Dacia Duster - zamiesza?

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Masmo

Re: Dacia Duster - zamiesza?

Post autor: Masmo » pn kwie 11, 2011 9:37 am

kosa20 pisze:....Andrzej w swojej Dacii ma osłony pozakładane. Poza tym nie napiera bez sensu i rozpoznania. Jeździ z pomyślunkiem i ze świadomością wszystkich wad konstrukcji i słabych punktów tego auta. ;)
Teoria.... Pratyka pokaże po kilku wypadach w prawdziwy teren jakie uszkodenia będą. Trudno przewidzeć każdy kamień czy kawałki betonu ukryte w głębokim błocie. Miałem kilka takich przypadków. Raz zmasakrowałem próg w Vitarze (mimo lifta 3" i kół 31") a w Terracanie mam pamiątkę w postaci wgniecionej osłonie baku. Żeby nie ta osłona to pewnie byłaby dziura w baku z HDPE.

A kolega Andrzej ma wersję z ESP? Jak sobie Duster radzi na wykrzyżach? Bo jeździliśmy trochę Nową GV bez ESP i było dramatycznie słabo.
alfik pisze: ... Przed każdą większą przeszkodą badał ją w kaloszkach zaś na tej konkretnej imprezie land Cruiser i Patrol uszkodziły się i musiały wycofać. Super auto zachęca to kozaczenia.
Coś w tym jest, ale przeczesywanie całego terenu przed przejazdem to przegiecie. Właśnie po to jest auto terenowe żeby przejechać a nie taplać się w błocie w kaloszkach :)21 .
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » pn kwie 11, 2011 9:42 am

Masmo pisze: Coś w tym jest, ale przeczesywanie całego terenu przed przejazdem to przegiecie. Właśnie po to jest auto terenowe żeby przejechać a nie taplać się w błocie w kaloszkach :)21 .
myśmy napierali bez rozpoznania i w efekcie ciągle się szarpaliśmy. A Andrzej przetuptywał tymi kaloszkami, przejeżdżał i ciągle był z przodu :)

2Kółka

Post autor: 2Kółka » pn kwie 11, 2011 7:52 pm

alfik pisze:Specjałem jest ta krótka jedynka (która przekonała znajomą do zakupu 4x2). Brak niższego przełożenia jest problemem wszystkich suvów bez reduktora, które mają skrzynie zoptymalizowane na asfalt. I tu brawa za odwagę dla Dacii. Z drugiej strony ciekaw jestem kiedy badania rynku pokażą, że krótka jedynka wkurza w mieście i trzeba z niej zrezygnować.

Fajnie, ale w wersji 4x2 jedynka nie jest taka krótka, jedynie w 4X4. Miałem okazję pojeździć obydwoma wersjami, fajny dupowozik nawet, choć jak wsiadłem pierwszy raz to chciałem s... uciec znaczy :)21 , jak się zacznie jechać, jest OK :)2

kex_

Post autor: kex_ » pn kwie 11, 2011 8:23 pm

Ostatnio stwierdziłem że co mi szkodzi i mogę odwiedzić dealera Dacii mimo że plany 4x4 lekko się odsunęły. Moje odczucie jest takie, że w lekki i nawet średni teren to auto to mały wypas :)21 co prawda w głębokie błota ani w środek jeziora się nim nie pchałem, ale po jeździe testowej po poligonie i różnych bocznych dróżkach byłem megazadowolony
na razie plaskacz, szukanie 4x4 w toku..

