Plaskacz z dużą ilością miejsca z tyłu

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Frolik

Plaskacz z dużą ilością miejsca z tyłu

Post autor: Frolik » pn maja 18, 2009 7:39 am

Poszukuję plaskacza z dużą ilością miejsca z tyłu. Chodzi o szerokosć kabiny i miejsce na nogi pasażerów. Przez dłuzszy czas będę jezdzil z 5 osobami na pokładzie w długie trasy, więc potrzeba mi auta wygodnego, które da komfort zarówno mi kierowcy, jak i pasażerom. Budżet graniczny: 45 tys zł, ale najchetniej cos w okolicy 37-40 tys zł. Vany odpadają, SUVY raczej też. Jak dotąd rozważałem BMW 5 e-39, Audi A6, Volkswagen Passat B5- Skoda Superb, Subaru Legacy model do 2003 a także ten nowszy, może Mazda 6... Im wiecej oglądam aut, tym wiekszy mam mętlik w głowie....
Jak chodzi o ilosc miejsca na nogi to wydaje mi się zwycieżac Skoda Superb, ale nie jestem jakoś do tego auta przekonany.... bezusterkowosc i trwałosć są dla mnie również bardzo istotne... bardziej ufałbym japończykom, ale co oni mogą w tej klasie zaproponować???
Macie jakieś rady, pomysły, sugestie? Ktoś jezdzi/jezdził któryms z wymienionych przeze mnie aut???

Awatar użytkownika
wojtii

Re: Plaskacz z dużą ilością miejsca z tyłu

Post autor: wojtii » pn maja 18, 2009 8:08 am

e 38 ,miejsca mnóstwo, duze wygodne, ekonomiczne troche mniej :)21

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » pn maja 18, 2009 8:57 am

bezawaryjne japończyki, skończyły się w 8-9 lat temu.
superb 1.9 nie jest złym pomysłem.
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » pn maja 18, 2009 9:06 am

Też stawiam bardziej na Superba niż Passata (którym jeżdżę na codzień i trzy osoby z tyłu nie mają wiele luzu, szczególnie w wersjach ze sportowymi fotelami, gdzie środek jest słabo ukształtowany).
Jak ma być 3 osobom wygodnie to raczej coś z trzema fotelami (van - Ecpace?) bo w osobówkach "w środku gówienko po kotku". Obawiam się linczu, ale dla 3 osób z tyłu fiat multipla jest rewelacyjny.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn maja 18, 2009 9:09 am

W124 :)21
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » pn maja 18, 2009 9:34 am

Pierwsza Superb jest w nadwoziu B5, więc wiele nie powinny się różnić.

Z tyłu nie jeżdżę, ale 'na oko' w B5 jest wyraźnie przestronniej niż w Mondeo i Avensis.
Może nie na szerokość, ale jest więcej miejsca na nogi.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » pn maja 18, 2009 9:49 am

pezet pisze:Pierwsza Superb jest w nadwoziu B5, więc wiele nie powinny się różnić.
owszem, ale płyta jest przedłużona
łoś też człowiek

Frolik

Post autor: Frolik » pn maja 18, 2009 10:06 am

Wiechu pisze:
pezet pisze:Pierwsza Superb jest w nadwoziu B5, więc wiele nie powinny się różnić.
owszem, ale płyta jest przedłużona
Płyta jest przedłuzona o 10 centymetrów..... Superb moze i ciekawy, ale nie ma sensownego silnika. 1.9 Tdi chyba za słaby do takiego wielkiego auta, 2.0 Tdi z pierwszych lat produkcji były mocno wadliwe, o 2.5 Tdi nie wspomne. Chyba zostaje 2.8 benzyna, ale to pijak z kolei ;(

tak czy inaczej dzięki za rady, czekam na dalsze :lol:

Frolik

Post autor: Frolik » pn maja 18, 2009 10:10 am

Wiechu pisze:bezawaryjne japończyki, skończyły się w 8-9 lat temu.
superb 1.9 nie jest złym pomysłem.
Co do tych japończyków to w sumie mam dosyc podobne przeswiadczenie. Tylko trzyma mnie jeszcze nikła nadzieja, że LEGACY i MAZDA 6 może są tak bezusterkowe jak stare, dobre japońce.... W Mazdzie silnik diesla lubi szwankowac, ale benzynówki są podobno spoko.... ciekawe jak te Subaru...

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn maja 18, 2009 10:28 am

Zeby siedzialo sie wygodnie, siedzisko nie moze byc profilowane. Takie ma Mondeo, ale tam z kolei miejsce na nogi nie rozpieszcza.
O ile pamietam to Scenic i Zafira maja po 3 fotele z tylu, wiec najbardziej sie nadaja. Tak tez ma 307SW.

