LUAZ pompy hamulcowe

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

marcinsud
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

LUAZ pompy hamulcowe

Post autor: marcinsud » wt mar 04, 2008 10:18 pm

Witajcie!
W garażu stoi ponad 10 lat Luazik 969 z silnikiem od zaporożca. Samochód jest ojca, ale on nie pali się do remontu, więc ja chyba za to się wezmę. Jak w temacie samochód posiadał 3 pompy i wszystkie cylinderki hamulcowe ma równe. Problem jest w tym, że pompy nie posiadam sprawnej, czy jest jakiś zamiennik tej potrójnej pompy w przeróbki nie chcę się bawić za bardzo bo czasem trzeba się zatrzymać. Samochód jak na Luaza stoi dość wysoko i ma fabryczne felgi i terenowe opony. W sumie jeździł bardzo krótko rocznik 93

hildek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hildek » sob mar 08, 2008 9:40 pm

z tych trzech pomp dwie są hamulcowe, a jedna od sprzęgła. Jedna z pomp hamulcowych za pośrednictwem serwa uruchamia hamulce przednich kół, a druga bez wspomagania - tylnych. Choć wyglądają podobnie to pompy hamulcowe różnią się od sprzęgłowej mocowaniem i nie da się ich zamienić, po prostu mocowanie sprzęgłowej jest obrócone o ok 90 stopni w porównaniu do hamulcowych. Pompa sprzełowa jest taka sama jak w Uazie albo w Gazie, więc jest dostępna nawet na allegro tak samo dostępny jest zestaw naprawczy do tej pompy. Całkiem możliwe, że wnętrzności pomp hamulcowych i sprzęgła są takie same, wystarczy rozebrać sprzęgłową i hamulcową i porównać. Jeżeli sa takie same można zastosować zestaw naprawczy od pompy sprzęgłowej, a jeżeli nie to można spróbować dobrać tłoczki w sklepie z uszczelniaczami.
Jeżeli chodzi o cylinderki to pasują tylne od Uaza lub tylne od Żuka stary typ.
To tyle co zaobserwowałem i wyczytałem, bo w moim lulku niestety "nasi" już byli i mam założoną dwustopniową pompę hamulcową od Tarpana i pompę sprzęgła od Poloneza. Właśnie kupiłem oryginalne serwo i będę szukał orygonalnych pomp hamulcowych bo na tym patencie co mam to to nie działa.

marcinsud
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcinsud » sob mar 08, 2008 10:47 pm

dzięki! W przyszłym tygodniu zrobię zdjęcia samochodu to wrzucę też zdjęcia tej pompy

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob mar 08, 2008 10:59 pm

Z tego co wiem o pasi uaza lub żuka bez żadnego motania różnica tylko w gwintach
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
jjg-jarek

Re: LUAZ pompy hamulcowe

Post autor: jjg-jarek » ndz mar 14, 2010 9:48 am

sprzęgło poloneza linka...pompa może być od starego 125 ze skrzynia 4 lub łady...

Awatar użytkownika
Hugon

Re: LUAZ pompy hamulcowe

Post autor: Hugon » śr kwie 07, 2010 8:47 pm

pompy sprzęgłowe od uaza pasują do luaza bez żadnych przerubek bo to jest to samo . mam takie pompy i inne części du luaza pisz star660@op.pl.
Był Parch 160 3.3td 3" Cybuch , 33" Sahara
Jest Nieviasta 1.6 i GV 3D 2.5 R6

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”