SSangyong Musso 2.9 TD 120km

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

traker007
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

SSangyong Musso 2.9 TD 120km

Post autor: traker007 » pt cze 04, 2010 7:18 pm

co sądzicie o Ssangyong Musso 2.9TD 120 km

Awatar użytkownika
Mroczny

Re: SSangyong Musso 2.9 TD 120km

Post autor: Mroczny » pt cze 04, 2010 7:30 pm

musiałbym to znaleźć albo do gazety musieliby dodawać..

ale wiem, wiem, silnik mercedes, 8 litrów w mieście, niezawodność jak w123
:)21

lroz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lroz » ndz cze 06, 2010 8:56 am

MUSSO jak najbardziej, szukaliśmy LR Disco w tym przedziale cenowym i po obejrzeniu kilku egzemplarzy daliśmy spokój, kupiliśmy MUSSO z 1999 r.
Spalanie 10l/100km
Masz klasyczny napęd, reduktor, buda na ramie. Założyłem ręczne sprzęgi przy przednich kołach, więc problemy z napędem odpadają.
Nie psuje się jakoś bardzo. Przez pół roku przejechałem 5000 km (jako drugi pojazd w rodzinie) i nie narzekam.
Odpala przy -20 stopniach.
Zrobiłem lift zawieszenia - około 8cm tył, 5 cm przód. Teraz jeszcze oponki AT 31x10,5x15 i będzie git!
Pozdro!

Awatar użytkownika
Ryszard Giedrojć

Post autor: Ryszard Giedrojć » wt cze 08, 2010 8:56 am

Miałem Musso i zdecydowanie odradzam. Silnik 2,9 rzeczywiście z mesia i to zaleta, ale jakoś nikt nie wspomina, że skrzynia biegów to meksykański Tremec z gównolitu. Oczywiście licencja Borg Warner, ale u nas części nie ma, choć kiedyś ten badziew wkładali do Honkera. W warsztacie pod Warszawą, robiącym Musso stało kilka nieruchomości z powodu skrzyni.
W naprawy tej skrzyni wpakowałem kupę kasy i w końcu odpuściłem. Mechanik na wsi rozebrał i orzekł, że to jest zrobione z plasteliny. Potem przytaszczył skrzynię od zezłomowanej beczki i pokazał różnicę w jakości materiału. Skończyło się tak, że dorobił flanszę i Musso nareszcie ruszył. Szczęśliwie pozbyłem sie klamota.
W Bydgoszczy jeździ Musso na wojskowych blachach. Nie wiem jak im sie udaje utrzymać go na chodzie. Może mają zapas części z honkerów.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt cze 08, 2010 9:49 am

traker007 pisze:co sądzicie o Ssangyong Musso 2.9TD 120 km
Bylo, minelo...
jezdzilem tym 6 lat, troche sie sypalo, ale nie jakos strasznie.
wymienilem:
-sprzegielka na reczne Warn'y bo przod nie dzialal jak trzeba
-tylny most na gwarancji przy przebiegu kolo 46kkm
-wywalony zostal elektrozawor od immobilzera bo jak sie powiesil to auto stanelo i kicha, pasuje od VW Golfa mechaniczny

a poza tym jezdzilo, zrobilem nim 175kkm, teren tez ogladalo,

jak nie masz zaplecza w postaci lebskiego warsztatu to sie w Musso nie pchaj. Z czesciami jest problem, zamiennikow jak na lekarstwo trzeba szukac i dobierac czy cos nie przypasuje.
Silnik z MB tez nie do konca bo na licencji ale skosni tam swoje 3gr wsadzili i nie caly osprzet od MB pasuje.

Chyba tyle...

PS. Ja Musso lubilem, fajny samochodzik generalnie.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw cze 10, 2010 10:24 am

a u nas na wiosce mówiło się "lamusso w musso"
:)21
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
pinc6x6

Post autor: pinc6x6 » czw cze 10, 2010 10:49 am

podłączę się do tematu :)
jak z jakością i trwałością silnika ?? pompa mechaniczna czy nie ?? i jakie spalanie ?? generalnie chodzi o to czy warto kupować dla silnika ?? ??

