Musso - kilka pytań
Moderator: Marcin-Kraków
Musso - kilka pytań
Mam kilka pytan dotyczących Musso.
Potrzebne mi auto z napędem 4x4, nie w ciężki teren, ale podwyższone do poruszania sie w zime.
1. Jak wyglada wytrzymałość ramy tego auta?
2. Z tego co wiem to silnik 2.9 TD jest identyczny jak w mercedesie okularniku. czy ma jakies różnice w porownaniu do merca?
3. silnik benzynowy R6 3.2 - ten najbardziej mnie interesuje. ale najmniej o nim wiem... czy to też konstrukcja mercedesa? czy jest identyczny jak jakis motor mercedesa? jak wyglada tam rozwiazanie wtrysku itp?
4. skrzynia i napędy - tez mercedesowskie? jak z ich trwałoscia?
Potrzebne mi auto z napędem 4x4, nie w ciężki teren, ale podwyższone do poruszania sie w zime.
2. Z tego co wiem to silnik 2.9 TD jest identyczny jak w mercedesie okularniku. czy ma jakies różnice w porownaniu do merca?
3. silnik benzynowy R6 3.2 - ten najbardziej mnie interesuje. ale najmniej o nim wiem... czy to też konstrukcja mercedesa? czy jest identyczny jak jakis motor mercedesa? jak wyglada tam rozwiazanie wtrysku itp?
-
-
Re: Musso - kilka pytań
Na razie cały czas badam rynek, a smigam uazem i audi 80.
Malo informacji o Musso jest w polskim internecie.
Malo informacji o Musso jest w polskim internecie.
niech to będzie dla Ciebie przestrogą
Czytałeś to http://www.ssangyongklub.net/ ?
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
Mialem Musso dawno temu. Przejezdzilem nim 175kkm.Frolik pisze:Mam kilka pytan dotyczących Musso.
ad.1
Rama wytrzymala standardowo, ruda jej nie brala, ale auto tez wowczas nie bylo stare, bo jak poszedl dalej to mial chyba lat 7.
ad.2 Silnik jest na licencji MB, ale osprzet jest modyfikowany przez Koreanczykow, i nie wszystko pasowalo od MB, ale ogolnie silnik 2,9 nie sprawial jakichkolwiek problemow wiec tu bym sie nie martwil.
ad.3 podobnie jak 2,9. Przy 3,2 jest staly naped 4x4.
ad.4 nie - producentem jest BorgWarner choc chyba tez licencjodawca. W wersji z dolaczanym przodem (2,9TD) byl problem z przednimi sprzegielkami, ktore byly wlaczane podcisnieniowo, sprawe rozwiazywalo sie wymiana na reczne - w moim przypadku Warn'y nr 29091.
Ogolnie duze 4x4, przy dzialajacym 4x4 sprawnie poruszalo sie w srednim terenie, na dobrych oponach. Mialo duzy bagaznik, oszczedny i dynamiczny silnik 2,9. Fajny bo mial 5cylindrow i niezle jezdzil. Reczna skrzynia chodzila troche ciezko, ale bez dramatow. Auto mozna polecic komus kto ma pewne zaplecze warsztatowe - mechanika ktory ogarnia sprawe bez marudzenia, nie wiem jak obecnie z dostepnoscia czesci zamiennych, bo jak ja jezdzilem to nie bylo problemow i byly stosunkowo tanie.
Y61 GU4
http://airman.org.pl
Grześ - jak słusznie zauważyłeś - eksploatowałeś wóz nowy lub prawie nowy.. teraz już byś tak optymistycznie na to badziewie nie patrzył
i do pytającego - jaki jest sens kupować takiego rzęcha? Nawet jakbyś go znalazł i nie musiał zań płacić to przeca wyobrażasz sobie poziom kosztów towarzyszących posiadaniu i eksploatacji starej i cieżkiej terenówki
kup sobie choćby terrano - podobne gabarytem ale serwisowalne, zbywalne i nie wymaga skupiania aktywności życiowej nań
i do pytającego - jaki jest sens kupować takiego rzęcha? Nawet jakbyś go znalazł i nie musiał zań płacić to przeca wyobrażasz sobie poziom kosztów towarzyszących posiadaniu i eksploatacji starej i cieżkiej terenówki
kup sobie choćby terrano - podobne gabarytem ale serwisowalne, zbywalne i nie wymaga skupiania aktywności życiowej nań
racja ze bylo pewne jesli chodzi o przebieg i inne wszystkie techniczne rzeczy.
zapytal o Musso to odpowiedzialem...
Z Tyranem nie mialem takich przygod. Ogolnie bedac teraz w trakcie wakacji, po przejechaniu juz paru tys. km utwierdzilem sie po raz kolejny w przekonaniu, ze samochod terenowy jak ktos jezdzi sporadycznie do "domku w gorach" czy "na wies" jest totalnie bez sensu.

zapytal o Musso to odpowiedzialem...
Z Tyranem nie mialem takich przygod. Ogolnie bedac teraz w trakcie wakacji, po przejechaniu juz paru tys. km utwierdzilem sie po raz kolejny w przekonaniu, ze samochod terenowy jak ktos jezdzi sporadycznie do "domku w gorach" czy "na wies" jest totalnie bez sensu.

Y61 GU4
Tak, teraz najpoważniej rozważam terrano. Nad Musso myslałem ze względu na fajny wygląd, niskie ceny i przede wszystkim - turbodiesle mercedesa do którcyh mam wielkie zaufanie.Mroczny pisze: kup sobie choćby terrano - podobne gabarytem ale serwisowalne, zbywalne i nie wymaga skupiania aktywności życiowej nań
Na razie w moim prywatnym rankingu terrano przoduje... a co innego możecie polecic godnego uwagi?
Frolik pisze:... Nad Musso myslałem ze względu na fajny wygląd...

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
Mnie sie podoba, każdy ma swój gust.PiRoman pisze:Frolik pisze:... Nad Musso myslałem ze względu na fajny wygląd...
-
-
O gustach się podobno nie dyskutujeFrolik pisze: Mnie sie podoba, każdy ma swój gust.

Patrol Patrolowi Patrolem