Peugot 407 Jakie opony
Moderator: Marcin-Kraków
Peugot 407 Jakie opony
Wiem, że nie terenowe gówno, szmelc i w ogóle [cenzura]... z grzybnią ale może ktoś ma inne zdanie... Jak to naprawdę jest z tym żabojadem??? Miał ktoś, ma a może brat szwagra miał... Podzielcie się proszę opiniami warto sobie coś takiego sprawić czy z dala się lepiej trzymać???
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2015 9:06 pm przez zielu3, łącznie zmieniany 1 raz.
Vitka +4" + jakś tam mt i jakoś się jeździ
Re: Peugot 407 warte to coś???
miałem i mój ojciec ma. Trzymać się z dala od 1.6 hdi, tradycyjnie dwumasa po ok. 200 tys. FAP działa bez zarzutu( każdy 2.0 hdi ma, trzeba uzupełniać w nim płyn co ok 100 tys), można go czyścic wyjmując go i lejąc wodę. Turbo też ok 250 tys. i bardzo irytująca usterka klap nawiewu wewnątrz, poprostu pękają i trzeba rozebrać cały kokpit aby je wymienić, bardzo słaby dostęp do turbiny i świec żarowych, przy -15 bardzo słabo palą, często padają czujniki abs ale są tanie. Zalety to piękny w środku jak i na zewnatrz, wspaniale się prowadzi, cichy przy dużych prędkościach, nie nadaje się na wieś na drogi gruntowe z racji prześwitu. Dużo wad odchodzi przy zakupie 2.0 benzyna i tylko takiego bym kupił drugi raz. Aha.. często krzywią się tarcze hamulcowe przód, tani i prosty rozrząd( jeden pasek i jeden napinacz), linka zmiany biegów też potrafi się zerwać ale to szczegół. Generalnie udany.
Ja to raczej tylko benzin... A ile lat ma ten Twojego taty??? Jak tam u nich z rudym kolegą??? No i jak ten 2.0 lubi się z gazownią???
mój 2004 a ojca 2005, z gazem myśle że nie będzie problemu mój kolega ma gaz w cytrynie C5 to chyba ten sam silnik i chwali, był jeszcze 2.2 160 koni, tam był problem jak pamiętam z wariatorem zmiennych faz rozrządu ale chyba po ok 100 tys, a część ta kosztowała ok 1000 zł. Są w ocynku raczej nie rdzewieją, o ile bez kolizji.
zielu3 pisze:Ja to raczej tylko benzin... A ile lat ma ten Twojego taty??? Jak tam u nich z rudym kolegą??? No i jak ten 2.0 lubi się z gazownią???
Moj Tata ma 1.8 benzin z 2005 ( na sprzedaz) .Polski salon, jest drugim wlascicielem. Ze 140 najechane Z autem nie bylo specjalnych problemow. Jakies tam drobne z elektornika - przelacznik zespolony i guziki na kluczyku. Opanowywane bez problemow.
Silnik 1.8/2.0 to w mojej ocenie jedna z najlepszych wolnosscych benzyn na rynku. Mialem wczesniej 1.8 16v w Xantii, Tata go mial we wczesniejszym pugu (406), a teraz 1.8 w 407 i ja mialem 2.0 w C5
Teraz ma byc 508 albo touran (problemy z plecami) wiec niech to samo za siebie mowi.
Co do silnika to juz wielokrtonie tu pisalem. Na gazie zrobilem nim ~400 tys km bez ZADNEJ awarii silnika.
Z osprzetu: zuzyl sie rozrusznik, i kilka drobnych wycieczkow.
No i praktycznie calosc zrobilem na gazie.
Brac i tyle. Lepsze 100x od Mondeo, Avensisow cz tfu!passeratti.
Ladne (subiektywna opinia), dobrze wyposazone, dosc trwale i latwe w naprawach i tanie w czesciach. Czego chciec wiecej w tej kasie? Zajezdzonego pastucha z 400 na blacie i szybami w korbach?
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
kluczyki się rozpadają to norma, a passat to prostacki złom w porównaniu do 407
Wspólas z roboty ma dizla 2.0 hdi. Zajebiste auto, psuje się nie bardziej niż inne. Przez 3 lata dwa sworznie wahaczy i z grubszych rzeczy to tyle. Ze 3 razy urwał wentyl jak chciał dopompować powietrza, wygląda że wentyle są jednokrotnego pompowania, a kosztujo ze 100 bo z czujnikiem. Dupcy mu się jeszcze przynajmniej raz do roku mechanizm wycieraczki tylnej, zachlapuje sie syfem i zaciera, ale w sumie to pierdoła. Na początku były jakies sceny z pieniącym się i znikającym płynem wspomagania, ale zakupił jakiś dedykowany za zylion i spokój. Un ma SW, bagażnik zajebiście pojemny jak na wyglądający z zewnątrz na mały. Rzeczywiście do ciorania po drogach słabo utwardzonych i dziurawych nie bardzo się nadaje, bo się urwie przód. Komfort, wykonanie, dizajn dzieli przepaść od każdego niemiaszka czy japończyka. Fajne auto. A kluczyki sie rozpadają, to fakt, a jak sie nie rozpadną, to się gubią 

