SsangYongDaewoo Korando ktos zna?
Moderator: Marcin-Kraków
- Misiek Cypr
-
Re: SsangYongDaewoo Korando ktos zna?
Tylko aso, ale nie zabija cenowo
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
A mosty/napędy ?
Zawieszenie ?
Też MB czy projekt własny SY
Zawieszenie ?
Też MB czy projekt własny SY
Po taniości to dużo części jest na wiadomym portalu aukcyjnym.
Mosty, zawieszenie to SY nie MB, ale ceny takie jak w innych markach - jedne drogie inne tanie.
Ogólnie jest to auto proste i nie naładowane elektroniką.
Każdą część kupisz w firmie Uni-mart w Łomiankach. Szefuje p. Jacek. Jak czegoś nie ma na miejscu
to sprowadzi w ciągu 3-4 dni - ale tylko oryginały, żadnych zamienników.
Ruscy lubią ten model. Poszukaj na YT filmików z terenowych "wyczynów" seryjnych wozów
Mosty, zawieszenie to SY nie MB, ale ceny takie jak w innych markach - jedne drogie inne tanie.
Ogólnie jest to auto proste i nie naładowane elektroniką.
Każdą część kupisz w firmie Uni-mart w Łomiankach. Szefuje p. Jacek. Jak czegoś nie ma na miejscu
to sprowadzi w ciągu 3-4 dni - ale tylko oryginały, żadnych zamienników.
Ruscy lubią ten model. Poszukaj na YT filmików z terenowych "wyczynów" seryjnych wozów

Zatem, dziękuję serdecznie za wyjaśnienia.
Pozdrawiam.
A nie - jednak jeszcze chciałem o coś zapytać:
Jak tam się sprawy miewają z blokadą mostów/mechanizmów różnicowych ?
Jakaś elektronika tym steruje (znaczy hamulce) czy tak daleko już nie ingerowali i jak wjedzie na wykrzyż to stanie ?
Pozdrawiam.
A nie - jednak jeszcze chciałem o coś zapytać:
Jak tam się sprawy miewają z blokadą mostów/mechanizmów różnicowych ?
Jakaś elektronika tym steruje (znaczy hamulce) czy tak daleko już nie ingerowali i jak wjedzie na wykrzyż to stanie ?
Witam. Polowałem najpierw na Rextona. potem na Musso lub Korando (posiadany budżet mnie otrzeźwił) i 2 miesiące temu kupiłem Musso 2,9TD z 2001 roku ze stanem licznika 218tkm. Autko od kobiety, używane jako warszawska bulwarówka przez 6 lat, więc lekko nie miało
. Zrobiłem na razie 2tkm po wiejskich drogach, tylko raz wróciłem na lawecie
(skończyły się w nocy światła, niby do ogarnięcia na drodze, ale kobieta z dzieckiem na pokładzie i -4* na zewnątrz nie nastraja do dumania co padło). Spalanie w codziennym użytkowaniu nie przekracza 10l/100km. Generalnie trzeba się nastawić na problemy natury elektrycznej, bo elektroniki jest niewiele. Sterowanie napędami przyciskiem z deski - dołączanie 4x4 i reduktora silniczkiem przy skrzyni, piasty przód podciśnieniowe - dopiero czwarty oglądany egzemplarz miał to wszystko sprawne. No ale trzeba było przekroczyć początkowy budżet o jakieś 120%
W pakiecie startowym komplet opon i serwis filtrowo-olejowy, czyli standard, dodatkowo świece żarowe. Jeździ się tym fajnie, jest kawał kloca, jest respekt na drodze, ale... z miejscem w środku szału nie ma. Jasne, że nie jest to Niva czy nawet Vitara, ale o spaniu po złożeniu siedzeń można zapomnieć, chyba, że po skosiu w pojedynkę. Fotele z przodu też mogłyby z 5cm dalej do tyłu się odsuwać. Mam też wrażenie napierania na mnie drzwi kierowcy, a to powodu posiadania elektrycznych szyb - w wersji z korbką podłokietnik drzwiowy zawierający przyciski jest zdecydowanie mniej odczuwalny. Pewnie, że można się przyzwyczaić. Autko zakupione z myślą o wiejskich drogach z marnym asfaltem i konieczności dojechania do tegoż asfaltu po rzece błota, plus letnie wyprawy na łąki i pastwiska - zapowiada się nieźle. Dostępność części na razie teoretyczna - mam 50km do Królewca i znajomych regularnie tam bywających, więc jeśli coś nie będzie osiągalne w PL, nie zawaham się skorzystać.

