pomoc w yborze 1 terenowki
Moderator: Marcin-Kraków
Re: pomoc w yborze 1 terenowki
a czy ten 2.0 HDI ma kolo dwumasowe?
Tylko dalej nic nie wiemy... może prócz 'szukaj auta na sprężynie', lepiej dziury wybiera.gorylpl1 pisze:Szukam takiego zletgeo środka...jeżeli on istnieje
Niemniej za 20k - pakiet startowy czyli ~15 - kupisz starego podrdzewiałego rzęcha, nawet jeśli bez resoru z tyłu, to będzie miał wypierdziane fotele, plastiki i środek - czyli trzeszczy wszystko; zużyte lub umierające wszystkie możliwe tulejki w zawieszeniu; sprężyny/resory pamiętające fabrykę 15+ lat temu, przekładnię kierowniczą z większym lub mniejszym luzem, amortyzatory które przestały działać 5 lat temu, itp itd.
Z Twoimi założeniami i $ do wydania nie będzie to auto komfortowe, sorry.
Musisz albo szykować się do wyłożenia większej kasy - przy zakupie czegoś dobrego, lub potem przy przywracaniu auta do stanu fabrycznego - głupie gumy i zawieszenie to 5k w częściach bez problemów, i do tego dużo roboty.
Albo pogodzić się z tym, że terenówka to terenówka, nie przeżyjesz przejazdu przez miasto czymś mniej luksusowym?

Kup, użytkuj. Nie trać za dużo czasu na mądrości forumowe.
Nie spodoba się - sprzedasz z minimalną stratą i kupisz następne aż trafisz właściwe. Lub stwierdzisz, że to nie to hobby

te XL7 wydaje sie byc b ciekawa propozycja..tylko czy to auto wogole nadaje sie w teren?
rzeki pokonuje
wzdłuż

wzdłuż

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
a tka na poważnie? da sie tym pojechac w jakis teren czy to raczej SUV do miasta?
ja nigdy nie kłamię

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
Jeżeli nigdy nie jeździłeś w terenie, nawet jako pasażer to każde auto na sensownej oponie zrobi na Tobie wrażenie w terenie. Dopiero jak pojeździsz, coś tam się nauczysz, coś zobaczysz to znajdziesz "swoją drogę". Właściwości drogowe i terenowe się wzajemnie wykluczają, komfort to kwestia pieniędzy, a właściwie wybrania Randża. Tak mi się wydaje, bo Randżem nie miałem przyjemności.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
- alibia1112
Naszym Miśkiem żona śmiga codziennie po mieście z dzieciakami do przedszkola czy marketu i nikt nie na rzeka zbytnio na komfort.
Ja też jak mogę to śmigam pajero bo sprawia mi po prostu dużą radochę jazda tym struclem.
Przeloty rzędu 500km trasami też da się wytrzymać.
Ps. Mamy plaskacza s 80 (z 272 kucami) to coś tam o komforcie i radości z jazdy wiem i mam porównanie), ale po mieście czy na krótkie wypady do 50km wolimy rodziną podróżować pajero. Terenówka to nie traktor
Ja też jak mogę to śmigam pajero bo sprawia mi po prostu dużą radochę jazda tym struclem.
Przeloty rzędu 500km trasami też da się wytrzymać.
Ps. Mamy plaskacza s 80 (z 272 kucami) to coś tam o komforcie i radości z jazdy wiem i mam porównanie), ale po mieście czy na krótkie wypady do 50km wolimy rodziną podróżować pajero. Terenówka to nie traktor

CARPE DIEM
PAHero III LONG nie seria
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
jest do tego idealne. Popatrz na relacje z wypraw - wszędzie jest. Przeprawy - jak najbardziej. Cross country? Bryluje.. Ładoga - w klasie proto? 66,6% to obniżona vitaragorylpl1 pisze:te XL7 wydaje sie byc b ciekawa propozycja..tylko czy to auto wogole nadaje sie w teren?
Pierwszą terenówkę to trza odkupić z rajdu Dakar i to wyłącznie z miejsc 1-3.

ale to dalej będzie xl7
- apede
-
- Kontaktowanie:
Wiesz... ja przekroczyłem Narew roweremsuzi4WD pisze:rzeki pokonuje
wzdłuż

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
Pierwsza terenówka i tak na starty. Kup coś w miarę rozsądnego co Ci się podoba. Pojeździsz... zobaczysz czy Ci się to w ogóle spodoba. Po pewnym czasie będziesz wiedział czego oczekujesz od auta to i wybrać drugie będzie Ci łatwiej.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Ja uważam że na pierwsze 4x4 w sam raz.Mroczny pisze:ale to dalej będzie xl7
Małe ryzyko wyciorania tego w terenie przez poprzedniego właściciela, jeździ praktycznie jak osobówka, ma reduktor, ramę, jest praktyczne.
Jak się nawet komuś zachce zmiany to ryzyko zakupu było niewielkie.
- alibia1112
RudeBoy pisze:Pierwsza terenówka i tak na starty. Kup coś w miarę rozsądnego co Ci się podoba. Pojeździsz... zobaczysz czy Ci się to w ogóle spodoba. Po pewnym czasie będziesz wiedział czego oczekujesz od auta to i wybrać drugie będzie Ci łatwiej.
Nic dodać, nic ująć

