Subaru Outback 1998 2.5 N/A, M/T - pamiętnik
Moderator: Marcin-Kraków
- Misiek Cypr
-
Re: Subaru Outback 1998 2.5 N/A, M/T - pamiętnik
Mam zasadę, że nie kupuje aut, za więcej niż moja miesięczna pensja. Mowa o tych do zabawy.
Nie ładuje w nie potem więcej, znów niż moja miesięczna pensja, w każdym roku. Czyli co rok, jedną pensję na motoryzację oddaję, nie więcej. Jak kosztuje więcej, to wyzbywamy się
Nie ładuje w nie potem więcej, znów niż moja miesięczna pensja, w każdym roku. Czyli co rok, jedną pensję na motoryzację oddaję, nie więcej. Jak kosztuje więcej, to wyzbywamy się
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
-
-
Każdy robi jak mu pasuje.
I takie zarzuty ze strata i wogole piszą ludzie którzy niszczą w terenie żelaza za grubą kase zeby dostać wazon albo inną linke co to ich mają kilka w domu.
Zazdrościcie fajnej fury i tyle

I takie zarzuty ze strata i wogole piszą ludzie którzy niszczą w terenie żelaza za grubą kase zeby dostać wazon albo inną linke co to ich mają kilka w domu.
Zazdrościcie fajnej fury i tyle

- Misiek Cypr
-
Ja tam uważam, że to Subaru, to akurat sensowny wydatek. Jeśli nie wrzuci w niego więcej niż w pejtona 

513549044
513549044
Cześć, nie wiedziałem że jest topik o Subaru.Na zdjęciu stare Legacy w raz z zalog na trasie Rumunia Transsylwanii z Polski Offroad. http://photos.app.goo.gl/VA7BdBgTny6HXFei9
Samurai 1,6td, 31'Silverstone
Subaru Legacy
Mitsubishi L300 4wd
Subaru Legacy
Mitsubishi L300 4wd
Super. Wlasnie dumalen nad montażem zapasu, planowalem bagaznik dachowy zamontowac taki jak kosz Thule np. Ale rozwiązanie z tylu jest chyba tez fajne, jesli nie lepsze. Poka wiecej fotek.
Jakies modyfikacje jeszcze wprowadzales, czy seria całkowita? A, teraz widzę, ze snorek. Dawaj wiecej fot i opisów, mnie strasznie korci, zeby cos tam jeszcze pomodzic.
Jakies modyfikacje jeszcze wprowadzales, czy seria całkowita? A, teraz widzę, ze snorek. Dawaj wiecej fot i opisów, mnie strasznie korci, zeby cos tam jeszcze pomodzic.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
dokładnie takMisiek Cypr pisze: ↑wt maja 01, 2018 7:50 amJa tam uważam, że to Subaru, to akurat sensowny wydatek. Jeśli nie wrzuci w niego więcej niż w pejtona![]()
wyda pewnie sumarycznie ze 2 dychy i ma na kilka lat spokój i jeździ wozem co działa i nie generuje problemów. Potem sprzeda za dychę i koszt miesieczny na poziomie raty za toster
jak ktoś nie musi jeździć daleko to można kupować złomixy na dorżnięcie, przymknąć oko na stuki i korozję i jakoś jeździć. Ekonomicznie pewnie to najzasadniejsze.
Ale jak ktoś jedzie dalej i oczekuje od wozu, że będzie bezproblemowy to nie widzę innego pomysłu jak kupić prostą konstrukcję i ją ogarnąć. Same opony, gaz i sensowny przegląd to drugi raz zakup.
Subaru w ostatnich miesiącach przejechało sporo, z czego ze trzy tysiące km z ekstremalnym jak na takie auto ładunkiem, bo w sumie +800kg w środku.
Jako że sprawuje się dzielnie i jeździ się bardzo przyjemnie, to dostało reperaturki, nową szybę czołową oraz LPG.
Cieknie coraz bardziej z przekładni, od początku ta wada występowała, więc trzeba się tym zająć.
Poza tym usterek brak. Nuda.
O koszu dachowym myślałem, z uwagi na LPG, żeby koło wrzucić, albo jakieś pierdoły nieformatowe i ew. jakieś dalekosiężne lampiony dołożyć, ale sam nie wiem... Thule robi takie cuś, ale musiałbym zmacać. https://www.thule.com/pl-pl/pl/cargo-ca ... t-_-859002
Poza tym cena wszystkich przydasiek tej firmy jest spora dość, nie wiem, czy aż tak będę przewoził np. rowery albo narty, żeby się tym przejmować. Aczkolwiek mam gdzieś belki tej firmy oraz uchwyty do nart, więc może jednak to nie jest głupi pomysł iść w tą stronę, bo jak się to uda zamocować, to w zasadzie zostaje kupić ino kosz i jest się nadal w systemie w razie czego.
Alternatywa: https://allegro.pl/bagaznik-subaru-fore ... 50072.html
Lub robić samemu z nierdzewki coś zgrabnego na wymiar, co się da łatwo zamocować.
Oczywiście kwestia hałasu zwiększonego będzie występować, ale w tym aucie i tak jest dość głośno, więc... Można to mieć chyba w dupie.
Chętnie obejrzę fotki przeróbek w tym subaru od @maxus101.
Wszelkiej maści patenty, poprawki itp.
Jako że sprawuje się dzielnie i jeździ się bardzo przyjemnie, to dostało reperaturki, nową szybę czołową oraz LPG.
Cieknie coraz bardziej z przekładni, od początku ta wada występowała, więc trzeba się tym zająć.
Poza tym usterek brak. Nuda.
O koszu dachowym myślałem, z uwagi na LPG, żeby koło wrzucić, albo jakieś pierdoły nieformatowe i ew. jakieś dalekosiężne lampiony dołożyć, ale sam nie wiem... Thule robi takie cuś, ale musiałbym zmacać. https://www.thule.com/pl-pl/pl/cargo-ca ... t-_-859002
Poza tym cena wszystkich przydasiek tej firmy jest spora dość, nie wiem, czy aż tak będę przewoził np. rowery albo narty, żeby się tym przejmować. Aczkolwiek mam gdzieś belki tej firmy oraz uchwyty do nart, więc może jednak to nie jest głupi pomysł iść w tą stronę, bo jak się to uda zamocować, to w zasadzie zostaje kupić ino kosz i jest się nadal w systemie w razie czego.
Alternatywa: https://allegro.pl/bagaznik-subaru-fore ... 50072.html
Lub robić samemu z nierdzewki coś zgrabnego na wymiar, co się da łatwo zamocować.
Oczywiście kwestia hałasu zwiększonego będzie występować, ale w tym aucie i tak jest dość głośno, więc... Można to mieć chyba w dupie.
Chętnie obejrzę fotki przeróbek w tym subaru od @maxus101.
Wszelkiej maści patenty, poprawki itp.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
box wujek
zwykły opływowy box dobrej firmy
wszystko inne to świszczące badziewie nie warte rozważania. Rurowe bagażniki już na transitach mnie irytują bo dźwięki jak konkord generują
zwykły opływowy box dobrej firmy
wszystko inne to świszczące badziewie nie warte rozważania. Rurowe bagażniki już na transitach mnie irytują bo dźwięki jak konkord generują
Box jest ok, ale... Raz na czas. Jak już musisz zapakować się np. na wakacje.
A do przewiezienia czegoś typu koło zapasowe już nie.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale taki Thule ma z przodu pleksę, która ograniczy trochę hałas. Zwłaszcza ten ma to dobrze rozwiązane, ale brak dostępności w PL. Jak zwykle, karwa.

