Auto wyprawowe- pomoc w dokonaniu wyboru

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
lbl78

Re: Auto wyprawowe- pomoc w dokonaniu wyboru

Post autor: lbl78 » czw mar 03, 2011 5:30 pm

powiem 2 słowa o monciaku ;)
seryjnie miesci się oponka 265x75x16 co daje przeświet parcha na 33 calach :)21 spalanie wypada przyzwoicie moje 3,2V6 w normalnym użytkowaniu spala w granicach 13.8-14 litrów LPG na 100, przy czym na drodze prowadzi się bardzo przyjemnie :)2
mega wygodny w dłuższe wycieczki (każdy fotel ma podłokietniki), ma dużo fajnych patentów ułatwiających życie (składane automatycznie lusterka w serii, osobne grzanie lusterek i tylnej szyby), zwykle Monterey jest dość dobrze wyposażony :)2 nie jest rzadkością klima czy grzane siedzenia, o takich bzdetach jak elektryka czy centralny nie wspomne bo to standard w każdym, niby to nic wielkiego ale ułatwia życie :)2 o wielkości koledzy już pisali, więc powiem tylko że do RSa mieszczą się 2 rowery (nieposkładane) i jeszcze miejsca zostaje :)21
w terenie radzi sobie poprawnie, nie jest tak pancerny jak patrol ale też nie mam problemu z jazdą w nawet troche cięzszym terenie, na turystyke i lekki teren (bez topienia po klamki) autko bardzo fajne :)2
nadwozie jest bardzo przyzwoicie wykonane i jeśli nikt auta nie rozbił czy nie porysował nie powinno rdzewieć, rama gruba (choć moja zgnita :)21 )
wady to dość podatny na podmuchy z boku,

części w zasadzie od ręki (rozrząd klocki filtry świece i inne pierdoły), napraw większych nie przeprowadzałem, przejechałem nim dopiero 35 tysi, więc jakiegos ogromnego przeloty nie mam, aczkolwiek te 35 tysi od października montek zrobił :)21
z awarii i wymian przez 35kkm:rozrząd po zakupie (jedyna droga rzecz w tym aucie), urwany amortyzator (stary i pordzewiały), sprężyny z LTD (jako że mam 2 butle z LPG w bagażniku masa autka trochę wzrosła i ori springi trochę klapły), przemodelowany i w sumie później urwany tłumik, gumy na przegubach, sworznie wahaczy, klocki oleje filtry, i w zasadzie to tyle
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

maiki85
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maiki85 » czw mar 03, 2011 9:31 pm

gdybym chciał mociaka to już wiem o co kaman. Ale dalej nie wiem czemu mociak/ trooper, a nie frontera lub pathfinder.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw mar 03, 2011 9:36 pm

bo to klasa wyżej

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » sob mar 05, 2011 12:05 am

Frontera to w zasadzie Trooper I/II czyli te kanciaki do rocznika 1992 technologicznie z wyjątkiem może jakiegoś nowszego silnika w Frotce.
Pathfindera nie będę próbował "tłumaczyć" bo poza widzeniem w "przelocie" nie miałem okazji przyjrzeć się dokładniej.

Monterey w porównaniu do Frontery jak Mroku pisze to przynajmniej klasa wyżej tak wyposazeniowo, jak i "terenowo" Auto mimo ż ejest cięższe, to ma dużo mocniejsze silniki, solidniejsze wrażenie sprawia rama i zawieszenie no i mosty. Z prześwitem jest jak wyżej Lbl pisał ale z wyjątkiem wersji 3.0D bo w tej skrzynia z reduktorem jest dziwnie nisko powieszona i tu poza kapciami 265 które mam u siebie przydałby się jeszcze jakis lifcik zawiechy o te 2-3 cale.

Przypuszczam, że i Troopera/Montereya tak jak Fronterę da sie podobnymi kosztami podobnie przygotowac do jazdy w terenie, topienia w błocie itp. Ale jeżeli szukasz auta na wyjazdy typowo turystyczne z elementami takiego czy innego łofrołdu to zakładam, że będziesz potrzebował miejsca na sprzęt, części, spanie, rodzinę/znajomych itp. A w takim przypadku Trooper/Monterey bije na głowę Frotkę i przypuszczam, że Pathfindera tyż.

