Hummer H2 H3
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Hummer H2 H3
albo kotlecik, suroweczka, ziemniaczki, kawka, paragonik, fakturka.... 

Mistrzow uprasza sie o spokoj
dróżka, misiaczki
karwa, syndrom Kuklinowskiego
karwa, syndrom Kuklinowskiego
Wystarczy popatrzeć na mecz piłki nożnej komentowany przez słynnego pana (tu się zlituję) "korner", "kołcz" i masa innych zwrotów, z których jedynie pressing ciężko jest nazwać jednym słowem po polsku. To co tu sie później dziwić, jak z TV która ma misję płyną takie kwiatki 

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
Mnie najbardziej rozśmiesza standardowy tekst, jakim witają klientów handlarze częściami samochodowymi: "Co poczeba?" - a na gębie mars
.
Z drugiej zaś strony wolę pisać "user" - bo jak próbuję po polsku, to mi się zawsze wychodzi spod palców "użydkownik"

Z drugiej zaś strony wolę pisać "user" - bo jak próbuję po polsku, to mi się zawsze wychodzi spod palców "użydkownik"

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
sprzedaj w końcu to pahero to przestanie Cię to drażnić

- Damian
-
- Kontaktowanie:
to jest nomenklatura branży i część zwrotów nie ma po prostu odpowiedników w języku polskim, w latach 90-tych branża weszła szturmem do Polski z USA, przenosząc na nasz grunt wiedzę i fachową terminologięMroczny pisze:slang jest zabawny ale już nibybranżowe zwroty wciskane na szkoleniach do łbów i mające na celu budowanie swoistej elitarności zwyczajnej roboty - to smutek i nostalgia
słowa te nie mają odpowiedników w języku polskim i nauka zajmująca się marketingiem również używa tych zwrotów
być może jest to pole do popisu i niezagospodarowany obszar dla językoznawców - nie każ marketingowcom tworzyć nowomowy i potworków językowych, które są proponowane zastępczo (i się nie przyjęły)
inna sprawa, że sporo jest osób, które dla podniesienia własnego profesjonalizmu nadużywają słów typu "case" "zfokusować się" (wymiękam

to zwykle nowi tak mają i po paru latach im mija

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- apede
-
- Kontaktowanie:
Taa, tylko niektorym to zostaje i zamiast "kryteriow do premii" mialem "target do bonusu" 

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
- Damian
-
- Kontaktowanie:
ja mam takiego jednego co się właśnie "zfokusował na rezultaty prac" i jak skończy to "kompleksowo zbriefuje wszystko w mejlu"apede pisze:Taa, tylko niektorym to zostaje i zamiast "kryteriow do premii" mialem "target do bonusu"
;D
to oczywiście skrajne przypadki, ale niestety słowa takie jak "branding, portfolio, status, monitoring, layout" weszły na stałe do środowiska branżowego i niestety osoba która ich nie zna, nie będzie w stanie sprawnie się poruszać w tym światku
LR
LR
- apede
-
- Kontaktowanie:
No ja tez mialem takie szefostwo w Polsce...
loppujen lopuksi suzuki neliveto
Damian... ja Cię proszę..
średnio rozgarnięta małpa ogarnie co jest nieuniknione a co bełkot językowego analfabety i nie wciskaj, że obrandować to termin naukowy

Zakładam, że Paranoic się niechcący wygłupił i na codzień mówi jakiś nazwanym językiem a nie pidżinem przedstawicieli lub pracowników:

jedziesz landryną na zlot LR? czy jako balast z kimś?
średnio rozgarnięta małpa ogarnie co jest nieuniknione a co bełkot językowego analfabety i nie wciskaj, że obrandować to termin naukowy

Zakładam, że Paranoic się niechcący wygłupił i na codzień mówi jakiś nazwanym językiem a nie pidżinem przedstawicieli lub pracowników:

jedziesz landryną na zlot LR? czy jako balast z kimś?
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Napisałem o powszechnym użyciu.Mroczny pisze:Damian... ja Cię proszę..
Np. target to "grupa docelowa", ale niestety środowisko zawodowe woli używać krótszego słowa "target". Takie słownictwo weszło w użytek, bo język polski nie zaproponował odpowiednich form.
A jak jest w branży informatycznej? Sloty, softy, itd.
landrynomMroczny pisze:jedziesz landryną na zlot LR? czy jako balast z kimś?

