Skoda Felicia manual

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Nahen

Skoda Felicia manual

Post autor: Nahen » czw kwie 07, 2011 8:28 pm

Panie i Panowie czy ktoś wie skąd możnaby ściagnąć jakiegoś PDFa czy inne dziadostwo z manualem-podręcznikiem użytkownika Felicji? Chodzi o tą książkę "dla głupich" co daja w prezencie z autem ;) Coby chociaż wiedzieć który bezpiecznik jest od czego ;) Szwagra syn kupił sobie za tałsena taka 1.3 coby nauczyć isę jeźdizć po tym jak zdał prawko ;) Ale dzis np musiałem mu na "ślepo" znaleźc bezpiecznik od wycieraczek 20 minut temu bo mu się nagle właczyły i nie chciały się wyłączyć ;) Przy okazji ciekawe co jeszcze ten bezpiecznik odłaczył ;) Myślę, że do chaty dojedzie ;)

Jak ktoś ma pomysły gdzie znajdę taką ksiażeczke mundrą to plis o namiar. Jak na razie "zwykłe" szukanie nie dało rezultatów ;)
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
andrzej:)

Re: Skoda Felicia manual

Post autor: andrzej:) » czw kwie 07, 2011 8:43 pm

szukałbym na forum skody :wink:

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » czw kwie 07, 2011 9:03 pm

A to jest jeszcze jakies inne forum niż to tutaj? ;)

Spoko nie aktualne znalazłem jakoś przez Afrykę, Tajlandię, Japonię i w końcu na rapidzie było po polskiemu ;)

A moze ktoś ma pomysla co moglo się stać, że się wycieraczki zatły i ni jak się ich wyłączyć nie da poza wyłączeniem prunda i wyjęciem kluczyka ??

Na razie ustaliłem że wyjęty bezpiecznik jest tylko od wycieraczek i spryskiwacza.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
CrOOchy

Post autor: CrOOchy » czw kwie 07, 2011 9:55 pm

przypomnij sie za dnia na pw to sprawdzę czy cos zostało
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem

Jeep
Chevy Suburban

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » czw kwie 07, 2011 10:04 pm

łok ;)

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » czw kwie 07, 2011 10:44 pm

Blaszkę obstawiam. W mechaniźmie wyłączającym wycieraczkę w pozycji park. Młody nie wiedział, że się nie włącza bo sie nie wyłącza i włączył... no... wyłącz zapłon zaraz przez ZZ :)21 wycieraczki. Jak dobrze trafisz to pewnie się nie właczy sama aż do następnego włączenia ...
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » czw kwie 07, 2011 10:46 pm

Jeszcze raz wielkimi literami proszzzzz ;)

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » czw kwie 07, 2011 10:58 pm

W mechaniźmie kręcącym wycieraczką jest taki blaszkowaty styk, który jest rozłączany pewnie jakimś mimośrodem. Podaje on prąd na silnik. Jeśli podamy tylko włącznikiem impuls, to mechanizm ten pozwala wykonać wycieraczce jedno machniecie i rozłącza zasilanie jak wycieraczka jest w pozycji parkowania. Jeśli włączymy wycieraczke na prace ciągłą, to prąd jest jeszcze podawany dodatkową ścieżką/kabelkiem/zaciskiem co tam w tej skodzie jest i kręci sinikiem mimo odcinanai zasilania przez ten styk. I teraz, jeśli jest coś wyrobione/wytarte/odgięte/zużyte, to ten zacisk czasem rozepnie wycieraczkę, a czasem nie zdąży, bo wycieraczka z rozpędu przeleci przez ten punkt odłączenia i leci następny cykl.
Zrób test, przytrzymaj wycieraczke lekko ręką, daj jej opór ciut wiekszy niż sucha szyba, jest szansa, że sie zatrzyma tak jak trzeba.
Jak zaradzić:
1. Wymienić mechanizm na nowy/nowy lub nowy/używany byle sprawny.
2. Rozebrać odgiąć/dogiąć/doszlifować/dociąć, poskłądać i wrócic do pkt 1.
3. Olać i ten bezpiecznik zutylizować w najbliższym punkcie utylizacji bezpieczników.

erpe_roman

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt kwie 08, 2011 6:11 am

młody sam internetu nie ogarnie?

