Niestety książka poszła razem z samochodem ładnych pare lat temu gdzieś w białostockie. Gdybyś potrzebował jakichś informacji spróbuję sie z nim dogadać ( gość jest po wylewie). Pomagalem mu kiedyś troche przy przeróbkach tego auta. Kupione to było z garaży rządowych z uszkodzoną skrzynią biegów. W tamtych czasach nie bylo mowy o żadnych częściach. Wywaliliśmy z niej cały zespół napędowy i poszedł diesel chyba czwórka Perkinsa z kombajnu Wistula i skrzynia od Wołgi. Skrzynia jednak nie wytrzymywała i wsadziliśmy po przeróbkach skrzynię od Stara 29. Rozpędzało sie toto do ponad stu. Gość ładnych pare lat jeździł tym na taksówce.SebastianS pisze:....
Silniki ZIL
Moderator: Marcin-Kraków
- Marek Glinka
Marecki jestem......
Toyota Hilux 2,4D to już historia

Chevy Blazer M1009 6,2D też chyba podzieli losy Hila

- SebastianS
-
Dzięki za info... Jak możesz, to spytaj o jakieś namiary na kupca.. może jakoś ten wózek znajdę... Aha, i co z oryginalnym motorem się stało? Chyba go nie wyzłomowaliMarek Glinka pisze:Niestety książka poszła razem z samochodem ładnych pare lat temu gdzieś w białostockie. Gdybyś potrzebował jakichś informacji spróbuję sie z nim dogadać ( gość jest po wylewie). Pomagalem mu kiedyś troche przy przeróbkach tego auta. Kupione to było z garaży rządowych z uszkodzoną skrzynią biegów. W tamtych czasach nie bylo mowy o żadnych częściach. Wywaliliśmy z niej cały zespół napędowy i poszedł diesel chyba czwórka Perkinsa z kombajnu Wistula i skrzynia od Wołgi. Skrzynia jednak nie wytrzymywała i wsadziliśmy po przeróbkach skrzynię od Stara 29. Rozpędzało sie toto do ponad stu. Gość ładnych pare lat jeździł tym na taksówce.SebastianS pisze:....

- SebastianS
-
- Marek Glinka
Sporo Czajek było na wschodzie Polski. Tamta poszła też gdzieś w białostockie.Kolega szukał umowy sprzedaży, ale też nie znalazł ( to było na poczatku lat 90-tych). Jednak wątpię czy znajdziesz coś w orginale. Wszysto co widziałem to zmoty z dieslami od traktorów, kombajnów, deszczowni itp. Kiedyś w Polsce kryzys paliwowy był i benzyna na kartki
. Z tej którą opisywałem wszystko poszło na złom. Sądziłem ze chociaż książka sie zachowała, ale niestety.

Marecki jestem......

- Marek Glinka
- SebastianS
-
Ta... Warchlak na niego wołaliwojtekd pisze:fakt 28 diesel

Najpierw się mu dawało gazetę poczytać...
A jak to nie pomogło, to dawaj, kawałek szmaty na drut, umoczonej w gnojówce, podpalało się i musiał. Tylko jak już zatrybił, to zwykle zasysał resztki tej szmaty do cylindrów i potem farfocle wylatały z rury...

Wspaniały sprzęt... Rudolfie Dieslu, [cenzura] ci koło dupy, cobyś przyjemnie nie miał.
- Marek Glinka
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
kwity na to jakieś masz?SebastianS pisze:Synku, czajka to jest gaz 13, a silniczek r6 lublinowski, aczkolwiek na innym wałku i dporężony do 7,5 to miał gaz 12, czyli niejaki ZIM. Do tego skrzynia biegów - nieśmiertelna 3. z 1 niesynchronizowaną..i most o przełożeniu ok. 4,7czesław&jarząbek pisze:misiaczki...czajka to miała dolne r6 z gaza 51, a wczesniej z zisa
A Czajka miała - jak mówię - 5,5 V8 aluminium, 190 koni i "gidrotransformier rabotajuszczij s dwóchstupienczatoj awtomaticzeskoj korobkoj pieredaczi..."
Dla uzupełnienia - gaz 14 - czyli czajka II miała ten sam silnik ale na 2 gaźnikach - 220 koni
Zmuszony jestem więc poprosić Cię o odszczekanie

