Budowa micry 4x4

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

lincoln_88
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Budowa micry 4x4

Post autor: lincoln_88 » czw sie 01, 2019 10:09 pm

Na inny efekt liczylem, ale i tak mnie satysfakcjonuje, bo jest cos, czego nie bylo. Wysokosc rowno 2m, szerokosc miedzy oponami +/- 1.25cm (niva czy Samurai na malym ET ma podobnie). Srodek ciezkosci jak sprawdzalismy to teoretycznie 45 stopni dawal jeszcze rade, ale nie wiem jak to wyjdzie na gotowo. W duzej mierze wyszlo tak przez nietypowe zawieszenie, ale wykrzyz jest MEGA :)21 Nad mostem sa mocowania do wahaczy, wiec nie da rady opuscic silnika nizej, bo miska i i tak idzie do przerobki. Nizej bude opuscic wzgledem ramy odpada, bo pomijajac fakt, ze juz bym wszedl na VIN, nie bedzie gdzie siedziec, a reduktor i tak przeszkadza troche u kierowcy. Silnika do przodu pchnac nie moge, ze wzgledu na miske i brak miejsca w srodku po opuszczeniu karoserii, w ktorej w dodatku jest zrobiona wstepna klatka. Z drugiej jednak strony jest spoko, bo do wszystkiego jest dostep, a nie jest jakos strasznie niesabilnie. Sila rzeczy nie wiem nawet czy jest potrzeba nawet ciagnac chlodnice na pake, bo jest duzo miejsca z przodu, a i tak jest wysoko.

lincoln_88
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lincoln_88 » ndz sty 19, 2020 12:22 am

Życie prywatne mówi co innego, plany i chęci w drugą stronę... :roll: Ale bez obaw, projekt żyje i w wolnych chwilach idą jakieś postępy 8)

Tu link do filmu z działania, pewnego rozwiązania... -> https://www.youtube.com/watch?v=p2DmMJdlVko

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » ndz sty 19, 2020 11:09 am

Dość daleko odszedłeś od pierwotnego projektu.
:)

Nie za mało ci się koła skręcają ?
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

lincoln_88
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lincoln_88 » ndz sty 19, 2020 1:55 pm

Za duzo bylo zachodu, robiac 100% customa na nadwoziu samonosnym. Pasowaloby cos zaplanowac i dobrac części, a nie robic wszystko na hura (jak ja) :roll: Jednak zalozenie główne pozostalo i nadal graty mam z osobowek (po za reduktorem) :P A co do skrętu... Wszystko było wyliczone pod pompe itd i siłownik wszedł 100mm. Jest szansa udeptania 110-120, ale wtedy już drążek by wadził o most i wiązałoby się to z kolejnymi przeróbkami. Ogólnie tragedii nie ma, ale zwrotność wyjdzie bliżej Volvo, niż np Mercedesa.

lincoln_88
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lincoln_88 » ndz mar 15, 2020 5:44 am

Po ponad 2 latach od rozpoczecia budowy, nastał dzień jazdy probnej. Wprawdzie na partyzanta, ale za duzo patentow do przetestowania, aby od razu składać na gotowo. Auto wlasnie zostalo przetransportowane w okolice Kołbieli, gdzie o ile zdrowie i pogoda pozwoli, w dzisiejszą niedzielę (15 marca) około południa będą pierwsze próby terenowe. Jak ktoś ma blisko i chęci się pośmiać to zapraszan :D Film z jazdy testowej wrzucę wieczorem. Pozdrawiam

Obrazek

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » pn kwie 13, 2020 11:51 am

https://youtu.be/_IQBxsLFYxs
Czy to jest ta sławna Micra ?
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika