Pierwsza terenówka
Moderator: Marcin-Kraków
-
-
Re: Pierwsza terenówka
Nie odpowiem za Ciebie co jest Twoim zdaniem ważne. Zresztą nikt tego nie zrobi. Pytania pomagają w określeniu preferencji. Im więcej udzielisz sam sobie odpowiedzi, tym krąg zainteresowania się zacieśni. Jeżeli np. stwierdzisz, że tylko rama i dopinany na sztywno przód z dwoma sztywnymi mostami to będą sugerowane inne samochody a jak powiesz, że Ci zależy na jeździe 4 x 4 po czarnym przy czym rodzaj zawieszenia bez znaczenia, bądź właśnie resor nie wchodzi w rachubę to znowu będą inne. Do tego kwestia niezajebliwości napędów i fury jako całości i już jesteś bliżej decyzji. Można podpowiedzieć czym się będzie różniła właśnie kwestia ramy czy jej braku ale sądzę, że już wiesz co to zmienia a oba rozwiązania mają swoich zwolenników i przeciwników ... dlatego jest ciekawie a na kluczowe pytania musisz sobie sam odpowiedzieć 

Patrol Patrolowi Patrolem
Jak się dowiedziałem na forum to i tak pierwsza terenufka jest nie trafina
Pomoglem
Pomoglem
Nie mam jeepa
samurai 

- Misiek Cypr
-
Wpadl pod lod, na tyle gruby, ze trzeba bylo sie wyciagac.Roman13 pisze:Z tego co widać to Grand Cheeroke podtopionyMisiek Cypr pisze:Nie badz losiem bierz falosiem
Na ukukeju dominują 4.0pb 3.1 CRD i 2.7 CRD w Grand Cheeroke a w Cheeroke 2.4 pb 2.5 D 2.8D i 3.7V6 i bądź tu mądry
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
Bron Boze 3.1diesel, reszta jest OK, nawet te 2.5d. Jednak 2.4 benzyna pali tyle samo co 3.7
513549044
513549044
Jak Ty nie wiesz, czego chcesz to jak mamy odpowiadać za Ciebie.Roman13 pisze:No to trudne pytanie, Vitarka ma a Jeep nie, chyba Vitara będzie lepsza do modyfikacji ale nie jestem pewien, nie zadawaj pytań tylko odpowiadaj na niesokół wędrowny pisze:A z ramą czy bez preferujesz ?Roman13 pisze: dobra konkretne pytanie Grand Vitara czy Cheeroke ?
Z zakresu wymagań wszystkie pasują.
"Tanio" i "modyfikacje" to przeciwne bieguny, chyba, że...

A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Roman13 pisze:a wiesz że pod moim nickiem piszę "jestem tu nowy" objaśnij "VM"gebels pisze:a wiesz że w Grandzie 2,5 td to słynny VM ?
https://pl.wikipedia.org/wiki/VM_Motori
to znaczy diesiel który jak w silnikach w ciężarówkach i silnikach mn okrętowych ma osobna głowice na każdy cylinder (niby nic starsznego)
ale z racji zastosowania róznych materiałów, braku wiedzy przez mechaników i nkiedbalstwo w obsłudze przez uzytkowników silniki znane z wybuchy czapek. A po zrobieniu czapki po chwili znowu wybuch z powodów jw.
choć zbowid na nim długo latał ale on od czesława wysępił knige do obslugi tych silników i o ile dobrze pamietam kazał swojemu mechanikowi robic przy nim wsio według tejże biblii

silnik nie cieszący się uznaniem

Czwarte serce 

Zobacz sobie:
YT, terenwizja, pierwsza terenowka
YT, terenwizja, pierwsza terenowka
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
- Misiek Cypr
-
Ale ten 2.5crd w Cheerokee KJ nie jest taki zly
513549044
513549044
-
-
Dodatkowo Gallopera nie znajdzie z kierą po prawej stronie, nie było takich.Roman13 pisze:Wiem ale też nie jestem fanatykiem także ostatniej złotówki na furę nie wydam.jradek pisze:Jest tu jeden wedkarz co ma Gallopera dobrze zmotanego.
Ile masz kasy?
To ma byc tez auto na codzien?
Wiesz, ze to jest naprawde droga zabawa, przynajmniej w porownaniu do osobowki?
Mam około 1500 funta na angielskie auto, za tyle już coś można wybrać ( auto trader.uk)
A później powoli coś tam bym chciał ulepszać , opony, zawieszenie, wyciągarka itp.
-
-
To Ci się udałoKrees pisze: "Tanio" i "modyfikacje" to przeciwne bieguny, chyba, że...