CARPE DIEM
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
Ja tam lubilem swoja xl7. Jakos w terenie dawala rade. Ja tylko nie przejmowalem sie rysami na lakierze. Stara wroclawska ekipa wie jak potrafilem to sponiewierac momo, ze podobno miala nie dac rady i nie nadawala sie. Oczywiscie z pewnymi ograniczeniami, ale pobawic sie dalo, a przy tym wszystkim byla rewelacyjna na trase i dobrze jechala z ciezka przyczepa. Moim zdaniem bardzo fajny kompromis.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Rzeki mają twarde dno, jazda nimi jest widowiskowa, przyjemna i zazwyczaj łatwa.suzi4WD pisze:rzeki pokonuje
wzdłuż
A Ty suzi jechałeś wzdłuż bo nie mogłeś znaleźć odpowiednio łagodnego wyjazdu.

Święte słowasuzi4WD pisze:Ja uważam że na pierwsze 4x4 w sam raz.Mroczny pisze:ale to dalej będzie xl7
Małe ryzyko wyciorania tego w terenie przez poprzedniego właściciela, jeździ praktycznie jak osobówka, ma reduktor, ramę, jest praktyczne.
Czyli Pajero II. W roku 93 Padżerak zdobył całe pudło. Zresztą do dzisiaj nikt nie wyrównał nawet wyników Padżero z całej historii rajdu.suzi4WD pisze:Pierwszą terenówkę to trza odkupić z rajdu Dakar i to wyłącznie z miejsc 1-3.
Święte słowaRudeBoy pisze:Pierwsza terenówka i tak na starty. Kup coś w miarę rozsądnego co Ci się podoba. Pojeździsz... zobaczysz czy Ci się to w ogóle spodoba. Po pewnym czasie będziesz wiedział czego oczekujesz od auta to i wybrać drugie będzie Ci łatwiej.
Rzeki mają twarde dno, jazda nimi jest widowiskowa, przyjemna i zazwyczaj łatwa.suzi4WD pisze:rzeki pokonuje
wzdłuż
A Ty suzi jechałeś wzdłuż bo nie mogłeś znaleźć odpowiednio łagodnego wyjazdu.

Święte słowasuzi4WD pisze:Ja uważam że na pierwsze 4x4 w sam raz.Mroczny pisze:ale to dalej będzie xl7
Czyli Pajero II. W roku 93 Padżerak zdobył całe pudło. Zresztą do dzisiaj nikt nie wyrównał nawet wyników Padżero z całej historii rajdu.suzi4WD pisze:Pierwszą terenówkę to trza odkupić z rajdu Dakar i to wyłącznie z miejsc 1-3.
Święte słowaRudeBoy pisze:Pierwsza terenówka i tak na starty. Kup coś w miarę rozsądnego co Ci się podoba. Pojeździsz... zobaczysz czy Ci się to w ogóle spodoba. Po pewnym czasie będziesz wiedział czego oczekujesz od auta to i wybrać drugie będzie Ci łatwiej.
Eee... za 20kilo papiera to mozna przebierac. Ale,ze kolega nie dosc jasno okreslil ile osob ma to auto uzywac, ile bedzie robil i czy ma dostep do mechanika i tanich czesci to zaryzykuje:
pip zj z lpg - w miare wygodne, ma jebniecie
terrano - wersja silnikowa do wyboru
vitara
lr - wydaje mi sie,ze disco I by sie wpasowalo, ale jestem anytfanem marki.
onanista jakis
trooper/monterey, ale bedzie ciezko i niezajezdzonego
Czego bym nie szukal:
patrol za maly budzet - do jazdy na codzien sie nie bedzie nadawal
xj - mialem, nie polecam
ssasongi i reszta - silniki nie sa mercedesa tylko na licencji mercedesa.
nic 3 drzwiowego
pip zj z lpg - w miare wygodne, ma jebniecie
terrano - wersja silnikowa do wyboru
vitara
lr - wydaje mi sie,ze disco I by sie wpasowalo, ale jestem anytfanem marki.

onanista jakis
trooper/monterey, ale bedzie ciezko i niezajezdzonego
Czego bym nie szukal:
patrol za maly budzet - do jazdy na codzien sie nie bedzie nadawal
xj - mialem, nie polecam
ssasongi i reszta - silniki nie sa mercedesa tylko na licencji mercedesa.
nic 3 drzwiowego
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
toyota land cruiser lj70 bądź lj73
w obu w standardowym zawieszenie wkładasz koła 33 cale
tylko znalezienie fajnego auta jest trudne
w obu w standardowym zawieszenie wkładasz koła 33 cale
tylko znalezienie fajnego auta jest trudne
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Człek pytał o pierwszą terenówkę a nie o terenówkę po przemyśleniach i iluś latach grzebania w błocie.kpeugeot pisze:toyota land cruiser lj70 bądź lj73
Chyba że jakiś exodus nastąpi i kolejne kilka mln wyjedzie na wschód.
Ku wolności i nieskalanej przyrodzie.

- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
to niech szuka ZJ z długimi wahaczami
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Za 20kilo papiero LC w znosnym stanie do jezdzenia na codzien bez potrzeby pakietu? powodzenia. 

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
serię j7 można spokojnie kupić
lub np 4runnera
lub np 4runnera
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78