Łukasz789
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Łukasz789 » śr kwie 27, 2011 3:12 pm

Tak Was czytam i zastanawiam się czy jest sens kupować sobie taką mała terenówkę w kilku rozmowach ze znajomymi przewijał się ten model. Jak on wypada na tle innych małych terenówek Łady Nivy i np. Suzukiego GV ( wiem ,ze ten jest droższy) ?? Ciekaw jest co by było jakby wsadzić do niego większe opony ( najlepiej AT) i wyciągarkę. Jak dla mnie to już starczy .no może jeszcze orurowanko i zabezpieczenie podwozia by się przydało , ale nie można mieć wszystkiego.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr kwie 27, 2011 4:07 pm

:o
:)21
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
CrOOchy

Post autor: CrOOchy » śr kwie 27, 2011 4:20 pm

sie tak nie szczerzy, taka przyszłość ofrojdu :)21
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem

Jeep
Chevy Suburban

kozioU

Post autor: kozioU » śr kwie 27, 2011 5:38 pm

CrOOchy pisze:sie tak nie szczerzy, taka przyszłość ofrojdu :)21
Jak cordoba tak pisał to się wszyscy śmiali a tu proszę. :)21

Piotrul

Post autor: Piotrul » śr kwie 27, 2011 6:30 pm

Małe terenówki górą :)21
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Łukasz789
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Łukasz789 » śr kwie 27, 2011 7:47 pm

Może źle się wysłowiłem chciałem napisać ,że dla 90% osób nie taplających w błocie swego samochodu powinno starczyć. Przyglądam się temu samochodowi od roku , w sumie an moje potrzeby by starczył tylko ten mały bagażnik.... Ciekaw jestem jak będą się kształtowały ceny używek za 1-2 roku bo na razie to strata na rocznym samochodzie prawie żadna ( w porównaniu jak traciła przedtem Dacia). Tak na marginesie to faktycznie zgadzam się ,że obydwa motory w aucie nie pasują tego auta ani 1,5 DCI ani 1,6 16V ale jak już maiłabym brać to chyba benzyniaka.

Awatar użytkownika
gruszkin

Post autor: gruszkin » śr kwie 27, 2011 9:52 pm

bagażnik wcale nie jest taki mały. dla 2 osób wystarcza aż nad to
nie mów do mnie z rana

jeżdże dieslem dla szatana

ŚNIEGU WYP.ERDALAJ!!

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » śr kwie 27, 2011 11:57 pm

Łukasz789 pisze:Tak Was czytam i zastanawiam się czy jest sens kupować sobie taką mała terenówkę w kilku rozmowach ze znajomymi przewijał się ten model. Jak on wypada na tle innych małych terenówek Łady Nivy i np. Suzukiego GV ( wiem ,ze ten jest droższy) ?? Ciekaw jest co by było jakby wsadzić do niego większe opony ( najlepiej AT) i wyciągarkę. Jak dla mnie to już starczy .no może jeszcze orurowanko i zabezpieczenie podwozia by się przydało , ale nie można mieć wszystkiego.
Zacznijmy od tego, że porównywanie auta typu Niva - stricte terenowego - z takim "rumunem" to totalna ignorancja (wg mnie ;) ) Nowa GV już chyba jest bliżej ale o ile mi wiadomo (moge sie mylić bo mnie to na tyle nie interere) ma np reduktor a to znów coś co kompletnie dyskwalifikuje porównanie do "Draculi".

Duster to typowy SUV, który jest tani i stosunkiem cena-praktyczność (wiem głupio brzmi ale jakoś słowo "jakość" mnie tu nie chciało przejsć przez klawiaturę ;) ) przebija się przez tłum wynalazków typu Skoda Yeti itp.

Taka Niva w każdym terenie poza asfaltem zabija takiego Dustera na każdym kroku, zakladając, że "łącznik" w jednym i drugim aucie ma podobny iloraz IQ ;)

Wyciągarka do Dustera... :)21 :)21 :)21 Ale pewnie i takie wynalazki się pojawią niedługo ;)

Dla mnie to auto idealne żeby względnie tanio i wygodnie w tym m.in. "wysoko" w porównanu do osobówek, jeźdizć na codzień, a w zimę czy w deszczu czuć sie bezpieczniej dzięi 4x4 i w pewnych warunkach dzięki wyższemu zawieszeniu. Idealne dla żony żeby dojechać do asfaltu spod domku do którego prowadzi gruntówka. Choć to co potrafiło byc na moim dojeździe do budowanego domu potrafiło nie raz Troopera na dłużej zatrzymać ;) Więc i tu Duster raczej nie dałby rady ;)

