- inne samochody terenowe
Moderator: Marcin-Kraków
-
polar71
- jestem tu nowy...

autor: polar71 » czw lut 01, 2007 10:17 pm
Powiedzmy że jestem "szczęśliwym" posiadaczem Musso 2,9 diesel '98, dostałem go w rozliczeniu za inne autko, nie mam zamiaru co prawda nim za dlugo śmigać ale jest w nim mały problem ( który był juz tu poruszany ale zanikł) mały totlotek z załaczaniem przedniego napędu, raz chodzi a raz nie, z tego co wiem to moduł który jest pod siedzeniem był sprwadzany, czy ten silniczek przy reduktorze ( coś jak przy wycieraczkach ) moze śię zawieszać bo jest np. zapaćkany? może wystarczy go przeczyścić? bawił sie ktoś z tym wynalazkiem?
pomoc mile widziana

RRC V8 Range oRange

Di 300 Nominał ....
-
Ryszard Giedrojć
-

autor: Ryszard Giedrojć » czw lut 01, 2007 10:46 pm
Z takiego oglądu z kanału, to tylko przelotnie zwróciło moją uwagę osobliwe podpięcie przewodów do reduktora. Nie wiem czy ktoś motał, czy to fabrycznie, ale nie dziwie się, że to sie boi błota. Zanim wdasz się w kosztowne zabiegi sprawdź te podpiecia, bo tam styki mogą być zasyfione i wtedy masz totolotek.
-
gebels
-

- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
autor: gebels » czw lut 01, 2007 11:02 pm
polar71 pisze:Powiedzmy że jestem "szczęśliwym" posiadaczem Musso 2,9 diesel '98, dostałem go w rozliczeniu za inne autko, nie mam zamiaru co prawda nim za dlugo śmigać ale jest w nim mały problem ( który był juz tu poruszany ale zanikł) mały totlotek z załaczaniem przedniego napędu, raz chodzi a raz nie, z tego co wiem to moduł który jest pod siedzeniem był sprwadzany, czy ten silniczek przy reduktorze ( coś jak przy wycieraczkach ) moze śię zawieszać bo jest np. zapaćkany? może wystarczy go przeczyścić? bawił sie ktoś z tym wynalazkiem?
pomoc mile widziana

coś tam przy piastach się rozszczelnia i się nie załącza, gdzieś już o tym było, jakieś manuale można założyć i jest wtedy spokój
Czwarte serce

-
grzes
-

-
Kontaktowanie:
walnij mi na mail przypomnienie bo tu z kompami mieszam, to Ci postaram sie pomoc. Jezdielm tym wynalazkiem 6 lat i zropbilem prawie 200tys km

-
polar71
- jestem tu nowy...

a z jakiego auta manuale tu przypasują ?
RRC V8 Range oRange

Di 300 Nominał ....
-
grzes
-

-
Kontaktowanie:
amerykanska wersja nissana pathfidera
warn nr 29091
nic nie trzeba kombinowac pasuja, mozna jedynie zwrotnice skrocic...
powinny byc jeszcze jakies avm, ale tego nie wiem.
Ja mialem u siebie warn'y i chodzily pieknie...
-
grzes
-

-
Kontaktowanie:
jak ja sie za to bralem to mozna bylo pomarzyc

-
polar71
- jestem tu nowy...

autor: polar71 » sob lut 03, 2007 12:29 pm
Czyli jak zamontuje te manuale to problem zniknie? wczoraj z kolegą szukaliśmy prądów błądzocych w tym śmiesznym silniczku przy reduktorze i poddaliśmy się

Jednak nie ma jak wajcha do przełaczania napędów

RRC V8 Range oRange

Di 300 Nominał ....
-
Musso
- jestem tu nowy...

Cześć
Przedni napęd włączany jest podciśnieniem, silniczek przy reduktorze słurzy do zmiany przełożenia. Jak symeringi w piastach nie trzymają, lub rurki ssące są porowate to są problemy.
-
pbyra
-

polar71 pisze:Powiedzmy że jestem "szczęśliwym" posiadaczem Musso 2,9 diesel '98, dostałem go w rozliczeniu za inne autko, nie mam zamiaru co prawda nim za dlugo śmigać ale jest w nim mały problem ( który był juz tu poruszany ale zanikł) mały totlotek z załaczaniem przedniego napędu, raz chodzi a raz nie, z tego co wiem to moduł który jest pod siedzeniem był sprwadzany, czy ten silniczek przy reduktorze ( coś jak przy wycieraczkach ) moze śię zawieszać bo jest np. zapaćkany? może wystarczy go przeczyścić? bawił sie ktoś z tym wynalazkiem?
pomoc mile widziana

szczęsliwym.... to mi się tylko spodobało..... miałem sprzedałem...kłopotów się pozbyłem....

