Samochody terenowe

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Piasek

Re: Samochody terenowe

Post autor: Piasek » czw maja 23, 2019 10:27 am

Piardami motyli żeby było ekologicznie :lol:

Adamo

Post autor: Adamo » czw maja 23, 2019 10:33 am

jradek pisze:
czw maja 23, 2019 9:28 am
A samochodów terenowych w Europie nie ma bo ich nie potrzebujemy.
Wiesz... np. Rumunia, Czarnogóra, Albania są w Europie :)21

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw maja 23, 2019 10:36 am

Geograficznie, ale nie mentalnie.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw maja 23, 2019 10:46 am

Adamo pisze:
czw maja 23, 2019 10:33 am
jradek pisze:
czw maja 23, 2019 9:28 am
A samochodów terenowych w Europie nie ma bo ich nie potrzebujemy.
Wiesz... np. Rumunia, Czarnogóra, Albania są w Europie :)21
Yhy, a ich łączne ssanie na samochody użytkowe zawrotnie wpływa na biznesplany branży automotive :roll:
Radek ma rację - użytkowe 4x4 nie są w Europie potrzebne - służby w 95% miejsc dojeżdżają Suvami, te 5% można opędzić na inne sposoby. Suvy na co dzień są zdecydowanie wygodniejsze. Solidne podwozie = niski komfort i gówniane prowadzenie albo/i wysoka cena. Do tego normy ekosreko, które sprawiają, że nie da się w EU włożyć do wozu użytkowego rozsądnego silnika, a z 1.5 twinturbo nic nie chce jechać jeśli waży 2 tony i oczekujemy od silnika dołu :)21 Dołóż do tego normy bezpieczeństwa i ich durne testy, które właściwie eliminują auta z ramą. No nie da się. A już na pewno wątpliwy jest rachunek ekonomiczny. Zaskakująca jest tu zarówno postawa jak i powodzenie Suzuki na tym polu. Przydałby się dla porównania jeden większy samochód tego typu, równie rozsądnie skalkulowany, choć tu obawiam się, że potrzeby w 60% realizują węglarki, 20% Suvy a pozostałe 20% można najnormalniej olać. Suzuki się sprzedaje bo jest fajnym funcarem oraz się podoba, więc pewnie 90% nie zjedzie z asfaltu.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Adamo

Post autor: Adamo » czw maja 23, 2019 10:56 am

Czy ja napisałem, że to wpływa na rozmiar produkcji? :roll:
Tylko chciałem zauważyć, że stwierdzenie "w Europie nie potrzebujemy samochodów terenowych" jest lekkim nadużyciem...
Obstawiam, że gdyby Suzuki zrobiło takie auto w powiększeniu (coś jak galenda) to też by się dobrze sprzedawało... sam bym kupił :)21

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » czw maja 23, 2019 12:08 pm

Gdyby się producentom opłacało, to by robili nawet poduszkowce z napędem rakietowym.
Tam są całe sztaby ludzi, poddających różne scenariusze obliczeniom w wielowymiarowej przestrzeni rozmaitych zmiennych :)21
Ekonometria wspięła się ostatnimi czasy na wyżyny swojego potencjału :)21 Zdziwilibyście się, co sobie można zasymulować i z jaką nieprawdopodobną wręcz dokładnością, jeśli chodzi o prawdopodobieństwo (nie)powodzenia :lol: :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » czw maja 23, 2019 12:39 pm

misman pisze:
czw maja 23, 2019 12:08 pm
Ekonometria wspięła się ostatnimi czasy na wyżyny swojego potencjału :)21 Zdziwilibyście się, co sobie można zasymulować i z jaką nieprawdopodobną wręcz dokładnością,
wiesz jak to jest z obliczeniami ?
na końcu zawsze znajdzie się ktoś z kasą co lobbując gdzie trzeba wydębi dla siebie korzystne zapisy kierunku rozwoju gospodarczego eurokołchozu czy innej instytucji

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw maja 23, 2019 1:51 pm

Wszyscy macie rację częściowo , rachunek ekonomiczny jest mi obcy , nowoczesny biznes to głównie wizerunek+influencerka . Otwarcie nimi gardzę.
Ale zastanawia mnie że od lat 40 ekscentryczni Angole , wielbiący wolność Jankesi nie wyszli poza konstrukcję rama+buda+sztangi.
Chodzi mi o brak ewolucji technicznej .
Motocross CZ z 1980 roku w zasadzie był już nowoczesnym urządzeniem do pokonywania terenu , obecne są lepsze ale zasadniczo to samo, Nie za wiele można polepszyć w sensie podwozia.
Landrover Defender z 2016 roku jest tak samo "udany" jak ten 1950r . Nikt nie produkował nic ciekawego , nie próbował nawet innych rozwiązań .
A wszystko jest proste jak budowa cepa : masa, środek ciężkości , nacisk ,skok zawiasu , zakers przełożeń . Tego nie rozumiem w samochodach terenowych . Jakby niepełnosprawni umysłowo to robili .
Rozumiem że Jimny i ew. pełnowymiarowy odpowiednik byłby ok. Ale to dalej Willys i Patrol .
A gdzie ww. prawa fizyki ?
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw maja 23, 2019 2:04 pm