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pt kwie 08, 2011 7:14 am

No przecież skodę kupił...

erpe_roman

Awatar użytkownika
pavvel
Kontaktowanie:

Post autor: pavvel » pt kwie 08, 2011 7:48 am

moze mi gdziesik taka sie wala w oryginale co to sie dostaje i chyba jeszcze jakis schowek kolo biegow takie ekstras a i moze ksiazka gwarancyjna :)21 :)21 :)21 :)21
Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » pt kwie 08, 2011 9:44 am

Mroczny pisze:młody sam internetu nie ogarnie?
Wiesz to jeden z pokolenia dzieci neostrady ;) Facebooka ogarnia, youtube'a też NK pewnie tyż, potrfi ściagnąć filmy i muzykę... Ale ska można wziać manual do samochodu w internecie? Przeca ksiażki tam nikt nie wciśnie przez stacje CD/DVD czy wejscie USB bo za duża no nie? :)21

Dzięki za wskazówki będę miał co robić pewnie przez weekend ;) Zaraz sie następne sprawy pewnie wysypia, ale w końcu dał 1000 PLNów więc dobrze, że ma koła, jeździ (na razie ;) ) i się drzwi otwieraja i zamykają ;)

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » pt kwie 08, 2011 9:46 am

pavvel pisze:moze mi gdziesik taka sie wala w oryginale co to sie dostaje i chyba jeszcze jakis schowek kolo biegow takie ekstras a i moze ksiazka gwarancyjna :)21 :)21 :)21 :)21
Powoli ;) Zajrzę zobaczę może nie trzeba będzie nic wielkiego rzeźbić ;) W końcu to ma być auto coby się nauczył jeździć jako tako więc może nie warto za dużo w nim robić ;)

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » pt kwie 08, 2011 8:53 pm

Kwiecień i maj zapowiadają bez deszczów. :)21
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
gosc

Post autor: gosc » ndz kwie 10, 2011 6:55 pm

PiRoman pisze:W mechaniźmie kręcącym wycieraczką jest taki blaszkowaty styk, który jest rozłączany pewnie jakimś mimośrodem. Podaje on prąd na silnik. Jeśli podamy tylko włącznikiem impuls, to mechanizm ten pozwala wykonać wycieraczce jedno machniecie i rozłącza zasilanie jak wycieraczka jest w pozycji parkowania. Jeśli włączymy wycieraczke na prace ciągłą, to prąd jest jeszcze podawany dodatkową ścieżką/kabelkiem/zaciskiem co tam w tej skodzie jest i kręci sinikiem mimo odcinanai zasilania przez ten styk. I teraz, jeśli jest coś wyrobione/wytarte/odgięte/zużyte, to ten zacisk czasem rozepnie wycieraczkę, a czasem nie zdąży, bo wycieraczka z rozpędu przeleci przez ten punkt odłączenia i leci następny cykl.
Zrób test, przytrzymaj wycieraczke lekko ręką, daj jej opór ciut wiekszy niż sucha szyba, jest szansa, że sie zatrzyma tak jak trzeba.
Jak zaradzić:
1. Wymienić mechanizm na nowy/nowy lub nowy/używany byle sprawny.
2. Rozebrać odgiąć/dogiąć/doszlifować/dociąć, poskłądać i wrócic do pkt 1.
3. Olać i ten bezpiecznik zutylizować w najbliższym punkcie utylizacji bezpieczników.
Nie tedy droga . jezeli odcinasz zasilanie na wlaczniku to powinna sie zatrzymac . Wedle mnie przekaznik sie zwarl
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

Awatar użytkownika
ffrt

Post autor: ffrt » śr maja 25, 2011 10:03 pm

Jeśli to wycieraczka tylna - przyzwyczaić się - ten typ tak ma :D A poważnie to albo wyłącznik, albo przekaźnik się spsuł - ja się przyzwyczaiłem nie korzystać z tylnej w swojej skodzinie :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”