#noichuj
Tu macie troche danych - i o innych furach dużo jest, sebastian ma racjeANDRZEJ M pisze:Tu pisze co innegohttp://www.autogallery.org.ru/gaz13.htmczesław&jarząbek pisze:misiaczki...czajka to miała dolne r6 z gaza 51, a wczesniej z zisa
W tym bolidzie szedł 6garowy dolniak [i wkilku innych chyba też]http://www.autogallery.org.ru/gaz12.htm, swoją drogą fajna fura
- SebastianS
-
Mam, przyjacielu mój szczery... Nazywa się to "Kratkij Awtomobilnyj Sprawocznik", wydawnictwo Moskwa, "Transport", 1979 W razie dalszych wątpliwości - skanami służę...czesław&jarząbek pisze:SebastianS pisze:Synku, czajka to jest gaz 13, a silniczek r6 lublinowski, aczkolwiek na innym wałku i dporężony do 7,5 to miał gaz 12, czyli niejaki ZIM. Do tego skrzynia biegów - nieśmiertelna 3. z 1 niesynchronizowaną..i most o przełożeniu ok. 4,7czesław&jarząbek pisze:misiaczki...czajka to miała dolne r6 z gaza 51, a wczesniej z zisa
A Czajka miała - jak mówię - 5,5 V8 aluminium, 190 koni i "gidrotransformier rabotajuszczij s dwóchstupienczatoj awtomaticzeskoj korobkoj pieredaczi..."
Dla uzupełnienia - gaz 14 - czyli czajka II miała ten sam silnik ale na 2 gaźnikach - 220 koni
Zmuszony jestem więc poprosić Cię o odszczekanie
kwity na to jakieś masz?
Sprostowanie - przełożenie mostu gaza12 - 4,55 (41:9), stopień sprężania podniesiony tylko do 6,7, ale podniesione obroty max. do 3600. Stąd też o 20 KM większa moc.
Czekam więc na decyzję

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
- SebastianS
-
Zajebiście inny... Łatwiej z pabiedą pomylić. Zresztą gdzieś widziałem przedprototyp ZIM-a - zajebiście ładnie zrobili... Po prostu wstawili bardzo szeroki słupek środkowy z okienkiem i wydłużyli dach... Zadziwiające, jak warszawowy kształt miękko łyka takie przeróbki - super to wygladało!czesław&jarząbek pisze:giez 12 od gieza 13 na wygląd się czymś istotnym różni?
nie...
no to też jest czajką...w polszy tak na niego mówiła gawiedz
O, tutaj: http://www.autogallery.org.ru/k/g/orlov2.jpg
- SebastianS
-
- Marek Glinka
- SebastianS
-
z cytowanej strony autogallery.ru:Marek Glinka pisze:Sebastian a czy był Gaz 13 cabrio?
Czy to był Ził 111?
Kiedys takie na defiladach jeździły
Overall production: 3179 examlpes (only some 20 universals GAZ-13S and few cabriolets GAZ-13B (1961-1962))
A ził 111, 114 i 117 to była inna bajka. Ziłki były jeszcze większe i bardziej luksusowe (klima!) niż czajki. Ził 111 miał silnik 6l., 200 KM - zapewne spokrewniony z cięzarówką - średnica tłoka i skok były takie same. Nie wiem tylko czy blok był ten sam, czy alu, ale silnik z ciężarowego ziła waży 500 kg! Inny tez stopień sprężania - 9.0 zamiast 6.5
Ził 114/117 miał silnik 7 l, na tłokach 107 mm - tu z kolei unifikacja z Uralem... Tu stopień sprężania 9.5 i 303 KM, 570 Nm momentu!
Prędkość - 200. Ech, taki silnik dorwać... Ale by uaz zapierdalał

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- SebastianS
-
- SebastianS
-
Nie bądź małego ducha.... szłoby coś zamataczyć, żeby nie wybuchał. Ostatecznie konstrukcyjnie na pewno od ziła 114 mocniejszy. Kwestia materiałów na mosty przede wszystkim. I odpowiednia skrzynia biegówmisio pisze:SebastianS pisze: Ził 114/117 miał silnik 7 l, na tłokach 107 mm - tu z kolei unifikacja z Uralem... Tu stopień sprężania 9.5 i 303 KM, 570 Nm momentu!
Prędkość - 200. Ech, taki silnik dorwać... Ale by uaz zapierdalał
![]()
[cenzura] rozerwało by to uaza...
- SebastianS
-
The web site you are trying to access has exceeded its allocated data transferkpeugeot pisze:ten jest piękny
http://www.geocities.com/motorcity/spee ... ayman.html
ja chce takiego
A takie cóś kolega widzaiał? Nic nie zobaczyłem