Niestety głosów takich jak Łukasza789 wg przepowiedni Cordoby będzie coraz więcej... I w połączeniu z tryndami rynkowymi motoryazcji segmentu 4x4 zaczyna to być smutne niestety...
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
gruszkin

Post autor: gruszkin » czw kwie 28, 2011 9:45 am

:o
auta typowo użytkowe zostaną.
duster to zwykły suv wybijający się ceną. jakość i wykonanie to rzecz względna.
autem jeździ się wygodnie i ekonomicznie, a największym plusem jest to, że auto jest nowe i o pewnych rzeczach się nie myśli.
jakiekolwiek porównywanie z nivą, land roverem, gv nie ma sensu bo więcej je dzieli niż łączy.
autko jest fajne dla osób, które nie wpadają w kompleksy z powodu znaczka na masce :roll:
a najłatwiej opisywać i krytykować po 50km jeździe próbnej albo na podstawie danych z internetu
nie mów do mnie z rana

ŚNIEGU WYP.ERDALAJ!!

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » czw kwie 28, 2011 11:03 am

Auta typowo użytkowe zostaną na pewno. Tylko obawiam się, że raczej w formie Pick-upów niż zabudowanych Parchów, Pajero, Trooperów, LandCruiserów czy Disco... I to mnie ciut smuci... Każde z tych aut powoli zmierza w kierunku bycia SUVem niż "hardcorem" jakimi były w latach 80-90 i wcześniej. :(
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » czw kwie 28, 2011 3:03 pm

nic poza zwykłym chciejstwem nie przemawia za tym, żeby bulić za prawdziwą terenówkę.
przeciętny leśniczy 99% dróg opyli maluchem na łysych zimówkach,
strażacy swoje hardmadafaka wozy bojowe trzymają na szosówkach, a pilota od wyciągarki kwatermistrz przechlał zaraz po zakupie albo nie wie że coś takiego powinno tam być :)21
Policjanci w aro dalej nie potrafią zapinać manualnych sprzęgiełek.
Wojsko :roll: to my mamy jakieś wojsko?
Do lansu pod tesco to i monterey na atekach aż nadto :)21
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
pamejudd

Post autor: pamejudd » czw kwie 28, 2011 3:28 pm

Juz nie wspominajac o nacjach poludniowo-wschodnich, ktore duza czesc naszego "terenu" przemykaja starymi daciami albo deutschefahrzeugami ze szrotu.

A tak mowiac serio: jezdzilem Foresterem na AT-kach i dawal niezle rade. Z tym, ze wowczas omijalem wiekszosc tego, co teraz zwyczajnie przejezdzam. Jakos nie wyobrazam sobie powrotu do malego SUVa i jarania sie, ze mi przez kaluze przejechal. O walorach "wycieczkowych" nie wspomne. Nie wyobrazam sobie zeby motywowalo mna chciejstwo i mam wrazenie ze podobnie jest z wiekszoscia tutejszych...

Chyba? :)21
130 300Tdi '97, Ghost RS 5700 '05
wolvesahead.org

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » czw kwie 28, 2011 3:53 pm

postęp technologiczny nas uwstecznia - 30, 40 lat temu ludzie opylali syrenami, wołgami, żukami, nysami czy co tam jeszcze socjalistyczna myśl techniczna spłodziła, trasy z pogranicza wyczynu i ekstremu :)21 . Tyle że dla nich to był normalny dojazd do domu a nie wyprawa życia na imprezie za zylion płatne przelewem na podstawie faktury :wink:
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » czw kwie 28, 2011 6:52 pm