A do przewiezienia czegoś typu koło zapasowe już nie.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale taki Thule ma z przodu pleksę, która ograniczy trochę hałas. Zwłaszcza ten ma to dobrze rozwiązane, ale brak dostępności w PL. Jak zwykle, karwa.

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Misiek Cypr
-
Koło, potem zbiornik wody, namiot dachowy, a potem kategoria C 

513549044
513549044
Nieee...
W zasadzie problem jest głównie z kołem.
Nie lubię wybitnie wozić koła luzem w bagażniku.
A z kolei podróżowanie bez koła jest szkodliwe dla mojej psychiki.
Oczywiście jest asistans itp, ale z doświadczeń moich to bardzo duża strata czasu jest zazwyczaj. A ja nie lubię takich strat czasu.
A zdarzało mi się kilka razy rozdupić koła tak, że nie szło jechać.
Raz nawet dwa jednocześnie.
W zasadzie problem jest głównie z kołem.
Nie lubię wybitnie wozić koła luzem w bagażniku.
A z kolei podróżowanie bez koła jest szkodliwe dla mojej psychiki.
Oczywiście jest asistans itp, ale z doświadczeń moich to bardzo duża strata czasu jest zazwyczaj. A ja nie lubię takich strat czasu.
A zdarzało mi się kilka razy rozdupić koła tak, że nie szło jechać.
Raz nawet dwa jednocześnie.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Nie Ernil. Całe życie używam bagażników róznych. Ćwiczyłem wszystkie patenty.
Jak coś jeździ szybciej niż 90 km/h bagażnik jest bez sensu
i do tego fanty wiecznie upaprane, zimą oblodzone, śnieg między bagażnikiem a dachem..
nie idź tą drogą
kup największy boks jaki jest i tyle. Zmieścisz koło i garść bambetli. Cięzkich rzeczy i tak nie wolno na dachu wozić
Jak coś jeździ szybciej niż 90 km/h bagażnik jest bez sensu
i do tego fanty wiecznie upaprane, zimą oblodzone, śnieg między bagażnikiem a dachem..
nie idź tą drogą
kup największy boks jaki jest i tyle. Zmieścisz koło i garść bambetli. Cięzkich rzeczy i tak nie wolno na dachu wozić
Jak już jesteśmy przy bagażnikach. Jakie poprzeczki kupić do Avensisa? Pewnie jak raz założę to na amen. Finslnie ma wozić rower, czasem trzy. Bagażnik na klapę odpada, bo ma szpojler. Haka nie ma i nie będzie (służbówka). Ma być cicho, ładnie i nie za pierdylion. Kroś ma doświadczenie gdzie szukać poza Thule? 1300 za same belki to trochę pojebane
mus aero, bo auto dość ciche i nie chciałbym psuć...

