Problem z gazem

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Problem z gazem

Post autor: stef » pt paź 28, 2005 6:41 am

Witam. Nie wiem do jakiego dzialu to przypasowac, ale chyba do innych samochodzikow pasuje. Otoz co mnie trapi:
W moim Fiaciku CC 700 mam problem tego typu, ze na gazie mam jakby pozno reagowal, tzn na wolnych obrotach wciskam gazu. Najpierw zaczyna przyspieszac, potam przyspiesza ale znacznie, znacznie wolniej i po chwili zaczyna bardzo przyspieszac. Moze ktos wie co moze byc?? Czy to wina skladu mieszanki na gazie czy moze zanieczyszczonego ukladu dolotowego.
Wszystko bylo jak trzeba, jednak jesienia zaczely sie tego typu problemy. Autko stoi na zewnatrz i zauwazylem ze w ukladzie dolotowym powietrza zbiera sie mieszanina oleju (z odmy) i wilgoci.
Do tego dzieja sie dziwne rzeczy z obrotami: raz sa jak trzeba, innym razem za male i silniczek gasnie - moze to rozrzad??
Z gory dziekuje wszystkim za podpowiedzi.
Jakos w Uazie radze sobie z takimi problemami, a w cieniasku mam problemy.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r

marcinsokol

Post autor: marcinsokol » pt paź 28, 2005 9:30 am

na moj gust gaznik do czyszczenia ten syf w ukladzie dolotowym moze byc wina slabego cisnienia silnika ma przedmuchy?

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » pt paź 28, 2005 11:39 am

Jak to okresliles 'syf' w ukladzie dolotowym to normalna sprawa przy takiej wilgotnosci powietrza. Jednak uazowy gaznik sobie z tym radzi - w cieniasku rzeczywiscie moze byc problem. Jednak gdyby to byla wina gaznika to na benzynie zachowywal by sie podobnie - a na benzynie chodzi super.
A co do przedmuchow w siliku no mozliwe bo w koncu ma 10 lat i ciagle w ruchu.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
marcin-gaz
Kontaktowanie:

Re: Problem z gazem

Post autor: marcin-gaz » pt paź 28, 2005 11:44 am

stef pisze: Najpierw zaczyna przyspieszac, potam przyspiesza ale znacznie, znacznie wolniej i po chwili zaczyna bardzo przyspieszac. .
przepraszam za akcent humorystyczny

CC 700 znacznie nie bedzie przyspieszać :)21
widze światełko w tunelu........ koniec remontu blisko :-)))))
www.bracia-gaz.neostrada.pl

marcinsokol

Post autor: marcinsokol » pt paź 28, 2005 11:45 am

nie doczytalem ze ejzdzisz w takim malenstwie na gazie jezeli chodiz o gaz to radzilbym wymienic filterek gazu i oczyscic parownik i wyregulowac na alizatorze spalic pozatym moga byc swiece do wyrzucenia na benzynie tego sie nie odczuje na gazie tak

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » pt paź 28, 2005 12:06 pm

Gaz zostal zalozony w maju, czyli 7,5 tys km temu. Do tej pory sprawowal sie super. Jednak wraz z nadejsciem jesieni zaczely sie taki problemy.
Wiec porzadna regulacja parownika... potwierdzasz moje przypuszczenia...
a wiec jeszcze jedna sprawa - tez na gazie - autko jedzie, wrzucam luz, obroty spadaja tak ze silnik gasnie... innym razem ten sam manewr i silniczek ladnie pracuje na wolnych. Czy to tez moze byc wina regulacji parownika czy moze rozrzad??
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Re: Problem z gazem

Post autor: stef » pt paź 28, 2005 12:09 pm

przepraszam za akcent humorystyczny

CC 700 znacznie nie bedzie przyspieszać :)21
dobre!! jednak wyobraz sobie ze przyspiesza i to zaladowany i z 2 osobami na pokladzie... poza tym pali przy tym 7,4l gazu w miescie i 5,5-6 litrow gazu na trasie... wiec chyba warto zrezygnowac z duzego przyspieszenia.
Zobacz _Litwa_ na www.mojuaz.com
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

marcinsokol

Post autor: marcinsokol » pt paź 28, 2005 2:51 pm

fakt to nie rpzyspiesza ale mysle ze regulacja pomoze najprawdopodobnie za malo gazu podaje

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » pt paź 28, 2005 3:19 pm

Ja miałem inna rzecz...mam gaz w samochodzie z silnikiem 1300 i przy gaźniku dostawał za dużo powietrza....na gazie chodził do du.py, gasł przy dodawaniu gazu...a na benzynie- igła... nie wiedziałem cos sie działo jednak wpadłem na pomysł żeby częściowo zatkać szmatką rurę od filtra powietrza do gaźnika...samochód chodził jak nowy...i dalej chodzi :wink: :wink:
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”