Nahen pisze:Auta typowo użytkowe zostaną na pewno. Tylko obawiam się, że raczej w formie Pick-upów niż zabudowanych Parchów, Pajero, Trooperów, LandCruiserów czy Disco... I to mnie ciut smuci... Każde z tych aut powoli zmierza w kierunku bycia SUVem niż "hardcorem" jakimi były w latach 80-90 i wcześniej. :(
Spece od marketingu opierają się na założeniu, że właściciel suva nie zjeżdża z asfaltu (ja mam wrażenie, że właściciele osobówek zjeżdżają regularnie, wczoraj wyciągałem skodę z błota, a tydzień temu matiza :)). Największym rynkiem motoryzacyjnym w Europie są Niemcy - znam ten kraj powierzchownie, ale odniosłem wrażenie, że offroad tam nie występuje w stanie dzikim - albo równy asfalt, albo verboten! Więc felgi 19" są ok. Podobnie we Włoszech i Francji. Anglicy mają swoje green lines oparte na średniowiecznych prawach przejazdu i dlatego produkują defendery. O gościach, którzy naprawdę potrzebują terenówek do wypraw, pisze się w gazetach - nie jest ich tak wielu, by produkować coś seryjnie. Auta do przeprawy w poważnym wykonaniu mają już mało wspólnego z samochodami seryjnymi. W Polsce mamy taką przejściową sytuację, że do wielu domów, a nawet wsi jest dojazd offroadowy, ale wystarczyć musi golf dwójka. Dacia, jako bardziej przemyślany pod drogi polne suv o NISKIEJ CENIE trafia w niszę i wyróżnia się od ravek, qashkajów, crv-ek, sportagów, które dają mniej dostosowania do terenu za dwa razy więcej pieniędzy. Auta bardziej terenowe zaczynają się od 180.000. Dlatego nie wykluczam, że moim następnym autem będzie pickup :( , bo nie będzie NIC innego, co będzie dosyć duże i zbliżone możliwościami do Kyrona za ok. 100k. Ponieważ zmianę auta planuję za 3-4 lata, to nawet tych drogich atu może już nie być - Defender odejdzie 2012, pytanie, co z Wranglerem.. Na G-klasse w 3 lata nie odłożę :(. A jak mi nie starczy i na pickupa - kupię właśnie Dustera.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Łukasz789
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Łukasz789 » czw kwie 28, 2011 7:32 pm

To znaczy na moje potrzeby chyba starczy ( ojciec chce kupić coś bardziej uterenowionego , więc ew. będzie w rodzinie coś do jazdy offroadowej a i tak nie do końca ) bo potrzebuje pokonywać drogi które nie pokonuje zwykła osobówka lub jest to dla niej ogromnym problemem.Tak jak mój poprzednik zastanawiam się czy jest sens wydawać sporo więcej na coś co nie jest mnie do końca potrzebne. Ja potrzebuje aby ten samochód dobrze jeździł w 50cm śniegu oraz pokonywał wypełnione woda wyrwy po przejazdach traktora , tyle albo aż tyle. Ewentualnie od czasu do czasu pociągnął łódkę wędkarską ale według Was ciężar ok. 500kg to nawet Maluch za sobą pociągnie , więc tutaj nie będę się rozwodził. Wydało by się ,ze moje potrzeby zwykła osobówka ale szkoda mnie jest ją katować , albo ryzykować ,ze po ciągnik trzeba będize jechać.

Awatar użytkownika
pamejudd

Post autor: pamejudd » czw kwie 28, 2011 8:07 pm

@alfik:

Wlasciwie wiekszosc posta moglbym skwitowac linkiem http://www.die1.info/ :)

Pelna zgoda ze w NIemcowni "offroad w stanie dzikim nie wystepuje", bo Niemcy maja za malo lasow, zeby pozwalac je rozjezdzac kazdemu kto se kupi syfa. Nie oznacza to, ze nie ma zarowno posiadaczy, jak i aktywnych uzytkownikow terenowek (mysliwi, lesnicy, entuzjasci). We Francji czy Wloszech jest juz za to znacznie wiekszy fristajl...

