Retro traktor
Moderator: Marcin-Kraków
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Re: Retro traktor
Dzisiaj nie miałem wiele czasu na dłubanie...

Jarku wybacz, wiem że każdy robi według swojego uznania i potrzeby ale ja mając wszystko rozebrane do malowania nie zostawił bym tego tak, że widać ślady starej obłaźnietej farby a blacha jest zmietoszona jakaś jak na dole zdjęcia. Toż to się prosi zeby to wypiaskowac, wyklepać i podszpachlować.... 

Ford- Family of fine cars.
2x V8 2xV6
Expedition, Explorer, Bronco II, F150
2x V8 2xV6
Expedition, Explorer, Bronco II, F150
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
To miała być skrzynka tymczasowa, docelowo ma być wymieniona na inną. Malnięta została razem z body, faktycznie idealna nie jest. Zakładam, że ją zmienię albo dam do ponownego lakierowania. Względnie łatwo się ją demontuje 

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Błotnik dotarł.

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Wszystko w swoim czasie... To też relikt epoki. O dziwo te germańskie Pneumaty sa tak twarde, że przy ciśnieniu 0,2 atm nawet się uginały.
Podczas testów w ogrodzie cofając pod górę na mokrej trawie się całkiem nieźle grzebały- po dopompowaniu do 1,5 atm kręciły się już bezradnie na blokadzie...
Podczas testów w ogrodzie cofając pod górę na mokrej trawie się całkiem nieźle grzebały- po dopompowaniu do 1,5 atm kręciły się już bezradnie na blokadzie...
Mam fote tego co stoi na wsi u mojej babci, gdzie to wrzucić bo imageshack się płatne zrobiło?
Niva 93r.
Niva 93r.
Coś lemur za mocne retro wrzucił bo temat zatkało jak ruskie kakało . Jarek chyba na urlopie 

samurai blaszanka 93
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Czuwam.
Z tego egzemplarza z foty można coś wyłuskać? Gdzie się to truchło biodegraduje?
Dzisiaj sobie nawet polatałem zetorkiem po ogrodzie, a w sobotę miałem plan wpaść na żelastwem na lokalne Motołaje tylko pogoda nie dopisała.
U mnie nowy nabytek się pojawił w zagrodzie- teść stwierdził, że w starym zetorze ciężko chodzi kiera i kupił C335 ze Słowenii.
Właśnie jest rozebrany, już kupiony zestaw wspomagania kiery, blachy już u lakiernika
Będzie chodził z kosiarką na ogrodzie.
Z tego egzemplarza z foty można coś wyłuskać? Gdzie się to truchło biodegraduje?
Dzisiaj sobie nawet polatałem zetorkiem po ogrodzie, a w sobotę miałem plan wpaść na żelastwem na lokalne Motołaje tylko pogoda nie dopisała.
U mnie nowy nabytek się pojawił w zagrodzie- teść stwierdził, że w starym zetorze ciężko chodzi kiera i kupił C335 ze Słowenii.
Właśnie jest rozebrany, już kupiony zestaw wspomagania kiery, blachy już u lakiernika

- Misiek Cypr
-
jarekstryszawa pisze:Czuwam.
Właśnie jest rozebrany, już kupiony zestaw wspomagania kiery, blachy już u lakiernika![]()
Dzisiaj będę przejeżdżał obok to zobaczę czy jeszcze stoi, jakieś 3-4 mc temu był kompletny. Ciężko mi powiedzieć w jakim jest dokładnie stanie, nie wchodziłem na posesje ale mogę rozpytać. A stoi/stał w miejscowości Kolbark jakieś 10 km od Olkusza.
Niva 93r.
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Myślałem, że to egzemplarz z familiji, jak od obcego się nie trubuj, nie będę Ci robił kłopotu.
Wieczór wrzucę foty z polowego warsztatu gdzie pruje się C335, a i dzisiaj wpadł mi łapy ciekawy fancik do starucha, się pochwalę
Wieczór wrzucę foty z polowego warsztatu gdzie pruje się C335, a i dzisiaj wpadł mi łapy ciekawy fancik do starucha, się pochwalę

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Od przybytku głowa nie boliMisiek Cypr pisze:jeperdole

