Samochody terenowe
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Samochody terenowe
Piardami motyli żeby było ekologicznie 

Yhy, a ich łączne ssanie na samochody użytkowe zawrotnie wpływa na biznesplany branży automotive

Radek ma rację - użytkowe 4x4 nie są w Europie potrzebne - służby w 95% miejsc dojeżdżają Suvami, te 5% można opędzić na inne sposoby. Suvy na co dzień są zdecydowanie wygodniejsze. Solidne podwozie = niski komfort i gówniane prowadzenie albo/i wysoka cena. Do tego normy ekosreko, które sprawiają, że nie da się w EU włożyć do wozu użytkowego rozsądnego silnika, a z 1.5 twinturbo nic nie chce jechać jeśli waży 2 tony i oczekujemy od silnika dołu

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Czy ja napisałem, że to wpływa na rozmiar produkcji?
Tylko chciałem zauważyć, że stwierdzenie "w Europie nie potrzebujemy samochodów terenowych" jest lekkim nadużyciem...
Obstawiam, że gdyby Suzuki zrobiło takie auto w powiększeniu (coś jak galenda) to też by się dobrze sprzedawało... sam bym kupił

Tylko chciałem zauważyć, że stwierdzenie "w Europie nie potrzebujemy samochodów terenowych" jest lekkim nadużyciem...
Obstawiam, że gdyby Suzuki zrobiło takie auto w powiększeniu (coś jak galenda) to też by się dobrze sprzedawało... sam bym kupił

Gdyby się producentom opłacało, to by robili nawet poduszkowce z napędem rakietowym.
Tam są całe sztaby ludzi, poddających różne scenariusze obliczeniom w wielowymiarowej przestrzeni rozmaitych zmiennych
Ekonometria wspięła się ostatnimi czasy na wyżyny swojego potencjału
Zdziwilibyście się, co sobie można zasymulować i z jaką nieprawdopodobną wręcz dokładnością, jeśli chodzi o prawdopodobieństwo (nie)powodzenia

Tam są całe sztaby ludzi, poddających różne scenariusze obliczeniom w wielowymiarowej przestrzeni rozmaitych zmiennych

Ekonometria wspięła się ostatnimi czasy na wyżyny swojego potencjału

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
wiesz jak to jest z obliczeniami ?
na końcu zawsze znajdzie się ktoś z kasą co lobbując gdzie trzeba wydębi dla siebie korzystne zapisy kierunku rozwoju gospodarczego eurokołchozu czy innej instytucji
Wszyscy macie rację częściowo , rachunek ekonomiczny jest mi obcy , nowoczesny biznes to głównie wizerunek+influencerka . Otwarcie nimi gardzę.
Ale zastanawia mnie że od lat 40 ekscentryczni Angole , wielbiący wolność Jankesi nie wyszli poza konstrukcję rama+buda+sztangi.
Chodzi mi o brak ewolucji technicznej .
Motocross CZ z 1980 roku w zasadzie był już nowoczesnym urządzeniem do pokonywania terenu , obecne są lepsze ale zasadniczo to samo, Nie za wiele można polepszyć w sensie podwozia.
Landrover Defender z 2016 roku jest tak samo "udany" jak ten 1950r . Nikt nie produkował nic ciekawego , nie próbował nawet innych rozwiązań .
A wszystko jest proste jak budowa cepa : masa, środek ciężkości , nacisk ,skok zawiasu , zakers przełożeń . Tego nie rozumiem w samochodach terenowych . Jakby niepełnosprawni umysłowo to robili .
Rozumiem że Jimny i ew. pełnowymiarowy odpowiednik byłby ok. Ale to dalej Willys i Patrol .
A gdzie ww. prawa fizyki ?
Ale zastanawia mnie że od lat 40 ekscentryczni Angole , wielbiący wolność Jankesi nie wyszli poza konstrukcję rama+buda+sztangi.
Motocross CZ z 1980 roku w zasadzie był już nowoczesnym urządzeniem do pokonywania terenu , obecne są lepsze ale zasadniczo to samo, Nie za wiele można polepszyć w sensie podwozia.
Landrover Defender z 2016 roku jest tak samo "udany" jak ten 1950r . Nikt nie produkował nic ciekawego , nie próbował nawet innych rozwiązań .
A wszystko jest proste jak budowa cepa : masa, środek ciężkości , nacisk ,skok zawiasu , zakers przełożeń . Tego nie rozumiem w samochodach terenowych . Jakby niepełnosprawni umysłowo to robili .
Rozumiem że Jimny i ew. pełnowymiarowy odpowiednik byłby ok. Ale to dalej Willys i Patrol .
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
Widziałeś nowe Discovery w terenie? Gdyby nie to, że nie wierzę w trwałość tego wahadłowca przy topieniu, to pomijając cenę byłby to mój ideał - wygodne i szybkie na drodze, świetna elektronika wspomagająca przyczepność, kamery szmery bajery. Dokupujesz aplikację lift zawieszenia, wrzucasz gumę sensowną, snorkel i ogień. W białych skórach i z dobrym audiomontero pisze: ↑czw maja 23, 2019 1:51 pmWszyscy macie rację częściowo , rachunek ekonomiczny jest mi obcy , nowoczesny biznes to głównie wizerunek+influencerka . Otwarcie nimi gardzę.