montero pisze:
czw maja 23, 2019 1:51 pm
Wszyscy macie rację częściowo , rachunek ekonomiczny jest mi obcy , nowoczesny biznes to głównie wizerunek+influencerka . Otwarcie nimi gardzę.
Ale zastanawia mnie że od lat 40 ekscentryczni Angole , wielbiący wolność Jankesi nie wyszli poza konstrukcję rama+buda+sztangi.
Motocross CZ z 1980 roku w zasadzie był już nowoczesnym urządzeniem do pokonywania terenu , obecne są lepsze ale zasadniczo to samo, Nie za wiele można polepszyć w sensie podwozia.
Landrover Defender z 2016 roku jest tak samo "udany" jak ten 1950r . Nikt nie produkował nic ciekawego , nie próbował nawet innych rozwiązań .
A wszystko jest proste jak budowa cepa : masa, środek ciężkości , nacisk ,skok zawiasu , zakers przełożeń . Tego nie rozumiem w samochodach terenowych . Jakby niepełnosprawni umysłowo to robili .
Rozumiem że Jimny i ew. pełnowymiarowy odpowiednik byłby ok. Ale to dalej Willys i Patrol .
Widziałeś nowe Discovery w terenie? Gdyby nie to, że nie wierzę w trwałość tego wahadłowca przy topieniu, to pomijając cenę byłby to mój ideał - wygodne i szybkie na drodze, świetna elektronika wspomagająca przyczepność, kamery szmery bajery. Dokupujesz aplikację lift zawieszenia, wrzucasz gumę sensowną, snorkel i ogień. W białych skórach i z dobrym audio :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » czw maja 23, 2019 3:27 pm

I do pierwszego większego serwisu pogwarancyjnego, żeby toto jeszcze działało wg specyfikacji z folderu reklamowego :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw maja 23, 2019 3:55 pm

Montero
Slyszales kiedys o rekinach, takich rybach?

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » czw maja 23, 2019 4:00 pm

Rekiny są doskonałe w tym co robią.
Terenówki póki co, nie.
Antygrawitację jak wymyślą to będą doskonałe.
***** USA

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw maja 23, 2019 4:13 pm

jradek pisze:
czw maja 23, 2019 3:55 pm
Montero
Slyszales kiedys o rekinach, takich rybach?
No mam je w dużym poważaniu . Są nieprzewidywalne , snorkelowanie może stać się sportem extremalnym gdzieniegdzie.
Bardzdzo bym chciał takiego Kałacha : https://en.wikipedia.org/wiki/APS_underwater_rifle .Nie zawadzi.
Wielorybie to mi z ręki jadły a co ?

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw maja 23, 2019 4:17 pm

O ile mnie pamęć nie myli to rekiny przestały ewoluować jakieś 600 milionów lat temu.
Ciekawe dlaczego?

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw maja 23, 2019 4:28 pm

Kabal pisze:
czw maja 23, 2019 2:04 pm
montero pisze:
czw maja 23, 2019 1:51 pm
Widziałeś nowe Discovery w terenie? Gdyby nie to, że nie wierzę w trwałość tego wahadłowca przy topieniu, to pomijając cenę byłby to mój ideał - wygodne i szybkie na drodze, świetna elektronika wspomagająca przyczepność, kamery szmery bajery. Dokupujesz aplikację lift zawieszenia, wrzucasz gumę sensowną, snorkel i ogień. W białych skórach i z dobrym audio :)21
Przyznam że ww. firma mi umknęła nieco . Od Disco 3 powiem tak :
-rychło w czas , dobrze ze wogóle IFS,IRS na podwójnych za to szacun .Silniki dynamiczne też szacun.
A teraz nie szacun :
Gełometria wahaczy = mały skok ale za to ile litrów ma bagażnik :)2
Jakość wahaczy, materiały , sposób wykonania osi obrotu.Jakość sworzni .Nie wiem jak łożyska kół.
Rama+nadwozie = mega cięzki sprzęt przy tych materiałach .Można było rama+lekka buda alu , ale pewnie koszta. Wnęki kół umożliwiaja większe kapcie ? Bo nie wiem .
Ogólnie dobry kierunek , wykonanie złe.
Elektonikę offroad se wsadźta , 3x lock by mi wystarczył i np niezawodna mechanika .
Auto się utopi w grząskim bo ciężkie ,wyjebów na szybko nie przyjmie bo ciężkie i mały skok zawiasu .Że po asfalcie jeżdzi dobrze to udało się uzyskać .Chociaż to.

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw maja 23, 2019 4:31 pm

jradek pisze:
czw maja 23, 2019 4:17 pm
O ile mnie pamęć nie myli to rekiny przestały ewoluować jakieś 600 milionów lat temu.
Ciekawe dlaczego?
Rozumiem że Patrol GR jest takim rekinem ? :)21
Obadaj Canama Maveric przeskaluj do gabarytu Patrola . Ewolucja.
W sumie chodzi mi o brak jakiejkolwiek ewolucji w terenówkach . Willys i kopie .A były zacne sprzety ale ich nie kopiowano.
Ostatnio zmieniony czw maja 23, 2019 4:54 pm przez montero, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw maja 23, 2019 4:50 pm

misman pisze:
czw maja 23, 2019 12:08 pm
Gdyby się producentom opłacało, to by robili nawet poduszkowce z napędem rakietowym.
Tam są całe sztaby ludzi, poddających różne scenariusze obliczeniom w wielowymiarowej przestrzeni rozmaitych zmiennych :)21
Ekonometria wspięła się ostatnimi czasy na wyżyny swojego potencjału :)21 Zdziwilibyście się, co sobie można zasymulować i z jaką nieprawdopodobną wręcz dokładnością, jeśli chodzi o prawdopodobieństwo (nie)powodzenia :lol: :)21
Nie opłaca się im ale za jaja trzymaja , żebyś sam czegoś nie ustrugał .

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw maja 23, 2019 7:54 pm

Pytanie za 100pkt . :
Ile waży rama na kolach D3 z napędem bez budy ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”