Tylnonapędowce rurowce.
Moderator: Marcin-Kraków
- K.Wiśniowski
- jestem tu nowy...
Tylnonapędowce rurowce.
Czy ktos widział w akcji w cięższym terenie jakiś tylnonapędowy pojazd terenowy? Zastanawia mnie co lepiej przeciągać przez błoto 2,5 tonową fure 4x4 czy lekkiego 500 kg tylnonapędowego buggy ( bo i tak na rajdach do ciągania się sprowadza)
5

- K.Wiśniowski
- jestem tu nowy...
Mam juz troche kartek z rozrysowanymi planami rurowaca:) ... moj fawory to ... zeby odejsc od wszechobecnego fiucika 126 z kanalizacja dookola.
. silnik z suzi 1000, lub uno 1 fire( wiekszy problem), most tylni( sztywny ) z starego duzego fiuta ( kombni, karetka) lub jakiegos poldka... wiem ze kalecze moim pomyslem podstawawa ceche rurowcow - niezalezne zawieszenie tylnie . Narazie jest idea i troche czesci
( juz mam ...)

- K.Wiśniowski
- jestem tu nowy...
Ty, Biga, czytaj dokladnie posty zanim zaczniesz sie kogos czepiac...
Wyraznie kolega napisal ze TYLNI MOST kaleczy idee NIEZALEZNEGO ZAWIESZENIA, czego tutaj nie widziales
A co do ruruowcow, dlaczego by nie zrobic dwunapedowego lekkiego pojazdu ?Oprocz tego, ze jest to bardziej skomplikowane zagadnienie, to chyba godne uwagi..
Wyraznie kolega napisal ze TYLNI MOST kaleczy idee NIEZALEZNEGO ZAWIESZENIA, czego tutaj nie widziales

A co do ruruowcow, dlaczego by nie zrobic dwunapedowego lekkiego pojazdu ?Oprocz tego, ze jest to bardziej skomplikowane zagadnienie, to chyba godne uwagi..
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
- K.Wiśniowski
- jestem tu nowy...
Re: Rurowce
To napisz jakieś wrażenia z jazd. Jakie masz oponki? Czy wogóle da sie jechać po terenie?tiger pisze:ja mam takie cos na maluchu i w terenie brakuje przedniego napedu albo chociaz blokady
- K.Wiśniowski
- jestem tu nowy...
Dużo myślałem o czteronapędowym i można cusik takiego sklecic .Albert_N pisze:
Mój przepis byłby taki:
silnik- skoda felicia bo lekki , dynamiczny i bardzo ma zwartą konstrukcje
skrzynia - mercedes 508 bo bardzo mała i mocna
reduktor - kwestia wyboru ale ja chyba łyknał bym on Niviasty
dyferencjały- Mercedes 124 ze szperami lub Luaz z mech blokadami
zawieszenia - trójkątne długie wachacze
Ale jednak zdecydowałem sie ( ze względu na prostote konstrukcji i mała mase) na skonstruowanie tylnonapędowego pojazdu . Tylko myśle , że moge nie mieć z kim jeżdzić

-
- Kontaktowanie:
rurowiec
ja mam w swoim rurowcu opony 13 cali zimowki i idzie zadowalajaco jak na lekki teren ale mam juz pomysl jak zrobic przedni naped do malucha wykorzystujac skrzynie dwie skrzynie od malucha tylko narazie nie mam maszyn zeby to zrobic. ale mozna zrobic wyjscie mocy ze skrzyni ktora jest przy silniku i z przodu zapodac zawias od cieniasa i skrzynie od malucha i polaczyc to jakims walkiem. Ale lepsza zmota by byla z golfa 1 bo ma przod naped i mysle ze lepiej by szedl. Kumpel ma wartburga ze zdjeta buda ma tylko rame i fotele i zarabiscie zapieprza bo to dwusow
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
krzysiu-chcesz wiedzieć jak jeżdzi się jednonapędowcem- odkręc sobie przedni wał z unimoga i popróbuj
chcesz lekkie 4x4 to kup pande(steyer-puch 4x4) poobcinaj (500 kg wraz z nieciężkim kierowcą)koniecznie ładnie pomaluj (khaki) i wertep legnie u twoich stóp-a potem wracaj do nas normalnych wariatów
coś się ostatnio motasz(gaz66, luaz, baggi) przestałeś w kasku jeżdzić?

coś się ostatnio motasz(gaz66, luaz, baggi) przestałeś w kasku jeżdzić?
- K.Wiśniowski
- jestem tu nowy...
- Mart
- Kontaktowanie:
Buggy
Cześć wszystkim offroaderom
Ja mam takiego sprzęcika tylnonapędowego, z tym że jest na moście
z tyłu rama Żuka wygląd Gaza 69 waży ok tonę, śmiga dosyć dobrze w terenie, raz tylko miałem przypadek że nie mogłem wyjechać, a mianowicie zaiesił się wtedy na moście w błotnistej koleinie, pod strome górki podjezdza, zjeżdza, doły z wodą to też nie jest wielki problem, ale trzeba dodać że nie może być za duże błoto(góra po kostki:))
wiecej info na www.gaz4x2.friko.pl
Ja mam takiego sprzęcika tylnonapędowego, z tym że jest na moście
z tyłu rama Żuka wygląd Gaza 69 waży ok tonę, śmiga dosyć dobrze w terenie, raz tylko miałem przypadek że nie mogłem wyjechać, a mianowicie zaiesił się wtedy na moście w błotnistej koleinie, pod strome górki podjezdza, zjeżdza, doły z wodą to też nie jest wielki problem, ale trzeba dodać że nie może być za duże błoto(góra po kostki:))
wiecej info na www.gaz4x2.friko.pl
- Discotheque
-
- pawel kusmierski
- Kontaktowanie:
mam takiego tylnonapedowca z malca na oponach kołkach.przyznam ,smiga dobrze.ostatnio cos mu mocy braknie ale to wina silnika.swoje przerzył.zamienie go na jakis od polo czy cos podobnego. http://www.4x4.szczecin.pl/lesno2002/ph ... G_2159.JPG
Fakt tylko taki że na extrema sie nie nadaje, bryka dobrze na lajtach(jak bulwarówki)ale lepiej wyglada

Fakt tylko taki że na extrema sie nie nadaje, bryka dobrze na lajtach(jak bulwarówki)ale lepiej wyglada

Super Grejt Xtrim Patrol 4,2
http://www.martechszczecin.pl
- pawel kusmierski
- Kontaktowanie:
Albo ten nie wiem który zadziała. http://www.4x4.szczecin.pl/lesno2002/ph ... to_10.html
Super Grejt Xtrim Patrol 4,2
- elektryczny
-
- Paweł Cybulski