Mozna tam poczytac troche o prototypach polskich samochodow

Moderator: Marcin-Kraków
Masz super stronkę Kolego ....Szarbia pisze:Wars byl robiony na podstawie Opla Kadeta.
Zreszta Lada Samara tez![]()
i Lanos
Cos mi sie jeszcze przypomnialo z ciekawostek. Skrzynia ladunkowa Analoga zostala wzieta bezposrednio z tego prototypu pic-upa z PiMotu.
Renault zarejestrowało rozwiązania Twingo we francuskim urzędzie patentowym dokładnie jeden dzień po wygaśnięciu okresu ochronnego na rozwiązania stosowane w Beskidzie! Podobno Francuzi uzyskali kompletne plany Beskida, można tylko się domyślać w jaki sposóbwelminski pisze:gdzieś w TV albo w gazecie czytałem że renault koncepcję twingo całkowicie ściągnęło w Beskida, tylko ponoć musieli czekać na wygaśnięcie patentu.
Damian pisze:Renault zarejestrowało rozwiązania Twingo we francuskim urzędzie patentowym dokładnie jeden dzień po wygaśnięciu okresu ochronnego na rozwiązania stosowane w Beskidzie! Podobno Francuzi uzyskali kompletne plany Beskida, można tylko się domyślać w jaki sposóbwelminski pisze:gdzieś w TV albo w gazecie czytałem że renault koncepcję twingo całkowicie ściągnęło w Beskida, tylko ponoć musieli czekać na wygaśnięcie patentu.
Do produkcji nie doszło ze względu na Włochów z Fiata, którzy starali się o podpisanie kolejnego kontraktu na małe auto. W ten sposób skutecznie zablokowano wejście do produkcji Beskida. Pewnie z pomocą duuużych łapówek dla najwyższych dostojników państwowych...
Śmierć Beskida to wg mnie największa katastrofa polskiej motoryzacji
A dziekiIgor909 pisze: Masz super stronkę Kolego ....
... właśnie sobie czytam
Dokładnie tak! Oficjalnie nie wdrożono Beskida z powodu braku środków na rozpoczęcie produkcji. Jednak chwilę później wpompowano ogromne pieniądze w Fiata. Kto wie, czy nie większe, bo Beskid był już gotowy do produkcji i to z wykorzystaniem istniejących linii produkcyjnych! Normalny przekręt z udziałem szefów koncernu Fiata i polskiego rządu.Szarbia pisze:Zamiast Beskida weszlo Cc
Byly tez inne w tej materiiDamian pisze:Dokładnie tak! Oficjalnie nie wdrożono Beskida z powodu braku środków na rozpoczęcie produkcji. Jednak chwilę później wpompowano ogromne pieniądze w Fiata. Kto wie, czy nie większe, bo Beskid był już gotowy do produkcji i to z wykorzystaniem istniejących linii produkcyjnych! Normalny przekręt z udziałem szefów koncernu Fiata i polskiego rządu.Szarbia pisze:Zamiast Beskida weszlo Cc
Fiat rucha nas jak chce już od lat międzywojennych. To właśnie dzieki tym jebanym makaroniarzom zamordowano takie projekty jak chociażby bardzo udane samochody CWS T1 i T2 inżyniera Tańskiego, bo fiat zażyczył sobie wyłączności na Polskę...Damian pisze:Dokładnie tak! Oficjalnie nie wdrożono Beskida z powodu braku środków na rozpoczęcie produkcji. Jednak chwilę później wpompowano ogromne pieniądze w Fiata. Kto wie, czy nie większe, bo Beskid był już gotowy do produkcji i to z wykorzystaniem istniejących linii produkcyjnych! Normalny przekręt z udziałem szefów koncernu Fiata i polskiego rządu.Szarbia pisze:Zamiast Beskida weszlo Cc
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość