Hyundai Santa Fe

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
mdeja

Re: Hyundai Santa Fe

Post autor: mdeja » śr kwie 06, 2005 9:01 pm

>>KAMIL<< pisze:Proszę o informacje dotyczące użytkowania, usterek itp. oraz swoich opini na temat tego samochodu. Pozdrawiam Kamil.
KAMIL - nie słuchaj naszego kwękania o koncernach - kup Hyundaja. Marka która sie rozwija nie moze się nastawiać tylko na zarabianie na serwisie bo sie nigdy nie rozwine.
Kupno nówki zawsze jest okraszone dreszczykiem emocji- fajne to :)2
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT

Awatar użytkownika
sciba

Post autor: sciba » śr kwie 06, 2005 9:30 pm

mdeja pisze:Sciba - ale wiesz co jest w tym najlepsze?? że gość chce sprzedać tą 307 i kupić ..... nową TAKĄ SAMĄ!!!! BO JEST ZADOWOLONY :lol:
Wiesz co ja nie jestem zwolennikiem nowych samochodow to nie zabawa dla mnie :wink: .....................pogratuluj kumplowi............jest twardy :)2
Stare eskimoskie powiedzanie - " pamietaj, nigdy nie jedz żółtego śniegu "

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » czw kwie 07, 2005 8:46 am

Mówie mu - kurna stać Cie, weź choć 407 jak masz zmieniać. Żeby choć powiew nowości poczuć........ Ten dreszczyk emocji itd. A gość nie - po co mi takie duże, ten jest w sam raz itd. Żeby choć HDI brał - ale nie, mimo że teraz ta wersja jest o 10k droższa (75k) za 1.6 110 kucy co sie tak sobie zbiera (zwłaszcza na mieście o dziwo - bo na trasie leci nieźle).

Awatar użytkownika
Bartas
Kontaktowanie:

Post autor: Bartas » czw kwie 07, 2005 8:57 am

1.6 110 kucy co sie tak sobie zbiera (zwłaszcza na mieście o dziwo - bo na trasie leci nieźle).
porażka, wyłącz klimę to może 5 załączysz. silnik jak w japończykach, jak nie wkręcisz i nie przytrzymasz na czerwonym to cię Panda porobi :D
VOLVO TGB 11 + GE300 Спец + Honda XR400R

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » czw kwie 07, 2005 9:13 am

Dokładnie - jest po prostu nieporęczny w mieście. Już mój Accent II z 1.4 12v ma lepszy dół. Za to w trasie bełkot idzie fajnie. Zwłaszcza po zakrętach. Hamulce też miód. Tylko sie włączają awaryjne przy mocnym hamowani - nie wiem osobiście jak to odłąćzyć.

Awatar użytkownika
Bartas
Kontaktowanie:

Post autor: Bartas » czw kwie 07, 2005 9:28 am

tzn. co się włącza ?? abs , kontrola trakcji ?? poszukaj który to bezpiecznik i wyciągnij go i sprawdź 8) Hamulce to ma średnie, zawiecho na prostej ładne i gałka od biegów fajna a wogóle to testowałem słuzbowego :)2

Nu ale tu temat Santa FE i bełkot ni jak ma do Santa bo FE to juz indywidualna tematyka. A jest gdzieś temat: testy plaskaczy ??

Pozdro

Awatar użytkownika
sciba

Post autor: sciba » czw kwie 07, 2005 9:28 am

Mdeja- wiesz co ja bym mial za 75 tysiakow rocznego albo dwu :o ....................no coments :wink:
Stare eskimoskie powiedzanie - " pamietaj, nigdy nie jedz żółtego śniegu "

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » czw kwie 07, 2005 9:34 am

scibaSJ pisze:Mdeja- wiesz co ja bym mial za 75 tysiakow rocznego albo dwu :o ....................no coments :wink:
Ja też Sciba ja też - można mieć wiele za tą kase. GRa, LJta, Disco TDI itd. A z płaskaczy też conieco sporego.

