126p upalacz...

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
BABCIA I

Post autor: BABCIA I » ndz mar 25, 2007 11:03 pm

Gazowiec
Faktycznie młody jesteś i musisz trochę się dokształcić. Trochę większa masa, ale koni 150% więcej.
Jurek tel: (602) 632 093
VW T - 3 Syncro x 2
Suza Viertarka......4x4 !

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » pn mar 26, 2007 12:24 am

BABCIA I pisze:Najmłodszy Gazowiec
Skody: 120, 105, 100, 1000MB zawsze były tylno napędowe. To był taki czeski Garbus. Części są tanie jak przysłowiowy barszcz.
klocki hamulcowe kompelt na przód... jakies 10zł :)21
SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos

Awatar użytkownika
NumeR

Post autor: NumeR » wt mar 27, 2007 10:17 am

Może jeśli zabawka ma być tania to czas pomyśleć o Skodzie 120 ?[/quote]

Ze skoda nie jest wcale tak super, chociaż mocy ma niby więcej ale sam silnik i skrzynia biegów też sporo waży. Pozatym ma cholernie długi zwis tylny i wszędzie nim chaczysz. Wiem to z własnego doświadczenia bo robiłem juz takie cudo dla mojego kuzyna. Upalaliśmy tym troche i w zasadzie bez rewelacji, ja moim maluszkiem dalej zajade niz on swoją skodą.
nie ważne jak! ważne że w teren

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » wt mar 27, 2007 11:28 am

Zdejmij zderzak to juz nie bedziesz dalej niz kuzyn :D
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

Awatar użytkownika
NumeR

Post autor: NumeR » wt maja 22, 2007 3:37 pm

Troche długo to trwalo ale w końcu mam pare fotek mojego cuda :D Jak wam się podoba ??
Jak znajde coś jeszcze to potem powiesze

http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_tuwandal

Awatar użytkownika
BABCIA I

Post autor: BABCIA I » wt maja 22, 2007 4:45 pm

Zwis w Skodzie nie stanowi problemu jeśli posiada się odpowiednią wiedzę i fundusze. W Czechach widziałem ruraki na Skodach tylno-napędowych. Odpowiednia rurowa rama i koła 31 cali. Auta były szybkie i bardzo sprawne w terenie.
VW T - 3 Syncro x 2

Awatar użytkownika
NumeR

Post autor: NumeR » wt maja 22, 2007 5:47 pm

Koła 31 cali w skodzie ?? Na orginalnym silniku i skrzyni biegów ?? :o
Nie wiem jakbyś chcial zlikwidować tylny zwis, według mnie to tylko wieksze koła a to sie wiąże z bardzo obniżoną trwałościa.No chyba że sie mylę to popraw mnie.

Awatar użytkownika
BABCIA I

Post autor: BABCIA I » wt maja 22, 2007 11:21 pm

Przykro mi, ale mało wiesz. Pewnie nie masz zielonego pojęcia ile powinien kosztować pojazd typu "rurak". To naprawdę nie wystarczy podarowanego za frico 126p od sąsiada pozbawić dachu i nazwać go pojazdem typu buggy. Masz internet to szukaj. Mnie kształciło życie i podróże.
VW T - 3 Syncro x 2

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » wt maja 22, 2007 11:28 pm

Przykro mi, ale mało wiesz. Pewnie nie masz zielonego pojęcia ile powinien kosztować pojazd typu "rurak". To naprawdę nie wystarczy podarowanego za frico 126p od sąsiada pozbawić dachu i nazwać go pojazdem typu buggy. Masz internet to szukaj. Mnie kształciło życie i podróże.

dokładnie :)2
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Najmłodszy_Gazowiec

Post autor: Najmłodszy_Gazowiec » śr maja 23, 2007 12:10 am

rurak to po³ biedy, kaszel (circa 200z³ )+rama nieca³e 2tys, ale jezeli mowa o prawdziwym bugi, nie na bazie chrabaszcza, tylko z rama przestrzena do szalenia po wydmach to juz pieniazki ida w tys $:P wystarzy spojrzec na ebayu... A te oponki z ty³u mmm...;)
Gaz 69

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » śr maja 23, 2007 6:59 am

Nie trzeba ebaya wystarczy nasze allegro
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » śr maja 23, 2007 12:43 pm