Parch+2+35+117xtrem ---->
- misialek
-
Bardzo długi zwis przedni i niski zderzak utrudnia wjazdy/wyjazdy na ostro zaczynające się podjazdy do parkingów, garaży itp.
Ranger, XC70, XTZ660
wentyle u ojca wszystkie cztery urwałem, u mnie nie musiałem pompować, powrzucałem zwykłe i już, płyn trochę ucieka przez korek u mnie sporo u ojca mało
mam u siebie dwa auta ze stajni peugeota .. przez chwile nawet były trzy ..
benzyna 1.4 - 206 -> sprzedana z przebiegiem 188 tys. .. jeździ do dziś
partner 2.0 hdi -> kupiony nowy teraz ma 144 tys. i tylko olej klocki i paliwo ..
607 2.2 hdi -> kupiony nowy teraz 201 tys. i też eksploatacja plus jakis sterownik ABs;u i wentylatora dmuchawy przez 11 lat użytkowania
nastepnie również bedzie pewnie 508ka chyba że zaczną produkcje 907
benzyna 1.4 - 206 -> sprzedana z przebiegiem 188 tys. .. jeździ do dziś
partner 2.0 hdi -> kupiony nowy teraz ma 144 tys. i tylko olej klocki i paliwo ..
607 2.2 hdi -> kupiony nowy teraz 201 tys. i też eksploatacja plus jakis sterownik ABs;u i wentylatora dmuchawy przez 11 lat użytkowania
nastepnie również bedzie pewnie 508ka chyba że zaczną produkcje 907

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
Kolega miał 607 i był zadowolony. Nawet olej mu kiedyś pomagał em wymienić natomiast dość efektownie zakończył żywot jego 607. Kolega ten mieszkał w dzielnicy bardzo prestiżowej w centrum Londynu w kamienicy która była usytuowana dookoła skweru i na łuku wyleciało Lamborghini Gallardo i rozdupcyło 607
Okazało się, że jakiś psik bez prawa jazdy na chwile wziął od kolegi Gallardo
i przejechał z jakieś 500metrow
Dostał za nie jakieś odszkodowanie niezłe od właściciela Lamborghini. Bardzo dobrze wspomina ten samochód

Okazało się, że jakiś psik bez prawa jazdy na chwile wziął od kolegi Gallardo

Dostał za nie jakieś odszkodowanie niezłe od właściciela Lamborghini. Bardzo dobrze wspomina ten samochód

Wysokość liftu należy dopasować do wzrostu teściowej
L200 4d56
L200 4d56
Re: Peugot 407 Jakie opony
Dzięki za rady auto kupiłem. 407 2.0 hdi 2008 rok pierwszy właściciel krajowy. Jak na razie zadowolony ale chyba wole jezdzić vitarą ze względu na prześwit faktycznie na wiejskie drogi to on się średnio nadaje
. Już raz listwę z pod zderzaka przedniego wyciągnąłem o jakieś ala wzniesienie na przydrożnym niby parkingu. Za to moja druga połówka chyba po raz kolejny sie zakochała tylko tyle, że w samochodzie
Teraz do rzeczy potrzebuję kupic jakiś komplet letnich gum (dla samochodu) na lato w rozmiarze 225/50 r 17 lub cos zbliżonego. Możecie polecić coś godnego uwagi ?
Czy np. coś takiego zda egzamin? Czy to chłam i dziadostwo?
http://allegro.pl/4-225-50r17-98v-xl-ba ... 67215.html
Oczywiście wymagam od nich tego żeby robiły jak simexy w zmocie i jak slicki w F1 no i żeby może jeszcze ciche były

Teraz do rzeczy potrzebuję kupic jakiś komplet letnich gum (dla samochodu) na lato w rozmiarze 225/50 r 17 lub cos zbliżonego. Możecie polecić coś godnego uwagi ?
Czy np. coś takiego zda egzamin? Czy to chłam i dziadostwo?
http://allegro.pl/4-225-50r17-98v-xl-ba ... 67215.html
Oczywiście wymagam od nich tego żeby robiły jak simexy w zmocie i jak slicki w F1 no i żeby może jeszcze ciche były

Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2015 9:06 pm przez zielu3, łącznie zmieniany 1 raz.
my jezdzimy na nexenach ... stosunkowo ciche i dobre jakosciowo a nie kosztuja tyle co 17" Pirelli czy innej yokohamy ,,, o takie np: http://allegro.pl/2-opony-caloroczne-ne ... 60691.html
era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
- sebeks
-
Nim wybierzesz opony, zadaj sobie pytanie, czego po nich oczekujesz. Dla jednego dana opona będzie kosmosem, dla innego będzie dnem totalnym. Obecnie bardzo dużo jeżdżę na Verderstein czy jak się to pisze i są jak do przemieszczania się wokół komina OK, ale do Dunlopa SP Sport 9000 i Dunlopa SP Sport Maxx to jest przepaść ( cenowa też). Z tym że ja walę kilometry ( 1000km tygodniowo to taka norma na same dojazdy do pracy) i oczekuję od opony przede wszystkim przyczepności i to głównie na mokrym. Hałas nie ma dla mnie większego znaczenia.
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
Dunlopy fajne ale cena już mi się tak nie bardzo podoba. Szukam coś chyba raczej ze średniej polki cenowej ale miło by było jakby opona była cicha i przyczepna na mokrym w miarę możliwości.
Już bym wolał klebery kupić. O barumkach mam złe zdanie szczególnie na lekko mokrym.

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
Ja w blizniaku (C5) jezdzilem na wszystkim chyba. 17stk i u mnie nie zdaly egzaminu. 16stki "stalowe" sa w rzeczywistosci ameliniowe i gna jak masla.
U mnie najlepiej robily 2 wymiary 195/65 i 205/55 (chyba)
Sama opona wedlug preferencji. Na braumach tez jezdzilem i byly ok.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
A czemu 17 nie zdała egzaminu??? Te barumy nie były ślizgie na mokrym??? Bo Suzi twierdzi, ze chyba były z tego co zrozumiałem...Wojtek_W pisze:Ja w blizniaku (C5) jezdzilem na wszystkim chyba. 17stk i u mnie nie zdaly egzaminu. 16stki "stalowe" sa w rzeczywistosci ameliniowe i gna jak masla.