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » czw kwie 07, 2005 9:36 am

Bartas pisze:tzn. co się włącza ?? abs , kontrola trakcji ??

Pozdro
Światła awaryjne migają jak dasz na maksa hamulce. A pisze ze ma fajne bo Accent II ma kiepskie.Więc dla mnie wypas.
O plackach to nie znam wątku oprócz "Rumaki naszych kobiet" :wink: jednego znam :lol:
A żeby było o Santa Fe to dodaje że go popieram :)2

Awatar użytkownika
Bartas
Kontaktowanie:

Post autor: Bartas » czw kwie 07, 2005 9:39 am

Światła awaryjne migają jak dasz na maksa hamulce
a to !! :)21 w służbowych to oprócz gazu non toper

Pozdro Mdeja bo nas wywalą Hundayowcy!

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » czw kwie 07, 2005 10:05 am

Bartas pisze:
Pozdro Mdeja bo nas wywalą Hundayowcy!
E jak nas wywalą - śpią i nie gadają z nami :lol: A po za tym nie mogą mnie wywalać bo mam Hyundaja (choć żonka mówi że już nie mam - ale jak jest porysowany to ja robie zaprawki, na przegląd ja jeżdżę, opony ja przekłądam itd.). :wink:

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » czw kwie 07, 2005 8:52 pm

od dwóch lat mam gallopera 3,0V6 i specjalnie nie narzekam :) .Super w terenie !! i bardzo wygodny na drodze :)2 ,niestety ze względu na dosyć mocną eksploatacje w terenie zdarzają się nie zaplanowane wydatki po imprezach :oops: , dlatego teraz w teren kupiłem 15 letniego Miśka :oops: w teren a zamierzam zmienić Galopera na Santa.Sporo jeździłem serwisowym dislem,niestety w naisłabszej wersji :cry: (ale podkręconej chipowo :wink: )bardzo miły samochodzik,oszczędny i super wygodny . Serwis nie stanowi problemu (3 lata gwarancji bez limitu kilometrów) napewno nabywca nowego santa fe nie będzie zbyt często oglądał mechaników :P .Pod względem wykończenia i estetyki niewiele można mu zarzucić szczególnie wrersji wyższej :)2 , aktuana cena - 10000 może jeszcze spadnie ?? ,niedługo weidzie Tuson będzie dużo tańszy a gabarytami specjalnie nie odbiega od santa

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » czw kwie 07, 2005 8:54 pm

PS: :wink: misie jadą na Żelazną :D

Awatar użytkownika
paranoic_killer

Post autor: paranoic_killer » czw kwie 07, 2005 9:55 pm

Hmm co do jakości- moja matka ma już 3go hyundaia (ojciec za to jeździ tylko renówkami :lol: ). Pierwszy był pony- i był praktycznie bezawaryjny! Drugi accent- tu było troszkę gorzej. Najgorzej z blachą- gniła na potęge. Teraz roczny getz- autko bardzo fajne, super się nim jeździ i wogóle, ale pali koszmarnie i strasznie mu się sypie zawieszenie! Coś chyba niedopracowali. Furka jest naprawde superowa- kopa ma niesamowitego (wersja 1.3), prowadzi się czadowo, wygląda całkiem ładnie (przynajmniej jak dla mnie), plastki w środku oki, ale to już któraś z koleji naprawa gwarancyjna! I to nie jest felerny egzemplarz- znajomi i rodzinka która też się zopatrzyła (maniacy!) mają to samo!
Żółw się rusza...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...

Awatar użytkownika
pancziki

Post autor: pancziki » czw kwie 07, 2005 11:55 pm

Miałem Santa fe na jeździe próbnej i dlatego wybrałem .. długą sukę . Jeśli hoojdaj to raczej teracan.
A teraz do leszczy wielbicieli pierdopędów . Nie pisać mnie tutaj mrożących krew w żyłach opowieści o typ jak stalowy rumak z moterem 1.3 rusza z pod świateł z piskiem opon .
no :)21
długi może więcej

Awatar użytkownika
paranoic_killer

Post autor: paranoic_killer » pt kwie 08, 2005 10:57 am

No no na taką małą mase 83 koniki to już nieźle! A ja wielbicielem pierdopedów nie jestem- syf ponad wszystko! Precz z plaskaczami! :)21
Żółw się rusza...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...

