suv-y

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

rexok
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

suv-y

Post autor: rexok » sob sty 26, 2008 5:23 pm

według mnie większość samochodów typusuv jest kompletnie pozbawiona sensu no może poza freelanderem grand vitarą foresterem to cała reszta jest bez sensu!przeciez jeżeli ktos chce miec troche uterenowione auto to niech kupi scouta albo alteę freetrack ponieważ to sa znacznie bardziej praktyczne i funkcjonalne auta.a z grona luksusowych uterenowionych aut polecam allrouda albo xc70.nie rozumiem za co wiara tak wielbi te wszystkie suvy.

randallek

Post autor: randallek » sob sty 26, 2008 5:30 pm

bo suvy są lanserskie...
poza tym przykładowo biznesmenowi nie wypada podjechać ubłoconym BMW 7, jednak już X5 bardziej :lol:

Awatar użytkownika
Pablos

Post autor: Pablos » sob sty 26, 2008 6:20 pm

pitolicie hipolicie. sam mam suva, w dodatku prowadze działalność czyli jestem biznesmenem lanserem?
a ja po prostu mam , działkę w górach , gdzie po deszczu zwykłym płaszczak nie wjedzie. , potrzeba przynajmniej 4x4 i ciut wyższego autka. a SUV i owszem i niekoniecznie na tą działkę chciało mi sie 200 km kulać pickupem na MTkach
Mazda B2500 TD
Mazda Tribute 3.0 V6

randallek

Post autor: randallek » sob sty 26, 2008 6:27 pm

to stwierdzenie że suvy są lanserskie było żartbliwe, a z tym założeniem że potrzeba czasem wyższego autka, czternopędowego to zgadzam się z Tobą Pablos w 100% :)
pozdro

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » sob sty 26, 2008 6:44 pm

Forester SUVem :o Jechałeś tym kiedyś czy tak sobie tylko gadasz?

Forester to jest kombi na ciut podwyższonym podwoziu Imprezy, z silnikami z Imprezy i układem napędowym Imprezy. Nijak się to auto ma do Freelandera, RAV4, CRV, GVII i innych SUVów.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » sob sty 26, 2008 9:39 pm

TomaszRT pisze:Forester SUVem :o Jechałeś tym kiedyś czy tak sobie tylko gadasz?

Forester to jest kombi na ciut podwyższonym podwoziu Imprezy, z silnikami z Imprezy i układem napędowym Imprezy. Nijak się to auto ma do Freelandera, RAV4, CRV, GVII i innych SUVów.
Forester ma większy prześwit niż RAV, GVII i trochę innych suwów, reduktor (o małym przelożeniu ale zawsze) i prawie wszystkie suvy są krewnymi osobowek - Freelander korzysta z platformy Focusa, CRV Civica i tylko GV jest "pełej krwii". Ok, przyznam, że prowadziłem Forestera krótko, ale w tym towarzystwie on jest całkiem całkiem, choć brzydal.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
mlodyy

Post autor: mlodyy » sob sty 26, 2008 10:02 pm

A ja od czasu do czasu śmigam RAV4 i uważam że jak na SUV-a to jest bardzo dzielna w terenie, brak blokady centralnego mechanizmu próbuje nadrabiać elektronika i nawet jej się to udaje :)2
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic
KDJ95 - zmotka :-) - miłe wspomnienie
http://www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » sob sty 26, 2008 10:12 pm

mlodyy pisze:A ja od czasu do czasu śmigam RAV4 i uważam że jak na SUV-a to jest bardzo dzielna w terenie, brak blokady centralnego mechanizmu próbuje nadrabiać elektronika i nawet jej się to udaje :)2
Bo dzielność auta zależy od dzielności kierowcy :) Wiozłem kiedyś znajomych swoją alfą (która bynajmniej nie jest terenówką) i kolega mówił "Wow, nigdy nie jeździłem w terenie, ale jazda", a to było trochę błota, trochę kolein, trochę z górki a i tak ostatecznie musieliśmy zawrócić przed rzeczką, którą pewnie ravką dało by się przejechać, a alfą miałem 50% szans na zgubienie zderzaka i dzielności na takie ryzyko mi zabrakło :)
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » sob sty 26, 2008 10:17 pm

do terenu to miałem Miśka a teraz szykuje defa :D a na co dzień potrzeba coś co jeżdzi normalnie i mam Hyundaja Santa Fe :oops: i jak na nasze drogi to super bryczka :)2 choć do lansowania się nie nadaje :)21

rexok
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

auto uniwersalne

Post autor: rexok » sob sty 26, 2008 10:35 pm

jak bym miał forsę i bym miał kupić funkcjonalne auto to bym wybrał merola g klasę amg

