3. Discovery II, 2. Pajero III, 1. Terracan :) a może inne?

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

MichalT
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

3. Discovery II, 2. Pajero III, 1. Terracan :) a może inne?

Post autor: MichalT » wt mar 24, 2015 6:24 pm

Witam szanownych,

mam marzenie przesiąść się z Alfy 147 do dużego, mocnego, eleganckiego, dostojnego auta 4x4 z reduktorem, którym bez obaw pojade autostradą na wakacje i wjade z ciężką przyczępą w pola, lasy i góry w trakcie ulewy monsunowej i zimy stulecia :) no i by się nie psuł jak Alfa i serwis majątku nie kosztował :) OK to były marzenia :) wiadomo, że wszystkiego mieć nie będę za maks. 25k pln (i nowszy niż 2002r.), a liftowanie i poważne mody mnie nie interesują...

Zacząłem poszukiwania od Terracana, obejrzałem kilka i ciężko znaleźć wiarygodne auto póki co (a zawsze mam rzeczoznawce, jade na serwis na przegląd mechaniczny i diagnostyke komputerową, a na koniec robie przegląd na stacji diagnostycznej, inwestuje bo chce być pewien i niestety nigdy treść ogłoszenia nia zgodziła się z rzeczywistością)...a najdalej na majówkę chcę kupić, no więc rozszerzyłem zakres poszukiwań o inne auta. Niestety estetyka wchodzi w grę i auta typu Patrol czy Terrano są zbyt archaiczne w środku, no brzydkie po prostu (żona), Jeepy, Toyoty LC i 4runner oraz Merce G za drogie, Unimog itp na codzień się nie nadają, pick-upa nie chce, egzotycznych w PL modeli również bo chce by serwis naprawiając go wiedział co robi...

Tak więc wróciłem do Terracana ale na tapecie zostało też Pajero III (na pewno słabsze terenowo, bardziej skomplikowane i awaryjne ale lepiej na utwardzonych sobie poradzi) oraz Discovery II (ciężko trafić wiarygodny egzemplarz a tylko takie nie pochłoną fortuny o ile wierzyć Internetowi) ale tego się najbardziej boje kupować. Interesuje mnie diesel oraz to co już opisałem wyżej. Proszę podpowiedzcie czy jest jeszcze auto, które spełni moje oczekiwania? Terracan mimo wszystko przoduje. Może ktoś ma coś na sprzedaż?

Dzięki i pozdr.

Awatar użytkownika
alibia1112

Re: 3. Discovery II, 2. Pajero III, 1. Terracan :) a może in

Post autor: alibia1112 » wt mar 24, 2015 9:40 pm

Po czym wnioskujesz, że terracan jest dzielniejszy w terenie od trzeciego miśka ??
CARPE DIEM
PAHero III LONG nie seria
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było

MichalT
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MichalT » śr mar 25, 2015 9:08 am

Dziękuję koledzy za linki, forum terracana mam przerobione na wylot. Bardziej mnie interesuje czy są jeszcze auta, które spełnią moje oczekiwania czy zamknąć się w tych 3 modelach i który faworyzować (czy bać się Discovery II i skupić jednak na Terracan vs. Pajero III?).

Dzielność Terca względem Pajero III została wywnioskowana głównie z Internetu oraz elementów zawieszenia zastosowanych jak rama, konstrukcja na bazie i licencji Pajero II (który w opinii off-roadowców uchodzi za terenówkę podczas gdy III nie), przedni most z Pajero II, tylny most też ale jeszcze wzmocniony dzięki czemu jest niemal taki jak z Patrola, reduktor Borg-Warner produkcji USA podobno nie do zakatowania i inne elementy ale również chodzi o geometrie, kąty natarcia, wykrzyżowania, głębokość brodzenia, itp itd.
Jeśli jednak Pajero III mimo też sprawdza się lepiej w terenie (bez modyfikacji bo raczej serią będę jeździł) to jestem otwarty na argumenty :)

Dzięki i pozdr.