- Misiek Cypr
-
Tez tak myslalem, ale juz sie z garazu ulewa 

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
No z tym dachem jest pewien kłopot...
Obecnie ursus jest jakby to powiedzieć w warsztacie polowym
Obecnie ursus jest jakby to powiedzieć w warsztacie polowym

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
To był- jest
ładnie zachowany w oryginale Ursus C335 z 1980 roku ze Słowenii. Ori farba, kabina ichniejsza, chodzi bardzo ładnie. Lekko się pocił spod uszczelki głowicy i przed malowaniem została wymieniona- na tulejach jest jeszcze siatka honowania, bez wyczuwalnego progu. Skrzynia i podnośnik chodzą idealnie, teraz dostaje profilaktycznie nowe szczęki, bo jest fajny dostęp.
Był na okrągłej osi, do serwa kiery została u nas zmieniona na płaską (płaska szła w tych typach jakoś od 1981 roku). Reszta w stanie fabrycznym ze zmian, tylko zamiast prądnicy dali mu altek.
Ponieważ w wiatach stoją zetory 25 bez kabin, remont idzie na zewnątrz po starym parasolem ogrodowym
Skądinąd to wygodne bo można do woli myć body karcherem.

U nas pomalujemy mu korpus, założymy dedykowany ori zestaw wspomagania i potem poskładamy do kupy blachy od lakiernika oraz włożymy kabinę.
Nie orientuje się ktoś gdzie można dorobić szyby w kształcie trapezu, płaskie, bez otworów? Jedna mała jest pęknięta i tylna była wybita.

Był na okrągłej osi, do serwa kiery została u nas zmieniona na płaską (płaska szła w tych typach jakoś od 1981 roku). Reszta w stanie fabrycznym ze zmian, tylko zamiast prądnicy dali mu altek.
Ponieważ w wiatach stoją zetory 25 bez kabin, remont idzie na zewnątrz po starym parasolem ogrodowym

U nas pomalujemy mu korpus, założymy dedykowany ori zestaw wspomagania i potem poskładamy do kupy blachy od lakiernika oraz włożymy kabinę.
Nie orientuje się ktoś gdzie można dorobić szyby w kształcie trapezu, płaskie, bez otworów? Jedna mała jest pęknięta i tylna była wybita.
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Dzięki- ale daleko, jak się da będę szukał gdzieś bliżej, chętnie w okolicach Krakowa lub Bielska, żeby odebrać osobiście.
A to proszę Kraków http://www.panorama-szklo.pl/hartownia-szkla-plaskiego
UAZ 469B 80'
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Znajomy ma mi znaleźć namiar na Kraków- robili mu tam klejone do kabiny koparki. Hartowane też próbował, ale z marnym skutkiem.
Takie perełki dzisiaj trafiłem na zaprzyjaźnionym złomowisku

Takie perełki dzisiaj trafiłem na zaprzyjaźnionym złomowisku

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Pytanko do znawców.
Mam kosiarkę MTD V-RTS 135/96 T, skończyła się już gwarancja i chciałem jeśli to możliwe trochę zmodyfikować instalację elektryczną.
Podczas cofania nie można mieć włączonego napędu kosy (podejrzewam, że ze względów bezpieczeństwa) - kosiarki sam używam i wolałbym mieć taką możliwość jako w poprzednim traktorku.
Orientuje się ktoś czy konstrukcyjnie tak można kosić oraz gdzie znajduje się stosowny czujnik?
Mam kosiarkę MTD V-RTS 135/96 T, skończyła się już gwarancja i chciałem jeśli to możliwe trochę zmodyfikować instalację elektryczną.
Podczas cofania nie można mieć włączonego napędu kosy (podejrzewam, że ze względów bezpieczeństwa) - kosiarki sam używam i wolałbym mieć taką możliwość jako w poprzednim traktorku.
Orientuje się ktoś czy konstrukcyjnie tak można kosić oraz gdzie znajduje się stosowny czujnik?
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
da się.
moje mtd kosi zawsze. tylko gaśnie jak obciążenie z fotela zaniknie i nie pozwala zapalić jak napęd nie jest na luzie.
ale nie wiem co trzeba łonacyć bo tak już kupiłem.
moje mtd kosi zawsze. tylko gaśnie jak obciążenie z fotela zaniknie i nie pozwala zapalić jak napęd nie jest na luzie.
ale nie wiem co trzeba łonacyć bo tak już kupiłem.
#noichuj