Citroen C-Crosser- naped nie robi

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Templar

Citroen C-Crosser- naped nie robi

Post autor: Templar » pn mar 01, 2010 8:58 pm

Mój ukochany rodziciel ostatnimi czasy postanowił nabyć Citroen'a C-Crosser'a. Niestety po pierwszym śniegu okazało się że fura głupieje. W momencie wjechania w śnieg kopny (którego moja Skoda Fabia za bardzo nie zauważa, o Patrolu nie wspominając) odłączany jest napęd i w rezultacie, suma summarum auto nie jest w stanie ruszyć z ręcznie odśnieżonego parkingu. W serwisie panowie uprzejmie wytłumaczyli że to taka konstrukcja i autem tym należy jeździć tylko i wyłącznie po asfalcie ( ?? !! :)9 ). Motywują to systemem który chroni olej przed przegrzaniem i uszkodzeniem przekładni (zapala się czerwona kontrolka ostrzegawcza), ale na litość boską- po 20cm śniegu? Czy ktoś ma podobne doświadczenia i auto na prawdę jest tak spieprzone czy też najzwyczajniej w świecie, jak podejrzewam, chcą się mnie z serwisu pozbyć?

Awatar użytkownika
nowicjusz127

Re: Citroen C-Crosser- naped nie robi

Post autor: nowicjusz127 » pn mar 01, 2010 9:11 pm

jakie auto,taki napęd.sorki nie mogłem sie powstrzymać.nie wiem jak se francuzy wymyśliły,ale jeśli haldex jak we frelku 2 to tam robi pięknie.
W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni

już Polska

Awatar użytkownika
Templar

Post autor: Templar » pn mar 01, 2010 9:14 pm

nowicjusz127 pisze:jakie auto,taki napęd
A co to to prawda- cały czas drę z ojca łacha bo w ostatniej chwili zmienił zdanie i kupił tego złoma zamiast Land Cruiser'a...

Awatar użytkownika
Pasza

Kontaktowanie:

Post autor: Pasza » pn mar 01, 2010 9:59 pm

To francuska wersja Outlandera. Jeżeli kiedyś Tatusiowi auto nagle zgaśnie w czasie jazdy, nie będzie chciało odpalić to znaczy, że mógł się odczepić np. czujnik ABS przy kole. Miałem kiedyś taki przypadek na D-W. :)21
To typowy SUV, napęd działa mniej więcej tak samo jak w reszcie tej kategorii, no może trochę gorzej...
pozdro
...to je reli...
...były pilot... :roll:
:)21

Awatar użytkownika
Templar

Post autor: Templar » pn mar 01, 2010 10:39 pm

Znaczy ja rozumiem że to nie Patrol, ale jednak fura to pseudo 4x4 ma... Wcale nie wymagam od niego jazdy w terenie a jedynie dziwie się że jako jedyne nie jest w stanie w zimie z działki wyjechać (w przeciwieństwie do fabi, rav4 (też SUV), berlingo, pandy, lublina i kilku innych służbowych). A swoją drogą filtr oleju już się trzyma na dwóch ziptajach bo inaczej się obijał i nie dawał dokręcić :)11

mendog72
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mendog72 » pn mar 01, 2010 10:45 pm

na forum nissana jest sporo opowiesci o spalonych sprzegłach w X trailu czy tego typu pojazdach - zima zweryfikowała negatywnie taki typ napędu ......

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn mar 01, 2010 10:54 pm

oczywiście..
ale czy poza ulotką pełną bzdur przyszły nabywca nie zgłębia ani trochę budowy kupowanego auta?

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » pn mar 01, 2010 11:05 pm

Mroczny pisze:oczywiście..
ale czy poza ulotką pełną bzdur przyszły nabywca nie zgłębia ani trochę budowy kupowanego auta?
Podobał się to kupił... reszta to szczegół :)21
Nissan-y

Awatar użytkownika
Adamcichy

Post autor: Adamcichy » wt mar 02, 2010 9:41 am

za który zapłacisz kartą :)21
Strasznie mi z tego powodu wszystko jedno :)21

Awatar użytkownika
Paszczak

Post autor: Paszczak » wt mar 02, 2010 10:36 am

dobra bez paniki bo coś pierdy same widzę :)21

moja luba jeździ takim analogicznym mitsu outlander, oczywiście delikatnie go sprawdziłem ;-) nie ma opcji żeby w śniegu stanął i nie chciał jechać bzdura jakich mało :o po pierwsze to odłącz sobie z lewej strony klawiszem kontrolę trakcji ASC czy jak się to tam w francuzie nazywa, musisz przytrzymać kilka sekund wciśnięty ten guzik aż zapali się info na wyświetlaczu, potem włącz "lock" i finito, i proszę mi tu bez pierdów typu 20cm na ubitym parkingu i auto nie jedzie, bo wiesz łącznik jest najważniejszy za wolantem :wink: :)21
spoko luzik
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Paszczak