Awatar użytkownika
zly porucznik

Post autor: zly porucznik » wt maja 17, 2005 10:28 pm

Nahen pisze:Skoro napęd przez wiskozę taki jak we Freelanderze to widziałem jak sie paliła wiskoza na podjeździe pod górę w zimę po śniegu... :)3 :)3 :( Wózek 4x4 musi mieć konkretne solidne przeniesienie napędów a nie jakieś wynalazki które sie dymią pod byle obciążeniem.
Dla ścisłości, to przy tym podjeździe pod górę nie paliła się wiskoza, tylko sprzęgło gdy starałem się ruszyć po zagrzebaniu się w śniegu i dawałem trochę zbyt dużo gazu przy ślizgającym się sprzęgle (cóż, brak reduktora). No ale inaczej się nie dało bo śniegu było naprawdę sporo, kolega samuraiem na bodajże 31 calowych Mt-kach próbował podjechać conajmniej kilka razy zanim mu się udało.
Ale z tym, że przeniesienie napędu musi być solidne to się muszę zgodzić i dlatego czas powoli zakończyć przygodę z Freelanderem i poszukać czegoś bardzie terenowego[/list]

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » śr maja 18, 2005 8:56 am

Jak tam poszukiwania krótkiej GVałki Zły Poruczniku?? :wink:

Awatar użytkownika
zly porucznik

Post autor: zly porucznik » śr maja 18, 2005 9:14 am

mdeja pisze:Jak tam poszukiwania krótkiej GVałki Zły Poruczniku?? :wink:
ześć Mdeja!
Byłem wczoraj w salonie zapytać czy wezmą landa w rozliczeniu, ale mi niestety powiedzieli, że tańsze auto by wzieli tak do 20 Kzł, a ten jest trochę za drogi. Muszę więc go najpierw pogonić, aby mieć środki na zakup :)3 . Dowiedziałem się za to, że kończą sprzedawać ten model GV w sierpniu i jak się skończą auta, które są w Polsce to już następnych nie sprowadzą i dopiero pojawi się nowy model. Tylko, że nowa już ma nie być klasyczną terenówką lecz SUV-em, a więc muszę się spieszyć. Zastanawiam się tylko, czy by nie poszukać używanej, bo jak coś urwę to nie będzie tak bolało jak przy nowym aucie. Ale z ogłoszeń które przeglądałem to nic się nie kwalifikuje, może ewentualnie coś z niemiec przytargać, jakieś 2.0 HDi lub 20 benzynę. Choć z drugiej strony, jak model będzie się kończył to może ceny trochę spadną za nowego.

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » śr maja 18, 2005 9:40 am

zly porucznik pisze:
ześć Mdeja!
Byłem wczoraj w salonie zapytać czy wezmą landa w rozliczeniu, ale mi niestety powiedzieli, że tańsze auto by wzieli tak do 20 Kzł, a ten jest trochę za drogi. Muszę więc go najpierw pogonić, aby mieć środki na zakup :)3 . Dowiedziałem się za to, że kończą sprzedawać ten model GV w sierpniu i jak się skończą auta, które są w Polsce to już następnych nie sprowadzą i dopiero pojawi się nowy model. Tylko, że nowa już ma nie być klasyczną terenówką lecz SUV-em, a więc muszę się spieszyć. Zastanawiam się tylko, czy by nie poszukać używanej, bo jak coś urwę to nie będzie tak bolało jak przy nowym aucie. Ale z ogłoszeń które przeglądałem to nic się nie kwalifikuje, może ewentualnie coś z niemiec przytargać, jakieś 2.0 HDi lub 20 benzynę. Choć z drugiej strony, jak model będzie się kończył to może ceny trochę spadną za nowego.
Łap się na tą co jest. A z silników to nie pogardź też 2.5 V6 w używce jakby sie nawinął. Wdzięczny jest i momentu sporo. A kiedy dokładnie wprowadzają tą nową wersje?