Multipla i Honda FRV maja zdecydowanie najszersze nadwozia i Multipla jezdzilem, chwalilem, fajne auto z 1.9JTD.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Frolik

Post autor: Frolik » pn maja 18, 2009 10:39 am

wojtii pisze:e 38 ,miejsca mnóstwo, duze wygodne, ekonomiczne troche mniej :)21
E38 dobre auto. Jezdziłem z tyłu, rzeczywiscie miejsca dużo. Tyle by mi pasowało. Z dieslem 3.0 nawet nie pali tak dużo, ale ma pare zasadniczych wad. Niestety przestali je robić w 2000, wiec nawet najmłodsze egzemplarze mają juz 10 lat. Druga wada - brak zadbanych egzemplarzy z rozsądnym, prawdziwym, przebiegiem na rynku - szczególnie dotyczy to własnie aut z silnikiem diesla.

Jesli trafiłoby sie takie od pierwszego własciciela kupione w salonie w Polsce, bezwypadkowe, dbane i dobrze serwisowane, najlepiej w ASO, z przebiegiem nie większym niż 150-180 tys km - to zdecydowany byłbym zapłacić za nie sporo więcej niż śrdnia cena giełdowa. Niestety takich egzmpalarzy brak.

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » pn maja 18, 2009 10:55 am

napisz do jakiegoś komisu, myślę, że każdy będzie Ci w stanie przygotować taką ofertę

:)21
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn maja 18, 2009 10:56 am

wojtii pisze:e 38 ,miejsca mnóstwo, duze wygodne, ekonomiczne troche mniej :)21

w wersji 2.8 całkiem przyjemnie działa
i całkiem przyjemnie spala

Adamo

Post autor: Adamo » pn maja 18, 2009 10:58 am

Też ostatnio szukałem plaskacza gdzie głównym kryterium była ilość miejsca z tyłu. Kupiłem Superba 2. Mam 190cm i jak cofnę fotel do końca to nie sięgam do pedałów :)21 Z tyłu prawie się da wyprostować nogi :)21
W Superbie 1 jest troszkę mniej miejsca ale też będzie wypas :)2

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » pn maja 18, 2009 11:00 am

W Superb są też 1,8T.
Nie wiem czy tylko podstawowe 150KM, czy też 180.
Ale w razie potrzeby, można bezpiecznie zrobić ze 150 -> 190KM i wtedy z pewnością dobrze jeździ.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » pn maja 18, 2009 11:48 am

pezet pisze:W Superb są też 1,8T.
Nie wiem czy tylko podstawowe 150KM, czy też 180.
Ale w razie potrzeby, można bezpiecznie zrobić ze 150 -> 190KM i wtedy z pewnością dobrze jeździ.
1.8T w superbie tylko 150 i wystarczy :) Chyba, że do rajdów w klasie czwórka ze sternikiem :D
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Frolik

Post autor: Frolik » pn maja 18, 2009 11:52 am

W sumie przesiadam sie ze znacznie mniejszego auta, które ma 170 KM i nie chciałbym przesiadać sie na słabsze/wolniejsze.

a jakieś godne polecenia japończyki?

Adamo

Post autor: Adamo » pn maja 18, 2009 12:22 pm

Frolik pisze:W sumie przesiadam sie ze znacznie mniejszego auta, które ma 170 KM i nie chciałbym przesiadać sie na słabsze/wolniejsze.
Superb 2 z silnikiem 3,6 :)21
Osiągi ma jak dobre auto sportowe....tylko budżet trochę mały :)21

Frolik

Post autor: Frolik » pn maja 18, 2009 12:35 pm

Superb 2 jest bardzo brzydki moim zdaniem. Gdybym dysponował tą kwotą to wziałbym chyba kilkuletnie BMW 545 E60. Myślę, że nie wolniejszy od takiego Superba.

Awatar użytkownika
Paszczak

Post autor: Paszczak » pn maja 18, 2009 1:38 pm

Odnośnie Superba:

1.Zdecydowanie większy jak Passat, również jak nowy Passat, miejsca z tyłu jest mega dużo, jeżeli chodzi o wielkość auta w środku jest to coś jak Volvo S80, na zewnątrz minimalnie krótszy Superb 4803mm Volvo S80 4822
2.Bardzo wygodne auto, podróż w 5 osób - zero problemu nawet dla dorosłych, wiele ekstrasów poprawiających komfort, których się nie znajdzie u odpowiedników (+ pierdółki takie, jak parasol chowany w drzwiach z odprowadzeniem wody na zewnątrz, oświetlenie w lusterkach przestrzeni na około auta, lodówka za podłokietnikiem na tylnej kanapie na puszki ;-), 2 chłodzone schowki z przodu, rozkładany elektrycznie fotel przedni dzięki któremu osoba siedząca na tylnej kanapie może położyć nogi na nim - sterowanie elek. z tylnego podłokietnika, pamięć w kluczyku ustawień lusterek i siedzeń, przy wrzuceniu wstecznego rozjaśniające się lusterko wsteczne, oraz ustawiające inny kont boczne itp itd.)
3.co do silników to tak:
1,9tdi od VW , 130KM w fabryce, bez problemu (i nie przez chip co jest dość starą metodą) a przez wgrany program uzyskuje się ok 160KM i jest lepiej jak ok, Audi mają ten sam silnik ale podniesiona moc do 180KM
2,5tdi V6 też od VW w standardzie coś ok 163KM
1,8T benzyna od VW to samo co w Passacie 150KM, można podnieść do 180KM, ale i tak w wersji fabrycznej jest ok
oraz duża benz 2,8 V6 ok 200KM 0-100km/h ok 7,8-8sek