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » śr mar 25, 2015 9:16 am

kia sorento - ta starsza
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr mar 25, 2015 4:03 pm

kpeugeot pisze:kia sorento - ta starsza

:)2

z V6 z podtlenkiem lpg
MichalT pisze:no i by się nie psuł jak Alfa i serwis majątku nie kosztował
też mam AR

zapomnij że koszty serwisu jakiejkolwiek terenówki (zwłaszcza starej) będą niższe
będą wyższe, sporo wyższe.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr mar 25, 2015 11:47 pm

W Patrolu Y61 3.0 wymiana kpl. sprzęgła to wydatek ok.10tys, tak przynajmniej twierdzi TV w zakupie kontrolowanym. Ale na pocieszenie trza dodać że prędzej od dwumasy padnie czyzero. Wymiana motorowni na inną czyzero jeszcze działającą to ok. połowa pieniędzy na wymianę sprzęgła - właśnie się robi taki jeden przypadek u "nas" :)21 (na moje oko z wyglądu ten silnik nie rokuje :o ).
Jebł, może inaczej - od dłuższego czasy też w tym Patrolu nie działało to ustrojstwo od odłączania tylnego stabilizatora - nie wiem czy kumpel który o to pytał przesadził, ale ponoć koszt siłownika to trzy i pół koła - niezła impreza i przerobili na zwykły stabilizator.

:)21

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » czw mar 26, 2015 10:36 am

Marcingalloper pisze: Ale na pocieszenie trza dodać że prędzej od dwumasy padnie czyzero.
Tekst miesiąca :)21 :)2
Trzeba zapisać i cytować pytającym o Y61 nowe :)21 :)21 :)21

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw mar 26, 2015 7:45 pm

Takayuki pisze:
Marcingalloper pisze: Ale na pocieszenie trza dodać że prędzej od dwumasy padnie czyzero.
Tekst miesiąca :)21 :)2
Trzeba zapisać i cytować pytającym o Y61 nowe :)21 :)21 :)21
Nie ma się z czego śmiać.

O padniętej dwumasie w Patrolu przyznam szczerze jeszcze nie słyszałem, ba nawet chyba na forum na taki temat nie wpadłem a czytam sporo.
Jeśli chodzi o padnięte motorownie czyzero to chyba nic pisać nie muszę :)21 . O jednej u siebie słyszałem, jedna się robi a jeszcze jedna bardzo mocno na jebnięcie rokuje :)2 .

Awatar użytkownika
misialek

Post autor: misialek » sob mar 28, 2015 7:22 am

Może nieco mniej przestronnie w kabinie ale wygodnie i legendarnie jest przemieszczać się w peepie grandzie WJ. Do wyboru masz sensownego diesla z merca lub sprawdzone benzyny lubiące LPG. W twoim budżecie starczy chyba na zdrowy wóz z końca serii.
Ranger, XC70, XTZ660

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » sob mar 28, 2015 2:44 pm

Xtrail tez do tego sie nadaje a o nie zmordowany egzemplarz latwo
Czwarte serce :cry:

MichalT
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MichalT » sob mar 28, 2015 5:27 pm

Dzięki Koledzy, Nissan Xtrail odpada za względu na zegary po środku konsoli i jednak uważam, że daleko mu do Terracana czy Pajero czy Discovery czy Granda pod każdym względem, a Jeep jakoś mnie nie przekonuje, nie mam pojęcia o kosztach serwisowania i jest mniejszy od Terracana czy Pajero a to dla mnie istotne :) w czym taki Jeep mógłby być lepszy od Terracana czy Pajero III ?
Dzięki i pozdr.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob mar 28, 2015 5:37 pm

KOLEDZY!?!
Jeszcze nie wymiękacie od takich pytań?
Ja zaczynam mieć przesyt.

Michale T!
Czy chcesz jeździć w terenie? Jeżeli tak a za teren uważasz drogę gruntową to kup suva.
Jeżeli jednak zdecydujesz się na terenówkę z ramą i reduktorem i pojedziesz nią w teren to przekonasz się że Alfaons nie był taki drogi w używaniu.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » sob mar 28, 2015 11:22 pm

jradek pisze:KOLEDZY!?!
Jeszcze nie wymiękacie od takich pytań?
Ja zaczynam mieć przesyt.