nie po to kupilem sobie terenowe auto, zeby w teren jezdzic;)
Mam Rextona I 2.7 xDi. Silnik Mercedesa z inną głowicą i wytryskami delphi. Regeneracja 400 zł sztuka, starczają podobno na 200-300 tyś km więc jest ok.
Rama masywna nie podatna na poważną rdze. Buda też zdrowa.
Przednie sprzęgiełka dałem avm i jest spokój.
Pali 8-10l, mam wersję z napędem part time.
Wszystko pancerne i solidne.
Na dobrych oponach prędkości powyżej 160 km/H nadal nie powodują myśli samobójczych, prowadzi się pewnie jak na terenówkę. Jest całkiem wygodne do jazdy.
W terenie dopiero nieśmiało zaczynam, ale bez problemu daje radę, pod spodem ma mocne osłony.
Mam opony 265 70 16 czyli około 31 cali bez liftu
Rama masywna nie podatna na poważną rdze. Buda też zdrowa.
Przednie sprzęgiełka dałem avm i jest spokój.
Pali 8-10l, mam wersję z napędem part time.
Wszystko pancerne i solidne.
Na dobrych oponach prędkości powyżej 160 km/H nadal nie powodują myśli samobójczych, prowadzi się pewnie jak na terenówkę. Jest całkiem wygodne do jazdy.
W terenie dopiero nieśmiało zaczynam, ale bez problemu daje radę, pod spodem ma mocne osłony.
Mam opony 265 70 16 czyli około 31 cali bez liftu
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Taka hinduska G-klasa z francuskim silnikiem.
Wcześniej produkowali kopię Jeepa CJ z silnikiem Mazdy 2.2 diesel.
Wcześniej produkowali kopię Jeepa CJ z silnikiem Mazdy 2.2 diesel.
Gdybym jakims dziwnym trafem wszedl w posiadanie tej g-klasy to umarla by na mioch oczach z braku czesci? Auto bylo by raczej do patrzenia.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Obawiam się że poza częściami silnika niczego więcej nie znajdziesz.
W indiach wszystkie budowy tym jeżdżą, nawet miałem okazję na stopa taką jechać. Taki honker, tylko nowszy. Naprawdę sensowne tam. Starszym modelem jeździliśmy po Manali Highway, nieprawdopodobne co upalony hindus potrafi z tego wycisnąć na zakrętach powyżej 3500 m npm 

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Naprawdę fajne użytkowe auta. Nawet przy ich kulturze technicznej dają radę. Gdyby u nas było zaplecze serwisowe to wg mnie super sprawa jak potrzeba typowego woła za nieduże pieniądze.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Jakie Korando , Król jast tylko jeden :
Przyznaję trzy nagrody główne za : design , napęd , cenę .Ktoś się odważył ?
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/SsangYong_Rodius
Przyznaję trzy nagrody główne za : design , napęd , cenę .Ktoś się odważył ?

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/SsangYong_Rodius
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
IIkę bym przygarnął.
Zaje... van 4x4
Zaje... van 4x4

2-ka niestety zatraciła trupiorski charakterek i wygląda całkiem przeciętnie
Jedynka ma konkretny silnik i wymaga odwagi obywatelskiej .

Jedynka ma konkretny silnik i wymaga odwagi obywatelskiej .
Jakby zaplecze serwisowe na nowe UAZy z Tarmontu było to też byłaby niezła propozycja.
Tylko ten mały drobiazg ...

***** USA