To o skodach to bardzo ciekawe, może by tak jakiś link ktoś znalazł.
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

Awatar użytkownika
Najmłodszy_Gazowiec

Post autor: Najmłodszy_Gazowiec » śr maja 23, 2007 1:24 pm

na naszym allegro to masz chinczyki z silnikiem od kosiarek, jest jedno czy dwa og³oszenia takich po¿±dnych, ale chca kosmiczne pieniadze, a to i tak nie o to chodzi.. Wole te z ebay'a.
Gaz 69

Awatar użytkownika
dzordz17
Kontaktowanie:

Post autor: dzordz17 » śr maja 23, 2007 5:11 pm

BooBoo pisze:To o skodach to bardzo ciekawe, może by tak jakiś link ktoś znalazł.
widziałem gdzieś stronek jak znajdę to dam linka

Awatar użytkownika
dzordz17
Kontaktowanie:

Post autor: dzordz17 » śr maja 23, 2007 5:17 pm

nie znalazłem nic o skodzie ale znalazłem to
http://firepunch.internetdsl.pl/pomykacze/8.jpg wygląda super

Awatar użytkownika
NumeR

Post autor: NumeR » śr maja 23, 2007 9:17 pm

BABCIA I pisze:Przykro mi, ale mało wiesz. Pewnie nie masz zielonego pojęcia ile powinien kosztować pojazd typu "rurak". To naprawdę nie wystarczy podarowanego za frico 126p od sąsiada pozbawić dachu i nazwać go pojazdem typu buggy. Masz internet to szukaj. Mnie kształciło życie i podróże.
Wiesz to że ja mam takiego maluszka tylko bez dachu, to mój świadomy wybór, bo go chciałem tak zrobić żeby był właśnie jak orginał! Nie wiem czemu odrazu zakładasz że ja nigdzie nie byłem ani nic nie widziałem bo możesz się grubo mylić. Wbrew temu co sądzisz w internecie też trochę się naszukałem informacji i swoje też wiem. Pytałem się jak seryjna skrzynia od skody potrafi wytrzymać obciążenia jakie generują koła 31cali skoro nam nawet przy orginalnym rozmiarze opon tylko o agresywniejszym bieżniku skrzynia nie wytrzymywała.

Awatar użytkownika
BABCIA I

Post autor: BABCIA I » czw maja 24, 2007 12:53 am

NumeR
Niestety poziom Twych pytań jest bardzo amatorski i jestem pewny że dużo ciekawych rzeczy dopiero odkryjesz. Tak jak rasowy "rurak" zrobiony na bazie Malucha nie posiada oryginalnej skrzyni tak również Skoda ma skrzynię "zmotaną", a to niestety kosztuje.
Mieszkałem prawie cztery lata w Los Angeles. Byłem na wielu wyścigach aut terenowych i tzw. ruraków. No, nie były to zabawki za 1000$.
VW T - 3 Syncro x 2

Awatar użytkownika
NumeR

Post autor: NumeR » czw maja 24, 2007 8:11 am

BABCIA I pisze:NumeR
Tak jak rasowy "rurak" zrobiony na bazie Malucha nie posiada oryginalnej skrzyni tak również Skoda ma skrzynię "zmotaną", a to niestety kosztuje.
Chodziło mi właśnie o jakąś konkretną odpowiedź, bo pisałeś w taki sposób jakby chodziło o seryjną skrzynie biegów, a nie mogłem uwierzyć w to żeby ona coś takiego wytrzymywała. Ja nie twierdze że wiem wszystko i na wszystkim się znam i napewno jeszcze wiele rzeczy odkryje i wiele się naucze, ale dzięki za konstruktywne słowa krytyki :)

Awatar użytkownika
dzordz17
Kontaktowanie:

Post autor: dzordz17 » czw maja 24, 2007 3:25 pm

maluch z obciętym dachem tez ma swój urok:P moja furka

:)21
http://img441.imageshack.us/my.php?imag ... 565yl3.jpg

szkoda ze to nie samurai :cry:

Awatar użytkownika
Najmłodszy_Gazowiec

Post autor: Najmłodszy_Gazowiec » czw maja 24, 2007 3:50 pm

a co do w±tku co gdzie i dlaczego... To w Polsce szayowóz na bazie malucha, bo najpopularniejsze, najtañsze auto swego czasu, w czechach te role pe³ni Skoda, a w Wlk Brytanii Mini... Tak¿e wglêdy ekonomiczne.. We Francji pewnie na bazie jeszcze czego¶ innego itd...

