Mercedes 500 SEC

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Błażej

Re: Mercedes 500 SEC

Post autor: Błażej » pt maja 09, 2014 10:07 pm

Sebeks, przez rok pracowałem w małym zakładzie naprawiającym tylko stare mercedesy. I miałem do czynienia z ciekawymi sztukami - auto po jakimś francuskim oficjelu (sam je targałem zza Paryża do Utrechtu), auta z Japonii, ze Stanów i wiele "miejscowych"... Akuratnie poznałem człowieka, który w ciągu kilku miesięcy ściągnął większą ilość takich mercedesów z kraju kwitnącej wiśni.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » sob maja 10, 2014 7:26 am

No właśnie ostatnio jeżdżę pociągiem przez Utrecht i w pewnym miejscu mijam plac, może nie jakiś super duży, ale stoi tam trochę starych samochodów. Może się tam wybiorę za jakieś dwa tygodnie jak będę wracał z Zaandam do Born samochodem który zamierzam tu kupić. Zależy ile czasu zostanie po ogarnięciu spraw w urzędach. Nie powiem, ale mają tu masę starych a w bardzo dobrym stanie aut. I to zarówno mechanicznie jak i blacharsko. No ale... zimy to tutaj nie ma za bardzo.
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Błażej

Post autor: Błażej » sob maja 10, 2014 10:08 am

Ja pracowałem w Nieuwegein. W Holandii wzięcie mają stare auta, ale przed określonym rocznikiem. Wiąże się to z tym, że auta starsze niż ileś lat, są zwolnione z podatku drogowego lub mają jeszcze jakieś inne ulgi. Stąd można na drogach spotkać hobbystów w youngtimerach.
Na szrotach tam stoją auta bardzo często w stanie lepszym niż to, co się u nas po drogach porusza.
Co do klimatu, to byłbym ostrożny. Zimy wprawdzie łagodne, ale za to mokro i wilgotno.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » sob maja 10, 2014 10:40 am

Już im te zwolnienie od tego podatku skasowali częściowo :)21 Właśnie jestem na etapie latania między urzędami, bo już też wszystkiego na poczcie nie załatwisz jak któryś rok temu :)3
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”