TO MIEJSCE CZEKA NA TWOJĄ REKLAMĘ
gg: 4793104
-
leszek
-

-
Kontaktowanie:
autor: leszek » ndz lut 04, 2007 12:42 pm
no i kupiłeś pipa z osranym dieslem co by nie wyjść z wprawy w poniewieraniu cię przez samochód

-
polar71
- jestem tu nowy...

autor: polar71 » ndz lut 04, 2007 4:08 pm
leszek pisze:no i kupiłeś pipa z osranym dieslem co by nie wyjść z wprawy w poniewieraniu cię przez samochód

przecie mówie że ten wynalazek dostałem w rozliczeniu i już jest na otomoto, nie jest to samochód moich marzeń ale jak już jest to może niech choć te napędy działają.
może ktos napisze dokładnie jak ten problem rozwiązać bo narazie dalej nie wiem o co cho
znalazłem juz w sklepie na rajdy4x4 manuale AVM ale nie wiem czy jak je zamontuje to czy pozbęde sie problemu.
RRC V8 Range oRange

Di 300 Nominał ....
-
grzes
-

-
Kontaktowanie:
ja sie przesiadlem na Terrano ... wybor w pelni swiadomy..
ale Musso bede bornil bo to w sumie porzadne i proste auto bylo...
-
leszek
-

-
Kontaktowanie:
polar71 pisze:leszek pisze:no i kupiłeś pipa z osranym dieslem co by nie wyjść z wprawy w poniewieraniu cię przez samochód

przecie mówie że ten wynalazek dostałem w rozliczeniu i już jest na otomoto, nie jest to samochód moich marzeń ale jak już jest to może niech choć te napędy działają.
może ktos napisze dokładnie jak ten problem rozwiązać bo narazie dalej nie wiem o co cho
znalazłem juz w sklepie na rajdy4x4 manuale AVM ale nie wiem czy jak je zamontuje to czy pozbęde sie problemu.
moja wypowiedz była komentarzem do wywodu kolegi "pbyra".
daj linka do tej aukcji może bym kupił takiegu musso.
-
Kolas84
- jestem tu nowy...

witam ja tez jestem posiadaczem mussoka
autko sparwuje sie dobrze ,choc wg mnie troche brak mu mocy ,ale smigam nim po błocku,jedyne co jest kiepskie to naped ,ale takto autko dobre,duze ,silnik tez gut 2,9tdi ,chciałbym go troche poorbci ale narazie ,zbieram kase powowli 9jetsem studentem,
-mam pytanie jak tanio wykonac grilla
-tanio kupic amortyzatory
blisko siebie mam Moliego ale ma takie ceny ze głowa boli i po prostu nie stac mnie na niego
pozdr dla Mussoków
-
grzes
-

-
Kontaktowanie:
o amorki zapytaj w aso choc nie wiem czy jeszcze sa...
mieli tanio - taniej niz gdzie indziej, moze bez rewelacji ale zawsze nowe to nowe...
-
Ryszard Giedrojć
-

autor: Ryszard Giedrojć » wt lut 06, 2007 1:00 am
Na allegro często sie pojawia oferta z Krakowa. Przednie amory po 100 zł sztuka. Gdyby go nie było to daj znac na PW, chyba mam gdzies zapisany numer tel.
-
KUCHARZ
-

leszek pisze:no i kupiłeś pipa z osranym dieslem co by nie wyjść z wprawy w poniewieraniu cię przez samochód

Też kupiłem osranego diesla i nie mam wogołe kłopotów,jak z osraną bęzyną paliwożerną ,jak ktoś nie dba i się nie zna to zawsze będzie narzekał ,na co by nie miał
wszyscy narzekają na VM bo kupują zajeżdżone trupy

Jeep Cherokee 2,5td 99r
juz jest 2"
-
Wicherek
- jestem tu nowy...

autor: Wicherek » wt lut 06, 2007 10:29 am
Musso pisze:.... Jak symeringi w piastach nie trzymają...
miałem, jeździłem i popieram teze @Musso
te pier.....

siemeringi wymieniałem kilkanaście razy
Na pohybel skur.....om
-
Musso
- jestem tu nowy...

Cześć
Wymienic należy dwa jeden mały co uszczelnia półoś i drugi uszczelniający piastę, smarować bieżnie wazeliną techniczną a nie towotem. Nadmiar smaru w łożyskach jest nie kożystny.
-
krzysztofisko
- jestem tu nowy...

autor: krzysztofisko » sob maja 26, 2007 7:18 am
Robi się bardzo prosto: najcześciej pada elektro zawór po lewej stronie przy silniku, który podaje podcisnienie na przednie piasty: jest zapchany - mozna sprawdzić odpinajac wezyki idące do elektro zaworu i połączyć razem - najczesciej pomaga i naped sie zapina. Simeringi i piastach siadają ( w zasadzie siada tylko jeden od strony półosi ) i wymagaja wymiany ale co około 120 - 130 t. km!. Dorażnie jak się nie chce przerabiać na warny należy odkręcić 6 śrub od dekli z zewnatrz na przednich piastach zdjac dekielek podłożyć np nakretkę lub parę monet ( ja podkładałem bodajże 3 stare 20 zł na strone)tak aby kiełki weszły do środka i napędy w piastach będą zapięte na stałe. Przedni most dołącza się i odłącza elektryczniez kabiny. - w takim układzie np pracuje Jeep cherokee: piasty z pólosiami a spiete na stałe a dołącza się jedynie napęd z reduktora do przedniego mostu
Pozdrawiam
Krzysiek