Prosze o rade

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Marcinhankus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Prosze o rade

Post autor: Marcinhankus » ndz lip 10, 2016 4:17 pm

Witam serdecznie wszystkich kolegów i koleżanki.
Mam prośbę do osób wiedzacych co nieco w temacie. Noszę się z zamiarem kupna suv-a i jedna z głównych rzeczy jaka musi on posiadać to napęd 4x4 ale naprawdę dobry nie taki tylko z nazwy. Dodatkowo fajnie by było jakby był w miarę oszczędny i na ile się da nieawaryjny. Budżet jaki mam przeznaczony to ok 50 k .
Jak narazie moje myśli biegają Koło subaru forestera 3 gen 2.0 benzyna z manualna skrzynia oraz volvo xc 60 ale tu trochę mnie koszty serwisu przerażają no i jeszcze audi qatro gdzieś tak z 2007 r.
Prosiłbym o radę czy mój wybór będzie trafnym wyborem czy może ktoś ma jakiś pomysł na coś innego. Ważny jest dobry napęd 4x4
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i rady.
Ostatnio zmieniony pn lip 11, 2016 7:49 am przez Marcinhankus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
A.F.

Re: Prosze o rade

Post autor: A.F. » pn lip 11, 2016 7:10 am

Marcinhankus pisze: Budrzet jaki mam przeznaczony to ok 50 k .
...
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i rady.
Budżet.
Nie ma za co :)
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Marcinhankus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Marcinhankus » pn lip 11, 2016 7:48 am

Dziękuje kolego za jak najbardziej fachową poradę, wiedziałem że trafie tu na samych specjalistów od 4x4 :)
Pozdrawiam i sorka za błąd.

Awatar użytkownika
misialek

Post autor: misialek » śr lip 13, 2016 10:13 am

W tym budżecie masz już w czym wybierać (choć na XC60 to tak przynajmniej z 20k za mało).
Co to znaczy "dobry napęd 4x4"?
Cokolwiek co wygląda jak SUV i ma wolnossącą benzynę 2.0 i AWD co najwyżej się przemieszcza. Nie licz na wrażenia z kategorii "dynamika".
Większość dołączanych napędów we współczesnych SUVach powinna sobie wystarczająco poradzić w codziennym życiu.
Ranger, XC70, XTZ660

Marcinhankus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Marcinhankus » śr lip 13, 2016 10:49 am

Witam
Dobry napęd 4x4 to dla mnie taki który poradzi sobie z jazdą w wyższym śniegu i będzie sobie lepiej radził na śliskiej nawierzchni niż samochód z jedną osią pędną. Nie chciałbym kupić auta 4x4 i rozcxzarować się że nie będzie sobie dawało rady.
Nie potrzebuje też typowej terenówki bo z "ofrołdem" nie mam nic wspólnego i nie będę z niego korzystał aż tak mocno.
Myślę nad foresterm III gen albo auti qatro B8 bo to taki mój pułap finansowy.. ALe jakby było coś lepszego w tej cenie to chętnie rozważę inny samochód.
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedź.

Awatar użytkownika
misialek

Post autor: misialek » śr lip 13, 2016 12:09 pm

Rozrzut masz spory Forester vs A4, przynajmniej jeśli idzie o sprawność terenową. Napęd to jedno a prześwit i średnica koła to drugie.
Jeśli cie nie interesują szutry, leśne dukty i drogi szóstej kategorii odśnieżania to ałdica wydoli.
Osobiście wolę jednak mieć te kilka cm więcej pod tyłkiem.

I nie mieć 4 kółek na masce :wink:
Ranger, XC70, XTZ660

Marcinhankus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Marcinhankus » śr lip 13, 2016 12:39 pm

Kolego dziekuje za rady, powiedz mi jeszcze co uważasz o XV z 2012 czy warto na to patrzeć i jeżeli tak to w jakiej konfiguracji? Bede wdzieczny z wszelką pomoc.
Pozdrawiam

lech.

Post autor: lech. » śr lip 13, 2016 12:52 pm

Warta zastanowienia jest starannie wybrana RAV4 2,0 benz i wstawienie LPG. To nie to samo co volvoza, ale trwałość, możliwości, dostępność części i niskie koszty z górką rekompensują "rasowość" forka czy XC60.

2,0 LPG zrobiła już 280 ttkm bez scen i bez zbędnych kosztów. Dociekliwym proponuję przeliczenie różnicy w szelestach - starczy na drugą RAV-kę.

Awatar użytkownika
misialek

Post autor: misialek » śr lip 13, 2016 3:11 pm

Mimo posiadania forestera (2007) i Outbacka (2003) nie wypowiem się o XV bo nawet tego nigdy nie oglądałem z bliska. Ogólnie to technika napędu AWD jest tam taka sama jak we wszystkich subarakach, to samo z silnikami. Nadwozie i wnętrze - co , kto lubi - jak ci się podoba to bierz. Na oko to chyba poniesiony kompakt z fajnym kołem, bo do suva to mu chyba trochę brakuje.
Tutaj każdy użytkownik poszczególnego auta będzie chwalił lub narzekał na poszczególne auta. Ważne by była to opinia oparta na jakimś własnym doświadczeniu.
Ty i tak popatrzysz na to przez pryzmat własnych potrzeb i gustu.
Ranger, XC70, XTZ660

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”