dodam, że powyższe silniki stosowane również w Audi a3,a4,a6 w różnych odmianach. Program podnoszący moc jest wgrywany w salonach Skody i nie traci się gwarancji (choć za kwotę co podałeś to i tak nie ma znaczenia bo auto będzie używane)
4. Bardzo dobra, mega wygodna skrzynia biegów , krótkie przełożenia, delikatnie wchodzą biegi miodzio, kto używał np audi a6 wie o co kaman :wink: , w zależności od wersji 5 lub 6 biegów
5. Ogromny bagażnik ale dość mały otwór załadunkowy wszak to sedan

Auto na pewno godne rozważenia, jazdy próbnej i zastanowienia się nad nim :)2

P.S
odnośnie porównania wielkości w środku to auta segmentu niżej jak Mondeo, Passat, Avenssis, Vectra, 407, Laguna itp. to nie ma co porównywać bo to inna liga, w Superbie jest znacznie ale to znacznie więcej miejsca, porównane z większością aut z autopsji a nie testu wielkości aut na światłach na skrzyżowaniu :wink: , co do BMW serii 5 jest to też znacznie większe auto.
Żeby nie być gołosłownym był test w kilku gazetach moto, razem z Peugeotem 607 i Volvo S80 i Superb miał najwięcej miejsca dla pasażerów w większości kategorii (tak więc to są odpowiednie modele do porównania z tym autem) :)2
Ostatnio zmieniony pn maja 18, 2009 1:46 pm przez Paszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
spoko luzik
www.wawa4x4.pl

Frolik

Post autor: Frolik » pn maja 18, 2009 1:45 pm

To prawda, ciekawe i warte rozważenia auto, zastanawiam sie nad nim poważnie. Nie wiem jak chip-tuning używanego silnika, który moze mieć juz spory przebieg. Wiele osób przestrzegało mnie przed tym. A jak wypada porównanie Superb vs Audi A6, Superb vs. BMW e39 ?

Jak sprawuje sie ten automat w Superbie???

Awatar użytkownika
Paszczak

Post autor: Paszczak » pn maja 18, 2009 1:53 pm

Paszczak pisze:Odnośnie Superba:
Żeby nie być gołosłownym był test w kilku gazetach moto, razem z Peugeotem 607 i Volvo S80 i Superb miał najwięcej miejsca dla pasażerów w większości kategorii (tak więc to są odpowiednie modele do porównania z tym autem) :)2
to tak a propos wielkości BMW serii 5 i audi a6.

co do automatu to niestety nie miałem przyjemności sprawdzenia tej skrzyni, ale to jest też skrzynia VW i to oczywiście z Tip Tronic'em :)2 , trzeba by posprawdzać czy też nie siedzi a a6 ta sama skrzynia bo na 100% pewny nie jestem, a wizualnie to dokładnie to samo.
spoko luzik
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Paszczak

Post autor: Paszczak » pn maja 18, 2009 2:01 pm

dodam jeszcze,że porównaj sobie ceny serwisu Skody i Audi, np. klocki hamulcowe, tarcze etc. etc. to w większości przypadków te same części tylko na rachunku inne ceny :)21

Ale zobaczył bym jeszcze a6 wersji 4x4 bo fajne autko jest, materiały lepsze jak w skodzie :)2 , w wersji 180KM ma kopa naprawdę niezłego.
spoko luzik
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
smuggler

Post autor: smuggler » pn maja 18, 2009 2:10 pm

Frolik pisze:Superb vs. BMW e39 ?
Patrząc tylko na wymiary zewnętrzne E39 można się srodze rozczarować ilością miejsca na tylnej kanapie. Ten samochód jest mocno zabudowany w środku, wręcz otacza pasażerów. Ma to swój urok jeśli jadą max 4 osoby, w 5 będzie niewygodnie.
Chevy Tahoe 5.7 V8

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn maja 18, 2009 2:25 pm

A ktos z was rozwazal:

Hyundai Sonata w obecnej wersji jest baaardzo przestronna w srodku, malo awaryjna i ma przyzwoite silniki diesla, choc nie rakieta

Kia Magentis blizniak Sonaty.

Sonata zjezdzilem pare kilometrow jako pasazer i dawno nie jechalem wygodniejszym autem do transportu wiekszej ilosci osob niz kierowca i pasazer. Niestety nie jezdzilem tym na trasie, tylko po Sinagopurze i Ulsan, ale codziennie przez miesiac po 100km. W porownaniu do starszych Taxi w Singapurze jak Toyota Crown, czy Nissan, to Sonata jest jak bajka. W korei tylko Genesis i Grandeur przebija, ale te zra i kosztuja niemalo.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”