Zmota z dwóch ram wartburga a raczej ich przednich częsci
Moderator: Marcin-Kraków
Zmota z dwóch ram wartburga a raczej ich przednich częsci
Wpisalem juz to pytanie w innym temacie ale dodam jako nowy temat-moze cos mi doradzicie a może odradzicie. Krotki opis tej zmoty-dwie ramy wartburga z każdej zostaje tylko przód. Jeden staje za drugim i tym sposobem jeden jest z przednim zawieszeniem bez silnika, drugi z silnikiem i skrzynia biegow zmienia sie z przodu na tyl i tym sposobem po polaczeniu tych kawalków ze soba za pomoca profili nie wiem jeszcze czy otwartych czy zamknietych powstaje nam rama która po nadbudowaniu klatka stac sie moze calkiem ciekawa zabawka. To na poczatek tyle prosze o opinie 

Samurai w domu to radość w domu! Tylko czemu kobietom tak trudno to zrozumieć)-;
Miałem wartburga i jak pamiętem, rama nie bardzo wychodzi przed silnik - ciężko może być z łączeniem. Poza tym po co? Rurak do szaleństw może mieć i przedni napęd.
Co innego dwa silniki! Były takie auta (citroen 2CV sahara) - bez centralnego dyfra a stały napęd 4x4, duża siła na kołach i 100 koni. Są tez problemy - sterowanie dwiema skrzyniami biegów.
Tylny silnik może być tyłem i chodzić w drugą stronę (w dwusówie to możliwe) albo zostać odwrócony. Fajny pomysł, szkoda, że nie mam warsztatu
Co innego dwa silniki! Były takie auta (citroen 2CV sahara) - bez centralnego dyfra a stały napęd 4x4, duża siła na kołach i 100 koni. Są tez problemy - sterowanie dwiema skrzyniami biegów.
Tylny silnik może być tyłem i chodzić w drugą stronę (w dwusówie to możliwe) albo zostać odwrócony. Fajny pomysł, szkoda, że nie mam warsztatu

Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
juz było....
w końcu sam mistrz takim jezdził

więcej fotek:
http://www.rajdy4x4.pl/rajdy/2005/zlot_ ... .php?male2
w końcu sam mistrz takim jezdził

więcej fotek:
http://www.rajdy4x4.pl/rajdy/2005/zlot_ ... .php?male2
Przedni naped mnie nie kreci, ladnego boka tym sie nie zrobi poza tym rozklad masy przy moim rozwiazaniu jest korzystniejszy. Co do laczenia to nikt nie powiedzial ze nie mozna uzyc obcego materialu. Nie wymyslilem tego na fazie, a mozliwosc polaczenia czesci ram skonsultowalem z ksiązka wartburga. Mysle ze da sie to nie tylko ladnie ale i bezpiecznie polaczyc. [/img]alfik pisze:Miałem wartburga i jak pamiętem, rama nie bardzo wychodzi przed silnik - ciężko może być z łączeniem. Poza tym po co? Rurak do szaleństw może mieć i przedni napęd.
Samurai w domu to radość w domu! Tylko czemu kobietom tak trudno to zrozumieć)-;
Pomysla napisalem, i dalej niewiele wiem poza tym ze mnie opanowal i ogladam rysunki ramy Wartburga przed spaniem. Pomysl ma troche zalet i troche wad, np jak by mu przełożenie zredukowac itp. Ale chyba Was to nie nurtuje i macie mnie za swira. A z innej beczki co jest małe na ramie, spręzynach zawieszone i na cztery łapy pedzone? Taka rama to by był dobry poczatek zmoty ale trza by dużo szelestów co by to zlozyc. A tymczasem buggy z Wartburga mi mysli zaprzata. 3majcie sie chlopy
- Nicoxxx
-
- Kontaktowanie:
Najszybciej to z garbusa dobry silnik z tylu tylni napęd łatwo Si rozbiera coś w stylu ramy ma a właściwie płytę podłogową tak robią od lat za oceanem i nie tylko ale to tylko moje zdanie
Nie znam się ale taka myśl mi przemknęła przez głowę tak czy siak życzę powodzenia i daj znać jak coś zaczniesz klecić
Nie znam się ale taka myśl mi przemknęła przez głowę tak czy siak życzę powodzenia i daj znać jak coś zaczniesz klecić
Zapraszam do odwiedzania http://WWW.Hardtrucks.pl Poświęconej ciężarówkom terenowym