Opel Kapitan 1962r

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt sie 12, 2005 10:09 pm

:)2
fajny...ale te dzwonki parowe pod maską...yyy...nie przystoi...
no i oczywiście umawiamy się że to nie ogłoszenie, prawda?
:)21
#noichuj

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt sie 12, 2005 10:27 pm

Łza się w oku kręci :)22 dobra robota :)2
Silniczek rzędowa 6 i 2600cmm chodzi jak marzenie tylko cewka zapłonowa nie w tym miejscu i instalacja 12V a oryginał 6V (było z tym trochę kłopotu)
Co do zewnątrz to wypier...l te lusterka tam były okrągłe na błotnikach lub stożek (wersja lux) też na błotnikach podobne do dostania czasami na allegro świetla tylne bardziej od skody niż wołgi przednie ujdą .Masz wersję z dwoma stacyjkami ( nie wszystkie to miały) ta przy kierownicy blokuje kierownicę i odcina prąd a do zapalania ta na dole
Na prawdę fajne auto :)2
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
KJarosław
Kontaktowanie:

Post autor: KJarosław » pt sie 12, 2005 10:40 pm

klucz13 pisze:Łza się w oku kręci :)22 dobra robota :)2
Silniczek rzędowa 6 i 2600cmm chodzi jak marzenie tylko cewka zapłonowa nie w tym miejscu i instalacja 12V a oryginał 6V (było z tym trochę kłopotu)
Co do zewnątrz to wypier...l te lusterka tam były okrągłe na błotnikach lub stożek (wersja lux) też na błotnikach podobne do dostania czasami na allegro świetla tylne bardziej od skody niż wołgi przednie ujdą .Masz wersję z dwoma stacyjkami ( nie wszystkie to miały) ta przy kierownicy blokuje kierownicę i odcina prąd a do zapalania ta na dole
Na prawdę fajne auto :)2
OOO widze znawce tematu wiec powiem tak instala na 12 V to tylko dla wygody i braku kilku detali < co do stacyjek i innych bajerów to to jest wersja PL, (kiedys jezdził w polskim rządzie), Lampy i inne detale mam ale niektóre w chromie a inne czekaja na wene twórczą i przypływ gotówki. Kupiłem drugi egzemplaż na organy więc jest pole do popisu.
http://tcs.mystat.net/etc/jarek/002.jpg

http://tcs.mystat.net/etc/jarek/003.jpg

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt sie 12, 2005 11:01 pm

Było tego w polsce nie tak dużo i nie słyszalem żeby jakaś sztuka jaździła rządowo może w korpusie dyplomatycznym ?? a wersje ze stacyjkami tak jak napisałem dolna do jazdy a na noc lub dluższe stanie ta przy kierowniku albo tylko dolna częściej spotykane z ciekawostek to biodrowe pasy bezpieczeństwo na przodzie i te wspaniałe pokrętła do szybek przednich małych
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
KJarosław
Kontaktowanie:

Post autor: KJarosław » sob sie 13, 2005 5:57 pm

klucz13 pisze:Było tego w polsce nie tak dużo i nie słyszalem żeby jakaś sztuka jaździła rządowo może w korpusie dyplomatycznym ?? a wersje ze stacyjkami tak jak napisałem dolna do jazdy a na noc lub dluższe stanie ta przy kierowniku albo tylko dolna częściej spotykane z ciekawostek to biodrowe pasy bezpieczeństwo na przodzie i te wspaniałe pokrętła do szybek przednich małych
Stacyjka w kierownicy daje prąd na zapłon i zwalnia blokade, natomiast ta mizej jest dodatkowa, i pokręcenie czarnym elementem powoduje rozruch, mozna ja zamknać i nie bedzie mozliwe pokręcenie rozrusznikiem. Pokrętła szybek faktycznie przypominaja bardziej kurek od kranu jak gałke otwierania szyb, wersja PL (tak jak moja) posiada dodatkowo duży orwierany dach (del sol) i pare innych luksusowych drobiazgów. Pasów bezpieczeństwa nie było. Ogólnie wyprodukowano 162 tyś egzemplaży wiem ze w polsce jest jeszcze 2 jeżdzące oprucz mojego . Dwa lata temu dokupiłem egzemplaz na organy wiec mam "zestaw naprawczy".
Auto naprawde jeżdziło gdzieś w warszawie tak jak mówisz być moze w jakiejś ambasadzie ale poprzedni właściciel zarzekał sie ze w rządzie , i osobiście kupił je na przetargu. Kupiłem je po dwudziestu latach lezakowania w krzakach i renowacja zajeła mi cztery lata. Wszystko zrobiliśmy wspólnie z ojcem , jedynym podwykonawca był tapicer.

