Co to jest?

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Jabar

Co to jest?

Post autor: Jabar » ndz cze 03, 2007 11:58 am

Witam mam pytanie do znających się na mechanice. Samochód którym śmigam trochę mnie zaskoczył. Mianowicie zauważyłem że w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodnicy jest pusto, więc popędziłem szybko po płyn i zalałem pod korek chłodnice oraz do zbiorniczka na pół między max a minimum. Następnego dnia rano plama po samochodem, oględziny wykazały że chłodnica się rozszczelniła, odlazł cały duł. Wymontowałem ją złożyłem do kupy i git. Ale nie dawało mi spokoju że w zbiorniczku nie ma płynu tydzień wytrzymałem i dolałem tyci aby tylko wężyk zamoczyć i k.... poprawka znowu chłodnica się rozlazła. Obecnie stan jest taki płyn w chłodnicy pod korek, nie ucieka, korek z wężykiem odkręcony tak by ciśnienie które rozwala chłodnice nie wytwarzało się. Samochód stoi często gęsto w Warszawskich korkach nie grzeje się. Dodam jeszcze że samochód prawdopodobnie mógł stać około 1 roku nie jeżdżony. mechanik twierdzi że może uszczelka pod głowicą struchlała i prędzej czy później będę robił silnik. Wsadziłem w niego 8 tyśi od momentu zakupu, dobrze mi się nim lata i jak na suv-a radzi sobie nieźle w terenie. Co robić nie grzebać przy nim i czekać aż stanie Czy szukać przyczyny takiego stanu? Dodam że samochód co CRV 2.0l z 97r. ??

Awatar użytkownika
michalgaz69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: michalgaz69 » ndz cze 03, 2007 4:47 pm

ale o co ci chodzi zamiast ciągle dolewac płyn wymien chłodnice.
JESZCZE TROCHE I LUAZ RUSZY DO AKCJI

Awatar użytkownika
stanisław
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: stanisław » ndz cze 03, 2007 6:09 pm

masz dwie opcje
1 walnięta uszczelka pod głowicą ( odkręc korek od chłodnicy i rozgrzej silnik -jeśli płyn będzie się gotował przed osiągnięciem temp. norm.masz przyczynę :cry:
2 korek chłodnicy ( jeśli ma zawór wymień bo on może jest sprawcą zbyt dużego ciśnienia w układzie ) ??

Awatar użytkownika
Jabar

Post autor: Jabar » ndz cze 03, 2007 7:36 pm

Chłodnica jest dobra, rozwala ją ciśnienie po dolaniu płynu do zbiorniczka wyrównawczego. Założenie nowej to żadne rozwiązanie przecież stara nie cieknie jak nie ma płynu w zbiorniczka a jak będzie to i nową rozsadzi. Próbuje ustalić dlaczego się rozczelnie jak dolewam płynu.
Samochód szybko się nagrzewa jednak temperatura nie podnosi się ponad normalną a woda w chłodnicy nie gotuje się. Jeszcze nigdy wskaźnik nie podniósł się ponad normę mimo stania np. 1 godzine w korku. Korek w chłodnicy nie jest skorodowany ani uszkodzony i wygląda na sprawny tzn. sprężyna działa choć jest trochę sztywna. Ale to oryginał więc nie powinien robić problemu.
Nawiew troch słabo grzeje (nie mam porównania do innych CRV) , ale przerabiałem to kiedyś w innym aucie i wtedy to była uszczelka pod głowicą mam nadzieję że teraz to co innego.

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » pn cze 04, 2007 9:41 am

składana chłodnica, za moich czasów w latach 80-90 nie było takich wynalazków :-?
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

Awatar użytkownika
Jabar

Post autor: Jabar » pn cze 04, 2007 7:51 pm

chłodnica rozlazła się w miejscu gdzie aluminiowe zaciski dociskają plastik i uszczelkę, (w miejscu fabrycznego jej składania) wystarczyło dogiąć uchwyty i jest OK. to jakiś wynalazek ??

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn cze 04, 2007 8:02 pm

Powiem tak - zapowietrzony układ i ... oczekuję kontrataku :)21
Zbowid

Awatar użytkownika
Jabar

Post autor: Jabar » pn cze 04, 2007 8:15 pm

Jak to odpowietrzyć. Proszę w kilku słowach dla laika (sam nie będe robił ale muszę wiedzieć czego mam wymagać)

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn cze 04, 2007 8:40 pm

Masz powietrze pewnie w układzie chłodzenia - przy wejściu do nagrzewnicy powinien być zaworek i na włączonym silniku - nie ciepłym bo gorąca woda !! - odkręcić trochę aż pęcherzyki powitrza zaczną bulgotać.

Jeżeli nie masz zaworku to trzeba się trochę pobawić - jak tego nie robiłeś to lepiej dać do fachowca i za 30 zyla Ci odpowietrzy :)21
Zbowid

Awatar użytkownika
Jabar

Post autor: Jabar » wt cze 05, 2007 7:14 am

Dzięki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”