Z awaryjnościa jest tak: Kupujesz wersje diesla z silnikiem 3.1 albo benzynę 3.2/3.5 i w zasadzie jeździsz i lejesz paliwo. Usterki i awarie na poziomie każdego innego przyzwoitego auta tego typu, w benzynowych nawet mniej ;) Wersja 3.0 bardzo fajna, dynamiczna, oszczędna, z ToD jeszcze bardziej wygodna... ale moim zdaniem tylko na wycieczki w miejsca gdzie w razie "W" masz dostęp do solidnych warsztatów i części zamiennych. Jak pierdnie to z reguły w połączeniu z elektroniką/sterowaniem silnikiem i wtedy nic sam nie dłubniesz. no chyba, że masz ze soba komplet czujników, elektrozaworów i innych takich obsługujących układ zasilania silnika. Najgorsze jest to, że często wymieniasz po kolei kilka elementów które "na zdrowy rozum" powinny być do wymiany i dopiero po wymianie 3-4 zaczyna coś działać. Problemem potrafią być smoki w misce olejowej, uszczelniacze pompowtrysków, pompy oleju, wspomniane zawory tak na układzie paliwowym jak i w układzie oleju, poza tym dziwne złączki/wtyczki w miejscach specjalnie na złość kompletnie praktycznie niedostępnych...

Ale tak poza tym autko jest naprawde fajne ;)
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » pn mar 07, 2011 6:34 pm

Auto wyprawowe a sprewa polska ?
ople isuzy i inne mozna zapomniec w Afryce takich wynalazkow tam nie ma wiec i czesci nie bedzie jesli mamy nim jezdzicna wyprawy to tojtoja, mituwisi,nisana w ostatecznosci dyskacza
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pn mar 07, 2011 6:58 pm

lesio jeep pisze:Auto wyprawowe a sprewa polska ?
ople isuzy i inne mozna zapomniec w Afryce takich wynalazkow tam nie ma wiec i czesci nie bedzie jesli mamy nim jezdzicna wyprawy to tojtoja, mituwisi,nisana w ostatecznosci dyskacza
tia za 15 tysi w stanie rokującym tojota :)21 albo disco :)21 dobry dowcip :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » pn mar 07, 2011 7:53 pm

Nie ma? O ile sie orientuje to jeździ tam całkiem sporo "małych" ciężarówek Isuzu. A np skrzynie biegów, lelementy zawieszenia, silniki w kilku przypadkach sa wymienne a nawet takie same.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » wt mar 08, 2011 7:59 pm

lbl78 pisze:
tia za 15 tysi w stanie rokującym tojota :)21 albo disco :)21 dobry dowcip :)21
mialo byc wyprawowe a nie szrot i inne wynalazki :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

TRAPIK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: TRAPIK » pn lip 30, 2012 12:43 pm

Witam serdecznie wszystkich wyjadaczy 8)

Teraz ja poddam się egzekucji loży szyderców :)15

Podobnie jak wyżej kolega ( marynarz) mam problem z wyborem autka... Jeszcze kilka tygodni temu wybór dla mnie był prosty tzn LR I albo II, dopóki nie zobaczyłem przygotowanej Tujoty była to LC...

I zacząłem szukać opinii na ten temat... i szukam i szukam... Kasa troche trzyma...
Wybierałem się do zachodnich sąsiadów po autko bo u nas nie chce przepłacać...

Mam prośbę o podpowiedź chce kupić dizla, zastanawiam sie nad tą tujotą 4r nie wiem czy wystarczy kasy na LC...
Jeśli chodzi o wyposażenie chce mieć tylko a może aż klimke (żeby czasem zapodać)
Zastanawiałem się czy można założyć do starszego golasa i jakie to są koszty.. W Disco są prawie wszedzie, ale naczytałem sie o przeciekających szyberach itd.
W 4r znowu boje sie tylej szyby a raczej mechanizmu...

