voyager problem z odpaleniem.
Moderator: Marcin-Kraków
Re: voyager problem z odpaleniem.
A może zlej paliwo i nalej świeżej benzyny. Kiedyś w ten sposób "naprawiło się" Audi A8, a właściciel też wcześniej długo nie mógł nic znaleźć i w nerwach gotów był sprzedać je za psie pieniądze byle się kłopotu pozbyć...
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion

- sebeks
-
No to ja bym zrobił tak, walnął trochę rozpuszczalnika w dolot i poczekał aż odparuje, a potem próbował odpalić. Jak załapie i na wolnych chwilę popracuje, to szukać we wszystkim co związane z wtryskiwaniem paliwa. Czyi kable czujników, czujniki, wężyki podciśnieniowe. Ewentualnie jeszcze wtryski sprawdzić czy rozpylają a nie leją.
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
Było pisane jak niezapali to się zalewa
A jak się zalewa to niema iskry! A cewka WN sprawdzona?
I czy jak zapali wkońcu to,pracuje równo czy trzeba go trzymać na obrotach ?
VW T3 Syncro (Salamandra)
syncron pisze:Było pisane jak niezapali to się zalewa
Iskra jest. na każdym kablu.
Moduł WN _nówka_sztuka_ oryginał z ASO.
A jak już postanowi zapalić, to już cymes chodzi. Stąd ten wątek - bo sam już głupieję, próbując dociec przyczyn.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

A na to nie wpadłem, żeby sprawdzić... Ma to nawet jakiś sens...
Dzięki

Po namyśle:
Hm. Ale to wówczas kręcić rozrusznikiem nie powinien... ?
Może się zespawuje na chwilę przy dużym poborze prądu albo co, a elektronika głupieje... sprawdzić nie zaszkodzi.
Miałem podobny przypadek,palił i gasł kiedy tylko MU się chciało
i to tak 2/3 x na miesiąc,przy próbie sprawdzenia iskry była
i auto odpalało i jeżdziło do następnego razu
Aż któregos razu zgasło i nieodpaliło
winnym w tym przypadku okazał się czujnik halla
Mase najłatwiej sprawdzić podłączając dodatkowy kabel,miedzy aku a silnik i obserwując czy się iskrzy

Aż któregos razu zgasło i nieodpaliło

Mase najłatwiej sprawdzić podłączając dodatkowy kabel,miedzy aku a silnik i obserwując czy się iskrzy
Dobra, aby zakończyć wątek, w którym Panowie próbowaliście mi pomóc - o dziwo, bez kasztanów
- z kronikarskiego obowiązku informuję, że odpaliłem gada, poprzez zrobienie ECU w bambuko.
Finalnie pośrednią przyczyną jest permanentne zalewanie świec. Czujniki są wporzo, iskra jest, cała elektronika funguje należycie. Komputer wszystkie dane widzi tak, jak trzeba. Po odpaleniu chodzi równo i bez zacięć.
Przypuszczam (nie sprawdziłem, bo nie mam chwilowo jak), że szwankuje (prawdopodobnie) regulator ciśnienia, co nabiera znaczenia dodatkowo w związku z wymianą pompy paliwa na nową i niezajechaną
.
STFT ok -10%, potrafi dochodzić (na zimnym) do -20%.

Finalnie pośrednią przyczyną jest permanentne zalewanie świec. Czujniki są wporzo, iskra jest, cała elektronika funguje należycie. Komputer wszystkie dane widzi tak, jak trzeba. Po odpaleniu chodzi równo i bez zacięć.
Przypuszczam (nie sprawdziłem, bo nie mam chwilowo jak), że szwankuje (prawdopodobnie) regulator ciśnienia, co nabiera znaczenia dodatkowo w związku z wymianą pompy paliwa na nową i niezajechaną

STFT ok -10%, potrafi dochodzić (na zimnym) do -20%.
- sebeks
-
zmierzyć ciśnienie na listwie i będzie wiadomo. Napisz jak już zmierzysz, czy to to 

Właściwie to po namyśle skłaniam się bardziej ku opcji "wtryski leją". Tak by wynikało po dalszej obserwacji, analizie i przemyśleniach. Jakkolwiek ciśnienie i tak sprawdzę.
- sebeks
-
No to wtryski wyciagnij i zobacz czy rozpylają ładną mgiełkę
A tak właściwie, to "pykanie" w dolot przy odpalaniu to czego własciwie może być objawem ? za bogato ?
Smietnik jest w stanie odpalić, przy pewnych założeniach:
- dłuugo trzeba kręcić
- trzeba na maxa otworzyć przepustnicę
- musi być odpięty czujnik przepustnicy - inaczej zaleje gada permanentnie.
- w międzyczasie "puka" nieregularnie w dolot
Po tym dłuugim kręceniu i fukaniu w rury w końcu odpala, chodzi przyzwoicie i bez wygłupów. A jak się zagrzeje, to odpala od pierwszego kręcenia.
Czy komuś takie objawy z czymś się kojarzą ?
Smietnik jest w stanie odpalić, przy pewnych założeniach:
- dłuugo trzeba kręcić
- trzeba na maxa otworzyć przepustnicę
- musi być odpięty czujnik przepustnicy - inaczej zaleje gada permanentnie.
- w międzyczasie "puka" nieregularnie w dolot
Po tym dłuugim kręceniu i fukaniu w rury w końcu odpala, chodzi przyzwoicie i bez wygłupów. A jak się zagrzeje, to odpala od pierwszego kręcenia.
Czy komuś takie objawy z czymś się kojarzą ?
- sebeks
-
Mam to samo w Polonezie. Po wstępnych oględzinach wygląda mi na lejący wtrysk. Póki co nie mam kiedy pogrzebać w tym i odpuściłem temat na razie. Normalnie leci kropelka na przepustnicę zamiast mgły.
Jak odepniesz TPSa, to sterownik przechodzi w tryb awaryjny
Prawdopodobnie masz czasy wtrysków rozjechane
gaz ma ?
Prawdopodobnie masz czasy wtrysków rozjechane

