7 osobowa terenówka
Moderator: Marcin-Kraków
7 osobowa terenówka
A jak już jest wysyp tematów jaki za ileś albo dla kogoś to i ja zapytam co myślicie.
1. Wymagania pojemnościowe:
Terenówka dla dwóch dorosłych i trójki dzieci a awaryjnie dodatkowe dwie osoby.
Dzieci małe, czyli tak, żeby w drugim rzędzie siedzeń weszły 3 foteliki lub 2 foteliki i żona. Trzeci rząd może być z kategorii "za karę".
2. Co to znaczy terenówka?
No nie simexy i rajdy, ale nie suv. Czyli mają wejść MTki 31-32" i ma objechać turystykę z przygodami. Bliską turystykę, niekoniecznie tysiące kilometrów. Rama, klasyczny napęd, żadne wisko i automagie.
3. Cena
~Dwadzieścia.
No i co? "Eksploatacja" DIscovery mnie przeraża, choć podoba mi się bardzo. Toyoty kosztują za dużo. Przytomne Patrole też kosztują więcej. I jakąś niechęć mam. Jeep Commander też za drogi.
Terrano II i Pajero II z tego co widzę po zdjęciach i pamiętam z wsiadania do P2 mają za wąską kanapę. Nie wejdzie tam ani 3 foteliki ani dwa foteliki i człowiek, bo foteliki wpadają za blisko środka.
Trooper / Monterey w wersji 7os niezbyt powalają podażą. I jakby ciężko ustalić z którym silnikiem nie strach tego brać.
Patrząc na nowsze i bardziej cywilizowane sprzęty to rozkminiłem, że Sorento 1 wychodziło 7osobowe. Ale tam chyba strasznie ramy gniją.
Hyundai Terracan to chyba bliźniacze rozwiązania techniczne z Sorento? Ale to znaleźć z fotelami w bagażniku jeszcze ciężej.
Jest coś jeszcze?
Tak, żeby się to dało ogarnąć i jeździć a nie traktować jako hobby o-\
1. Wymagania pojemnościowe:
Terenówka dla dwóch dorosłych i trójki dzieci a awaryjnie dodatkowe dwie osoby.
Dzieci małe, czyli tak, żeby w drugim rzędzie siedzeń weszły 3 foteliki lub 2 foteliki i żona. Trzeci rząd może być z kategorii "za karę".
2. Co to znaczy terenówka?
No nie simexy i rajdy, ale nie suv. Czyli mają wejść MTki 31-32" i ma objechać turystykę z przygodami. Bliską turystykę, niekoniecznie tysiące kilometrów. Rama, klasyczny napęd, żadne wisko i automagie.
3. Cena
~Dwadzieścia.
No i co? "Eksploatacja" DIscovery mnie przeraża, choć podoba mi się bardzo. Toyoty kosztują za dużo. Przytomne Patrole też kosztują więcej. I jakąś niechęć mam. Jeep Commander też za drogi.
Terrano II i Pajero II z tego co widzę po zdjęciach i pamiętam z wsiadania do P2 mają za wąską kanapę. Nie wejdzie tam ani 3 foteliki ani dwa foteliki i człowiek, bo foteliki wpadają za blisko środka.
Trooper / Monterey w wersji 7os niezbyt powalają podażą. I jakby ciężko ustalić z którym silnikiem nie strach tego brać.
Patrząc na nowsze i bardziej cywilizowane sprzęty to rozkminiłem, że Sorento 1 wychodziło 7osobowe. Ale tam chyba strasznie ramy gniją.
Hyundai Terracan to chyba bliźniacze rozwiązania techniczne z Sorento? Ale to znaleźć z fotelami w bagażniku jeszcze ciężej.
Jest coś jeszcze?
Tak, żeby się to dało ogarnąć i jeździć a nie traktować jako hobby o-\
Re: 7 osobowa terenówka
H1 Starex
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
Zabawny jestes.
Sorento to maly woz, Terracan jest rozmiarowo identyczny z Pajero 2.
Mam pajero za 20.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
uza

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Znowu Pajero randkowe wygrywa i znowu nikt go nie chce 

