ford fusion

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
KSikorski

ford fusion

Post autor: KSikorski » śr kwie 10, 2013 9:26 am

http://otomoto.pl/ford-fusion-1-4i-16v- ... 70630.html

Kolega laik chce sobie sprawić forda fusion. Może ktoś miał/ma kontakt z tym urządzeniem? Jakie przypadłości, co w nim fajnego? Jakie opinie o silnikach, benzyny nadają się do zagazowania?
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
selim

Re: ford fusion

Post autor: selim » śr kwie 10, 2013 9:33 am

w pakiecie:kup se paczkę amorów na tył
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » śr kwie 10, 2013 12:33 pm

Mój Ojciec takowego ma - tyle, że młodszego (2010).
Kręci się generalnie trochę po mieście, a od czasu gdy na emeryturę przeszedł - to i ze trzy razy w tygodniu na ryby wyskoczy (w te i wewte jakieś 80 km).
Początkowo narzekał na zbyt wysokie zużycie paliwa, ale jak się nauczył jak nie należy używać pedału gazu to i zużycie znacząco spadło.
Autko dość wygodne, mam wrażenie że w środku bardziej obszerne niż mój osrany focus, a po złożeniu tylnych siedzeń robi się naprawdę dużo przestrzeni ładunkowej. Co ciekawe - puzon jest dość wysoki na zawieszeniu.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » śr kwie 10, 2013 1:29 pm

Jak komus nie przeszkadza siermiezny wyglad i komfort zawieszenia, to bedzie sie cieszyl dluga, bezawaryjna eksploatacja, fajny na zime, z racji wysokiego zawieszenia :)2
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
bzibziak

Post autor: bzibziak » śr kwie 10, 2013 1:37 pm

Mam takiego służbowego tylko diesla (obecnie z 70 tys. przebiegu), generalnie:
- jakość wykonania średnia niższa,
- słaby grill (pęka przy mocowaniach),
- w dieslu silnik oddaje moc z obrotami mniej więcej tak: nic nic nic wszystko nic nic nic, za to mało pali (~5,5 z gazem w podłodze),
- dosyć dzielny terenowo jak na płaską ośkę,
- klima to totalna porażka, nie radzi sobie, poza tym jej włączenie powoduje większe emocje przy wyprzedzaniu :P,
- trzeba długo czekać na ogrzewanie (jak tylko do miasta, diesel prędzej dojedzie do celu niż się nagrzeje w środku),
- promień zawracania godny kamaza z 4 przyczepami lub sportowej lokomotywy,
- wycieki z okolicy turbiny praktycznie od nowości,
- na 30 tys z litr 2 oleju trzeba dolać, może więcej,
- szybko rdzewieją hamulce - po każdym długim weekendzie słychać jak klocki zbierają rudą z tarcz,
z plusów to dosyć dobre zawieszenie, póki co nic się nie dzieje, brak DPFa i prosta konstrukcja.
W tej cenie jednak wziąłbym poliftowego LS400 pierwszej generacji :)21
Facet bez gaci zyskuje lub traci.

Awatar użytkownika
kszesz

Post autor: kszesz » śr kwie 10, 2013 6:38 pm

Benzyna 80 KM trochę mało ale jak spokojny kierowca to da radę tylko trzeba pomyśleć przed wyprzedzaniem.
Przy 120 kkm powinien miec wymieniony rozrząd (niech zapyta czy był wymieniony- napewno nie był).
Mam takiego 80 kkm przebiegu, nie bierze oleju wcale, pali 6,2-6,6 l w trasie , miast do 8 l/100.
Strasznie skacze po drodze po przekroczeniu 120km/h wina opon bo załozyłem większe 195/65R15 ale
na wybojach dają komfort. Klima słabo daje i dusi małą moc silnika.
Stosunkowo bardzo pakowny jak na te klasę bagażnik. Przewiduję, że do wymiany będzie miał oprócz wspomnianego rozrządu,
sprzęgło, łożyska tył, szczeki/klocki hamulcowe tył, amory 4 szt., spręzyny przód (pękające), akumulator.
Autko małe z zewnątrz ale w srodku dosyć obszerne, zwrotne, niezawodne. Korozja go nie dotyczy.
Program Forda "używane jak nowe" to pic na wodę poza odpicowaniem lakieru i wypraniem wnętrza i komory silnika nic nie robią w aucie w sensie przeglądu.
Późniejsza gwarancja 6 mies. to też ściema bo w jej ramach nic nie gwarantują faktycznie poza ściągnięciem auta na warsztat.

LPG raczej nie ma sensu w tym aucie, te silniki nie lubią gazu i wymagają lubryfikacji.
Osobiście szukałbym fokusa 1.6
Doszło do tego, że dalej już nie może.
exEX

Awatar użytkownika
misialek

Post autor: misialek » czw kwie 11, 2013 10:23 pm

Stoi u mnie taki pod domem. Mamy go już chyba z 6 lat, 1,4b jakieś 100kkm. Teraz wymieniliśmy pierwszy raz amory z tyłu, raz, no może dwa klocki. Nie pamiętam jakiekolwiek awarii albo usterki. Jedyne auto, które jeździ u nas tyle lat i tylko leje się benzynę, sprawdza olej (minimalne dolewki), dolewa płynu do spryskiwaczy i TYLE! A auto jest męczone wkoło komina przez 3-4 kierowców.
Jak napisali przedmówcy zaletą jest wysokie podwozie i prześwit, przestronne wnętrze. Zawias mało komfortowy, sinik nieco za słaby do tej budy, ideał to 1,6b. W miejscu pali ok 7-8l.
Teraz rozglądamy się za czyś deko nowszym i chyba 4x4, prawdopodobnie SX4.
Ranger, XC70, XTZ660

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”