Michale T!
Czy chcesz jeździć w terenie? Jeżeli tak a za teren uważasz drogę gruntową to kup suva.
Jeżeli jednak zdecydujesz się na terenówkę z ramą i reduktorem i pojedziesz nią w teren to przekonasz się że Alfaons nie był taki drogi w używaniu.

Przestan i tak bedzie tym jezdzil tylko po bulki

Do tego co pisze to kangoo w wersji osobowej by wystarczylo

A skoro iwaza ze alfa i do tego jeszcze 147 jest droga w serwisie to go po prostu na terenowke niestac, ta go przezuje i wysra i to szybko

No ale zawsze moze nerke sprzedac to na chwile budzet podreperuje :)21
Czwarte serce :cry:

MichalT
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MichalT » ndz mar 29, 2015 6:21 pm

Widze ze poziom macie tu na forum wysoki, pewnie tak samo jak ambicje i aspiracje.
Kolego o mój budżet się nie musisz troszczyć, mozesz się pochawlić PITem to porównamy.
Alfa jest żony, o służbowym moim nie bede wspominał ale nim po bułki jeżdżę, a terenówke kupuje bo mam taki kaprys i marzenie by sobie na prezent kupić i się tym fascynuje i przeżywam to piszę, aż tak bogaty nie jestem by sobie wywalać 25k pln w błoto więc sobie szukam i auto ma mi służyć do nauki jazdy w terenie (nie po drodze polnej, wiejskiej czy szutrowej bo po takiej to osobówką sobie mogę pojeździć) ale jednocześnie nie będę auta na drugi koniec Polski na lawecie woził by gdzieś pojeździć, moja terenówka ma równie dobrze sobie radzić na autostradzie bym sobie dojechał na drugi koniec Polski i przy tym ma mieć prestiż i wyglądać od środka, a nie mechaniczne pokrętła więc szukam ideału i pytam...Do tego chyba nikt nie chce przepłacać za części i naprawy, mam pełną świadomość ze terenówka w serwisie wyniesie sporo wiecej niż Alfa tylko że z Alfą jestem co miesiąc w warsztacie (i dlatego uważam, ze jest droga) i szukam auta które nie będzie się tak często psuło. Z resztą po co ja się tłumaczę, są też normalni ludzie na forum chętni pomóc a hejter zawsze będzie hejterem, także koledzy gebels (z resztą WTF, jak można mieć nick po kacie III rzeszy, ozywiście wiem ze tam brakuje o ale nie zmienia to faktu) i jradek hejtucie do woli, chyba na tyle was stać :) pozdrawiam was.

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » ndz mar 29, 2015 6:28 pm

Foch? Walki na PIT-y chyba jeszcze tu nie było :)21
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » ndz mar 29, 2015 6:33 pm

No proszę zostałem hejterem.
Extra
MichaleT!
Zgłasza się na to forum masa ludzi i zadają dokładnie to samo pytanie co TY.
Nie mam nic złego w zadawaniu pytań, ale my, a przynajmniej większość z nas myślimy o jeździe w terenie, bawi nas to. Samochód to tylko środek do tego celu. Prawdopodobnie masz inne podeście do tematu niż większość z nas. Ja na przykład do niedawana uważałem że najlepsze samochody terenowe produkowano w latach 90. Ostatni rok, kilku poznanych ludzi i ich sprzęty przekonały mnie, że dobre auta były w latach 80-tych.
MichalT pisze:moja terenówka ma równie dobrze sobie radzić na autostradzie bym sobie dojechał na drugi koniec Polski i przy tym ma mieć prestiż i wyglądać od środka, a nie mechaniczne pokrętła więc szukam ideału i pytam...Do tego chyba nikt nie chce przepłacać za części i naprawy.
Nie ma takich.
Rozczarujesz się, a my chcemy Cię przed tym uchronić, może jesteśmy zbyt ostrzy, ale jednak.
Poszukaj SUVA
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Zablokowany

Wróć do „Inne samochodziki”