Awatar użytkownika
Flor

Re: auto uniwersalne

Post autor: Flor » sob sty 26, 2008 10:38 pm

rexok pisze:jak bym miał forsę i bym miał kupić funkcjonalne auto to bym wybrał merola g klasę amg
a co to jest funkcjonalne auto ?? tokie którym w teren nie pojedziesz bo rysa kosztuje 10k :)21 a po mieście się boisz bo cie wysadzą :)17

rexok
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

funkconalne auto

Post autor: rexok » sob sty 26, 2008 10:40 pm

zawsze można go opancerzyć.funkcjonalne auto patrz mój inny post w dziale mercedes.

Awatar użytkownika
Flor

Re: funkconalne auto

Post autor: Flor » sob sty 26, 2008 10:45 pm

rexok pisze:G klasę w wersjii amg uważam za najlepszy samochód rodzinny dla bardzo bogatych.ma wszystko w wyposażeniu wjedzie prawie wszędzie i zap...dala ponad 250km/hno i ma ogromne możliwości bagażowe w wersji ...zawsze można go opancerzyć.funkcjonalne auto patrz mój inny post w dziale mercedes.
jeżeli uważasz że G w wersji opancerzonej wjedzie wszędzie to masz racje :)2 :D ale musisz zainwestować w dodatkowe zbiorniki z tlenem :)21 to po 3 pierwszych sekundach utoniesz tak że łodzie podwodne ci pozazdroszczą :)22

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » sob sty 26, 2008 10:59 pm

Wpada nowy rexok na imprezę
i otwiera puszkę z pandorą :)

Temat był już zresztą przewalcowany.

SUVaki - zgodnie z założeniem konstruktorów i producentów - NIE SĄ przeznaczone do jazdy w terenie i z autami terenowymi nie mają nic wspólnego.

Wg badań rynkowych - 97% uzytkowników suwów nigdy nie zjeżdża z asfaltu - więc rynek się do tego dostosował i dał ludziom coś dużego, wysokiego (i zazwyczaj drogiego), żeby nabywca mógł podnieść swoje ego i wyróżnić się z tłumu plaskatych.

Nie ma to nic wspólnego zni z ekonomią, ani z logiką - po prostu jest takie zapotrzebowanie, więc jest i podaż.

Bo logicznie i ekonomicznie myślący człowiek, mający np. 150 tysi do wydania, kupuje za 120 wygodną limuzynę lub kombi do jazdy na codzień, a za pozostałe 20 - np. samuraja, którego sobie zmota i bez stresu upala w terenie. A jak rozbije - to mu nie żal.

@mlodyy - RAV 4 jest zajebiście dzielna w terenie. Jeden koleś nawet w to uwierzył, po czym nie mógł otworzyć przednich, zakleszczonych drzwi - bo się RAVka złamała w pół.

Poza tym, idę o zakład, że większość masakrycznie wypasionych, najeżonych superelektroniką suwów, w terenie przegrałaby z kretesem z lekką Pandą 4x4...
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » sob sty 26, 2008 11:04 pm

pezet pisze:Wpada nowy rexok na imprezę

Temat był już zresztą przewalcowany.

SUVaki - zgodnie z założeniem konstruktorów i producentów - NIE SĄ przeznaczone do jazdy w terenie i z autami terenowymi nie mają nic wspólnego.

Wg badań rynkowych - 97% uzytkowników suwów nigdy nie zjeżdża z asfaltu - więc rynek się do tego dostosował i dał ludziom coś dużego, wysokiego (i zazwyczaj drogiego), żeby nabywca mógł podnieść swoje ego i wyróżnić się z tłumu plaskatych.

Nie ma to nic wspólnego zni z ekonomią, ani z logiką - po prostu jest takie zapotrzebowanie, więc jest i podaż.

Bo logicznie i ekonomicznie myślący człowiek, mający np. 150 tysi do wydania, kupuje za 120 wygodną limuzynę lub kombi do jazdy na codzień, a za pozostałe 20 - np. samuraja, którego sobie zmota i bez stresu upala w terenie. A jak rozbije - to mu nie żal.