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Obawiam się, że za wielkiego wyboru miał nie będziesz. Jak kupisz tanie, to się będziesz wkurwiał, że to, że tamto. Chyba, że w ASO będzie jakaś promo na coś.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- misialek
-
Zdecyduj się - albo cicho albo tanio.
Thule Wingbar, najcichsze do tej pory jeśli już musisz mieć coś na dachu

Ranger, XC70, XTZ660
No aż tak na rowerze nie lubię jeździć... Kupię se na koło do pajero. Zaoszczędzone dwa tysie wydam na paliwo.
tel. 504126172
tel. 504126172
- misialek
-
Nie wiem jakie masz nadwozie ale jeśli masz np kombi to bagażnik dachowy wówczas może mieć mocowania i szerokość uniwersalną dla bardzo wielu modeli. Ja do szwedzkiego karawanu kupiłem na olx używkę z pasata za 600 z wysyłką.
Ale wkładanie i ściąganie roweru z dachu to jest jednak walka, i rozważam jednak bagażnik na hak.
Ale wkładanie i ściąganie roweru z dachu to jest jednak walka, i rozważam jednak bagażnik na hak.
Ranger, XC70, XTZ660
Kombi, ale to nie ma klasycznych relingów, tylko takie szyny przylegające do dachu z mocowaniami jak w osobówkach tak na oko. Nie chcę wystających belek. Te ładnie zabudowane do mnie przemawiają. Autem pewnie pobujam się z 5 lat... Mój rower jest stosunkowo lekki, więc nie przewiduję specjalnej walki. Haka nie ma i nie będzie. Zresztą bagażniki na hak, to już zupełnie odjechane ceny osiągają...
https://allegro.pl/toyota-avensis-auris ... ml#thumb/1 taka cena bardziej do mnie przemawia
https://allegro.pl/toyota-avensis-auris ... ml#thumb/1 taka cena bardziej do mnie przemawia

tel. 504126172
tel. 504126172
- misialek
-
No to masz te nowoczesne relingi, które teraz wypierają stare klasyczne "rurki". Zobacz jaki dokładne model zaleca Thule do twojego wozu, potem sprawdź do ilu innych wozów pasuje i szukaj używki. Ludziom się lizingi kończą, zmieniają wozy na te z większą ratą i osobno graty do nich, idzie znaleźć fajne markowe fanty w dobrym piniądzu.
Ranger, XC70, XTZ660
- Misiek Cypr
-
Nowoczesne to były 25 lat temu, w ZJcie 

513549044
513549044
Z różnych jakich w życiu używałem niestety Thule wyprzedzało konkurencję o lata świetlne. Cena bardzo wysoka, ale chyba adekwatne do jakości. Dość powiedzieć, że jedne belki mam już 15 lat i nic się z nimi nie dzieje, ani pół plastiku nie złamało się, ani nie wyblakło.Kabal pisze: ↑wt wrz 04, 2018 9:30 pmJak już jesteśmy przy bagażnikach. Jakie poprzeczki kupić do Avensisa? Pewnie jak raz założę to na amen. Finslnie ma wozić rower, czasem trzy. Bagażnik na klapę odpada, bo ma szpojler. Haka nie ma i nie będzie (służbówka). Ma być cicho, ładnie i nie za pierdylion. Kroś ma doświadczenie gdzie szukać poza Thule? 1300 za same belki to trochę pojebanemus aero, bo auto dość ciche i nie chciałbym psuć...
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Romana poproś to Ci ulepiKabal pisze: ↑wt wrz 04, 2018 9:30 pmJak już jesteśmy przy bagażnikach. Jakie poprzeczki kupić do Avensisa? Pewnie jak raz założę to na amen. Finslnie ma wozić rower, czasem trzy. Bagażnik na klapę odpada, bo ma szpojler. Haka nie ma i nie będzie (służbówka). Ma być cicho, ładnie i nie za pierdylion. Kroś ma doświadczenie gdzie szukać poza Thule? 1300 za same belki to trochę pojebanemus aero, bo auto dość ciche i nie chciałbym psuć...

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Jak ma być po bandzie to sam ulepięlbl78 pisze: ↑czw wrz 06, 2018 6:56 amRomana poproś to Ci ulepiKabal pisze: ↑wt wrz 04, 2018 9:30 pmJak już jesteśmy przy bagażnikach. Jakie poprzeczki kupić do Avensisa? Pewnie jak raz założę to na amen. Finslnie ma wozić rower, czasem trzy. Bagażnik na klapę odpada, bo ma szpojler. Haka nie ma i nie będzie (służbówka). Ma być cicho, ładnie i nie za pierdylion. Kroś ma doświadczenie gdzie szukać poza Thule? 1300 za same belki to trochę pojebanemus aero, bo auto dość ciche i nie chciałbym psuć...
![]()

tel. 504126172
tel. 504126172