gaz ma ?
nie ma gazu.
A sterownik już odpinałem na dłużej od zasilania - chociazby przy okazji wymiany czujnika wału. Zatem reset powinien był się wykonać... ?
A sterownik już odpinałem na dłużej od zasilania - chociazby przy okazji wymiany czujnika wału. Zatem reset powinien był się wykonać... ?
- Misiek Cypr
-
Nie o reset chodzi, a o tryb awaryjny. W tym trybie sterownik olewa wszystkie czujniki I jedzie po ustalonej mapie wtrysku.
Jesli bedzie rowno chodzil w awaryjnym, to znaczy ze nie lejace wtryski.
Jesli bedzie rowno chodzil w awaryjnym, to znaczy ze nie lejace wtryski.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
dupa tam , lewe powietrze z podciśnienia lub walnięta membrama serwa hamulców

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Misiek Cypr pisze:Nie o reset chodzi, a o tryb awaryjny. W tym trybie sterownik olewa wszystkie czujniki I jedzie po ustalonej mapie wtrysku.
Jeśli będzie równo chodził w awaryjnym, to znaczy ze nie lejące wtryski.
Reset w sensie, że po odłączeniu zasilania wszelkie auto-adaptacje powinny się wykasować..
Pisałem, ze jak już odpali, to chodzi dobrze. O odpalaniu tez nadmieniłem, ze po odpięciu TPS'a i gaz do dechy - inaczej się zalewa.
Ostatnio grzebie przy szrocie z doskoku, wiec póki co żadnych nowych rewelacji.
To by go chyba nie zalewało, lecz wręcz przeciwnie. W porównaniu z otwartą przepustnicą to jakieś piździ-szczeliny na piździ-wężykach raczej niewiele wnoszą.klucz13 pisze: dupa tam , lewe powietrze z podciśnienia lub walnięta membrama serwa hamulców
Dlaczego zatem na zimnym takie kiepskie i mocno ujemne STFT ? Dlaczego, gdy się zagrzeje do nominalnej, to STFT oscyluje w granicach +-3% (czyli bardzo prawidłowo) ?
Dziękuję za wszelkie sugestie, w miarę możliwości i czasu będę kolejno sprawdzał. Do faken-skutku

wtedy nie byłoby równej pracy na wolnych i bezproblemowej jazdy..klucz13 pisze:dupa tam , lewe powietrze z podciśnienia lub walnięta membrama serwa hamulców
Nie znam za dobrze zawilosci konstrukcyjnych tego pojazdu, ale sprawdzilbym jeszcze czujnik cisnienia oleju. Nie koniecznie ten co na kontrolke podaje. Moga byc dwa. W niektorych samochodach jak cisnienie oleju nie rosnie w czasie uruchamiania to nie odpali. Druga rzecz, jesli to automat czujnik polozenia skrzyni. Trzecia jaka mi przychodzi do glowy - czy u Ciebie trzeba wcisnac hamulec zeby odpalic? Moze to gowno?
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Czujnik położenia skrzyni nie pozwoli kręcić rozrusznikiem o ile pamiętam.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
ernil pisze:Czujnik położenia skrzyni nie pozwoli kręcić rozrusznikiem o ile pamiętam.
tak. to nie ta droga.
Ok, może się komuś przyda:
Oddałem auto do serwisu (ASO). W zamiarze zaoszczędzenia czasu, poprzez wydanie pieniędzy. W efekcie straciłem dwa tygodnie i trochę pieniędzy.
Tydzień samego zwodzenia żeby dojść do konkluzji, że trzeba wymienić (nowe ! ) świece i przewody, aby w ogóle "zacząć". Po takiej "diagnozie" "fachoffcuff z ASO" auto zabrałem, i w jeden krótki, zimowy dzionek (akurat nie padało) sam dokonałem diagnozy. Wynikiem okazał się PCV valve.
Sprawa zamknięta, samochód odpala "od strzała", a w ASO pracują patałachy i naciągacze..
Oddałem auto do serwisu (ASO). W zamiarze zaoszczędzenia czasu, poprzez wydanie pieniędzy. W efekcie straciłem dwa tygodnie i trochę pieniędzy.
Tydzień samego zwodzenia żeby dojść do konkluzji, że trzeba wymienić (nowe ! ) świece i przewody, aby w ogóle "zacząć". Po takiej "diagnozie" "fachoffcuff z ASO" auto zabrałem, i w jeden krótki, zimowy dzionek (akurat nie padało) sam dokonałem diagnozy. Wynikiem okazał się PCV valve.
Sprawa zamknięta, samochód odpala "od strzała", a w ASO pracują patałachy i naciągacze..
Ostatnio zmieniony ndz gru 21, 2014 10:58 pm przez misman, łącznie zmieniany 1 raz.