Silnik 1.4 w fabii

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
misio

Silnik 1.4 w fabii

Post autor: misio » ndz paź 31, 2004 5:10 pm

Czy ma ktoś może dostęp aby po numerze silnika sprawdzić co to jest za model??
Konkretnie chodzi o Skode Fabie z silnikiem 1.4. To jest rocznik w którym były montowane 2 standardowe 1.4 jeden VW 1.4 60PS , a drugi wywodził sie jeszcze z silnikó skody i miał 68 PS. Chciałbym sie dowiedzieć który to jest jeśli to wogle możliwe :roll:
Numer silnika to: AZE003775
Suzuki sj413 `85 nie motane :)21

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » ndz paź 31, 2004 5:26 pm

jutro moge Ci to podać...

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » ndz paź 31, 2004 6:06 pm

Na 100% obydwa są skodowskie. Różnią się tylko oprogramowaniem.
Mój znajomy jeździ tą 60 konną. Któregoś dnia zapragnął zwiększyć jej moc i sprawdzaliśmy możliwości takie w autoryzowanym serwisie. Robią to "jednym ruchem" i stąd wiem, że tylko tym się różnia. Dopiero ten 1.4 16v jest VW. Tak więc tamte nic nie mają wspólnego z tymi 60-tkami w polo i ibizach.
Nie są to dobre silniki, kumpel ma swoją od nowości, ma tej chwili 70tyś przelotu, jeździ b. delikatnie, a dźwięk z michy olejowej jest już taki jakby łożysko dawało d....y. Ale nie chce go martwić, więc nic nie mówie... :)
Tam wał, zdaje sie ma je tylko 3... :)3
Słaby punkt to też łączniki stabilizatora z przodu. W warunkch miejskich starczają na max. 10-12tyś ( to nie żart). Pomaga troszkę założenie od polo ( są mocniejsze), ale na niewiele więcej kilometrów....
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
BABCIA I

Post autor: BABCIA I » ndz paź 31, 2004 8:13 pm

Misio ! Skoda ma swoje strony www.Info bedzie bardziej dokladne.

Awatar użytkownika
misio

Post autor: misio » ndz paź 31, 2004 10:20 pm

banan pisze:jutro moge Ci to podać...
no jeśli mogłbyś to polecam się :)2
i możesz skrobnąć coś też na temat trwałości tego silnika, bo obiecalem wujkowi że sie dowiem coś 8)
Suzuki sj413 `85 nie motane :)21

Awatar użytkownika
welminski

Kontaktowanie:

Post autor: welminski » pn lis 01, 2004 12:29 am

Miałem fabie 1.4MPi - nowa z salonu do przebiegu 60000 wymieniłem - sprzęgło w dzień wyjechania z salonu, pompę wodną, elektronikę i parę innych szczegółów takich jak czujnik wspomagania kierownicy, silniczek wycieraczki, całe zawieszenie... itp itd.. Ogólnie to jedna wielka porażka - te silniki są technologicznie sprzed 20 lat - tyle że gaźnik zamienili na wtrysk. Nie wiem czy kupujesz czy nie, ale w zimie przy spokojnej jeździe możesz sie spokojnie spodziewać 11-12 litrów/100km w mieście - sam byłem świadkiem w serwisie paru awantur z klientami reklamującymi wysokie spalanie, którym mechanicy tłumaczyli że to zwykła skoda 120 tylko na wtrysku....Ogólnie po 3 latach auto zaczęło mnie więcej kosztować niż płaciłem za nie wcześniej rat.
Natomiast z drugiej strony mama ma octavie 1.9TDi i po 3 latach jeszcze dosłownie "NIC" nie było naprawiane, tylko rutynowe przeglądy i jakieś duperele nie przekraczające 100 złotych.

PS: łożysko też szlag trafił. Ale o tym powiedział mi facet w komisie a nie panowie z serwisu, a łączniki i inne takie to warto sie nauczyć samemu zmieniać :) i mieć w garażu :)
Trooper. Isuzu Trooper.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”