Auto na wyprawę na Islandię.

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
vandall1

Re: Auto na wyprawę na Islandię.

Post autor: vandall1 » pt wrz 18, 2015 8:32 pm

http://www.forum.iceland.pl/

chyba o to było pytanie :roll:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pt wrz 18, 2015 9:52 pm

"bestia" :lol: 2,4d :)21 strach się bać :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

mas3

Post autor: mas3 » pt wrz 25, 2015 12:51 pm

hmmmm, nie chciałbym zaburzać Twojej idei bo niszczenie marzeń jest mało fajne ale

http://www.iceland4x4carrental.com/

auto 4x4 typu Jeep Patriot na 5 tygodni bez żadnych negocjacji to 4000 Euro. Można jeszcze przy takim najmie poprosić o osobną ofertę. Na pewno coś zejdą z ceny. Co w tym masz - nowe auto, o które martwi się wypożyczalnia, a nie Ty.

Kupienie auta w PL za 20 tysięcy wiąże się z posiadaniem 20 letniego strucla i wywaleniem kolejnych 10 tysi na doprowadzenie go do stanu używalności, wymiany tego co się odkryje, a sprzedawca zataił i takie tam. Jak nie będziesz jeździł nim w kraju tylko odrazu wyślesz to na 150 % wyjdą jakieś kwiatki jeszcze na miejscu. typu podskakująca czapka lub inne niedomielone mosty. Wysyłka to 1500 Euro więc lekką ręką cena się wyrównuje.
Bujanie się ze sprzedażą auta w kraju doprowadzi do szewskiej pasji jak się znafcy zjadą. Poza tym będziesz chciał sprzedać duże auto do offroadu, a nie małe autko rodzinne więc sprzedaż nie zawsze jest szybka, łatwa i przyjemna. D22 sprzedawałem 10 miesięcy bo chciałem za nią pieniądze jakie była warta, a i tak od ceny początkowej zszedłem 30%

Auto z ograniczeniem do 1,9 m to nie będzie nic podniesionego czy na dużych kołach bo to fizycznie nie możliwe. Jakikolwiek bus czy terenówka spokojnie 2 metry osiąga. W związku z tym pozostają Ci nadmuchane kombi 4x4 typu Subaru Forester, a od tego Patriot w terenie będzie dzielniejszy.

Wypożyczenie na miejscu jest chyba najbardziej racjonalne, a graty których nie chcesz brać do samolotu wyślij sobie paczką za parę stówek. Ale wiadomo, przy realizacji marzeń nie zawsze chodzi o racjonalne myślenie.
Ludzi dzielimy na czystych i szczęśliwych :)
Titan SE, 2005r, VK56DE
Wrangler JK Sport, 2009r, 3,8

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt wrz 25, 2015 12:56 pm

A na miejscu nie da się kupić jakiegoś sztrucla. Tym z TopGeara się parę razy udało i fajne wyjazdy mieli.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

mas3

Post autor: mas3 » pt wrz 25, 2015 1:06 pm

http://www.reykjavikcars.com/

Tu masz jeszcze taniej, Ford Explorer 4x4 7 osobowy na miesiąc z pełnym pakietem ubezpieczeń za 3500 Euro
Ludzi dzielimy na czystych i szczęśliwych :)
Titan SE, 2005r, VK56DE
Wrangler JK Sport, 2009r, 3,8

icetrapper
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: icetrapper » ndz wrz 27, 2015 4:19 pm

Wychodzi, że wynajem chyba będzie jednak rozsądniejszy.
Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » ndz wrz 27, 2015 9:53 pm

Ja też myślę o Islandii za rok i waham się, czy jechać moim Ssangyongiem, czy pożyczać na miejscu (znalazłem ciekawą firmę cheapjeep.is). Różnica w koszcie nie jest duża - samolot plus wypożyczalnia kontra prom plus dojazd do Danii i przegląd własnego auta. Za własnym przemawia możliwość wzięcia masy sprzętu, za miejscowym mniejsze ryzyko awarii na mój koszt... Ogólnie to jednak droga impreza :cry:
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”