Awatar użytkownika
Ryszard Giedrojć

Post autor: Ryszard Giedrojć » czw cze 10, 2010 2:04 pm

Starsze roczniki warto kupowac dla silnika, bo to jest mercedes 290, ale z czasem koreańczycy rozpoczeli proces dalszego doskonalenia. Ja miałem chyba 96 rok. Pompę wody kupowałem w sklepie z częściami mesia. Mechanik mówił, że wszystko będzie pasowało. Jak trafisz na sztukę z dobrym motorem, to warto. Pali 9-10. Jeździ ok , ale sprzęgiełka trzeba wsadzic manualne, bo automaty szybko padają. Jak padnie skrzynia to nie kombinuj z naprawa tylko szukaj mesiowej od busa i majstra, który będzie to umiał zasadzić.

Awatar użytkownika
pinc6x6

Post autor: pinc6x6 » czw cze 10, 2010 6:44 pm

Ryszard Giedrojć pisze:Starsze roczniki warto kupowac dla silnika, bo to jest mercedes 290, ale z czasem koreańczycy rozpoczeli proces dalszego doskonalenia. Ja miałem chyba 96 rok. Pompę wody kupowałem w sklepie z częściami mesia. Mechanik mówił, że wszystko będzie pasowało. Jak trafisz na sztukę z dobrym motorem, to warto. Pali 9-10. Jeździ ok , ale sprzęgiełka trzeba wsadzic manualne, bo automaty szybko padają. Jak padnie skrzynia to nie kombinuj z naprawa tylko szukaj mesiowej od busa i majstra, który będzie to umiał zasadzić.
dzięki :)2 ale ja pod kontem swapu do Pinzgauera :wink:
to jest silnik OM 602 ??

Awatar użytkownika
Ryszard Giedrojć

Post autor: Ryszard Giedrojć » pt cze 11, 2010 4:26 pm

Nie znam się na numeracji. Występował w sprinterach i geniach.

lroz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lroz » pt cze 11, 2010 5:18 pm

Tak, to motor OM602
Nie wydaje mi się żeby koreańce jakoś bardzo kombinowali z tym silnikiem. No może poza dołożeniem turbo i intercoolera (ale na tych elementach też jest logo mercedesa...)
Silnik raczej nie do zajechania (bardzo podobny jak w spinterach, chyba montowali go też w klasie G).
Zużycie paliwa: ciężko przekroczyć 10l/ przy jeździe szosowo - miejsko - terenowej.
Ma 120 KM, to trochę mało żeby sprawnie napędzić musso na trasie. Ale w terenie absolutnie nie przeszkadza.

Tak jak wyżej kolega stwierdził - sprzęgiełka z przodu najlepiej od razu wymienić na manualne (np. AVM koszt ok. 500 zł), bo rozwiązanie Ssangyonga z podciśnieniowym jest awaryjne i zawsze jest loteria - załączy się napęd czy nie..

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » pt cze 11, 2010 8:34 pm

Na forum ssangyonga właśnie te sprzęgiełka oraz silniczek sterujący reduktorem są głównym tematem awarii, ale ponoć te sprzęgiełka to wydumka WARNa, zaś w nowszych modelach (Kyron) działają już odwrotnie - tzn. jak się rozszczelnią ro zostają włączone, a nie wyłączone, bo podciśnienie je wyłącza - dodatkowo ciekawostka z dziś - Nissan złożył ofertę wykupienia Ssangyonga.

Muszę jednak zaznaczyć, że Ssangyongi mają jedną wspólną cechę, która utrudnia użycie w terenie - długie dzioby (przednie zwisy) oraz kilka innych cech: słaby wybór akcesorów, stosunkowo niskie podwozie, zapas pod podwoziem (poza Korando). Mają też kilka zalet - niską cenę, małą atrakcyjność dla złodziei, przyzwoite wnętrza i kufry. Klasyczną konstrukcje suva lat 80-tych - rama, most, ifs, reduktor.

Silnik 2,9 to bym wolał niż posadane 2.0.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Frolik

Post autor: Frolik » wt gru 18, 2012 9:43 am

Ryszard Giedrojć pisze:Jak padnie skrzynia to nie kombinuj z naprawa tylko szukaj mesiowej od busa i majstra, który będzie to umiał zasadzić.
od jakiego busa skrzynia podejdzie? od Mercedesa 207d ?

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » wt gru 18, 2012 2:27 pm

Ryszardzie, czy twoja psycha się już odbudowała po okresie posiadania Ssangjunga ? :)21
Czwarte serce :cry:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”