Co do wypraw: o mnie nie pisza w gazetach, a podczas wyjazdow czesto spotykam teren ktorego crossoverem bym nie przejechal. Na samym tym forum zebralaby sie takich niezla armia, w tym spora grupa prawdziwych wyprawowcow (przy ktorych ja jestem zwyklym wycieczkowiczem w kombi). A to tylko jedno forum, jednego kraju. Rynek czesci dla takiej masy samochodow jest wiec bardzo wartosciowy, o czym swiadczy rozwoj/istnienie rzeszy producentow i sprzedawcow.

Nie sadze wiec zeby prawdziwych syfow zabraklo: ot, po prostu wiecej ludzi bedzie sie przesiadac do plastikowych autek, a te wytrzymalsze zostana tam, gdzie sa potrzebne.

A co do ceny: na pewno jest sporym plusem. Australijczyk prawdopodobnie majac do wyboru Dustera i Forestera nie namyslalby sie dlugo, ale przecietnego Polaka pewnie dlugo nie bedzie stac na taki wybor, jesli chodzi o auta nowe...
130 300Tdi '97, Ghost RS 5700 '05
wolvesahead.org

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw kwie 28, 2011 8:27 pm

Marek D. pisze:postęp technologiczny nas uwstecznia - 30, 40 lat temu ludzie opylali syrenami, wołgami, żukami, nysami czy co tam jeszcze socjalistyczna myśl techniczna spłodziła, trasy z pogranicza wyczynu i ekstremu :)21 . Tyle że dla nich to był normalny dojazd do domu a nie wyprawa życia na imprezie za zylion płatne przelewem na podstawie faktury :wink:
gównianie wyważony borewicz na dębicy d124 w górach dawał radę.. KKierownicy bardziej to ogarniali niż współcześni mistrzowie prostej w firmowych syfach z zimówkami, nawigacją i pakietem asisstance

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » czw kwie 28, 2011 9:13 pm

gruszkin pisze:bagażnik wcale nie jest taki mały. dla 2 osób wystarcza aż nad to
a butla z gazem gdzie?? :)21
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » czw kwie 28, 2011 9:19 pm

Nahen pisze:
wg przepowiedni Cordoby
będzie coraz więcej... I w połączeniu z tryndami rynkowymi motoryazcji segmentu 4x4 zaczyna to być smutne niestety...
w sumie podobny jestem do tego Pana co tak przepowiada wszystko ....
mhm każdy z nas wolał by mieć fajne auto terenowe takie z lat 80 90
niestety będzie to coraz mniej realne ze względu na koszty części itd , acz grup zapaleńców będzie wiele.

Dacia mi się podoba jest super , mogła by mieć reduktor ale gdzieś pisali że ma krótką jedynkę robiącą za reduktor :D :D :D

Ale nie rońmy łez po terenówkach o ile navara to kicha to L200 jest boskie i bardzo mi się podoba to nowe, a do tego jest bardzo użyteczne np na wieś :) bo ze 6 uli wielkopolskich może się zmieścić i na rzepak można z nimi pojechać :)

Tak czy owak żal mi że nie będę żył w czasach rozkwitu samurajów trooperów po prostu żal bo to już minęło i żal że nie zobaczy tyle i nie doświadczę tego co niektórzy starsi Koledzy forumowi :(
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » czw kwie 28, 2011 9:40 pm

Ja se tam z Chin przywiozę samochód :)21
Coś się fajnego znajdzie:
- drugie życie Vanetki, w wersji 4x4 http://ylh.en.alibaba.com/product/23348 ... nivan.html
- coś większego, typ Jeep :)21
http://ylh.en.alibaba.com/product/22438 ... r_4x4.html
Nissan-y

Awatar użytkownika
gruszkin

Post autor: gruszkin » czw kwie 28, 2011 9:42 pm

jpi pisze:
gruszkin pisze:bagażnik wcale nie jest taki mały. dla 2 osób wystarcza aż nad to
a butla z gazem gdzie?? :)21
na kolana.
dementuje plotki o krótkiej jedynce. może jest troszke mocniejsza niż w normalnym aucie ale nie jest krótka i super mocna
nie mów do mnie z rana

ŚNIEGU WYP.ERDALAJ!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”