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
I do pierwszego większego serwisu pogwarancyjnego, żeby toto jeszcze działało wg specyfikacji z folderu reklamowego 

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
Montero
Slyszales kiedys o rekinach, takich rybach?
Slyszales kiedys o rekinach, takich rybach?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Rekiny są doskonałe w tym co robią.
Terenówki póki co, nie.
Antygrawitację jak wymyślą to będą doskonałe.
Terenówki póki co, nie.
Antygrawitację jak wymyślą to będą doskonałe.
***** USA
No mam je w dużym poważaniu . Są nieprzewidywalne , snorkelowanie może stać się sportem extremalnym gdzieniegdzie.
Bardzdzo bym chciał takiego Kałacha : https://en.wikipedia.org/wiki/APS_underwater_rifle .Nie zawadzi.
Wielorybie to mi z ręki jadły a co ?
O ile mnie pamęć nie myli to rekiny przestały ewoluować jakieś 600 milionów lat temu.
Ciekawe dlaczego?
Ciekawe dlaczego?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Przyznam że ww. firma mi umknęła nieco . Od Disco 3 powiem tak :Kabal pisze: ↑czw maja 23, 2019 2:04 pmWidziałeś nowe Discovery w terenie? Gdyby nie to, że nie wierzę w trwałość tego wahadłowca przy topieniu, to pomijając cenę byłby to mój ideał - wygodne i szybkie na drodze, świetna elektronika wspomagająca przyczepność, kamery szmery bajery. Dokupujesz aplikację lift zawieszenia, wrzucasz gumę sensowną, snorkel i ogień. W białych skórach i z dobrym audiomontero pisze: ↑czw maja 23, 2019 1:51 pmWszyscy macie rację częściowo , rachunek ekonomiczny jest mi obcy , nowoczesny biznes to głównie wizerunek+influencerka . Otwarcie nimi gardzę.
A gdzie ww. prawa fizyki ?![]()
-rychło w czas , dobrze ze wogóle IFS,IRS na podwójnych za to szacun .Silniki dynamiczne też szacun.
A teraz nie szacun :
Gełometria wahaczy = mały skok ale za to ile litrów ma bagażnik

Jakość wahaczy, materiały , sposób wykonania osi obrotu.Jakość sworzni .Nie wiem jak łożyska kół.
Rama+nadwozie = mega cięzki sprzęt przy tych materiałach .Można było rama+lekka buda alu , ale pewnie koszta. Wnęki kół umożliwiaja większe kapcie ? Bo nie wiem .
Ogólnie dobry kierunek , wykonanie złe.
Elektonikę offroad se wsadźta , 3x lock by mi wystarczył i np niezawodna mechanika .
Auto się utopi w grząskim bo ciężkie ,wyjebów na szybko nie przyjmie bo ciężkie i mały skok zawiasu .Że po asfalcie jeżdzi dobrze to udało się uzyskać .Chociaż to.
Rozumiem że Patrol GR jest takim rekinem ?

Obadaj Canama Maveric przeskaluj do gabarytu Patrola . Ewolucja.
W sumie chodzi mi o brak jakiejkolwiek ewolucji w terenówkach . Willys i kopie .A były zacne sprzety ale ich nie kopiowano.
Ostatnio zmieniony czw maja 23, 2019 4:54 pm przez montero, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie opłaca się im ale za jaja trzymaja , żebyś sam czegoś nie ustrugał .misman pisze: ↑czw maja 23, 2019 12:08 pmGdyby się producentom opłacało, to by robili nawet poduszkowce z napędem rakietowym.
Tam są całe sztaby ludzi, poddających różne scenariusze obliczeniom w wielowymiarowej przestrzeni rozmaitych zmiennych![]()
Ekonometria wspięła się ostatnimi czasy na wyżyny swojego potencjałuZdziwilibyście się, co sobie można zasymulować i z jaką nieprawdopodobną wręcz dokładnością, jeśli chodzi o prawdopodobieństwo (nie)powodzenia
![]()
![]()
Pytanie za 100pkt . :
Ile waży rama na kolach D3 z napędem bez budy ?
Ile waży rama na kolach D3 z napędem bez budy ?