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
- Misiek Cypr
-
jakby chciał 19.500 to co innego

w tej cenie trochę słabo - albo faktycznie pahero vol 2 albo dozbieraj i kupuj d3, lc j9 i podobne..

w tej cenie trochę słabo - albo faktycznie pahero vol 2 albo dozbieraj i kupuj d3, lc j9 i podobne..
No ekstra, chętnie, ale trochę egzotyka jednak.
Tym tropem to jeszcze Delica by się nadała...
Wiem, że Sorento niewielkie. Nie wsiadałem tylko opieram się na suchych danych i zdjęciach
No i jest krótkie 457cm a Pajero 472,5cm. Ale Pajero ma wg specyfikacji 177,5cm szerokości a Kia niespeła 186cm. I w tym rzecz w kontekście tylnej kanapy. Do tego ważne jeszcze jest jej ukształtowanie. Chodzi o to, żeby były wyraźnie zaznaczone 3 siedziska, a nie wyprofilowana tak, ze boczni pasażerowi zjeżdżają do środka, daleko od drzwi i na środku nic się nie zmieści.
Aczkolwiek ciekawostka - w Vitarze, z szerokością 163,5cm ze względu na znikome profilowanie kanapy nie brakuje wiele, żeby się żona pomiędzy fotelikami zmieściła.
A ty masz to w opcji 7 osobowej w ogóle? I pewnie manual? I diesel 2.8 jeśli dobrze pamiętam?
Buchankę z tą nową benzyną 2,7. Całym sercem! Tylko obawiam się, że komfort podróży słabo wypada o-)
Tyle widzę niesprawnych w ogłoszeniach, że mnie odstrasza.
D3, wnętrzem, komfortem, a nawet wyglądem super. Kiedy były nowe!
Ale jak już mają po kilkanaście lat i zaczyna się WSZYSTKO sypać to jak można z czystym sumieniem polecać komuś te auta? Jedna serwis starszego auta "premium" to nie to czego pożądam o-)
Prędzej Toyoty... Choć bardziej mnie 80 przekonuje o-)
90 to można jeszcze trochę taniej wyrwać jako 4runnera, prawda? Bo to chyba ten sam spód z inną budą? Tylko to nie widziałem w wersji 7os.
Kanapa powinna byc jak najbardziej plaska, albo auto powinno byc bardzo szerokie, wygodne i drogie, np LC100
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
W 4runnerze dwa wejdą ale osoba po środku juz kiepsko
Może jakiś hamerykanski pickup
Może jakiś hamerykanski pickup
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Ceny sensownych egzemplarzy od 40+.
To już szybciej Navara lub L200. Ale ... 20 to też troszkę mało.
***** USA
j9 ma często 3 rzędy siedzeń..
a jak nie chcesz d3 to kup d2. Nie ma wygodniejszego auta w tej klasie.
a jak nie chcesz d3 to kup d2. Nie ma wygodniejszego auta w tej klasie.
4runner mk4 nie ma miejsca nad głową z tyłu. Ogólnie ciasny. Ale poza tym świetny wóz.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Czyli, że Pajero 2 odpada, prawda?
To wiem, w kontekście tańszego zamiennika - 4runnera - to pisałem.
Nie chcesz... raz, że drogie, dwa, że to co czytam o awariach i związanych z nimi kosztach to "jakaś masakra Panowie".
A dwójkę to można z czystym sumieniem niby polecić? Diesle zdaje się co 15tyś km wymagają regulacji luzów zaworowych np. O benzynach w sumie nic nie wiem, ale czego się można spodziewać po brytyjskim v8?
Ty to discofil jesteś w ogóle o-P
To by chyba musiało być jakieś "znajome", pewne auto. Bo inaczej widzę duże pole do wtopienia kasy w niekończące się naprawy.
Ja tu o 3 rzędy siedzeń pytam, a wy o pickupach rozmowy zaczynacie?
- Misiek Cypr
-
Jeżu kolczasty! Pojecie masz jak swinia o gwiazdachGeneric pisze: ↑ndz cze 23, 2019 5:19 pmCzyli, że Pajero 2 odpada, prawda?To wiem, w kontekście tańszego zamiennika - 4runnera - to pisałem.Nie chcesz... raz, że drogie, dwa, że to co czytam o awariach i związanych z nimi kosztach to "jakaś masakra Panowie".
A dwójkę to można z czystym sumieniem niby polecić? Diesle zdaje się co 15tyś km wymagają regulacji luzów zaworowych np. O benzynach w sumie nic nie wiem, ale czego się można spodziewać po brytyjskim v8?
Ty to discofil jesteś w ogóle o-P
To by chyba musiało być jakieś "znajome", pewne auto. Bo inaczej widzę duże pole do wtopienia kasy w niekończące się naprawy.
Ja tu o 3 rzędy siedzeń pytam, a wy o pickupach rozmowy zaczynacie?

