Kabal pisze: ↑wt sty 09, 2018 8:16 pm
Piasek pisze: ↑wt sty 09, 2018 3:57 pm
piotrek.klon pisze: ↑ndz sty 07, 2018 10:18 pm
Auto ma dojechać do Wschodniej Azji i jednak chciałbym zachować chociaż trochę komfortu.
wydaje mi się że takiemu zadaniu podoła każdy, sprawny technicznie FWD lub RWD + założyć mu opony A/T na oś napędową.
Przy takim budżecie możesz spokojnie rozejrzeć się za ori-fabrycznymi wersjami 4x4 pokroju T4 Syncro itp
Po co robić sobie samemu krzywdę jakimiś rzeźbami które najpierw powinny zostać wykonane przez ludzi którzy mają o tym spore pojęcie a potem i tak przez dość duży dystans i różne warunki dobrze objeżdżone aby wyeliminować to co w autach seryjnych zostało wyeliminowane na etapie projektowym oraz testów.
Po pierwsze fabryczne busy 4x4 to przeważnie niskoseryjne produkty firm zewnętrznych. Serwisowalność mocno ograniczona, ceny części zabójcze, zdolności terenowe dyskusyjne.
Po drugie Tuitamek składa się z dwóch wozów względnie popularnych w Europie i Azji a jego właściciel zna konstrukcję i użyte elementy.
Po trzecie terenowość auta jest wybitna jak na busa.
Po czwarte popatrz ile trzeba dać za uterenowionego fabrycznie sprintera
Itd itd itd
No z ust mi to wyjąłeś!
Obserwuję rynek tego typu aut dostawczych. Większość (99%) są to byłe karetki, wozy straży pożarnej, czasem energetyki albo pojazdy wojskowe zza zachodniej granicy. Zrobione elegancko, ale zawsze na bardzo nietypowych podzespołach, których nie wyobrażam sobie serwisować. Tego typu pojazdy pojawiają się w dwóch opcjach - ktoś wiedział co sprowadza i woła cenę z kosmosu, albo auto jest dobite, niekompletne lub wyeksploatowane (i nie ma jak go naprawić/serwisować z przyczyn powyższych).
Na chwilę obecną myślę, że najbardziej opłaca mi się kupić całego Patrola, bo w cenie mostów mam jeszcze opony na start, felgi, czasem trafi się coś lekko dłubniętego, na polibuszach czy z wyciągarką (silnik, skrzynię i budę sprzedam). Idealnie byłoby trafić ramę z zawieszeniem i mostami na kołach, bez silnika i budy (trafia się w ogłoszeniach tak raz na pół roku).
Dobra, czyli na chwilę obecną stanęło na następującym:
Baza Busowa - silnik + skrzynia
Od Patrola GR (Y60) - reduktor, Mosty przód + tył, układ kierowniczy, układ hamulcowy
Dorabiane - flansza skrzynia/reduktor, wały napędowe
Zawias:
Opcja 1 - Postawienie mostów na resorach z busa + zabawa z liftem na wieszakach albo wyższe resory dające lift
- tanie
- raczej proste do zrobienia
Opcja 2 - zakup ramy od Patrola, wspawanie poprzecznych wzmocnień przed i za mocowaniami sprężyn i amorów, upitolenie ramy za wzmocnieniami tworząc 2 wózki, montaż wózków do podłużnic busa. Zrobione prosto i rozsądnie moim zdaniem da trochę plusów:
- Oryginalny zawias patrolowski - chcę części, kupuję w sklepie, zero dorabiania, mieszania podzespołów itp, wszystko pasuje na swoje miejsce
- Raz zmotane powinno działać długo
Minusy:
- Trzeba zmotać dokładnie, żeby auto nie zostawiało 4 śladów

i geometria była tak jak trzeba
- Znalezienie kogoś, kto się podejmie (mam na to trochę ponad pół roku czasu)
Teraz pytanie do Was, czy na forum są jacyś sprawdzeni magicy albo warsztaty od tego typu modyfikacji (powiedzmy, Poznań + 250 kilometrów)? PasjaTeam (od Tuitamka) trochę daleko, ale tam mam pewność, że zrobią.
Uwaga! Jeżeli któryś pomysł jest głupi to dajcie znać!
Pozdrawiam,
Piotr