Chciałbym żeby moja perełka miala 5 drzwi, dizelek, na ramie, łatwy do lekkiego motania, sam chce przynim dłubać, do wyjazdów tam gdzie sie kończy czarny... ale nie do topienia w błotku po dach :lol:
no i jak bedzie klimka to zajebiaszczo!!!!! :)21

Zazdroszcze tym którzy kupili zmotali i już sie bawią

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pn lip 30, 2012 2:11 pm

a jaki jest budżet ?
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » pn lip 30, 2012 2:28 pm

Jak jesteś trochę ogarnięty to klimę sam założysz i wtedy nie musi ona już być wyznacznikiem przy zakupie :wink:
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
Raymund

Post autor: Raymund » pn lip 30, 2012 2:47 pm

Ciagle to forum zaskakuje,ale ostatnio pozytywnie :o :)2
:)21

TRAPIK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: TRAPIK » pn lip 30, 2012 6:11 pm

Witam ponownie,

DZIENKI ZA ZAINTERESOWANIE!!! :lol:

Planuje wydać na autko do 20k,
później motać w miare zaoszczedzenia miedzi :)
i powoli budować swoje dzieło...

odnośnie klimy to nie jest to nie wiem czy we wszystkich później się da założyć...
w Polsce ciężko coś znaleźć, właśnie oglądalem 3 egzemplarze, RR z 98roku był bardziej zgnity od mojego poloneza trucka(który stoi już 3lata )!!! Tujota drrroooga(przeceniona około 5k)!!!, a Dyskoteka przerobiona chamsko z angola... :)16
zdjecia ładne a jak przyjedziesz na miejsce to rudego tyle że reke włożysz... Brak słów...

Jak mam kupować takiego parcha u nas to już wole jechać do zachodniego sąsiada albo do włocha... nie ma sensu przepłacać... a ceny wydają się znacznie atrakcyjniejsze...

I dalej pozostają marzenia... wiem wiem powiecie że szukam nowego auta za niewielkią kase... Otóż nie! Może być podrapany, może być brudny, może być pognieciony( ale bez przesady)

Ma ktoś z was jakieś doświadczenia czy warto hulać po budeswerze???

TRAPIK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: TRAPIK » pn lip 30, 2012 6:19 pm

I tak po wątpliwościach kieruje moje serce ku Tujocie :lol:
Hilla do 2000r, albo LC najchetniej 80, ostatecznie 4R... Ale nie widzę fajnej oferty...

Mili wyjadacze gdyby rzuciło się wam coś w oczy prosze, błagam podrzućcie mi coś...

Jestem już zrozpaczony :)16 ... szukam od 3ch m-cy...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » pn lip 30, 2012 6:59 pm

TRAPIK pisze: szukam od 3ch m-cy...
:lol: , ja auta (dopowoza, których na polskim rynku jest od zajechania o rozrzucie cenowym około 10 tyś zł) szukałem prawie rok :roll:

Poszytaj ile ludzie są wstanie szukać Honkera w odpowiednim stanie :roll:

TRAPIK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: TRAPIK » wt lip 31, 2012 8:02 am

Właśnie dlatego już nie szukam u nas...

Mówicie że włosi to syfiarze, u niemca nie mam niemca tylko turcy, ruscy i polacy,

a co jest z hiszpanią?????????? Wiem że to kawał drogi.....

PLIS napiszcie czy warto tłuc sie na corride??? :o

Awatar użytkownika
kacper44

Post autor: kacper44 » wt lip 31, 2012 8:09 am

Szukanie w ciemno wyprawówki w Hiszpanii?

Wspaniała okazja na udany urlop, za te 4 tysie ojro to wypoczniesz i jeszcze przetrzeźwiejesz na miejscu.. :)21
Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » wt lip 31, 2012 10:17 am

TRAPIK pisze:Właśnie dlatego już nie szukam u nas...

Mówicie że włosi to syfiarze, u niemca nie mam niemca tylko turcy, ruscy i polacy,

a co jest z hiszpanią?????????? Wiem że to kawał drogi.....

PLIS napiszcie czy warto tłuc sie na corride??? :o

Może mała korekta :

Włosi syfiarze, ale nie we wszystkich rejonach

W DE turcy, to fakt, ale dobre (na prawdę dobre) auto też kupisz, tyle że zapłacisz za nie sumarycznie tyle, co za zdrową sztukę u nas (może uda ci się trafić okazję u prywatnego właściciela, ale to ciężkie jak nie masz kogoś na miejscu kto od jakiegoś czasu rozgląda ci się za samochodem).