LR
LR
- paranoic_killer
Mroczny pogadaj z jakimkolwiek akustykiem i spytaj w czym się wozi sprzęt- pracuje w branży koncertowej od lat i nigdy nie słyszałem innego określenia niż case- bez względu na region Polski w którym się znajdowałem. Cóż mnie np o wiele bardziej drażni jak ktoś zamiast prostego wyciągarka mówi łincz. A brandowanie jest terminem który wszedł do użytku w Polsce i w niektórych branżach jest powszechnie stosowany. Raz jeszcze powtarzam- nie ma o co kruszyć kopii! Już kiedyś byli tacy wybitnie uczuleni na obco brzmiące słowa- krawat= zwis męski elegancki 

Żółw się rusza...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...
Co to u licha znaczy "zfokusować" ?
A swoją drogą przyjechała kiedyś do mnie ekipa ze stolicy i mieli zaczekać na załadunek. Po moim "sztaplarka zaraz przyjedzie" zrobili takie
oczy. Ale co to jest ta szta... szta... . Noż kutfa, u nas od zawsze wózek widłowy to sztaplarka. To norma, czy tylko oni nie znali tej nazwy?
A swoją drogą przyjechała kiedyś do mnie ekipa ze stolicy i mieli zaczekać na załadunek. Po moim "sztaplarka zaraz przyjedzie" zrobili takie

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
magisterki jakie pewno to byłyPiotrul pisze:Co to u licha znaczy "zfokusować" ?
A swoją drogą przyjechała kiedyś do mnie ekipa ze stolicy i mieli zaczekać na załadunek. Po moim "sztaplarka zaraz przyjedzie" zrobili takieoczy. Ale co to jest ta szta... szta... . Noż kutfa, u nas od zawsze wózek widłowy to sztaplarka. To norma, czy tylko oni nie znali tej nazwy?

- Damian
-
- Kontaktowanie:
z angielskiego "to focus on something", czyli skoncentrować się na czymśPiotrul pisze:Co to u licha znaczy "zfokusować" ?
"musimy być mocno sfokusowanu na sukces tego projektu"

z takimi bzdurami trzeba walczyć (przez wyśmiewanie), ale co do zakorzenionego słownictwa branżowego to byłbym bardziej ostrożny
LR
LR
no to jesteśmy zgodni
apgrejdowałem sobie soft protegujący

apgrejdowałem sobie soft protegujący

wolałbym wymienić na Vitare, ale kto wie...Mroczny pisze:sprzedaj w końcu to pahero to przestanie Cię to drażnić![]()
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Częso w sklepie jak mnie napadają -" W czym pomóc ? " - odpowiadam - " Pożycz Pan ( Pani ) pięćset złotych " niejednokrotnie ich miny są bezcenneDamnIt! pisze:Mnie najbardziej rozśmiesza standardowy tekst, jakim witają klientów handlarze częściami samochodowymi: "Co poczeba?" - a na gębie mars.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
tylko nie popełniaj mojego błędu i nie kupuj 2.0 w tej nowszej budzie (ale nie najnowszej)DamnIt! pisze:wolałbym wymienić na Vitare, ale kto wie...Mroczny pisze:sprzedaj w końcu to pahero to przestanie Cię to drażnić![]()
Od czegoś trzeba zacząć aby dojść do hameryckiej motoryzacjiBananHD pisze:Wszystko fajnie i super ale co ta rozmowa ma wspolnego z Hummer'em?

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Ty nas tu Damian nie kołczuj, ino nakolanniki wzuwaj i w drogęDamian pisze: to jest nomenklatura branży i część zwrotów nie ma po prostu odpowiedników w języku polskim, w latach 90-tych branża weszła szturmem do Polski z USA, przenosząc na nasz grunt wiedzę i fachową terminologię
słowa te nie mają odpowiedników w języku polskim i nauka zajmująca się marketingiem również używa tych zwrotów
być może jest to pole do popisu i niezagospodarowany obszar dla językoznawców - nie każ marketingowcom tworzyć nowomowy i potworków językowych, które są proponowane zastępczo (i się nie przyjęły)

robok rzępoli w harapuciu
-
- jestem tu nowy...
No moze cos w tym jestklucz13 pisze:Od czegoś trzeba zacząć aby dojść do hameryckiej motoryzacjiBananHD pisze:Wszystko fajnie i super ale co ta rozmowa ma wspolnego z Hummer'em?![]()

Pozdr Banan
Taaaaaaaa sranie w banieBananHD pisze:No moze cos w tym jestklucz13 pisze:Od czegoś trzeba zacząć aby dojść do hameryckiej motoryzacjiBananHD pisze:Wszystko fajnie i super ale co ta rozmowa ma wspolnego z Hummer'em?![]()
A jak se kupie Hummer'a to che osobny dzial na forum

BananHD pisze:No moze cos w tym jestklucz13 pisze:Od czegoś trzeba zacząć aby dojść do hameryckiej motoryzacjiBananHD pisze:Wszystko fajnie i super ale co ta rozmowa ma wspolnego z Hummer'em?![]()
A jak se kupie Hummer'a to che osobny dzial na forum
ależ mamy odpowiedni dział: inne