K-750, M-72 i MW-750

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

K-750, M-72 i MW-750

Post autor: czarny bielsko » ndz wrz 05, 2004 7:55 pm

Tak sie zastanawiam nad motorem tej marki i chcialbym sie dowiedziec cos wiecej na jego temat... jak wyglada sprawa z czesciami, jak wytrzymaly jest silnik (bokser) w tych maszynach, czy czesto zdarzaja sie jakies awarie oraz po ile mozna takowy zakupic - czy udaloby sie zmiescic w 4000 zeta i ile trzeba byloby jeszcze w niego wlozyc, zeby sobie smigal.
A jeszcze bym zapomnial o MW-750...
Za wszystkie info z gory dzieki :)2
kasztanienie dopuszczalne dopiero po 5 postach ;)
no :)21
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » ndz wrz 05, 2004 8:28 pm

Kolega Helli Eryk ma MW,wal do niego.W lipcowym świecie motocykli były ogłoszenia ,MW "nufka" 7kzł.

http://4x4.microdis.net/Spotkania/2004_ ... 0_0748.htm

:)21
LJ 70

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » ndz wrz 05, 2004 9:10 pm

Sliczny :)22
Tylko jak na razie jeden problem - nie mam kasy na dzien dzisiejszy... dlatego kupno planuje dopiero gdzies tak w przyszlym roku...
No a jak bede szukal to przy okazji pomecze troche Helle :)21

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post autor: JaFuzz » ndz wrz 05, 2004 9:36 pm

Hej! generalnie dobre i wdzięczne motocykle ale pod paroma warunkami: masz czas i trochę zapału by dokładnie go wyremontować i zrobisz to sam a nie zapłacisz jakiemuś frajerowi co partaczkę odwali...
Jeśli nie chcesz zbyt dużo kasy wydawać na części to polecam zakup K750, M72 ma wysokie ceny części wogule a już w szczególności blacharskich; MW750 to drogie części mechaniczne (mechanizm różnicowy)... ale tak czy siak części są łatwodostępne... hieny boxerowe też :)21

Jeśli masz jakiekolwiek pojęcie o mechanice nie kupuj sprzęta "po generalnym remoncie" - i tak będziesz musiał go przeprowadzić we własnym zakresie; okaże że i tak wszystko jest do zrobienia; za wyremontowaną kachę płacisz około 6kPLN a za szrota z papierami w miarę kompletnego - 1,8 kPLN, a kapitalny remont silnika, skrzyni i przekładni napędowej to kwota rzędu 3kPLN.
Po tak przeprowadzonym remoncie możesz być pewien że moto odwdzięczy się bezproblemową jazdą (na mojej poprzedniej emce wykręciłem 40tys. km, codziennie przez 3 lata - dojezdzałem nią do pracy i wszędzie gdzie chciałem jechać; całe lato solo, a całą zimę z wózkiem) i gdyby nie pieprzony skodziarz co wymusił pierwszeństwo bym dalej nią śmigał :( a tak emka poszła na części... :( teraz śmigam nową :lol:

Dolnozaworowe stosowane w tych motocyklach silniki są proste w budowie, pozbawione zbędnych części, charakteryzują się też dobrym momentem obrotowym przy niskich obrotach.
Dla ludków lubiących grzebać przy sprzęcie modyfikując jego osiągi motocykle te stwarzają możliwość dużej kombinacji zarówno w przełożenia skrzyni biegów (np. szybka czwórka zakładana do pasującej skrzyni od dniepra) jak i przekładnię napędową (szybka przekładnia 9-tka) co pozwala na całkiem przyzwoite osiągi na szosie :)

uff... ale referat mi wyszedł ... hehehe jak jakieś dokładne informacje itp. to wal na priv... bo temat mało ofrołdowy :wink: i zaraz się kasztany zlecą :)
Ruskimi Boxerami zajmuję się od "paru" latek, zawsze chętnie służę pomocą :)
P2, M10, K175, 69M
Remont Miska

