Jakie autko kupić? Wiem że często zadawane.
Moderator: Marcin-Kraków
Jakie autko kupić? Wiem że często zadawane.
Witam serdecznie, wiem że to często zadawane pytanie ale każdy ma inne wymagania i przytacza inne samochody. Moim celem jest kupno autka terenowego z LPG ( lepszy power gamoniu)
którym we wrześniu będę mógł wybrać się na Ukrainę oraz pobawić się czasem na rajdach w początkujących klasach oczywiście nie zbyt lajtowo, z czasem chciałbym wprowadzać do autka modyfikację chyba że będzie możliwość kupna już trochę zmotanego. Autko będzie też autkiem do użytku codziennego ale mieszkam w Krynicy Morskiej więc lasów nie brakuje a odśnieżanie dróg tutaj jest legendą niby ktoś słyszał ale nikt nie widział.
Na autko chcę przeznaczyć do 12 000 zł fajnie byłoby zmieścić się w 10 000
. Zastanawiam się pomiędzy Vitarą 1 w longu, pajero 1 3d oraz nad potworkiem patrolem k160 3d tylko obawiam się w nim komfortu przy dłuższych podróżach ze względu na resory gdyż na prędkości mi jakoś nie zależy. Vitara kusi mnie niskimi kosztami eksploatacji i modyfikacji ale no to "vitarka" i nie wiem nic o jej silniku 2.5, pajero zachęca wyglądem i jego legendarnością oraz silnikiem 3.0, k160 to już klasa sama w sobie i potworek ale zastanawiam się jak w nim te 2.8 benzyna sobie radzi i jak z częściami i modyfikacjami. Dlatego mam dylemat i proszę o pomoc bardziej doświadczone osoby w wyborze autka do podróży i zabawy. 
Re: Jakie autko kupić? Wiem że często zadawane.
Na dluzsza mete lokalne zabawy i dalekie wypady wykluczaja to samo auto. Inny jest zakres oczekiwan i przygotowan do tych aktywnosci.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
- sebastian2357
Weź auto które bedzie najtansze w naprawach. Czyli suzuki. Tak jak Radek napisał, jeżeli chcesz auto topić lokalnie to po paru wypadach bez gruntownego (czytaj kosztownego) serwisu strach bedzie nim pojechac gdzieś dalej. Niestety kompromisy to synonim tej zabawy.
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
- sebeks
-
K160 jak znajdziesz ( ciężki temat) wersję chyba na Afrykę, to były na sprężynach. Po za tym przeróbka resor-> sprężyna to żaden wielki problem, sam obecnie to zaczynam robić ze swoim gruzem 

Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
Właśnie jak się wczytywałem to ponoć zmiana na sprężyny mija się z celem. 
tylko UZA
przezajebistość, sznyt i szacun na parafi oraz +5 na dzielni

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
nigdy nie słyszałem o k160 na spręzynie..
natomiast - jakbym szukał parcha i mocno budżetował zagadnienie - to zdrowa 260tka nie jest złym pomysłem. Parabole są całkiem wygodne, silnik jakoś mniej wybucha niż jego poprawiona wersja... i stylówę ma fajną.
albo stary 4runner - tylko to trafić żywe to graal
natomiast - jakbym szukał parcha i mocno budżetował zagadnienie - to zdrowa 260tka nie jest złym pomysłem. Parabole są całkiem wygodne, silnik jakoś mniej wybucha niż jego poprawiona wersja... i stylówę ma fajną.
- sebeks
-
Mroczny pisze: ↑wt lut 20, 2018 8:12 pmnigdy nie słyszałem o k160 na spręzynie..
Hmmm, to może pomyliłem tematy z tą sprężyną w K160. Ostatnimi tygodniami zdarzało mi się nocki zarywać w przekopywaniu odmętów internetu w poszukiwaniu własnej drogi na mojego śmiecia (znudziło mi się Żukowskie zawieszenie i jego możliwości, pomimo "torowego"

A tam wspierać obcy kapitał, wystarczy że BMW ich wspiera, Tarpan panie... ino Tarpan

Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
To może zwężę pytanie, czy k160 można wybrać się w dalszą wyprawę czy zbyt zmęczy człowieka?
a to z takim przeznaczeniem nie lepiej w160?
W tym budżecie szukałbym jednak pajero. K160 to pomału klasyk. Za dychę będzie szmata poligonowa a nie auto. Pajero za dychę da się wyrwać. Czasem nawet z ramą.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Ja za dyche oddalem, z rama.
Myślałem, że będziesz twardy i nie oddasz taniej niż 13.
tel. 504126172
tel. 504126172
Popsul sie podczas sprzedazy...
Nie chciał się z Tobą rozstać.
Kiedyś tak sprzedawałem zdechłe Tipo. Nabywca przyjechał z żoną pociągiem z Rzeszowa. Byli wcześnie rano, a ja musiałemy być w pracy i pojechałem do tyry mpk. Odebrałem ich z dworca ok 17. Z okazji niebotycznych korków do oględzin auta przystąpiliśmy ok 19. Temperatura tego dnia mocno przekroczyła 30 stopni. Pomimo tego, że zaczęły się palić bezpieczniki i auto inne wygłupy zaczęło robić i tak kupili za ofertowaną cenę byle tylko nie zaliczyć pociągu powrotnego

tel. 504126172
tel. 504126172
Wszystko kwestia ceny
W zeszłym tygodniu sprzedawałem obrzyna to mimo, że stał ponad rok nie ruszany i przy jeździe próbnej most wydawał dziwne odgłosy na całą okolicę to kupił pierwszy co przyjechał.
Kolejni chętni się tak zaangażowali w usiłowanie zakupu sprzedanego już auta, że nawet policja była

W zeszłym tygodniu sprzedawałem obrzyna to mimo, że stał ponad rok nie ruszany i przy jeździe próbnej most wydawał dziwne odgłosy na całą okolicę to kupił pierwszy co przyjechał.
Kolejni chętni się tak zaangażowali w usiłowanie zakupu sprzedanego już auta, że nawet policja była

Rama się złamała...?
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
długi parch
Bez sensu taki k czy tam w160, nawet najmłodsze sztuki są już dobrze po 30-ce i milionie km, a do policzenia sprawnych i nie przesadnie zgniłych egzemplarzy w PL wystarczyłoby bez problemu palców u obu rąk, większość z tych partoli pewnie rezyduje pod Trzebnicą
Osobiście, gdybym chciał ekonomicznie i na lpg, to pewnie długa vitara, ale one też gniją na potęgę, a i nadmiarem miejsca nie grzeszą.

Osobiście, gdybym chciał ekonomicznie i na lpg, to pewnie długa vitara, ale one też gniją na potęgę, a i nadmiarem miejsca nie grzeszą.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
racja oczywiście..
tylko taka vitara to jeszzcze większy gruz i przydatność wyprawowa zero..
to już bym wolał poszukać włoskiego parcha, przymknąć oko na parę niuansów i tyle. Dróg jest wiele ale każda wymaga zacięcia i ogarnięcia w mechanice
tylko taka vitara to jeszzcze większy gruz i przydatność wyprawowa zero..
to już bym wolał poszukać włoskiego parcha, przymknąć oko na parę niuansów i tyle. Dróg jest wiele ale każda wymaga zacięcia i ogarnięcia w mechanice
Baju baj... 

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
erpe_roman
Ciągle poszukuję, gdyby ktoś oferował coś ciekawego w cenie do 10k to proszę o kontakt.