Post autor: Paszczak » wt mar 02, 2010 10:58 am

http://www.youtube.com/watch?v=cDtu5HL9 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=gcuM0q4bboQ&NR=1

tak więc albo kierownik`dał ciała albo serwis Ci wodę`z mózgu robi

albo przykutwiliście i kupiliście wersję 2wd :)21
spoko luzik
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Templar

Post autor: Templar » wt mar 02, 2010 3:20 pm

O tym co pokazujesz na filmiku pomarzyć mogę :roll: Wszystko było prawidłowo ustawione ze strony kierowcy- sprawdzane nie raz... Z tego co wiem to w stosunku do mitsubishi zmieniony jest silnik i oprogramowanie sterujące tym całym tałatajstwem (i wydaje mi się że tu jest pies pogrzebany). Poprzednio były już podobne problemy z hamulcami ponieważ komputer widział jakiś problem i trzymał je cały czas lekko zaciśnięte na tarczach- do tego akurat serwis się przyznał i wgrali łatkę.

Awatar użytkownika
chera

Post autor: chera » wt mar 02, 2010 3:25 pm

Templar pisze: Poprzednio były już podobne problemy z hamulcami ponieważ komputer widział jakiś problem i trzymał je cały czas lekko zaciśnięte na tarczach- do tego akurat serwis się przyznał i wgrali łatkę.
Kiedyś auto się zepsuło to wyjmowałeś z bagażnika młotek, kombinerki, klucz13... Teraz bez płyty z upgradem nawet nie podchodź... :)21

Adamo

Post autor: Adamo » wt mar 02, 2010 3:30 pm

Templar pisze:O tym co pokazujesz na filmiku pomarzyć mogę :roll: Wszystko było prawidłowo ustawione ze strony kierowcy- sprawdzane nie raz... Z tego co wiem to w stosunku do mitsubishi zmieniony jest silnik i oprogramowanie sterujące tym całym tałatajstwem (i wydaje mi się że tu jest pies pogrzebany). Poprzednio były już podobne problemy z hamulcami ponieważ komputer widział jakiś problem i trzymał je cały czas lekko zaciśnięte na tarczach- do tego akurat serwis się przyznał i wgrali łatkę.
Ostatni citroen jakiego kupiłem nowego to C-5. Przez 2 lata zepsuło sie prawie wszystko i sprzedałem za pół ceny zanim gwarancja się skończyła :)21

Awatar użytkownika
apede

Kontaktowanie:

Post autor: apede » wt mar 02, 2010 3:36 pm

chera pisze:Kiedyś auto się zepsuło to wyjmowałeś z bagażnika młotek, kombinerki, klucz13... Teraz bez płyty z upgradem nawet nie podchodź... :)21
Z windami jest podobnie. Signum temporis :)21
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...

Awatar użytkownika
Paszczak

Post autor: Paszczak » wt mar 02, 2010 3:44 pm

Templar pisze:O tym co pokazujesz na filmiku pomarzyć mogę :roll: Wszystko było prawidłowo ustawione ze strony kierowcy- sprawdzane nie raz... Z tego co wiem to w stosunku do mitsubishi zmieniony jest silnik i oprogramowanie sterujące tym całym tałatajstwem (i wydaje mi się że tu jest pies pogrzebany). Poprzednio były już podobne problemy z hamulcami ponieważ komputer widział jakiś problem i trzymał je cały czas lekko zaciśnięte na tarczach- do tego akurat serwis się przyznał i wgrali łatkę.
nadal twierdzę, że tak nie powinno być i jest to jakaś usterka....
jeżeli z takiego samego terenu dajesz radę wyjechać skodą fabią to przełącz na 2wd i jedź jak wyjedziesz co się przeciesz powinno udać to znaczy, że coś jest zwalone z tym 4wd i 4wd lock.
Rozumiem, że kontrolę trakcji wyłączasz?
spoko luzik
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Templar

Post autor: Templar » wt mar 02, 2010 3:57 pm

Dokładnie tak- wszystko zgodnie ze sztuką. Jeśli dobrze zrozumiałem to komp rozłącza sprzęgło hydrokinetyczne przy każdym minimalnym oporze na kołach. Ustawiony jest zły poziom alarmu temperatury oleju. Po wjechaniu w śnieg kopny zapala się kontrolka że układ jest przegrzany i dziękujemy za wspólną jazdę. Generalnie też uważam że jest to usterka ale nie mam gościom jak tego udowodnić. Odpowiedz serwisu brzmi "to samochód na asfalt. Po śniegu nie jedzie bo nie był do tego projektowany".
Z tą jazdą skodą 2wd vs citroen 2wd to akurat pewnie chodzi bardziej o kierownika niż sprzęt, ale fakt faktem citroen powinien mnie spokojnie objechać mając 4wd.
chera pisze:Kiedyś auto się zepsuło to wyjmowałeś z bagażnika młotek, kombinerki, klucz13... Teraz bez płyty z upgradem nawet nie podchodź...
Dla tego to ojciec jeździ citroenem a ja 18-letnim patrolem :D Swoją drogą dzisiaj już zrezygnował i chyba złom wyleci w pizdu a zamiast niego pojawi się Land Cruiser 8)

kubbaas
Kontaktowanie:

Post autor: kubbaas » wt mar 02, 2010 4:13 pm

w tym servisie to niezli debile pracują... ciekawe czemu wiec auto ma 4wd low...
odbijają piłeczke - nawet jak macie go sprzedac to napendy warto naprawic...
akurat w tych modelach to patent mitsu i sprawdza sie bardzo fajnie nawet w cięższym terenie co było widac...
Wdupiemamto 4x4 Team
Disco 300 zielony taki...
www.momitransport.pl

Awatar użytkownika
Paszczak

Post autor: Paszczak » wt mar 02, 2010 4:14 pm

to jeżeli komp tak reaguje to pewnie też przy 4wd nie podjedzie pod krawężnik, tzn jak dojedziesz do krawężnika i będziesz chciał po zatrzymaniu na niego wjechać, tak więc może to poskutkuje w serwisie.
A tak btw to nie wiem co ludzi kusi do kupna cytryny która jest sporo droższa od outlandera a slinik 2,2 więcej pali, jest francuski i wcale znacznie szybciej nie przyspiesza jak VW 2.0tdi, który można prosto zwiększyć na 170KM i wspomniany wcześniej francuz umiera w butach :wink:
no chyba, że służbowe to ok ;-)
spoko luzik
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » wt mar 02, 2010 8:48 pm

kubbaas pisze:... ciekawe czemu wiec auto ma 4wd low...
Nie low tylko lock - nie reduktor tylko elektropółblokada sprzęgła.

Ale serwis wymyśli wszystko - mi wmawiali, że nierówne zużycie opon to dlatego, że AT nie nadają się do jazdy na asfalcie. Mogli powiedzieć, że to funkcja bezpieczeństwa - nie jedzie po śniegu, bo niebezpiecznie :)
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » wt mar 02, 2010 10:46 pm

Adamo pisze:
Ostatni citroen jakiego kupiłem nowego to C-5. Przez 2 lata zepsuło sie prawie wszystko i sprzedałem za pół ceny zanim gwarancja się skończyła :)21
Ten citroen, to nawet nigdy Francji nie widział. :wink:
Cała trójca, jedzie na jednej linii w Japonii.
łoś też człowiek

Adamo

Post autor: Adamo » śr mar 03, 2010 9:22 am

Wiechu pisze:
Adamo pisze:
Ten citroen, to nawet nigdy Francji nie widział. :wink:
Cała trójca, jedzie na jednej linii w Japonii.
Zapewne tak...ale niesmak do Citroena pozostał :)21

Awatar użytkownika
Dmieszcz

Post autor: Dmieszcz » czw mar 04, 2010 11:46 am

Lepiej podjedź do Mitsubishi i spytaj co i jak.
Fracuzi dostarczają tylko silnik (zresztą w Mitsubishi chłopaki aż wzdychajli, żeby tylko u nich też był), całość robi się w Mizuschimie.
W Cytrynie po pierwsze oszczędzają na maxa na gwarancjach (kosztem klienta), po drugie g...o wiedzą o napędach 4x4.
Po za wszystkim uważam, że robią super fury 8) z wyjątkiem poprzedniej C5 :)21
SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki

Awatar użytkownika
lamina

Kontaktowanie:

Post autor: lamina » czw mar 04, 2010 11:55 am

kubbaas pisze:w tym servisie to niezli debile pracują... ciekawe czemu wiec auto ma 4wd low...
odbijają piłeczke - nawet jak macie go sprzedac to napendy warto naprawic...
akurat w tych modelach to patent mitsu i sprawdza sie bardzo fajnie nawet w cięższym terenie co było widac...
gwoli sprostowania.
to nie jest patent mitsu tylko VW :) haldex zostal opracowany dla VW.
opisane objawy to ewidentna usterka i popros panow w serwisie zeby to co powiedzieli dali ci na pismie ...... nikt sie nie odwazy...
albo uszkodzony czujnik temperatory albo cos na przewodach, bled w oprogramowaniu mozna wykluczyc.... inne citroeny jezdza i jest ok.
Lamina pozdrawia http://www.3dstudio.com.pl
SsangYong KYRON 2.0XDi + lift 3-4" +32" MT KM2

Adamo

Post autor: Adamo » czw mar 04, 2010 12:04 pm

Dmieszcz pisze: Po za wszystkim uważam, że robią super fury 8) z wyjątkiem poprzedniej C5 :)21
Robili do czasu aż zaczeli robić instalację elektryczną na CAN-ie :)21 Nie ogarniają tego kompletnie :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”