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » ndz wrz 05, 2004 9:50 pm

JaFuzz jak tylko bede mial jakies szelesty odlozone to zamierzam kupic. W razie jakis pytan bede walil do Ciebie :)2 A co do tych motorkow to moj sasiad mial kiedys orginala MW-750. Stary gosc byl ale na motorze jezdzil caly czas i nawet nie chcial slyszec o sprzedazy. W koncu motorek zostal sprzedany po jego smierci. A jak bylem maly to mnie i jeszcze jednego kumpla wozil w wozku :)2 No i powoli bo powoli ale postanowilem zanabyc motor, a stare ruskie sprzety podobaja mi sie i to bardzo :)2
Tak, ze za niedlugo spodziewaj sie, ze zaczne Cie meczyc pytaniami na privie ;)

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post autor: JaFuzz » ndz wrz 05, 2004 9:54 pm

czarny bielsko pisze: Tak, ze za niedlugo spodziewaj sie, ze zaczne Cie meczyc pytaniami na privie ;)
Ciach...

No problemmo... o tym to moge nawijać w nieskończoność... tak więc do usłyszenia :)21
P2, M10, K175, 69M
Remont Miska

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » pn wrz 06, 2004 12:22 am

5!
Można kasztanić Obrazek !
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » wt wrz 07, 2004 3:29 pm

K-750 jest najbardziej popularna i mozna sprzęta łyknąc od handlarzy ze ściany wschodniej za 1200 zeta, niestety bez papierów. Stan techniczny to tragedia połączona z rozpaczą (a jednak się kręci). Wykonanie fabryczne jest fatalne, jakość materiałów i pasowanie sprzeciwia się kryminałowi !!

Dobrze zrobiona "kaśka" to wydatek ok. 6-7 tys.

M-72 jest pod względem technicznym praktycznie identyczna, różnice dotyczą bardziej osprzetu i karoserii. Jest to model niejako poprzedni. Ja osobiście uważam, że znacznie ciekawszy.

MW (prawdziwe MW nie podróbka) z blokadą mechanizmu różnicowego, porządnymi materiałami i przyzwoitym wykonaniem to cacucho !!. W stanie do remontu generalnego bez papierów min 5 tys.

Prawdą jest, że jak masz pojęcie to lepiej remontuj sam, to bardzo proste maszyny. Części można kupić na Weteranie w Łodzi lub np. na Oldtimerze we Wrocławiu, odbywają się parę razy do roku.

Obecnie produkowane są motocykle Dniepr z napędem bocznego wózka i wstecznym, ale jakość gorsza bez porównania nawet od K-750.

Pozdrowienia.
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » wt wrz 07, 2004 3:44 pm

Obecnie produkowane są motocykle Dniepr
z tego co wiem Dniepr produkowany jest (a moze tylko niektore mechaniczne podzespoly) w zakladach przy wieziennych moze dlatego niska jakosc wykonania.....natomiast ural produkowany jest-byl niewiem w zakladach ktore produkowaly osprzet dla lotnictwa rosyjskiego i astronautyki...jak jeszcze jezdzilem M-72 a bylo to dawno....silnik urala niemial sobie rownych...a dniepr...faktycznie czesta awaryjnosc i ....ech szkoda gadac....skrzynie biegow od dniepra byly wtedy na topie bo mialy wsteczny...
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » pt wrz 10, 2004 7:44 am

Ural zasadniczo jest wykonany lepiej i troszkę nowocześniejszy (trudno jednak w przypadku poradzieckich bokserów mówic o nowoczesności :D ).

Wracając do skrzyni ze wstecznym, to miały ją też ostatnie Kaśki (K-750).

Co do dniepra - można go zrobić dobrze, ale to juz koszta i wiedza potrzebna. Jak się człowiek nie zna to niech sobie odpuści.

Ja uważam, że niepodrabiane MW-750 to jest naprawdę za...bisty sprzęcior. Gdyby tylko nie te ceny.

Pozdrowienia.
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

Konrad 131
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

do JaFuzz

Post autor: Konrad 131 » ndz wrz 03, 2006 12:49 pm

Witam,
możesz skontaktować sie ze mną na priv: konrad@motormania.pl ?
Jeżdżę ruskim zaprzęgiem, właśnie MW-750 i mam parę pytań . Może znalazłbyś trochę czasu? Mieszkam niedaleko 3-Miasta.
Zapraszam na www.motormania.pl/konrad_syberia.php
Konrad

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » ndz wrz 03, 2006 2:05 pm

Ostatni post jest sprzed 2 lat... 8)
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”