A co do ruraka, to musimy rozgraniczyæ, czy mowa o prawdziwym ruraku/szayowozie czy buggy. Ten pierwszy ma skrzynie ca³kowicie seryjn±, silnik podrasowany i poprawione przednie zawieszenie. W ruraku chodzi o to ¿eby by³o prosto i tanio, jak sie co¶ popsuje, kupujesz drugie i juz, a nie naprawiasz. To jest przedsionek do KJS... Co do buggy, no to u nas najpopularniejsze i w zasadzie jedyne to na podstawie VW Beetle... bardziej do lansu... Ale s± i inne, pojedyncze, no tu wiadomo fundusze wyzsze to i technologia lepsza :wink: ale mówi±c buggy myslê o amerykanskich pojazdach takich jak tu:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Mid-Engi ... dZViewItem

ale temat jest o upalaczach/prostych konstrukcjach wiêc na nich siê skupmy :D
Gaz 69

Awatar użytkownika
BABCIA I

Post autor: BABCIA I » czw maja 24, 2007 10:38 pm

Poszukajcie strony wyścigu aut terenowych w Meksyku. BAJA CALIFORNIA. Tam buggy startują w różnych klasach.
Dlaczego polski rurak ciągle w przednim zawieszeniu posiada resor ?
Dlaczego polski rurak nie posiada hamulców tarczowych ? To nie są drogie rzeczy.
Pewien znany z torów wyścigowych kierowca i świetny mechanik przerabia maluchowskie skrzynie biegów. Np. do ruraka robi tzw. krótką skrzynię. Czyli przełożenia są krótsze, dzięki czemu auto lepiej przyspiesza. Oczywiście kosztem mniejszej prędkości maksymalnej, ale ona w ruraku nie jest tak istotna.
VW T - 3 Syncro x 2

Awatar użytkownika
Najmłodszy_Gazowiec

Post autor: Najmłodszy_Gazowiec » pt maja 25, 2007 3:08 pm

Heh.. Baja to inna bajka tu sie zgodze. Co do reszty, to chodzi o regulamin rajdów... w uk³adzie hamulcowym mozesz jedynie zmienic t³oczki (przednie daæ na ty³), ja w swoim bede mial tarczówki, a czemu nie ma? Nie ma, bo z przodu w ruraku masz tylko aku czyli jakies 20kg i od razu by je blokowa³o... Aczkolwiek jak juz wspomnia³em ja bede mia³:] od CC. I chce je mieæ bo nie beda sie bebny b³otem zasyfiac i chce zobaczyc jak to bedzie hamowac) Montowane s± jeszcze od duzego fiata. Przerabia te skrzynie, ale wiekszosc idzie do KJS bo tam i owszem, krótka skrzynia jest czesto spotykana. Szayowozy maja seryjna skrzynie, jednak pewnie znajdziesz wyjatki. co do resorów: gdyby chciec poprawiæ fabryke to nic by z malucha nie zostalo... wyjecie piór wystarcza, przód jest lzejszy, wiec resor nie ³amie sie i lepiej t³umi, ja dodatkowo za³oze amorki Kayaby troszke twardsze od Krosno.
Gaz 69

Awatar użytkownika
NumeR

Post autor: NumeR » ndz maja 27, 2007 11:29 am

Ja wolałbym wytrzymalszą skrzynię niż o krótszych przełożeniach, bo mi lepsze przyspieszenia nie są potrzebne, a chciałbym żeby skrzynia większe obciążenia była w stanie wytrzymać.

Awatar użytkownika
BABCIA I

Post autor: BABCIA I » ndz maja 27, 2007 12:20 pm

Kto Ci powiedział że krótsze przełożenia są słabsze ? :o
VW T - 3 Syncro x 2

Awatar użytkownika
NumeR

Post autor: NumeR » pn maja 28, 2007 6:26 pm

Nikt mi nie powiedział i nic takiego nie napisałem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”