P.S To nie jest ogłoszenie , nie wiedział bym nawet jak to zacenić , a klakson jet załozony bez ingerencji w nadwozie.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob sie 13, 2005 7:02 pm

Właśnie w tych pokrętłach jest urok !! Takie drobiazgi dają smaczek

Awatar użytkownika
Mateusz Woj

Post autor: Mateusz Woj » sob sie 13, 2005 7:17 pm

Bardzo piękne auto. Wiem co to praca przy zabytkach i naprawde podziwiam kolege :)2
Tylko oryginał się liczy. Gaz 69M 1970r.
Nissan Patrol Gr Y60 1992r lift 4"
gg 8708171

Awatar użytkownika
nowicjusz

Post autor: nowicjusz » ndz sie 14, 2005 10:20 am

widziałem je w siedlcach na ulicy, ładniutkie :)2
szukam samuraia!!!

wrc

Post autor: wrc » czw sie 18, 2005 9:51 pm

:)2 :)2 :)2

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw sie 18, 2005 9:57 pm

klujjarosław jakbyś wybierał się do wrocka to daj znać znalazłem w garażu lusterko stan ideał tylko nie pamiętam czy to oryginał z tego rocznika

Awatar użytkownika
KJarosław
Kontaktowanie:

Post autor: KJarosław » pt sie 19, 2005 8:16 pm

klucz13 pisze:klujjarosław jakbyś wybierał się do wrocka to daj znać znalazłem w garażu lusterko stan ideał tylko nie pamiętam czy to oryginał z tego rocznika
Widze że jesteś byłym posiadaczem modelu :lol: , zasadniczo nabyłem juz jakieś wizualnie identyczne do oryginału, ale jak masz mozliwość zrobienia foty i ew spisania numeru części to bardzo bym prosił ... w sumie mamy poczte polską bo wrocław to niestety grugi koniec polski ale to nic pilnego.

Awatar użytkownika
paranoic_killer

Post autor: paranoic_killer » czw wrz 01, 2005 10:13 pm

Cudeńko! Podziwiam i gratuluje! Jedno malutkie pytanie- czemu tak nisko siedzi? Jak przeglądałem fotki (kiedyś ojciec chciał takiego kupić odbudowanego) to jakos tak wyższe to zawieszenie było. Zresztą może mi się wydaje. Pozdrawiam i raz jeszcze gratuluje zapału i przepięknego weterana szos! :)2
Żółw się rusza...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw wrz 01, 2005 10:39 pm

klujjarosław pisze:
klucz13 pisze:klujjarosław jakbyś wybierał się do wrocka to daj znać znalazłem w garażu lusterko stan ideał tylko nie pamiętam czy to oryginał z tego rocznika
Widze że jesteś byłym posiadaczem modelu :lol: , zasadniczo nabyłem juz jakieś wizualnie identyczne do oryginału, ale jak masz mozliwość zrobienia foty i ew spisania numeru części to bardzo bym prosił ... w sumie mamy poczte polską bo wrocław to niestety grugi koniec polski ale to nic pilnego.
Jak jest cyfra to niet lustra jak jest lustro to aparat w domu a pocztą to się brzydzę jak wchodzę to żygam lustrrko leży i nie zawadza a jakoś nie trybię żeby miało nr. katalogowy choć przyjżę się dokładniej a co do opelka to stawiałem pierwsze kroki jako furman i pomykałem nim bez prawojazdy wyjątkowo zacna maszyna :)2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”