@mlodyy - RAV 4 jest zajebiście dzielna w terenie. Jeden koleś nawet w to uwierzył, po czym nie mógł otworzyć przednich, zakleszczonych drzwi - bo się RAVka złamała w pół.

Poza tym, idę o zakład, że większość masakrycznie wypasionych, najeżonych superelektroniką suwów, w terenie przegrałaby z kretesem z lekką Pandą 4x4...
sprawność terenowa SUV to w dużej mierze kwestja desperacji właściciela :D duch bojowy dawnych Samurajów demonstrował pewien Japończyk Hondą CRV :)2 przejeżdrzał takie przeszkody że właścicielom aut terenowych :)21 gały wychodziły na wierzch :o ale już nią nie jeżdzi :)21 ciekawe czemu kupił samuraja ??

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob sty 26, 2008 11:08 pm

przepraszam.. ale co chodzi? rozmówcom rzecz jasna, bo pytającemu to wiem :)21

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » sob sty 26, 2008 11:10 pm

Mroczny pisze:przepraszam.. ale co chodzi? rozmówcom rzecz jasna, bo pytającemu to wiem :)21
a co pierwszą rozmowe bez sensu tu widzisz :)21

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » sob sty 26, 2008 11:12 pm

Flor pisze:sprawność terenowa SUV to w dużej mierze kwestja desperacji właściciela
Stare porzekadło mówi, że w teren WJEDZIE każde auto.
Ale nie każde WYJEDZIE :)21
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
sbb

Post autor: sbb » sob sty 26, 2008 11:12 pm

quote="Flor"]
Mroczny pisze:a co pierwszą rozmowe bez sensu tu widzisz :)21
tematy tego kolesia ( rexok) wszystkie bez sensu
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob sty 26, 2008 11:13 pm

Flor pisze:
Mroczny pisze:przepraszam.. ale co chodzi? rozmówcom rzecz jasna, bo pytającemu to wiem :)21
a co pierwszą rozmowe bez sensu tu widzisz :)21
niee... ale pierwszego takiego multimarkowego wszechspeca
po tych postach łowcy głów będą go nachodzić dniami i nocami

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » sob sty 26, 2008 11:13 pm

pezet pisze:
Flor pisze:sprawność terenowa SUV to w dużej mierze kwestja desperacji właściciela
Stare porzekadło mówi, że w teren WJEDZIE każde auto.
Ale nie każde WYJEDZIE :)21
powtarzam
jeżeli uważasz że G w wersji opancerzonej wjedzie wszędzie to masz racje ale musisz zainwestować w dodatkowe zbiorniki z tlenem to po 3 pierwszych sekundach utoniesz tak że łodzie podwodne ci pozazdroszczą

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » sob sty 26, 2008 11:19 pm

Mroczny pisze: niee... ale pierwszego takiego multimarkowego wszechspeca
już mnie nachodzą :)21 a pare samochodów już w terenie widziałem :)3 wszech spece to kilka lat temu krytykowali mnie jak jechałem na I Masakre Długim i niezmotanym Galoperem a jak dojechałem na 3 miejscu po trasie przygotowanej pod Suzy to im miny siadły :)21

Awatar użytkownika
mlodyy

Post autor: mlodyy » sob sty 26, 2008 11:19 pm

pezet pisze:Wpada nowy rexok na imprezę

Wiesz do jazdy w terenie to ja mam inne autka 8) Ravka jest samochodem którym czasami trzeba dojechać na działkę i nie mówię żeby jeździć nią na jakieś upalanie bo to nie jest samochód do tego przeznaczony. Ale jak potrzeba przejechać szutrową rozmokniętą drogą to sobie radzi :)2
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic
KDJ95 - zmotka :-) - miłe wspomnienie
http://www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob sty 26, 2008 11:20 pm

Flor pisze:
Mroczny pisze: niee... ale pierwszego takiego multimarkowego wszechspeca
już mnie nachodzą :)21 a pare samochodów już w terenie widziałem :)3 wszech spece to kilka lat temu krytykowali mnie jak jechałem na I Masakre Długim i niezmotanym Galoperem a jak dojechałem na 3 miejscu po trasie przygotowanej pod Suzy to im miny siadły :)21
kaźwa... a tym nowym pisałem
nie o Tobie !!

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » sob sty 26, 2008 11:22 pm

Mroczny pisze: kaźwa... a tym nowym pisałem
nie o Tobie !!
a to sorki :oops:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”