O LRach, pojęcia nie mam, raz prowadziłem disco II, raz mnie wiezli defekterem. Koniec doswiadczeń.
Pajero II diesel, przejechałem 60 tysięcy mil, dwa razy przypomniało mi się, że olej trzeba wymienić. Sprzedałem za paczkę śliwek w 2008. Z moich danych wynika, że egzemplarz dalej jeździ w podobnym rezimie obsługowym. W zawieszeniu, sworzeń wymieniłem. Klocki też wymieniałem. Kosztowały 12 funtów w ASO Mitsu. Ale na Cyprze Mitsu, jest batrdziej popularne niż u nas F126P za komuny
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Ale co ty mi Pajero zachwalasz, jak odpada z tytułu wąskiej kanapy?
Pod kątem technicznym discovery roztrząsam. Pojecie faktycznie słabe mam. Tyle co się z przypadku oczytałem i osłuchałem przy jakiś rajdach.
Ale dobra, wnioski już wyciągnąłem. Nie stać mnie.
Nie stać mnie na auto, które rokuje użytkowo.
Nie stać mnie na serwis auta, które jest tanie w zakupie.
Dziękuję, idę się upychać nadal w Vitarze i jak się uda to dokupić jakieś 7 osobowe, szosowe truchło za parę tysięcy na 2-3 lata.
Pod kątem technicznym discovery roztrząsam. Pojecie faktycznie słabe mam. Tyle co się z przypadku oczytałem i osłuchałem przy jakiś rajdach.
Dziękuję, idę się upychać nadal w Vitarze i jak się uda to dokupić jakieś 7 osobowe, szosowe truchło za parę tysięcy na 2-3 lata.
Po prostu sie przmierz do P2.
Sam ocenisz.
Mysle, ze masz troche teoretyczny problem.
Mozesz zrobic P2 na 6 osob i nie bedzie problemu z fotelikiem.
Sam ocenisz.
Mysle, ze masz troche teoretyczny problem.
Mozesz zrobic P2 na 6 osob i nie bedzie problemu z fotelikiem.
Nie desperuj , forum zawsze pomoże :Generic pisze: ↑ndz cze 23, 2019 6:05 pmAle co ty mi Pajero zachwalasz, jak odpada z tytułu wąskiej kanapy?
https://www.otomoto.pl/oferta/ssangyong ... zHVDl.html
4x4 , reduktor .
https://m.olx.pl/oferta/ssangyoung-rodi ... n=1&page=1
Tamten nie miał siedzeń 7 .Poszukaj , są 7 osób , reduktor , 4x4 .Odwagi
Tamten nie miał siedzeń 7 .Poszukaj , są 7 osób , reduktor , 4x4 .Odwagi
nie przesadzaj, zielony nie jest 

PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Ale wtedy zawsze ktoś jedzie w bagażniku, skutecznie go niwelując. I nie spełnia warunku zabrania rodziny 5 osobowej + 2 ekstra.
Tzn od biedy spełnia, bo dwa foteliki do bagażnika i trójka ludzi na kanapę. No ale w piątkę zawsze ktoś w bagażniku. A gdzie rowerki?
Jestem świadomy istnienia Rodiusa. Ale jak pierwsza Multipla mi się podoba i bym chętnie jeździł na złość innym, tak tego bym nie przełknął.
nudy
a koleś malkątęci, suburbana niech se kupi

Ostatnio zmieniony ndz cze 23, 2019 9:43 pm przez klucz13, łącznie zmieniany 1 raz.
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii