gumy dobiorę sobie na końcu
- Bogdan 4x4
-
Sam sobie odpowiedziałeś: albo szybka jazda po zakrętach, albo z zimnym łokciem, polną ścieżką poprzez las.zabeer pisze:kilka tygodni temu wymienilem zawieszenie w MY'03 na zestaw Ironman + KYB excel , wlozylem 205/70/15 Goodyear Wrangler AT/S , auto poszlo sporo do gory ( o to chodzilo ) ,na swiatlach stalem obok standartowej Vitary i czulem ze siedze na tej samej wysokosci co drajwer w suzuce , natomiast szybka jazda w zakretach przestala byc przyjemnoscia , ogolnie: o niebo poprawily sie wlasnosci terenowe i efekt wizualny , ale do miasta i sprintu na 1/4 mili nie polecam

@Bogdan 4x4 , jesli dobrze wczytasz sie w moj post , to doczytasz ze chodzilo mi wlasnie o podniesienie auta i poprawienie wlasnosci terenowych, dodalem uwage o zakretach dla kogos kto chcialby montowac ten zestaw , a nastawia sie na jazde po miescie.
jestem zadowolony z zestawu Ironman+KYB do tego stopnia , ze kupilem kolejny komplet do drugiego Forestera(MY'99) w rodzinie i bedzie montowany lada dzien
aha,chyba nie musze wspominac ze ustawianie geometrii po wymianie na ten zestaw jest obowiazkowe.
Ano.
jestem zadowolony z zestawu Ironman+KYB do tego stopnia , ze kupilem kolejny komplet do drugiego Forestera(MY'99) w rodzinie i bedzie montowany lada dzien
aha,chyba nie musze wspominac ze ustawianie geometrii po wymianie na ten zestaw jest obowiazkowe.
Ano.
do zimnego lokcia mam Steyr'aBogdan 4x4 pisze: Sam sobie odpowiedziałeś: albo szybka jazda po zakrętach, albo z zimnym łokciem, polną ścieżką poprzez las.

Steyr'a Pinzgauera

Ano.
- Bogdan 4x4
-
Po wczorajszej wycieczce stwierdziłem że, przydał by się jeszcze jeden bieg niżej (jazda na reduktorze). Jak się goni +3000 obr, ok. Ale z niższych ciężko się mu zebrać na ostrzejszym podjeździe w oczekiwanym prze ze mnie czasie.
Szosowe bym zostawił, takie jak są. a przełożenie reduktora... deko zredukował
Wiem, że takie modyfikacje ktoś, kiedyś...
Szosowe bym zostawił, takie jak są. a przełożenie reduktora... deko zredukował

A nie będzie tak, że po zmianie przełożenia reduktora (zwiększeniu jak się domyślam) zaczną ci padać półosie, przeguby, wał napędowy ? Bo większe momenty obrotowe musiałyby przenosić...Bogdan 4x4 pisze:Po wczorajszej wycieczce stwierdziłem że, przydał by się jeszcze jeden bieg niżej (jazda na reduktorze). Jak się goni +3000 obr, ok. Ale z niższych ciężko się mu zebrać na ostrzejszym podjeździe w oczekiwanym prze ze mnie czasie.
Szosowe bym zostawił, takie jak są. a przełożenie reduktora... deko zredukował![]()
IMHO są auta do terenu i takie niekoniecznie się nadające do przeróbek. Subaru są fajne ze względu na pewną uniwersalność. Znaczy dobre na drodze i wystarczające do lekkiego terenu. Do przepraw i głębszego błota IMO lepiej kupić coś innego...
Pozdrawiam
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...
- Bogdan 4x4
-
Właśnie do lekkiego terenu, czyli takich ambitniejszych wycieczek
Od pół roku, jak pisałem jeżdżę na 195/80R15, jest OK, ale, trochę go przyspieszyło. Na szosie spoko, nie czuć, ale szczególnie na podjazdach zdał by się jeszcze jeden niższy od jedynki.

Od pół roku, jak pisałem jeżdżę na 195/80R15, jest OK, ale, trochę go przyspieszyło. Na szosie spoko, nie czuć, ale szczególnie na podjazdach zdał by się jeszcze jeden niższy od jedynki.
silnik se zmien - taniej wyjdzie....
Mistrzow uprasza sie o spokoj
Przy okazji jeśli mogę zapytać ołnerów Forków, szczególnie 98 rok.
Jest problem z wskaźnikiem paliwa...nie chce pokazywać rzeczywistego stanu.
Jak się do tego dobrać?? Jakieś wskazówki, pomysły?? Auto do sprzedania i potrzeba go trochę przygotować.
Z góry dziekuje
Jest problem z wskaźnikiem paliwa...nie chce pokazywać rzeczywistego stanu.
Jak się do tego dobrać?? Jakieś wskazówki, pomysły?? Auto do sprzedania i potrzeba go trochę przygotować.
Z góry dziekuje

Nissan Patrol