Jak nie straszne ci machniom kierownicy, to możesz szukać po UK. Tam ogólnie auta są sporo tańsze a i zdrowe sztuki można znaleźć bez większych problemów. Problem zaczyna się, kiedy powiesz sobie tak jak ja: "chcę mieć w aucie to, to i to, silnik nie słabszy niż, taka skrzynia biegów, koniecznie 5 drzwi i rok nie starszy niż... " Wtedy trochę poszukasz. No i ogólnie to najlepiej pojechać w 2 osoby swoim autem, bo mobilność na miejscu wskazana. Ja jechałem na wakacje z nastawieniem, że kupuję po drodze dupowoza. Po drodze poznaczyłem sobie na mapie wszystkie miejsca gdzie są samochody warte oglądnięcia (wyszukane sporo wcześniej przez internet i po kontakcie z właścicielami byłem umówiony na konkretne dni i godziny w celu oględzin) i tak sobie jechałem rekreacyjnie. I nie zakładaj, że masz powiedzmy 50 tysi na auto i nie dasz złamanego grosza więcej bo z takim nastawieniem to najprawdopodobniej wrócisz bez auta. Ja za swojego dałem 30% więcej niż chciałem wydać, ale było warto ( sporo części wymienionych na nowe, wszystko w ASO, wszystko w książce serwisowej i WPROWADZONE DO BAZY ASO, łącznie z wymianą po urwaniu prawego lusterka o czym od razu wspominał mi właściciel za granicą-> ponad to miałem nagranego w PL gościa co ma dostęp do bazy, zadzwoniłem, podałem mu VIN i za paręnaście minut miałem pełne info o samochodzie które pokrywało się w 100% z tym co mówił właściciel. Do tego mam rachunki od drugiego roku życia samochodu do momentu kupna samochodu przeze mnie, nawet na wymiany pojedynczych żarówek w ASO).

Więc wrzuć na luz ... i masz cały rok na szukanie samochodu :)21

TRAPIK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: TRAPIK » wt lip 31, 2012 10:27 am

nie wiem czemu ale cały czas chodzi mi po głowie DISCO 8)

TRAPIK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: TRAPIK » wt lip 31, 2012 10:44 am

UK odpada, moje niezdecydowanie spowodowało że dyskoteka nad którą myślałem zniknęła!!!!! :cry:

Ty widze że trafiłeś rodzynka!!!! :wink:

Po prostu zastanawiałem się czy mentalność znawców corridy jest taka sama jak włochów(może troszke przesadzam- są lepsze nacje :lol: ) jaka ogólnie jest o nich opinia... nigdy nie miałem z nimi do czynienia...

Swoją drogą gdyby tak zapakować manaty wyruszyć na Espaniol, i wrócić po 3 tygodniach bez kasy :lol:
Ciekawe co by powiedziała moja połowa
:)11

TRAPIK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: TRAPIK » wt lip 31, 2012 10:50 am

Sebi podpowiedz w których rejonach warto szukac :)21

plis

Awatar użytkownika
kacper44

Post autor: kacper44 » wt lip 31, 2012 10:58 am

Jak disco to najlepiej pod Gnieznem. Dużo tam aut z Norymbergii :)21
Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''

TRAPIK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: TRAPIK » wt lip 31, 2012 11:06 am

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » wt lip 31, 2012 11:39 am

Ale ja szukałem dupowoza ( w sensie Fake Wheel Drive ) do jazdy na co dzień i to nie jest żadna terenówka :wink:

Gdzie szukać aut z napędem na 4 łapki ? Chyba kto inny prędzej odpowie Ci na to pytanie. Ja jedynie z własnych obserwacji mogę powiedzieć, że jak chciałbyś Defendera to w UK jest tego multum, szczególnie w środkowej Szkocji sporo tego spotykałem. Nawet gdzieś mam zdjęcie ...

łoooo tutaj :

http://imageshack.us/photo/my-images/21 ... 096rl.jpg/

Wszystkie były do sprzedania :wink:

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » wt lip 31, 2012 11:41 am

Co o tym myśleć? Zajedziesz na miejsce to się przekonasz, po fotach nie dowiesz się praktycznie nic. Najlepiej zadzwoń do gościa i wypytaj go co i jak, ile lat ma samochód, co robił, co w najbliższej przyszłości trzeba by zrobić. Jak się nie będzie krył, nie będzie się zacinał podczas rozmowy itd, to można założyć, że potencjalnie może być to materiał na samochód :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”