Zrobiła się kolejna bezsensowna dyskusja.
1 Pseudoterenówki nie sprawdzają się w terenie.
2 Im starsza tym prostsza, im prostsza tym lepsza
3 Liczy się stan auta, a nie jak rocznik
30 letnie Pajero opie.doli każdą górkę, kałużę i piaskownicę lepiej niż najnowszy Land Cruser.
1 Pseudoterenówki nie sprawdzają się w terenie.
2 Im starsza tym prostsza, im prostsza tym lepsza
3 Liczy się stan auta, a nie jak rocznik
30 letnie Pajero opie.doli każdą górkę, kałużę i piaskownicę lepiej niż najnowszy Land Cruser.
- Misiek Cypr
-
Nie jezdziles najnowszym land cruiserem, LC opierdzieli tego Pajero, ale nie jest to jakas przepasc.
Kto jezdzil RAV4 I pial z zachwytu?
Kto jezdzil RAV4 I pial z zachwytu?
513549044
513549044
Jakieś pór roku temu jechałem z LC200 w terenie.

-
-
Masz rację ale to taki standardowy temat i można sobie pokasztanić na luzakujradek pisze:Zrobiła się kolejna bezsensowna dyskusja.

- Misiek Cypr
-
- Misiek Cypr
-
A kto nim jechal I jakie opony mial?jradek pisze:Jakieś pór roku temu jechałem z LC200 w terenie.
513549044
513549044
ateki
Na podjeździe długim i stromym 4,2 nie pomogło, stawał tam gdzie ja. Jakiś czujnik mu się urwał i stracił poziomowanie podwozia, a na koniec skrzynia biegów przeszła w stan awaryjny bo przejechaliśmy kałużę. Nie dokończył nawet wycieczki, musiał wracać do domu.
Nowy LC może pierwszą, drugą czy piątą kałużę przejedzie lepiej od starego Pajero, ale do pięćdziesiątej nie dotrwa i nie da się go naprawić patykiem i trytką.
Na podjeździe długim i stromym 4,2 nie pomogło, stawał tam gdzie ja. Jakiś czujnik mu się urwał i stracił poziomowanie podwozia, a na koniec skrzynia biegów przeszła w stan awaryjny bo przejechaliśmy kałużę. Nie dokończył nawet wycieczki, musiał wracać do domu.
Nowy LC może pierwszą, drugą czy piątą kałużę przejedzie lepiej od starego Pajero, ale do pięćdziesiątej nie dotrwa i nie da się go naprawić patykiem i trytką.
-
-
Tak mnie postraszyłś cenami opon a to wcale tak zle nie wygląda BFGoodrich 225/70/17 mud train 2 szt 1259plnjradek pisze:Może ktoś mu podać link do sklepu z oponami? Za bardzo się śmieję i wskaźnik mi lata
Komplet obuwia do moje mazdy 2600pln.
Trochę chyba przesadzacie z tymi kosztami

A dyskusja wcale nie jest bezsensowna ja tu się pare ciekawych rzeczy dowiedziałem

Teraz mam do wyboru Cheeroke, Vitara albo Shogun
Wybiorę te które będzie w najlepszym stanie technicznym

Istnieje spora, powiedzmy mentalna roznica pomiedzy terenowkami z USA i Japonii.
-
-
Co za frajda kasztanić jak nikt się nie wturbiasokół wędrowny pisze:Masz rację ale to taki standardowy temat i można sobie pokasztanić na luzakujradek pisze:Zrobiła się kolejna bezsensowna dyskusja.

-
-
No jakjradek pisze:http://www.olx.pl/oferta/zuk-lpg-CID5-IDh7RJn.html
Tu masz Toyote, akurat w Twoim budzecie.

-
-
Coś tam było wcześniej ale faktycznie mało.Marcingalloper pisze: Co za frajda kasztanić jak nikt się nie wturbia.