Potrzebuję opinii na temat samochodów z tytułu, konkretnie chodzi mi o wrażenia z jazdy (dynamika, prowadzenie, miękkość zawiasu - ważne), wygodę użytkowania (głównie jakość i ergonomia wnętrza) oraz serwis (niezajebliwość, cena częśći i konieczna częstotliwość pozyskiwania

Biorę pod uwagę tylko wersje long lub 5d. Coraz bardziej ciągnie mnie na ciemną stronę mocy, więc jedynie V6. Prócz Froty, gdzie najprawdopodobniej później wleciałby motor V6 od Omegi.
Acha, nie zamierzam męczyć wozu w terenie, ma to być zwykły codzienny wszędołaz niebojący się zadrapań, z funkcją pociągnięcia ciężkiej przyczepy po polnych oraz przenocowania dwóch osób przez kilkanaście dni w roku.
Nie oczekuję i nie liczę na porównanie jak z gazety. Chciałbym przeczytać opinie uzytkowników, którzy mieli kontakt chociaż z dwoma wspomnianymi samochodami i mogą porównać niektóre cechy. Jednocześnie nie wzgardzę uwagami odnośnie tylko jednego z nich, czy spostrzeżeniami odnośnie np innej wersji silnikowej czy nadwoziowej - pewne cechy będą wspólne. Fronterę mam, co prawda krótką, ale w niektórych kwestiach posłuży mi za punkt odniesienia.
Zapraszam!
Można kasztanić