Budowa micry 4x4
Moderator: Marcin-Kraków
-
- jestem tu nowy...
Re: Budowa micry 4x4
Na inny efekt liczylem, ale i tak mnie satysfakcjonuje, bo jest cos, czego nie bylo. Wysokosc rowno 2m, szerokosc miedzy oponami +/- 1.25cm (niva czy Samurai na malym ET ma podobnie). Srodek ciezkosci jak sprawdzalismy to teoretycznie 45 stopni dawal jeszcze rade, ale nie wiem jak to wyjdzie na gotowo. W duzej mierze wyszlo tak przez nietypowe zawieszenie, ale wykrzyz jest MEGA
Nad mostem sa mocowania do wahaczy, wiec nie da rady opuscic silnika nizej, bo miska i i tak idzie do przerobki. Nizej bude opuscic wzgledem ramy odpada, bo pomijajac fakt, ze juz bym wszedl na VIN, nie bedzie gdzie siedziec, a reduktor i tak przeszkadza troche u kierowcy. Silnika do przodu pchnac nie moge, ze wzgledu na miske i brak miejsca w srodku po opuszczeniu karoserii, w ktorej w dodatku jest zrobiona wstepna klatka. Z drugiej jednak strony jest spoko, bo do wszystkiego jest dostep, a nie jest jakos strasznie niesabilnie. Sila rzeczy nie wiem nawet czy jest potrzeba nawet ciagnac chlodnice na pake, bo jest duzo miejsca z przodu, a i tak jest wysoko.

-
- jestem tu nowy...
Życie prywatne mówi co innego, plany i chęci w drugą stronę...
Ale bez obaw, projekt żyje i w wolnych chwilach idą jakieś postępy
Tu link do filmu z działania, pewnego rozwiązania... -> https://www.youtube.com/watch?v=p2DmMJdlVko

Tu link do filmu z działania, pewnego rozwiązania... -> https://www.youtube.com/watch?v=p2DmMJdlVko
Dość daleko odszedłeś od pierwotnego projektu.
Nie za mało ci się koła skręcają ?

Nie za mało ci się koła skręcają ?
-
- jestem tu nowy...
Za duzo bylo zachodu, robiac 100% customa na nadwoziu samonosnym. Pasowaloby cos zaplanowac i dobrac części, a nie robic wszystko na hura (jak ja)
Jednak zalozenie główne pozostalo i nadal graty mam z osobowek (po za reduktorem)
A co do skrętu... Wszystko było wyliczone pod pompe itd i siłownik wszedł 100mm. Jest szansa udeptania 110-120, ale wtedy już drążek by wadził o most i wiązałoby się to z kolejnymi przeróbkami. Ogólnie tragedii nie ma, ale zwrotność wyjdzie bliżej Volvo, niż np Mercedesa.

-
- jestem tu nowy...
Po ponad 2 latach od rozpoczecia budowy, nastał dzień jazdy probnej. Wprawdzie na partyzanta, ale za duzo patentow do przetestowania, aby od razu składać na gotowo. Auto wlasnie zostalo przetransportowane w okolice Kołbieli, gdzie o ile zdrowie i pogoda pozwoli, w dzisiejszą niedzielę (15 marca) około południa będą pierwsze próby terenowe. Jak ktoś ma blisko i chęci się pośmiać to zapraszan
Film z jazdy testowej wrzucę wieczorem. Pozdrawiam

https://youtu.be/_IQBxsLFYxs
Czy to jest ta sławna Micra ?
Czy to jest ta sławna Micra ?