Awatar użytkownika
zly porucznik

Post autor: zly porucznik » śr maja 18, 2005 10:28 am

mdeja pisze:
zly porucznik pisze:
ześć Mdeja!
Łap się na tą co jest. A z silników to nie pogardź też 2.5 V6 w używce jakby sie nawinął. Wdzięczny jest i momentu sporo. A kiedy dokładnie wprowadzają tą nową wersje?
Tak też zamierzam zrobić, czasu jest jeszcze trochę aby zakupić nówkę sztukę z salonu, a po doświadczeniach z landem używanym, to chwilowo nie mam ochoty na następne używane auto, chyba żeby było coś z polskiego salonu, z książką serwisową, max 3 letnie i najlepiej od jakiegoś dziadka co auta nie katował.

Co do nowego modelu to ma się pojawić w salonach wrzesień-październik.

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » śr maja 18, 2005 10:36 am

zly porucznik pisze:
Tak też zamierzam zrobić, czasu jest jeszcze trochę aby zakupić nówkę sztukę z salonu, a po doświadczeniach z landem używanym, to chwilowo nie mam ochoty na następne używane auto, chyba żeby było coś z polskiego salonu, z książką serwisową, max 3 letnie i najlepiej od jakiegoś dziadka co auta nie katował.

Co do nowego modelu to ma się pojawić w salonach wrzesień-październik.
Sook GVłek jest sporo w używce w PLu - sporo z nich salonowych. Auto pod pewnymi względami jest prostsze od Frelka konstrukcyjnie, mniej elektroniki w napędach, a po za tym Japonia - aż tak bym się jej nie bał. Od dziadka to ciężko dostać, ale jak kupisz bez przypału stan przyzwoity i dołożysz serca to zrobisz z niej igłę :)2

Piotrul

Post autor: Piotrul » śr kwie 11, 2007 1:59 pm

Czy od tego czasu pojawili sie może jacyś użytkownicy Santa Fe coby temat troszkę rozwinąć?
Planuje pewne ruchy w moim taborze Mianowicie z Frontery "zrobię" dwie fury -> dupowoza może właśnie santa fe i samuraja coby miec w teren.
Pozdro.
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » śr cze 06, 2007 11:13 pm

Piotrul pisze:Czy od tego czasu pojawili sie może jacyś użytkownicy Santa Fe coby temat troszkę rozwinąć?
Planuje pewne ruchy w moim taborze Mianowicie z Frontery "zrobię" dwie fury -> dupowoza może właśnie santa fe i samuraja coby miec w teren.
Pozdro.
W firmie mamy Tucsona CRDi.
Rozczarowuje mocą i dynamiką silnika (113KM).
System TCS jest straszną porażką (tłumi drastycznie silnik przy zerwaniu przyczepności przodu.
Na śliskim trzeba użyć 4WD Lock (dobrze że taki guzik jest)
Rozczarowuje awaryjnością. Wymieniona pompa wsp kierownicy, dwumasówka umiera przy przebiegu 70kkm
Pali sporo ok 10l/100
Zawieszenie podskakujące.
Generalnie nie kupiłbym czegoś takiego dla siebie. Słaby na czarnym i w terenie.
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

Awatar użytkownika
pug maxi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pug maxi » sob wrz 29, 2007 11:55 am

A ja powoli szukam Santa Fe, cały czas się zastanawiam czy diesel+program czy V6+gaz. Dokładnie przemyślałem swoje potrzeby terenowe, pociągowe, przewozowe i Santa je spełnia. Poza tym sprawdziłem testy zderzeniowe różnych modeli i z SUV'ów i terenówek nie w teren, wypada najlepiej. Nie upieram się przy tym modelu ale bardzo poważnie biorę go pod uwagę.
Flota off-road IC 2x RR Classic 3.9 V8+Touareg Dakar V10 TDI. Kupiłem SUV, www.suv.org.pl/forum/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”